Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ασφαλισμένοι σε κίνδυνο από τη σοβαρή έλλειψη φαρμάκων

 

Σημεία της συνέντευξης του Παναγιώτη Κουρουμπλή στη Naftemporiki TV  

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και πρώην υπουργός, σχολίασε την επικαιρότητα σήμερα το πρωί, στο κανάλι Naftemporiki TV και στον δημοσιογράφο Φίλιππο Φιλιππακόπουλο,  όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για τις παρακολουθήσεις μετά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας:

«Ο πολιτικός κόσμος όταν απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία και τοποθετείται σε μία σειρά ζητημάτων, θα πρέπει να αναλαμβάνει και τη συνέπεια των λόγων του, περίμενα λοιπόν από την κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, να έχει μια διαφορετική τοποθέτηση. 

Ο κ. Κώστας Τζαβάρας είχε την πολιτική ευθιξία να ζητήσει την αντικατάστασή του και προσωπικά έχω βιώσει παρόμοιες καταστάσεις στην πολιτική μου ζωή, όπου δεν υπήρξαν μόνο διαγραφές αλλά και αντικαταστάσεις. 

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Κώστα Τζαβάρα ότι η δικαιοσύνη δυστυχώς αδικεί τον εαυτό της, σε ένα θέμα που ταλανίζει την δημόσια ζωή. Έπρεπε να είχαν επέμβει όχι μόνο στην ΕΥΠ αλλά και από τον Αύγουστο, όταν αυτές οι καταγγελίες είχαν πάρει μεγάλη διάσταση και από τους κ.κ. Κουκάκη και Ανδρουλάκη.

Περιφέρεια Ηπείρου: Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

 


Από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων, το οποίο θα επηρεάσει και περιοχές της Ηπείρου.

Με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι σε ετοιμότητα και ζητά από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

ΕΜΥ: Μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης, κεραυνούς και οι θυελλώδεις νοτιάδες

 


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Τρίτης 29 Νοεμβρίου, καθώς προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία «Άριελ».

Το συγκεκριμένο σύστημα κακοκαιρίας, που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία, κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού.

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, οι μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, η μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και οι θυελλώδεις νοτιάδες 7 με 8 μποφόρ.

Η κακοκαιρία θα διαρκέσει από σήμερα τη νύχτα (Τρίτη 29-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, όπως επίσης και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά:

Από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης (29-11-2022) και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022), θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Για την Τετάρτη και την Πέμπτη προβλέπονται τα εξής:

Από το πρωί της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022), θα επηρεαστούν το βόρειο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η Ήπειρος, η Κρήτη (κυρίως η δυτική και η νότια), και βαθμιαία η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) μέχρι το βράδυ θα επηρεαστεί και η Θράκη.

Από το απόγευμα της Πέμπτης (01-11-2022), τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, αλλά θα

συνεχίσουν να επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 ISO 47/2022 (21 Νοεμβρίου 2022 - 27 Νοεμβρίου 2022)

 


Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 43.914 κρούσματα COVID-19 (4.209 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -19%

εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 28% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.404.690 εκ των οποίων 52.2% γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.86 (95% ΔΕ: 0.73 - 0.91).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.283 ασθενείς (7μερος

μ.ό.: 183, -6% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.250 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 179, 9%

εβδομαδιαία μεταβολή).

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 93 (71.0% άνδρες) με διάμεση ηλικία 74 έτη και το 89.2% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 31χρονου ημεδαπού για κατοχή και επίδειξη πλαστού εγγράφου ενοικίασης Ι.Χ.Ε. οχήματος

 


Στον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός 31χρονου ημεδαπού προέβησαν, προχώρησαν στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, με τη συνδρομή της ομάδας Κ9/Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) της οικείας Λιμενικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε Ι.Χ.Ε. όχημα με οδηγό τον 31χρονο, το οποίο είχε εκφορτωθεί από Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο προερχόμενο από το εξωτερικό, εκείνος κατείχε και επέδειξε πλαστό έγγραφο ενοικίασης του εν λόγω Ι.Χ.Ε. οχήματος.

Από τη συνέχιση της έρευνας διαπιστώθηκε κατά την πληκτρολόγηση των στοιχείων του οχήματος σε βάση δεδομένων, ότι ήταν καταχωρημένο στην κατηγορία κλαπέντα – υπεξαιρεθέντα – απολεσθέντα αντικείμενα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Ι.Χ.Ε. όχημα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Διακοπή κυκλοφορίας στη Νικόπολη

 


Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Ηπείρου/Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων ανακοινώνεται ότι  από την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 η συνδετήρια οδός «Νικόπολη- Μονολίθι» των Εθνικών Οδών Ε.Ο.21 και Ε.Ο.22 (παραλιακή) θα παραμείνει κλειστή προκειμένου να εκτελεστούν οι  εργασίες κατασκευής  του έργου: «Εργασίες έργου Παράκαμψης Νικόπολης- Συγκοινωνιακά έργα ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης Περιφέρειας Ηπείρου».

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα διαρκέσουν μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.

Οι διερχόμενοι οδηγοί θα πρέπει να ακολουθούν με συνέπεια την εργοταξιακή σήμανση που ήδη έχει τοποθετηθεί και να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από τη συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία,  να ελαχιστοποιείται η δική τους ταλαιπωρία και κυρίως να αποφευχθούν ατυχήματα.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Τοποθέτηση Περιφερειάρχη στην 1η Επ. Παρακολούθησης του Προγράμματος "Ήπειρος 2021-2027"

Τους βασικούς στόχους που έχει θέσει η Περιφέρεια Ηπείρου για την αξιοποίηση του Προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027» περιέγραψε  συνοπτικά ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στη σημερινή 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης που έγινε στα Ιωάννινα.

«Όραμά μας είναι να φτάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο την Ήπειρο», υπογράμμισε για να προσθέσει,  σε άλλο σημείο,  ότι το νέο πρόγραμμα έχει πολύ περισσότερους πόρους, ήτοι 426,1 εκ. ευρώ από το προηγούμενο που είχε 295 εκ. ευρώ. «Καταλαβαίνετε ότι αλλάζουν όλα και θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους εταίρους για να κάνουμε αυτά που έχουμε προγραμματίσει και έχετε εγκρίνει ως Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε απευθυνόμενος και προς τα στελέχη της που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος σε επιμέρους δράσεις, υπογράμμισε ότι περιλαμβάνει αρκετές στην έρευνα και στην καινοτομία. «Στο προηγούμενο πρόγραμμα- εξήγησε- είχαμε 44 ενέργειες με ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις. Μέσα από αυτά προσπαθούμε να συνδέσουμε την έρευνα με την επιχειρηματικότητα και είδαμε μεγάλη διαφορά».

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν (3) ημεδαποί για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και κλοπή

 


Συνελήφθησαν (3) ημεδαποί μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων

Κατηγορούνται ότι συμμετείχαν με άλλα άτομα σε επίθεση σε βάρος (4) ημεδαπών

Συνελήφθησαν χθες (28-11-2022) το πρωί στα Ιωάννινα, ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων τρεις (3) ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για - κατά περίπτωση - βαριές σωματικές βλάβες, παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και κλοπή.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται έξι (6) ακόμη ημεδαποί, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, προχθές (27-11-2022) αργά το βράδυ στην πόλη των Ιωαννίνων, οι κατηγορούμενοι επιτέθηκαν και τραυμάτισαν με τη χρήση μαχαιριού, μεταλλικής βέργας και πετρών (4) ημεδαπούς, οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο.

Επιπλέον, προξένησαν φθορές στο όχημά τους, ενώ ένας από τους κατηγορούμενους κατηγορείται ότι αφαίρεσε κινητό τηλέφωνο και χρηματικό ποσό.

Οι παθόντες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, από όπου οι δύο έλαβαν εξιτήριο λίγο αργότερα, ενώ οι άλλοι δύο παραμένουν νοσηλευόμενοι.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Κόνιτσα: Τελετή παράδοσης του ομοιώματος έφιππου οπλίτη του ’40, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, ώρα 13:30

 


Τελετή παράδοσης του ομοιώματος έφιππου οπλίτη του ’40 από τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού – Τεθωρακισμένων  προς το Δήμο για το υπό σύσταση Στρατιωτικό Μουσείο Κόνιτσας.


Θεσπρωτία: Συνελήφθη αλλοδαπός φυγόποινος με καταδικαστική απόφαση

 


Συνελήφθη χθες το απόγευμα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών και του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Σαγιάδας αλλοδαπός φυγόποινος.

Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά την είσοδό του στη χώρα μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου Μαυροματίου, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (8) μηνών για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

2η φάση του κυπέλλου ερασιτεχνών την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Παντελεήμων Δροσοχωρίου-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 30-11-22/15:00)

 


ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΓΗΠΕΔΟ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ

ΩΡΑ: 15:00

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Α.Ε. ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (15:00)       

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:00)

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ (15:00)

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (15:00)

ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΑΒΓΟΥ 2020-Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ (15:00)

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (15:00)  

Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:00)

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (17:15)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου

 


Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό Κέντρο, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Οισοφάγος Barrett: Μια επιπλοκή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

 


Οισοφάγος Barrett ονομάζεται μια παθολογική αλλαγή στο βλεννογόνο του οισοφάγου που προκαλείται από χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Είναι γνωστό πως η χρόνια ΓΟΠ προκαλεί αλλοιώσεις που οδηγούν σε φλεγμονή, νέκρωση και απόπτωση του βλεννογόνου του οισοφάγου, ο οποίος, στη φάση της επούλωσης, διαφοροποιείται σε εντερικό βλεννογόνο, που είναι πιο ανθεκτικός στα όξινα υγρά του στομάχου.

«Η αντικατάσταση του φυσιολογικού βλεννογόνου του οισοφάγου, από βλεννογόνο που μοιάζει με αυτό του λεπτού εντέρου ονομάζεται οισοφάγος Barrett ή “εντερική μετάπλαση” και αποτελεί προκαρκινικό στάδιο.

Σε περίπτωση που αυτό δεν αντιμετωπιστεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξελιχθεί σε αδενοκαρκίνωμα», επισημαίνει η κ. Ελένη Καραφώκα – Μαύρου, Χειρουργός, Διευθύντρια Β' Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ογκολογίας Metropolitan General.

Γιατί είναι σημαντική η διάγνωση και παρακολούθηση του οισοφάγου Barrett;

Ποσοστό 10 – 15% των ασθενών με ΓΟΠ εμφανίζουν οισοφάγο Barrett και από αυτούς, το 10% θα αναπτύξουν καρκίνο στον οισοφάγο. Με άλλα λόγια ασθενείς με οισοφάγο Barrett έχουν διπλάσια πιθανότητα από το γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν οισοφαγικό καρκίνο.


Το γεγονός αυτό κάνει ιδιαίτερα επιτακτική την ανάγκη, να αντιμετωπισθεί η παλινδρομική νόσος χειρουργικά (θολοπλαστική κατά Nissen) πριν την εμφάνιση εντερικής μετάπλασης (Barrett), αλλά και την ανάγκη για πολύ στενή παρακολούθηση ασθενών με οισοφάγο Barrett, με στόχο την πρώιμη και έγκαιρη ανίχνευση της εμφάνισης καρκίνου.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

«Η διάγνωση γίνεται με οισοφαγοσκόπηση και τεκμηριώνεται με τη λήψη βιοψιών και την παθολογοανατομική εξέτασή τους. Στο ενδοσκόπιο, η νόσος δίνει μία πολύ χαρακτηριστική εικόνα, την οποία αναγνωρίζει εύκολα ένας έμπειρος ενδοσκόπος. Με τη λήψη πολλαπλών βιοψιών αναγνωρίζεται η παρουσία “εντερικής μετάπλασης” που βάζει και τη διάγνωση, αλλά και “κυτταρικής ατυπίας” που θεωρείται προ-καρκινική κατάσταση.