Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ανάβαση στη δρακόλιμνη Σμόλικα

 
 
Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης η εκδρομή-ανάβαση του Ιππικού Ομίλου Παρακαλάμου, στη δρακόλιμνη  Σμόλικα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: «Η ΔΩΔΩΝΗ έχει ταυτότητα Ηπειρώτικη και στηρίζει την κτηνοτροφία μέσω αυτής της ταυτότητας»

Οι εξελίξεις που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» και οι ανατιμήσεις των ζωοτροφών,  ήταν τα δύο κύρια θέματα που συζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με αντιπροσωπεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ιωαννίνων που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του.
Ο Περιφερειάρχης, μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε  στις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής το προηγούμενο διάστημα για τη  συγκρότηση εταιρείας λαϊκής βάσης και εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας. 
Μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:
«Προ καιρού ως Περιφερειάρχης Ηπείρου με τη συνδρομή των Επιμελητηρίων, της Τράπεζας Ηπείρου και άλλων φορέων, είχαμε προτείνει να μετατραπεί η γαλακτοβιομηχανία σε  εταιρεία λαϊκής βάσης. Βέβαια, αυτή η ευκαιρία χάθηκε. Από εκεί και πέρα τα γεγονότα πήραν το δρόμο τους. Όταν είδα ότι δεν περνούσε η πρόταση της εταιρείας λαϊκής βάσης, έκανα μια δεύτερη πρόταση προς την ΑΤΕ, αν είναι δυνατόν να δοθεί μια παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου για τη συμμετοχή και άλλων παραγόντων και σχημάτων, οι οποίοι θα βοηθούσαν την κατάσταση. Και αυτό γιατί η ΔΩΔΩΝΗ έχει ταυτότητα Ηπειρώτικη και μέσω αυτής στηρίζει την κτηνοτροφία. Ούτε αυτό έγινε δεκτό από την ΑΤΕ. Έτσι φτάσαμε στο τελικό στάδιο,  κατά το οποίο  έχουν δοθεί προσφορές από πέντε εταιρείες. Οι προσφορές συνεπάγεται ότι συνυπολογίζουν και το χρέος της ΔΩΔΩΝΗΣ προς την ΑΤΕ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει τα 55 εκ. ευρώ. Παρακολουθούμε από κοντά τα πράγματα με πολύ αγωνία. Δεν σας κρύβω ότι είμαι πάρα πολύ προβληματισμένος».

Ερωτηθείς για την στάση των Ενώσεων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, μεταξύ άλλων, σημείωσε και τα εξής:
«Εγώ έχω πει από καιρό ότι οι Ενώσεις έχουν κλείσει τον κύκλο τους σε αυτά τα θέματα. Aν θέλουμε να έχουμε κτηνοτροφία, πρέπει να αρχίσουμε από μηδενική βάση με καθεαυτού κτηνοτρόφους και όχι με Ενώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την κτηνοτροφία. Η αγωνία μας είναι τεράστια. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι η ΔΩΔΩΝΗ να συνεχίσει και στο μέλλον να παράγει στον τόπο μας τα προϊόντα που παράγει   και να κάνει αυτό το άλμα που δεν έκανε ποτέ:  Να κάνει τους νέους ανθρώπους επαγγελματίες κτηνοτρόφους,  να  δημιουργήσουν μονάδες που να βοηθούν στην παραγωγή των προϊόντων ΠΟΠ και να είναι πρότυπο για όλη την Ελλάδα».
Ως προς το ζήτημα των ζωοτροφών και την συνεχή αύξηση της τιμής τους ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πως θα  παρέμβει προς τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να βρεθεί λύση με γνώμονα την στήριξη της κτηνοτροφίας.
«Το κράτος πρέπει να δει τι συμβαίνει. Ειδικά τα σιτάρια και τα καλαμπόκια έχουν φτάσει (ως προς τις τιμές) στα ‘ουράνια’. Ο πρωθυπουργός κάνει έναν αγώνα με όσους συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά με αυτά τα προβλήματα πρέπει να ασχοληθούμε πολύ πιο σοβαρά για να τα λύσουμε. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να βλέπει τα πράγματα με τη δική του οπτική, αλλά πρέπει  να έχει αντικειμενική εικόνα».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνελήφθη αλλοδαπός, ο οποίος επιχείρησε να ταξιδέψει για Ιταλία, με πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο

Συνελήφθη, χθες (21.08.2012) το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας αλλοδαπός, υπήκοος Ιράν, ηλικίας 30 ετών, γιατί κατείχε και έκανε χρήση πλαστού διαβατηρίου Τουρκίας με σκοπό την έξοδό του από τη χώρα μας.
Το πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο και ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο κατασχέθηκαν από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα εισαγωγής και εμπορίας κάνναβης στην Ελληνική Επικράτεια

Συνελήφθησαν, ύστερα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, πέντε μέλη του κυκλώματος, τρεις ημεδαποί και δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας
Κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από εξακόσια σαράντα εννέα (649) κιλά κάνναβης, δύο αυτοκίνητα, μία κλούβα και ένα αλιευτικό σκάφος.
Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας οργανωμένο κύκλωμα εισαγωγής, με πλωτά και χερσαία μέσα, μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών στην Ελληνική Επικράτεια.

Συνελήφθησαν για την υπόθεση αυτή πέντε μέλη του κυκλώματος, εκ των οποίων τρεις ημεδαποί, ηλικίας 58, 35 και 33 ετών και δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 34 και 26 ετών, οι οποίοι οργάνωσαν την εισαγωγή στη χώρας μας με αλιευτικό σκάφος και στη συνέχεια τη μεταφορά με χερσαία μέσα, ποσότητας κάνναβης που ξεπερνά τα (649) κιλά.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ και των Κεντρικών Λιμεναρχείων Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας.
Ειδικότερα, σήμερα τα ξημερώματα οι αστυνομικοί αξιοποιώντας πληροφορία που αφορούσε την εισαγωγή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών στην ελληνική επικράτεια, εντόπισαν στον όρμο της Πλαταριάς Θεσπρωτίας δεκαπέντε σάκους, που περιείχαν (626) δέματα, με κάνναβη βάρους (649.537) γραμμαρίων.

Στη συνέχεια, και ενώ ο χώρος τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση, συνελήφθη, 33χρονος ημεδαπός, οδηγός Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου, ο οποίος προσήλθε στο σημείο και άρχισε να φορτώνει τα ναρκωτικά.
Ταυτόχρονα, από άνδρες του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, ακινητοποιήθηκε αλιευτικό σκάφος, με κυβερνήτη 58χρονο ημεδαπό, ο οποίος, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχε μεταφέρει από τα παράλια της Αλβανίας τα ναρκωτικά στον όρμο της Πλαταριάς.
Επίσης, λίγη ώρα αργότερα, στο Καρτέρι και στη θέση «Γωνιά» Θεσπρωτίας συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί και ο 35χρονος ημεδαπός, οι οποίοι επέβαιναν σε δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και λειτουργούσαν ως προπομποί, προκειμένου να καθορίζουν το δρομολόγιο και να επιτηρούν παράλληλα τη διαδρομή για την αποφυγή τυχόν αστυνομικών ελέγχων.
Το σκάφος και τα τρία Ι.Χ. οχήματα (δύο αυτοκίνητα και ένα κλειστό φορτηγό) που χρησιμοποιήθηκαν από τους εμπόρους ναρκωτικών κατασχέθηκαν, ενώ επίσης κατασχέθηκε και η παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών ουσιών και πέντε (5) κινητά τηλέφωνα.
Οι πέντε συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηγουμενίτσας, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

Συνελήφθη ημεδαπός για απόπειρα διάρρηξης οικίας, στο Δρυόφυτο Πρέβεζας

Συνελήφθη, χθες (21-08-2012) το βράδυ από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιππιάδας, ένας 27χρονος ημεδαπός, για απόπειρα διάρρηξης σε σπίτι στο Δρυόφυτο Πρέβεζας.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 27χρονο, διότι λίγο νωρίτερα είχε προσπαθήσει να διαρρήξει το παράθυρο του μπάνιου της οικίας 47χρονου ημεδαπού στο Δρυόφυτο Πρέβεζας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιππιάδας.

Την Κυριακή 19 Αυγούστου 2012, πραγματοποιήθηκε στον Αμμότοπο ''Το νερό στο Ηπειρώτικο τραγούδι''

Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Οικονόμου, συνοδευόμενος από την Ειδική Γραμματέα Αμμοτοπίτισα κα Ελευθερία Σιαμμέτη, σε σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση ''Το νερό στο Ηπειρώτικο τραγούδι'', που διοργάνωσε η ΠΣΕ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αρταίων και την Αδελφότητα Αμμοτοπιτών Αθήνας, την Κυριακή 19 Αυγούστου 2012, στον Αμμότοπο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ»: Ο τομέας «ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ» στο Δήμο Πωγωνίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δολιανά 22-08-2012

Το ζήτημα της λειτουργίας του τομέα καθαριότητας στον Δήμο μας, τέθηκε από  την Παράταξή μας επανειλημμένα σε Δημοτικά Συμβούλια, σε συνεδριάσεις της  Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και στον Απολογισμό της Δημοτικής Αρχής μόλις πριν λίγες μέρες.
Όλες τις φορές εισπράξαμε από τον Δήμαρχο την υποβάθμιση του ζητήματος και την ξεκάθαρη επιλογή του να εξοφλήσει τα προεκλογικά γραμμάτια που αφειδώς έχει υπογράψει στον βωμό της εκλογής του.
Ας φροντίσει τουλάχιστον να τηρηθούν τα ελάχιστα συμφωνηθέντα στις υπογεγραμμένες συμβάσεις.
Ζητήσαμε ξανά και ξανά την διενέργεια από τις υπηρεσίες του Δήμου Μελέτης δημιουργίας Δημοτικής Υπηρεσίας Καθαριότητας, και εισπράξαμε απαξίωση και άρνηση.
Βιώσαμε την σιωπηρή κατάργηση των Υπηρεσιών Καθαριότητας που διέθεταν οι πρώην Δήμοι Δελβινακίου και Άνω Πωγωνίου.
Καταγγείλαμε την απαξίωση του υπάρχοντος δημοτικού εξοπλισμού (απορριμματοφόρα).
Όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία, δεν είναι μέτρα ανεπεξέργαστα και ατάκτως ειρημένα.
Ήταν και Είναι τα αποτελέσματα Πολιτικής απόφασης της Δημοτικής Αρχής για την χωρίς καμιά αιτιολογία και χωρίς στοιχεία παράδοση του τομέα Καθαριότητας  σε ιδιώτες.   
Πέραν αυτής της κεφαλαιώδους διαφοράς μας με τη Δημοτική Αρχή, ερχόμαστε στο επόμενο σκέλος.
Δεν θα αναρωτηθούμε, αλλά θα δηλώσουμε ότι στον τομέα Καθαριότητας ο Δήμος Πωγωνίου βιώνει τριτοκοσμικές συνθήκες. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες είναι άκρως υποβαθμισμένες και ελέγχεται αυστηρά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος γιατί ανεξαρτήτως των όποιων καλών προθέσεων,  δεν εφάρμοσε τα προβλεπόμενα στους όρους της σύμβασης, τόσο γιατί δεν έχει τηρηθεί το πρόγραμμα συχνότητας αποκομιδής όσο και γιατί δεν καθαρίζονται-απολυμαίνονται οι κάδοι όπως προβλέπεται και επιπλέον από την άλλη συνηγορεί για την συνέχιση της κανονικής πληρωμής του Αναδόχου, δηλαδή επιβραβεύει και την ανεπάρκεια από πάνω.
Η προσβλητική για όλους μας εικόνα του Δήμου, είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας της Δημοτικής Αρχής, της ανικανότητας επίτευξης στόχων από τα στελέχη της και της αδυναμίας  συγκρότησης κοινής προσπάθειας  μέσα από τα θεσμικά όργανα του Δήμου. 
Η Δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος πρέπει πλέον να απολογηθούν γιατί τα χρήματα που δίνουν οι Δημότες δεν πιάνουν τόπο.
Για την αποτυχία τους στην Καθαριότητα δεν ευθύνεται η έλλειψη πόρων, αλλά η απαρχαιωμένη αντίληψη και φιλοσοφία τους, καθώς και η διοικητική τους αδυναμία.

Ο επικεφαλής της παράταξης και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης:  Ντόντης  Γιάννης.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αλεξίου  Γιώργος,  Καραγιώργος  Γιάννης,   Μεντής  Χαράλαμπος,  Κολιάκης  Δημήτρης, Σώτος  Γιάννης, Τόπουλος  Βασίλης.

Αρνητικό ρεκόρ προσλήψεων εκπαιδευτικών για τη νέα χρονιά

Αρνητικό ρεκόρ δεκαετιών σημειώνεται στις προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, γεγονός που προϊδεάζει για επιμήκυνση του ωραρίου διδασκαλίας τους.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι προσλαμβάνονται μόλις 225 εκπαιδευτικοί σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αντί των 1.065 που υπολόγιζε αρχικά.
Όπως αναφέρεται στα «Νέα», ο αριθμός αυτός είναι ο μικρότερος που έχει ανακοινωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς οι φετινές προσλήψεις είναι λιγότερες από τις μισές ακόμα και σε σύγκριση με πέρυσι που είχαν γίνει 546 προσλήψεις συνολικά και ήταν ήδη οι λιγότερες εδώ και δεκαετίες.
Η εξέλιξη ενισχύει τις εκτιμήσεις που έχουν εκφραστεί από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες για περισσότερες από 10.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών που θα προκύψουν κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Το υπουργείο μελετά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα -πέραν των προσλήψεων αναπληρωτών και ωρομισθίων- και με επιμήκυνση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά τουλάχιστον μία ώρα.
Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν σε αυτή την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι το πραγματικό ωράριο εργασίας τους είναι κατά πολύ ευρύτερο από το ωράριο διδασκαλίας, καθώς ο χρόνος διδακτικής προετοιμασίας και αξιολόγησης των μαθητών ποικίλλει ανάλογα με την ειδικότητα και την εποχή του σχολικού έτους.
Υπενθυμίζεται ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός στα σχολεία, οι δάσκαλοι θα προχωρήσουν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.

Από Σεπτέμβρη θα αναζητηθούν όσοι δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση

Σημειώνεται πως εφέτος η μη υποβολή δήλωσης συνεπάγεται πρόσθετο φόρο 2,5% επί του εισοδήματος
Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για όσους δεν υπέβαλαν εφέτος φορολογική δήλωση.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις Εφορίες της χώρας, ζητείται μέχρι τις 31 Αυγούστου να έχουν σταλεί στη ΓΓΠΣ όλες οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν χειρόγραφα ή ταχυδρομικά.
Οι προϊστάμενοι των Εφοριών οφείλουν να μεριμνήσουν για την άμεση παραλαβή των δηλώσεων που βρίσκονται στα ταχυδρομεία.
Στην εγκύκλιο προστίθεται ότι μετά τις 31 Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι της ΓΓΠΣ σε όσους ξέχασαν!!! να καταθέσουν τη δήλωση τους.
Σημειώνεται πως εφέτος η μη υποβολή δήλωσης συνεπάγεται πρόσθετο φόρο 2,5% επί του εισοδήματος.

Θρήνος στο Μέτσοβο για τον 46χρονο

Θρήνος στο Μέτσοβο για τον άδικο χαμό του 46χρονου κρεοπώλη, πατέρα τριών ανήλικων κοριτσιών.
Ο 46χρονος από το Ανήλιο έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη σήραγγα Παναγιάς, στην Εγνατία Οδό.
Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα συνθήκες το φορτοταξί που οδηγούσε συγκρούστηκε με βυτιοφόρο. Και τα δύο αυτοκίνητα κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση.
Ο 46χρονος οδηγός του φορτοταξί ανασύρθηκε νεκρός.
Οι αρχές των Γρεβενών που έχουν αναλάβει την υπόθεση δεν έχουν προχωρήσει σε καμία επίσημη ανακοίνωση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τροχαίο.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι το βυτιοφόρο κατέληξε πάνω στο μικρό φορτηγάκι με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 46χρονος.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές εξετάζουν πολύ προσεκτικά το υλικό από το κλειστό κύκλωμα που καταγράφει την κίνηση στις σήραγγες της Εγνατίας προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβη.
Η κοινωνία του Μετσόβου πάντως είναι συγκλονισμένη από τον αιφνίδιο θάνατο του 46χρονου, για τον οποίο μόνο καλά λόγια ακούγονται στην περιοχή.

ΚΟΝΙΤΣΑ: Εκδηλώσεις για τον Κοσμά τον Αιτωλό, την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Αυγούστου


Μητροπολίτης Ανδρέας:
"Επίκαιρες σήμερα οι διδαχές του"

Τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού γιορτάζει και φέτος η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.
Την ερχόμενη Πέμπτη παραμονή της εορτής, στις 7 το απόγευμα θα ψαλεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και θα  ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας και του ιερού λειψάνου στην Κεντρική Πλατεία. 
Την Παρασκευή θα τελεστεί ο Όρθρος και η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ μετά τη λήξη της οι μητροπολίτες θα μεταβούν στην Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου, για να τελέσουν τρισάγιο επί του τάφου του Σεβαστιανού.
Σε εγκύκλιο του ο μητροπολίτης κ. Ανδρέας, επισημαίνει ότι οι διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, είναι σήμερα επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε, για να ξεπεράσουμε την κρίση που αντιμετωπίζει η κρίση. Μεταξύ άλλων αναφέρει και τα ακόλουθα:
«"Ψυχ κα Χριστς σας χρειάζεται",  λέει ο Άγιος Κοσμάς. Προτείνει δ το  μοναδικ φάρμακο διορθώσεως των κακών: Την μετάνοια. Και τονίζει με γλώσσα προφητική: Πότε θα μετανοήσωμεν; Όχι αύριον κα μεθαύριον, αλλά σήμερον, διότι εως αύριον δεν ηξεύρομεν τι θα πάθωμεν" (Διδαχή Α’)…
Αυτήν την μετάνοια έχουμε ανάγκη όλοι αν θέλουμε να ορθοποδήσουμε. Και εδώ και στην Βόρειο Ήπειρο είναι μεγάλη ανάγκη της μετανοίας. Γι' αυτ Μητρόπολή μας γιορτάζει και  φέτος την μνήμη του Αγίου Κοσμά, κηρύσσοντας κήρυγμα μετανοίας».

Θανατηφόρο τροχαίο στο 68ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας – Ιωαννίνων

Παράσυρση πεζής.

 Tο βράδυ (20-08-2012) στo 68ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας – Ιωαννίνων (Φιλοθέη), Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, οδηγούμενο από 31χρονο ημεδαπό, παρέσυρε 62χρονη πεζή ημεδαπή, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της.
Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

Αρχαία Κασσώπη: Η πρωτεύουσα της Αρχαίας Κασσωπαίας, κάτω από τον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου, στην Πρέβεζα

H Κασσώπη ήταν πρωτεύουσα της αρχαίας Κασσιωπαίας, η έκταση της οποίας συμπίπτει περίπου με αυτή του σημερινού νομού Πρέβεζας.
Η πόλη, της οποίας έχουν διασωθεί αρκετά ερείπια, κτίστηκε τον 4ο αιώνα σε φυσικά οχυρή θέση, προστατεύοντας από την εκμετάλλευση των Ηλείων αποίκων την εύφορη πεδιάδα που απλωνόταν νοτιότερα.
Την ύπαρξη της πόλης στον 4ο π.Χ. αιώνα μαρτυρούν ένας κατάλογος Θεωροδόκων της Επιδαύρου (360-355 π.Χ.), στον οποίο αναφέρονται η Κασσώπη, η Πανδοσία και η Αμβρακία.
Από τις ανασκαφές διαπιστώθηκε ότι στη θέση όπου ιδρύθηκε η Κασσώπη προϋπήρχε μια παλαιότερη μικρή πόλη από την εποχή του χαλκού που θα χρησίμευε ως τόπος συναθροίσεων για κοινή λατρεία στο ιερό της Αφροδίτης της κύριας θεότητας των Κασσωπαίων.
Η μεγάλη ακμή της πόλης σημειώνεται στον 3ο αιώνα π.Χ. όταν κτίζονται τα μεγάλα δημόσια κτίρια και ανοικοδομούνται πολλά σπίτια.

Οριστικό «λουκέτο» μπαίνει από την 1η Οκτωβρίου σε τέσσερις Εφορίες της Ηπείρου

Κλείνουν οι Εφορίες Δελβινακίου, Κόνιτσας, Καναλλακίου και Φιλιάτων,

Λουκέτο μπαίνει από την 1η Οκτωβρίου τελικά σε τέσσερις Εφορίες της Ηπείρου καθώς με επείγουσα απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ξεμπλοκάρει έπειτα από πολλούς μήνες το σχέδιο «Καλλικράτης» το οποίο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.
Από τις 287 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα παραμείνουν τελικά σε λειτουργία περίπου 80, με τις 30 από αυτές να βρίσκονται στην Αττική.
Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ξεκίνησαν οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις και μέχρι στιγμής έχουν καταργηθεί 50 εφορίες.
Στην Ήπειρο από την 1η Οκτωβρίου κλείνει η Εφορία στους Φιλιάτες και οι υποθέσεις της μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Ηγουμενίτσας.
Από την ίδια ημερομηνία βάζουν λουκέτο οι Εφορίες στο Δελβινάκι και την Κόνιτσα και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Ιωαννίνων.
Κλείνει επίσης η Εφορία Καναλλακίου στο Φανάρι και εκεί οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Πρέβεζας.

Η Πρέβεζα των Κάστρων

Στην πόλη της Πρέβεζας έως σήμερα είναι ορατές οι οχυρώσεις της, αυτές τις οποίες οι κάτοικοι ονομάζουν κάστρα. Τα κάστρα είναι μεγάλα οικοδομικά έργα που ανήκουν στην οχυρωματική αρχιτεκτονική. Όταν έπαψαν να αποτελούν ενεργές αμυντικές «πολεμικές μηχανές», που προκαλούσαν από τη μια το δέος και συγκέντρωναν τη μήνι του εχθρού και από την άλλη αντιπροσώπευαν τη δύναμη και το άγχος της υπερασπιστών, μεταμορφώθηκαν σε «στολίδια»-μνημεία αδιάψευστοι μάρτυρες της σπουδαιότητας της θέσεως και της ιστορίας της πόλης.
Πράγματι ο Αμβρακικός κόλπος από την αρχαία εποχή ήταν σημαντικός για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας στην περιοχή και εκ της γεωγραφικής του θέσης και της διαμόρφωσης αποτελούσε φυσικό όπλο άμυνας. Δεν είναι τυχαίο ότι το σημείο αυτό αποτέλεσε το θέρετρο της ναυμαχίας του Ακτίου, η οποία έκρινε τη τύχη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 31 π.Χ.
Κατά τη νεώτερη τοπική ιστορία ήδη από τον 15ο αιώνα, ο οποίος ήταν αιώνας ταραγμένος για την οθωμανική Αυτοκρατορία οι Οθωμανοί έκτισαν στη θέση «παλαιοσάραγα» φρούριο το οποίο ήλεγχε το στόμιο του Αμβρακικού. Το ολοκλήρωσαν οι Βενετοί στις αρχές του 16ου αιώνα.