Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Σύλληψη αλλοδαπών για απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα καθώς και των διακινητών τους στη θαλάσσια περιοχή Αρίλλα Θεσπρωτίας


Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών κλιμακίου ειδικών αποστολών και γραφείου ασφάλειας Κ.Λ Ηγουμενίτσας και με την συνδρομή της Λιμενικής Αρχής Συβότων, εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 08-02-2019 στη θαλάσσια περιοχή Αρίλλα Θεσπρωτίας, από σκάφος της προαναφερόμενης Αρχής, πολυεστερικό σκάφος σημαίας Ιταλίας, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επί αυτού. Συνολικά συνελήφθησαν, τριάντα πέντε (35) αλλοδαποί (21 άντρες - 06 γυναίκες - 08 παιδιά) οι οποίοι αποπειράθηκαν να εξέλθουν από τη χώρα παράνομα, καθώς επίσης και ο αλλοδαπός χειριστής ανωτέρου σκάφους. Εν λόγω σκάφος, κατασχέθηκε, ως μέσο παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών.
Επιπρόσθετα, κατασχέθηκε φορτηγό όχημα, το οποίο εντοπίστηκε στην Εθνική οδό Πάργας - Πρέβεζας και το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως μέσο μεταφοράς των ανωτέρω αλλοδαπών με σκοπό την επιβίβασή τους στο προαναφερόμενο σκάφος ενώ συνελήφθη και ο οδηγός του. Ο αλλοδαπός οδηγός του φορτηγού οχήματος και ο αλλοδαπός χειριστής ανωτέρω σκάφους θα οδηγηθούν σε αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, με την κατηγορία της εμπλοκής τους σε παράνομο κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών.
Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, ώρα 12.30 το μεσημέρι


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 12η Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Τρίτη & ώρα 12.30 το μεσημέρι για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2019 του Κληροδοτήματος «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΕΤΣΟΥ».
2. Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2019 του Κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ».
3. Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2019 του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ».
4. Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2019 του Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ».
5. Περί έγκρισης έκδοσης και όρων πρόσκλησης χορήγησης υποτροφίας σε πτυχιούχους νομικών ή πολιτικών επιστημών δημοτών Δελβινακίου από το κληροδότημα «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ» Τ.Κ. Δελβινακίου για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018
6. Περί έκδοσης πρόσκλησης για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για προίκιση μιας άπορης κόρης δημότισσας της Τοπικής Κοινότητας Βήσσανης (που έχει συνάψει γάμο κατά το έτος 2018) του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ»
7. Περί έκδοσης πρόσκλησης για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε φτωχές
οικογένειες καταγόμενες από Τ.Κ. Βήσσανης Δ.Ε. Δελβινακίου από το Κληροδότημα «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ» για το έτος 2018.
8. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 2η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2019 Δήμου Πωγωνίου.
9. Συζήτηση και λήψη απόφασης και προσδιορισμός ενεργειών μετά την έκδοση της υπ’ αρίθμ. υπουργικής αποφ., αριθμ. οικ. 2/6748/ΔΛΚ/24-01-2019(ΦΕΚ Β’ 194) του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη.
10. Συγκρότηση επιτροπών διενέργειας /αξιολόγησης διαγωνισμών προμηθειών και υπηρεσιών έτους 2019 Δήμου Πωγωνίου βάσει του Ν.4412/2016.

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Το φράγμα Κομποτίου στο επίκεντρο της συνάντησης Σπύρου Ριζόπουλου με τον δήμαρχο Νικολάου Σκουφά


Επισκέψεις και σε χωριά του νομού Άρτας

Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον δήμαρχο Νικολάου Σκουφά (Άρτας) Ευστάθιο Γιαννούλη και στη συνέχεια πραγματοποίησε επισκέψεις σε χωριά του Νομού.
Κατά τη συνάντηση με τον κ. Γιαννούλη συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα του δήμου και της περιοχής αλλά έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο φράγμα Κομποτίου και τη σύνδεση του κάμπου με την κεντρική αρτηρία.
Στα χωριά Κωστακιοί, Φιλοθέη και Ανέζα ο Σπύρος Ριζόπουλος και τα στελέχη της παράταξης συζήτησαν με κατοίκους της περιοχής, άκουσαν τα προβλήματα που τους απασχολούν και απάντησαν σε απορίες σχετικά με το πρόγραμμα των Οριζόντων.
Μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Νικολάου Σκουφά, έγιναν ανακοινώσεις
Ευστάθιος Γιαννούλης
«Καλωσορίζω τον κ. Ριζόπουλο. Τον ενημέρωσα για τα προβλήματα του δήμου μας και την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή. Με άκουσε με μεγάλη προσοχή. Του εύχομαι καλή επιτυχία.»
Σπύρος Ριζόπουλος
«Σήμερα στο δήμο Νικολάου Σκουφά ολοκληρώνουμε τη 12η συνάντηση με εκλεγμένους δημάρχους της Ηπείρου στα πλαίσια της γνωριμίας και της ενημέρωσής μας για θέματα που μπορούμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα της Περιφερειακότητας.
Είχα την δυνατότητα να εξηγήσω στο δήμαρχο το πνεύμα της συλλογικότητας το οποίο διέπει την έννοια της Περιφερειακότητας και το ότι αντιλαμβάνομαι τις σχέσεις Περιφέρειας δημάρχων σε μια συλλογική μορφή. Ταυτόχρονα, επανέφερα -όπως σε όλες τις συναντήσεις- την ανάγκη δημιουργίας Επιτροπής Παρακολούθησης για να μπορούμε όλοι να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα με ένα συλλογικό τρόπο. Για να γίνεται καλύτερη και πιο δημοκρατική διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων, τα οποία όπως είπε και πολύ σωστά ο δήμαρχος δεν είναι όσα ήταν κάποτε. Άρα, θέλει μια σωστή και χρηστή διαχείριση για να είναι όλοι ικανοποιημένοι.
Ένα άλλο ζήτημα που συζητήσαμε και επιβεβαιώνει την τραγική ειρωνεία την οποία έχουμε ήδη επισημάνει σε όλη την Ήπειρο είναι το ότι ενώ βρισκόμαστε σε μια περιοχή με τόσα ποτάμια και με τόσες διόδους άρδευσης εντούτοις και οι κάμποι μας μένουν ξεροί και τα φαινόμενα πλημμυρών είναι πάρα πολύ έντονα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής για αντιπλημμυρικά- οδικά έργα


Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τα πρακτικά δημοπρασιών και ανέδειξε τους  αναδόχους των  παρακάτω έργων:
 «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Πέρδικας και σύνδεσή της με αρχαιολογικό χώρο Δυμόκαστρου», προϋπολογισμού € 470.000. Ανάδοχος ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
  «Αποκατάσταση στηθαίων στο Εθνικό οδικό δίκτυο», προϋπολογισμού € 150.000. Ανάδοχος ΜΕΚΟΝ Α.Ε.
 «Βελτίωση – αποκατάσταση πρόσβασης στον οικισμό Τραπεζάκι Τ.Κ. Διστράτου μέσω της επαρχιακής οδού αριθμ. 18», προϋπολογισμού 65.000 €. Ανάδοχος Γ. Μπαζούκης.
  «Διαγράμμιση επί της επαρχιακής οδού Γαβριά – Ψαθοτόπι – Παχυκάλαμος», προϋπολογισμού € 40.000. Ανάδοχος MAYCONHELLAS.
 «Βελτίωση επαρχιακής οδού Αυχένας Αμπελοχωρίου – Ραφταναίοι - Κτιστάδες», προϋπολογισμού 150.000 €. Ανάδοχος Β. Κούγκουλης.
 «Ασφαλτόστρωση πεδινού επαρχιακού δικτύου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 33.700 €. Ανάδοχος Δ. Φούκας.
 Αποκατάσταση βατότητας Επ. οδού Νεγάδων- Φραγκάδων, προϋπολογισμού 74.000 ευρώ. Ανάδοχος Β. Κούγκουλης και ΣΙΑ Ο.Ε.
Νέες δημοπρατήσεις
Επίσης από την Ο. Ε. εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, και η δημοπράτηση των εξής νέων έργων:
 «Αποκατάσταση οδού σύνδεσης Αγίου Σπυρίδωνα – Βίγλας – Ράχης με επαρχιακή οδό προς Κορωνησία» προϋπολογισμού 230.000 €.
 «Συντήρηση, βελτίωση, επέκταση ηλεκτροφωτισμού οδικού δικτύου ΠΕ Άρτας για το έτος 2018»,προϋπολογισμού 60.000 €

Ανακοίνωση σχετικά με απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες », το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου


Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με Απόφαση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαγορεύεται η οργανωμένη και μεμονωμένη μετακίνηση των φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες », το Σάββατο (09-02-2019) και ώρα 19.30, όπου θα διεξαχθεί ο αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων «Π.Α.Ε. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ – Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ για την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος της SUPER LEAGUE, αγωνιστικής περιόδου 2018-2019, για εξαιρετικούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

18η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Φεβρουαρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Α.Ε. Μικρασιατών-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 10-02-19/15:30)


ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019
ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
ΩΡΑ: 15:30

Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ
  
Το πρόγραμμα της 18ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (15:30)
Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (15:30)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (15:30)  
Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ - ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (15:30)
Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019
Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:30)
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (15:30)
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ (15:30)

Σύλληψη αλλοδαπού στη Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 18χρονου προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

18η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Φεβρουαρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Αναγέννηση (Π.Α.Σ. Περιβλέπτου-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 10-02-19/15:30), εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Π.Ο.Ε.Λ.-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 10-02-19/15:30)


ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019
ΓΗΠΕΔΟ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑΣ 
ΩΡΑ: 15:30

Α.Π.Ο.Ε.Λ.-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 
ΩΡΑ: 15:30

Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

Το πρόγραμμα της 18ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (15:30)
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (15:30)
ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (15:30)
Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑΣ  (15:30)
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006 (15:30)
Π.Α.Σ.ΑΛΜΥΡΟΣ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (15:30)
ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (15:30)
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (15:30)

Σπύρος Ριζόπουλος: Να διεκδικήσει η Περιφέρεια το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας από το ΤΑΙΠΕΔ


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, διαδοχικά τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρο Πάσχο και τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Ανδρέα Νταή.
Συζητήθηκαν γενικότερα ζητήματα ανάπτυξης για την πόλη της Ηγουμενίτσας και το νομό Θεσπρωτίας γενικότερα. Μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για το οποίο ο Σπύρος Ριζόπουλος προτείνει τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη διαδικασία εξαγοράς του από το ΤΑΙΠΕΔ.
Μετά τις συναντήσεις ακολούθησαν δηλώσεις:
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος
«Είχα μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον κ. Ριζόπουλο όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη διασύνδεση των δύο βαθμών. Επίσης μιλήσαμε για διάφορα προβλήματα και αναπτυξιακά έργα που αφορούν το δήμο Ηγουμενίτσας.
Ένα από αυτά που έγινε πολύ κουβέντα ήταν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Πως οι δραστηριότητές του θα διασυνδεθούν με τον δήμο και θα αποδώσουν οφέλη προς την τοπική κοινωνία και πως θα μπορέσει το λιμάνι να λειτουργήσει παραγωγικά για όλους μας.
Πέρα από αυτό, όμως, συζητήσαμε και θέματα που αφορούν στον τουρισμό, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και μια σειρά από άλλα ζητήματα.
Εύχομαι στον κ. Ριζόπουλο καλή επιτυχία. Να έχουμε ένα πολιτισμένο και δημοκρατικό αγώνα.»

ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: Κοπή πίτας την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, ώρα 9:00 μ.μ., στο κέντρο "ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ", Ελεούσα


Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ, η Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει εκδήλωση και κοπή πίτας στο κέντρο "ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ", στην Ελεούσα. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα χαιρετήσει ο βουλευτής και τέως Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι μας σε μία βραδιά με φαγητό, κρασί και εξαιρετική μουσική από ορχήστρα.
Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, Πουλίτσα 1.
Τιμή πρόσκλησης 15 ευρώ.

Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου Αττικής: Κοπή της ''Πίτας της Ηπειρώτισσας'', το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ρουμελιωτών, Σίνα και Δαφνομήλη, Κολωνάκι-Λυκαβηττός


Ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου Αττικής διοργανώνει την κοπή της ''Πίτας της Ηπειρώτισσας'', το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, με πλούσιο μουσικοχορευτικό ηπειρώτικο πρόγραμμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ρουμελιωτών, Σίνα και Δαφνομήλη, Κολωνάκι-Λυκαβηττός.

Καρκίνος του πρωκτού: Προσοχή στα πρώτα συμπτώματα


Ο ιός  του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) φαίνεται να ενοχοποιείται σε ποσοστό 79% των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.
Ο καρκίνος του πρωκτού είναι διαφορετικός και λιγότερο κοινός από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι σπάνιος, αλλά δυστυχώς ο αριθμός των νέων περιπτώσεων αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, το 2017 στις ΗΠΑ είχαμε περίπου 8.200 νέες περιπτώσεις , εκ των οποίων οι 5.250 σε γυναίκες και  οι 2.950 σε άνδρες. Από τους ασθενείς αυτούς περίπου 1.100 άτομα αναμένεται να πεθάνουν μέχρι το 2022, κατά αναλογία 650 γυναίκες και 450 άνδρες.
«Ο καρκίνος του πρωκτού μπορεί να εμφανίζεται σπάνια σε σχέση με τους άλλους καρκίνους, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αυξητική τάση. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα πρώτα συμπτώματα, αν αυτά επιμείνουν για χρονικό διάστημα πάνω από 15 ημέρες» αναφέρει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα  κατά του Καρκίνου, ο  διαπρεπής γενικός χειρουργός πρωκτολόγος  κ. Δημήτρης Μουσιώλης, με πλούσια εμπειρία στις επεμβάσεις αυτού του είδους,  και προσθέτει.
«Η έγκαιρη διάγνωση και ταυτοποίηση του καρκίνου του πρωκτού αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην αντιμετώπιση της  νόσου και την επιβίωση του ασθενή».
Ο καρκίνος του πρωκτού είναι σπάνιος πριν από την ηλικία των 35 χρόνων και  η μέση ηλικία διάγνωσης είναι κοντά στα 60 χρόνια. Οι άνδρες  έχουν πιθανότητα 1 σε 500 να διαγνωστούν με πρωκτικό καρκίνο, ενώ  ο κίνδυνος εμφάνισης είναι ελαφρώς υψηλότερος στις γυναίκες.