Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Από φτώχεια η ελληνική επαρχία πάει καλά!

Πρωταθλήτρια η Ήπειρος!

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, εννέα ελληνικές περιφέρειες, βρίσκονταν το 2011 κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ!
Συγκεκριμένα, το 2011, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 80% του μέσου κοινοτικού.
Οι ελληνικές περιφέρειες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του 75% του κοινοτικού είναι η Ήπειρος (55% του κοινοτικού ΑΕΠ), η Θεσσαλία (56%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (57%), η Δυτική Ελλάδα (59%), η Κεντρική Μακεδονία (62%), το Βόρειο Αιγαίο (63%), η Πελοπόννησος (65%), η Κρήτη (69%) και η Στερεά Ελλάδα (72%).

Στα Ιόνια Νησιά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται στο 75% του μέσου κοινοτικού.

Άρτα: Ποινή φυλάκισης για το δάσκαλο που έβαλε μαθητές να δείρουν συμμαθητή τους

Σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή καταδικάστηκε στην Άρτα ο δάσκαλος που κατηγορήθηκε ότι έβαλε συμμαθητές οκτάχρονου μαθητή να τον χαστουκίσουν γιατί ήταν άτακτος.
Ο δάσκαλος, που είχε ήδη τεθεί σε προσωρινή αργία από το υπουργείο Παιδείας, αρνήθηκε τις κατηγορίες και απέδωσε το συμβάν σε τσακωμό μεταξύ των παιδιών.
Ωστόσο, το δικαστήριο τον καταδίκασε για επικίνδυνη σωματική βλάβη, έργω εξύβριση και παράνομη κατακράτηση.
Στην κατάθεσή της η μητέρα του παιδιού έκανε λόγο για ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μετά το περιστατικό ο γιος της.
Για «ορθή απόφαση-ηθική δικαίωση για το παιδί» έκανε λόγο ο συνήγορος της οικογένειάς του, Φίλιππος Γιώτης.


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Προς δημοπράτηση το έργο εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Παρακαλάμου

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε, μεταξύ άλλων, έργα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, αποκατάστασης πολιτιστικών μνημείων και βελτίωσης του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στα 3 εκ. ευρώ.
Τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την εκτέλεση του υποέργου «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Τ.Δ. Παρακαλάμου Πωγωνίου (Προμήθεια – εγκατάσταση)», προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, ενέκρινε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή.
Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στην πράξη «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του Τ.Δ. Παρακαλάμου του (πρώην) Δήμου Άνω Καλαμά». 

Συνελήφθη 44χρονος ημεδαπός στον Αετό Φιλιατών Θεσπρωτίας, ο οποίος εμπλέκεται στη διακίνηση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης βάρους (215,4) κιλών, τα οποία βρέθηκαν κρυμμένα σε καβάντζα, ανάμεσα σε θάμνους

Συνελήφθη χθες (26-02-2014) το μεσημέρι στον Αετό Φιλιατών Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος και Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας ημεδαπός, ηλικίας 44 ετών, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στη μεταφορά και διακίνηση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών.
Αναλυτικότερα, ύστερα από μεθοδική αστυνομική έρευνα, εντοπίσθηκε σε δύσβατη αγροτική περιοχή στον Αετό Φιλιατών Θεσπρωτίας, σταθμευμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με οδηγό τον 44χρονο, ο οποίος, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχε προσέλθει στο χώρο για να παραλάβει μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.
Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν υπαίθριο σημείο απόκρυψης ναρκωτικών (καβάντζα), στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, κρυμμένα ανάμεσα σε θάμνους, (194) δέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους (215,4) κιλών.
Πέραν των ναρκωτικών, κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο (κλειστού τύπου), ιδιοκτησίας του 44χρονου καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ το προανακριτικό έργο και τις αστυνομικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας. 

Προεδρική παρέμβαση για το Τελωνείο Δρυμάδων


Προς τον Υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα
Αλέξανδρος Καχριμάνης: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα
να μη βοηθά τον κόσμο»…


Στην επικαιρότητα επανέρχεται για μια ακόμη φορά το ζήτημα της λειτουργίας του τελωνείου στους Δρυμάδες Πωγωνίου, το οποίο μπορεί να εξυπηρετεί τους κατοίκους των χωριών του Άνω Πωγωνίου που ανήκουν στην Αλβανική Επικράτεια.
Το θέμα ανακίνησε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, στη συνάντηση που είχε ανήμερα της Απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο οποίος την ίδια ώρα – όπως αποκάλυψε χθες ο Περιφερειάρχης- είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από τον οποίο ζήτησε να εξασφαλιστεί η λειτουργία του τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Προτεραιότητα στην ποιότητα των νερών του Καλαμά

17 σταθμοί μέτρησης θα λειτουργήσουν για τον έλεγχο των νερών

Πρωτοβουλίες για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών του ποταμού Καλαμά, αλλά κυρίως γα την χρηματοδότηση μίας αναπτυξιακής μελέτης προς όφελος των περιοχών που διατρέχει, ανέλαβε ο Σύνδεσμος Παρακαλάμιων Δήμων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί.

 Στον Σύνδεσμο Παρακαλάμιων Δήμων συμμετέχουν εκπρόσωποι των Δήμων Ζίτσας, Πωγωνίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας και στοχεύουν στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μέσα από την ανάδειξη του περιβάλλοντος και φυσικά την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, που παρουσιάζονται στον ποταμό εδώ και πολλά χρόνια.

Ακριβότερο το καλάθι στης νοικοκυράς στην Ελλάδα αν ληφθούν υπόψη οι μισθοί

Οι τιμές των βασικών αγαθών μπορεί να είναι χαμηλότερες στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες, αλλά το κόστος ζωής στη χώρα μας παραμένει ακριβότερο. Στο συμπέρασμα καταλήγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), εξετάζοντας τα ευρήματα της τετραμηνιαίας έκθεσης του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), για το πραγματικό καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα συγκριτικά με το τι συμβαίνει σε Αγγλία, Γαλλία και Ισπανία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι η φθηνότερη χώρα μεταξύ των τεσσάρων εξεταζόμενων ως προς τις τιμές του καλαθιού με προϊόντα σούπερ μάρκετ. 
Συγκεκριμένα, οι τιμές με ΦΠΑ στην Ελλάδα διαμορφώνονται στα 38,93 ευρώ και χωρίς ΦΠΑ στα 33,54 ευρώ, όταν στην Ισπανία είναι 0,26% και 5,84% ακριβότερες αντιστοίχως. Στη Γαλλία τα ίδια ποσά είναι κατά 24,95% και 32,36% υψηλότερα, ενώ στην Αγγλία κατά 30,45% και 40,37% ακριβότερα.

Ποιες κατηγορίες φορολογούμενων θα ελέγχονται με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου

Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής φορολογικών ελέγχων με τη χρήση μεθόδων εμμέσου προσδιορισμού φορολογητέας ύλης έδωσε προς τις Εφορίες ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως αντικείμενο των έμμεσων τεχνικών ελέγχου είναι ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης προκειμένου να εκδοθεί πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου σε φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο, μέσω μιας μεθοδολογίας που αξιοποιεί τα στοιχεία, τις πληροφορίες και τα δεδομένα για έσοδα κάθε πηγής και πραγματοποιηθείσες δαπάνες πάσης φύσεως, που η Φορολογική Διοίκηση διαθέτει ή συγκεντρώνει, για τον ίδιο τον ή την σύζυγο του και τα προστατευόμενα μέλη τους.

Αφιέρωμα στις Βούτες (4)

Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ

Γράφει ο Δημήτρης Μ. Κανακάκης
 Αρχιτέκτων Μηχανικός

 Η περιοχή σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ που θα ξεκινήσει  η έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα είναι πλησίον του Καλπακίου του Δήμου Πωγωνίου, σε ελάχιστη απόσταση από το Ζαγόρι. Η υπό παραχώρηση περιοχή όμως είναι σαφώς μεγαλύτερη, όπως εμφανίζεται στον παρακάτω χάρτη και περιλαμβάνει πέρα του Δήμου Πωγωνίου, το Δήμο Ζαγορίου, μεγάλο τμήμα της Ν.Ε. Θεσπρωτίας συμπεριλαμβανομένου και του π. Καλαμά μετά το Δέλτα αυτού στη Σαγιάδα.
Που βρίσκεται η υπόθεση με τα πετρέλαια στο Καλπάκι;
Aπό την προκαταρκτική αξιολόγηση των δεδομένων, σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, τα Ιωάννινα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, κύρια συγγενική δομή πετρωμάτων, με τα κοιτάσματα Δέλβινο και Κούτσοβο στη νότια Αλβανία. Κάτι που είχε επισημάνει και ο Χανκ Ντέιβιντ , διευθυντής Ανάπτυξης της κοινοπραξίας ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA και ο οποίος εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει όλες τις απαραίτητες επιστημονικές ενδείξεις που συνηγορούν στην ύπαρξη υδρογονανθράκων, ενώ χαρακτήρισε την περιοχή ως υποερευνημένη, παρόλο που γειτονικές περιοχές περιέχουν αποδεδειγμένες δομές υδρογονανθράκων, δίνοντας μάλιστα και σημαντική παραγωγική δραστηριότητα.Για την περιοχή του Καλπακίου Ιωαννίνων, ο κ. Ντέιβιντ ανέφερε ότι υπάρχουν προφανείς ομοιότητες με το πεδίο φυσικού αερίου στο Δέλβινο, το Delvina Gas, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με παραγωγή από δύο γεωτρήσεις αυτήν την περίοδο. Ο ίδιος όμως χαρακτήρισε, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, ως ιδιαίτερα δύσκολη και υψηλού κόστους την ερευνητική προσπάθεια, ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανή και η ύπαρξη ποσοτήτων υδρόθειου στα όποια κοιτάσματα.

Νέος τηλεφωνικός αριθμός ΕΟΠΥΥ για τους συμβεβλημένους γιατρούς

Τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί από την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014, προκειμένου να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι για το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών που μπορούν να επισκεφτούν, καθώς και το πού μπορούν να βρουν ελεγκτές ιατρούς.
Έτσι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τηλεφωνούν, με αστική χρέωση, στο 210- 3803470 από τις 08.00 το πρωί ως τις 15.00 το μεσημέρι.
Υπενθυμίζουμε ότι έχει ήδη αποσταλεί σε όλους τους δημάρχους της χώρας κατάλογος με τους συμβεβλημένους γιατρούς του κάθε δήμου, προκειμένου να αναρτηθούν στα δημαρχεία, στα ΚΕΠ ή σε όποιο σημείο κριθεί απαραίτητο, για να ενημερώνονται οι κάτοικοι του κάθε δήμου.
Επίσης, οι ασφαλισμένοι για κάθε πληροφορία μπορούν να επισκέπτονται το site του ΕΟΠΥΥ, www.eopyy.gov.gr.

Μπάφρα Ιωαννίνων: Συνελήφθη 42χρονη ημεδαπή για παράβαση του Νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος

Προέβαινε σε αποσυναρμολογήσεις οχημάτων και επεξεργασία μετάλλων, χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες, προκαλώντας μόλυνση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος

Συνελήφθη προχθές (25-02-2014) το πρωί, στη Μπάφρα Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, μία 42χρονη ημεδαπή, κατηγορούμενη για παράβαση του Νόμου περί Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η 42χρονη σε αίθριο χώρο στη Μπάφρα Ιωαννίνων, προέβαινε σε διάλυση οχημάτων και συλλογή ανταλλακτικών αυτοκινήτων και μετάλλων, χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες και μελέτες, προκαλώντας με τη συγκεκριμένη παράνομη διαχείριση, ρύπανση και περιβαλλοντική αλλοίωση του τοπίου.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά.