Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Πάνε για Μάρτιο οι φορολογικές δηλώσεις

Κλειστή παραμένει η πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και δεν πρόκειται να ανοίξει μέχρι να κατατεθούν στη Βουλή οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θα διευθετούνται εκκρεμότητες για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2015 και την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκτιμήσεις είναι ότι το σύστημα θα ανοίξει τον Μάρτιο. Οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες, δηλαδή έως το τέλος Απριλίου.

Αποφάσεις Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων Περιφέρειας Ηπείρου (24-2-2016)

Την οργάνωση δράσεων για την ενημέρωση των μαθητών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίως των τριών τάξεων των Λυκείων, για ζητήματα ισότητας των φύλων, μετά από σχετική εισήγηση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Ηπείρου, αποφάσισε η Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων της Περιφέρειας σε σημερινή συνεδρίασή της.
Ο σχεδιασμός των αξόνων παρέμβασης και ενημέρωσης, οι οποίοι θα συναποφασιστούν με την Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα περιλαμβάνουν τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για τον καθορισμό του περιεχομένου της ενημέρωσης, τον προγραμματισμό επισκέψεων ενημέρωσης στα σχολεία, τη συνεργασία με θεατρικές ομάδες για την παραστατική μετάδοση των μηνυμάτων ισότητας με γνώση επί του αντικειμένου της ισότητας, οι οποίοι/ οποίες θα πραγματοποιούν τις επισκέψεις ενημέρωσης.
Σε πρώτο επίπεδο οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Π.Ε. Ιωαννίνων για την καταγραφή της ανταπόκρισης και της αποδοχής τους, με προοπτική επέκτασής τους σε όλες τις Π.Ε. της Ηπείρου.

Δήλωση Περιφερειάρχη για τους πρόσφυγες

Mέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τη λειτουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Ήπειρο, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση που του υποβλήθηκε.
"Ο πληροφορίες μας έρχονται ανεπίσημα και εκτός των όσων έχουν δημοσιευτεί δεν υπάρχουν νεότερα. Εκείνο που έγινε γνωστό είναι ότι η Αλβανία θα δεχθεί μετανάστες. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να μην εγκατασταθούν στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας, όπου ισχύουν διεθνείς συνθήκες", πρόσθεσε για να καταλήξει λέγοντας ότι: "Οι Ηπειρώτες δεν είναι ρατσιστές, αλλά λαός φιλόξενος και δεν θα πούμε όχι στη φιλοξενία προσφύγων"


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγόρευση αλιείας καραβίδας στον ποταμό Καλαμά και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα της Ηπείρου

Σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, απαγορεύεται η αλιεία καραβίδας (Astacus fluviatilis) με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο στον ποταμό Καλαμά, σε όλο το μήκος του ποταμού και σε όλους τους παραποτάμους αυτού, καθώς επίσης και σε όλους τους ποταμούς κι όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα της Ηπείρου, από 15 Φεβρουαρίου μέχρι 31 Μαΐου 2016, με σκοπό την προστασία της αναπαραγωγής του είδους και των φυσικών πληθυσμών.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δήμος Πωγωνίου: Υποβολή αιτήσεων για το επίδομα ένδειας, από 26 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΔΕΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΔΕΙΑΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΑΜΕΣΕΣ ΒΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Ο Δήμος Πωγωνίου  πληροφορεί τους πολίτες του, ότι από  26/2/2016 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το εφάπαξ επίδομα ένδειας. Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου (Καλπάκι, στο παλιό Δημαρχείο) από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00 π.μ. – 13:00 μ.μ. 
Η περίοδος κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών είναι μέχρι 02/03/2016
Το ανωτέρω βοήθημα, θα χορηγηθεί εφάπαξ και το δικαιούνται οικογένειες, Ελλήνων και Αλλοδαπών, (και μονογονεϊκές που αποτελούνται από τον γονέα και τα τέκνα του – ανήλικα ή ενήλικα άγαμα – που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και τον βαρύνουν φορολογικά), κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στο Δήμο Πωγωνίου. Οι ενδιαφερόμενοι, προσωπικά μόνο, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, με τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΔΕΙΑΣ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ  ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
1.  ΑΙΤΗΣΗ (παρέχεται από την υπηρεσία).
2.  Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου και Άδεια διαμονής
3.  Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
4. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης (Ε1), εκκαθαριστικό σημείωμα οικονομικού έτους 2014  ή 2015 και αντίγραφο Ε9 για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας ή Υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρεται πως δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του επικυρωμένη με το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια Αρχή.
5.  Μισθωτήριο ή απόδειξη ενοικίου και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν, λογαριασμός ΔΕΚΟ ή κινητής τηλεφωνίας,  στο όνομά μου.
6.  Αντίγραφο κάρτας ανεργίας για τον αιτούντα και για κάθε άνεργο μέλος της οικογένειας και σε περίπτωση επιδότησης από τον ΟΑΕΔ, βεβαίωση.
7.  Οποιοδήποτε παραστατικό δικαιολογεί την έκτακτη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το άτομο (έξωση, φυσική  καταστροφή, όπως πλημμύρα και πυρκαγιά, ξαφνική ασθένεια, αιφνίδιος θάνατος,  διαζύγιο, απόλυση από την εργασία, κτλ.).                                                               
8.   Πιστοποιητικό αναπηρίας  σε ισχύ από αρμόδια επιτροπή ΚΕΠΑ (μόνο για  αναπηρία 67% και άνω) ή πιστοποιητικό Προβλήματος  Υγείας ή Αντίγραφα  πρόσφατων ιατρικών γνωματεύσεων από Δημόσιο Φορέα
9.  Για κάθε οικογένεια γίνεται αποκλειστικά μόνο μια αίτηση (Όταν πρόκειται για άτομα που συμβιώνουν στην ίδια οικία, δικαίωμα αίτησης έχει ο ένας εξ αυτών).
10.   Αντίγραφο βιβλιαρίου Υγείας ή βιβλιαρίου κοινωνικής ασφάλισης (απορίας)
11. Σε περίπτωση αναπηρίας αντίγραφο της αναγνωριστικής απόφασης χορήγησης επιδόματος
12.  Υπεύθυνη δήλωση ότι όλα τα στοιχεία που προσκομίζει είναι αληθή, επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια Αρχή
13.  Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας
14.  Αντίγραφο Λογαριασμού  Τράπεζας με το όνομα του αιτούντος για την κατάθεση του επιδόματος.
15.
ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΣΕ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΑ
Στην αίτηση να αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία επικοινωνίας με τον αιτούντα για την διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας από τον Κοινωνικό Λειτουργό που είναι προαπαιτούμενη της διαδικασίας.
Η Υπηρεσία μας επιφυλάσσεται να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά, εφ όσον αυτά κριθούν αναγκαία.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, ώρα 6:30 μ.μ., στο Δημαρχείο Καλπακίου

Συνεδριάζει, τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πωγωνίου. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 6:30 μ.μ., στο Δημαρχείο Καλπακίου. Η ημερήσια διάταξη έχει ως εξής:

Α/Α ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Έγκριση   προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016 του  κληροδοτήματος «ANAΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ » Τ.Κ.  Βήσσανης.         
2. Έγκριση   προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016 του  κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ» Τ.Κ.  Βήσσανης.
3. Έγκριση προϋπολογισμού οικον. έτους 2016 του  κληροδοτήματος «ΑΓ. ΚΟΣΜΑ».  
4. Έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους  2016 του  κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ»  Τ.Κ.  Δελβινακίου.
5. Έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016 του  κληροδοτήματος «ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ»   Τ.Κ.  Βασιλικού.
6. Έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016 του  κληροδοτήματος «ΠΑΝ.ΚΑΡΕΤΣΟΥ» Τ.Κ. Λάβδανης.
7. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 2η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2016 Δήμου Πωγωνίου.
8. Ψήφιση  διάθεσης αναγκαίων πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2016 του Δήμου Πωγωνίου.                      9. Καθορισμός όρων δημοπράτησης δημοτικού  αγρού στη Θέση «Γρέβιες» Τ.Κ. Δολιανών.
10. Καθορισμός όρων δημοπράτησης δημοτικού  αγρού στη Θέση «Μαζούκι» Τ.Κ. Δολιανών.

11. Καθορισμός όρων δημοπράτησης δημοτικών  αγρών στις Θέσεις «Βάλτος» και  «Μπουλιανίνες» Τ.Κ. Κουκλιών.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 43χρονος ημεδαπός ο οποίος μετέφερε με ταξί τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη, χθες (23-02-2016) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, ένας 43χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά τεσσάρων μη νόμιμων μεταναστών.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο (ταξί), το οποίο οδηγούσε ο 43χρονος ημεδαπός, διαπιστώθηκε ότι αυτός μετέφερε, τέσσερις υπηκόους Αλβανίας (τρεις άνδρες και μία γυναίκα), ηλικίας 25, 40, 22 και 30 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.
Επιπρόσθετα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι σε βάρος του 40χρονου λαθρομετανάστη εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.
Το ανωτέρω όχημα, ιδιοκτησίας του 43χρονου, κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Έως 29 Φεβρουαρίου η καταβολή δόσεων για ρυθμίσεις οφειλών του ΟΑΕΕ

Μέχρι τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, καθορίζεται από τον ΟΑΕΕ η προθεσμία καταβολής των δόσεων για τις ρυθμίσεις οφειλών.
Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΕ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 29/02/2016 καταβάλλονται, μέσω πάγιας εντολής:
- Η μηνιαία δόση ρυθμίσεων Ν. 4152/2013, Ν. 4321/2015.
- Η μηνιαία δόση των ανωτέρω ρυθμίσεων που δεν εξοφλήθηκε, την 1.2.2016, με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις.
Ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στο λογαριασμό τους κατά την ώρα εκτέλεσης παγίων εντολών της τράπεζας επιλογής τους για την εξόφληση των δόσεων.

Προτείνεται η έγκαιρη πίστωση του λογαριασμού από την Παρασκευή 26.2.2016.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 37χρονος αλλοδαπός για εκκρεμή καταδιωκτικά έγγραφα

Συνελήφθη, χθες (23-02-2016) το πρωί, στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, ένας 37χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Μαρόκο, για εκκρεμή καταδιωκτικά έγγραφα.
Ειδικότερα, σε βάρος του 37χρονου εκκρεμούσαν Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, ποινής φυλάκισης (11) ετών, για στάση κρατουμένων και σωματική βλάβη.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Οι προτάσεις της Κυβέρνησης για τους αγρότες

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε πακέτο προτάσεων στους αγρότες, σύμφωνα με το οποίο ο ΟΓΑ θα παραμείνει αυτόνομος εκτός Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για όλο το μεταβατικό στάδιο, ήτοι έως το 2021. Παράλληλα, προβλέπεται κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος έως το 2021.
Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προέβλεπε εισφορές από 7% στο 10% εντός του 2016 και στη συνέχεια κλιμάκωση, ώστε το 2019 να ανέλθουν στο 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος.
Τώρα δίνεται δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16% αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την Εθνική. Πρόκειται για μία και μόνη δυνατότητα επιλογής, καθώς τελικά φαίνεται πως τα νούμερα δεν έβγαιναν για περισσότερες και μικρότερες ασφαλιστικές κλίμακες. Όσοι επιλέξουν το 16% θα λάβουν μικρότερη σύνταξη, θα έχουν όμως και τη δυνατότητα μεταπήδησης στο 20% με εξαγορά, προκειμένου να βελτιώσουν την παροχή.
Παράλληλα, προβλέπεται θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.
Τα φορολογικά

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας κόβει την Πίτα του και διασκεδάζει, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 13:00 στο κλειστό γυμναστήριο Αγίου Τρύφωνα Γλυφάδας, Γ. Γεννηματά 60