Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων: Δελτίο τύπου για τις εξαγγελίες του κ. Τασιούλα για το στρατόπεδο Βελισσαρίου

 

«Η προεκλογική κοροϊδία συνεχίζεται»

Αισθανόμαστε πραγματικά την ανάγκη να συγχαρούμε τον Πρόεδρο της Βουλής και υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα που κατάφερε δύο ημέρες πριν τις εκλογές να εξαγγείλει την παραχώρηση ολόκληρου του στρατοπέδου Βελισσαρίου στο Δήμο Ιωαννιτών.

Ο κ. Τασούλας, άρχισε να βάζει και τους όρους, που στην πράξη σημαίνει  δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εις βάρος του Δήμου και των πολιτών. Θέλει εκτάσεις εντός σχεδίου, ανέγερση από τον Δήμο στρατιωτικών κτιρίων συν τα έργα υποδομής στα 600 στρέμματα.

Μας κοροϊδεύουν προεκλογικά, σαν τους περιμετρικούς ποδηλατόδρομους  και το δρόμο Γιάννενα-Κακαβιάς.

Πιο παλαιοκομματικό δεν έχει.  Αν μας έμενε λίγος χρόνος ακόμη μέχρι τις εκλογές θα μας έφερνε και το τρένο.

Φτάνει το παραμύθι 4 χρόνια.

Την Κυριακή η απάντηση θα δοθεί στην κάλπη.

Επίσκεψη Στέφου Γιάννη και Κωστούλα Μάκη στην Πρυτανεία και Διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 


Οι υποψήφιοι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ιωάννης Στέφος και Κωστούλα Μάκη επισκέφθηκαν την Πρυτανεία και Διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Συναντήθηκαν με την Πρύτανη κ. Άννα Μπατιστάτου, τον Αντιπρύτανη κο  Ιωάννη Λεονάρδο  αλλά και με υπαλλήλους των διοικητικών υπηρεσιών, στο κτίριο της Διοίκησης.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκαλούν η υποχρηματοδότηση του ιδρύματος και η υποστελέχωση σε καθηγητικό και διοικητικό προσωπικό,  και τονίστηκε απ’ όλους η προσπάθεια του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων να συνεχίσει να παρέχει υψηλό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι βουλευτές έθεσαν το θέμα της ΕΒΕ στην εισαγωγή των υποψήφιων στα δημόσια Πανεπιστήμια, που επιφέρει μείωση των εισαχθέντων, κυρίως στα περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Συζήτησαν, επίσης, το θέμα των φοιτητών που στα χρόνια της κρίσης και της επιδημίας δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους εντός των προβλεπομένων εξαμήνων, για τους οποίους υπάρχει κίνδυνος διαγραφής τους με τον νόμο Κεραμέως (ανενεργός προς το παρόν). 

Τόνισαν  ότι, σε σχέση με το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σε βάθος 10ετίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των φοιτούντων με σοβαρές συνέπειες τόσο στο ίδιο το Πανεπιστήμιο όσο και στην κοινωνία.

Τέλος, κατέθεσαν τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Τριτοβάθμια  Εκπαίδευση που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

        «Διπλασιασμός του αριθμού μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας με 2.000 διορισμούς ανά έτος.

        Διπλασιασμός της χρηματοδότησης σε βάθος 4ετίας

        Αύξηση διοικητικού προσωπικού τουλάχιστον κατά 15%

        Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, στις πρώτες 50 μέρες της νέας Κυβέρνησης

        Καθιέρωση της δυνατότητας Ελεύθερης πρόσβασης στα Τμήματα των Πανεπιστημίων, των οποίων η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.

        Δωρεάν λειτουργία/φοίτηση στα Προγράμματα μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), κάλυψη με δημόσια δαπάνη των ανελαστικών τους εξόδων με 10 εκ. ευρώ ανά έτος.

        Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος από 1.000 σε 1.5000 ευρώ το χρόνο για 40.000 φοιτητές.

        Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης 

Γιάννης Στέφος, Κωστούλα Μάκη,

υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

στα Ιωάννινα

Ιωάννινα: Υποδοχή της αντιπροσωπείας από την Αγία Νάπα

 


Τον Δήμαρχο της Αγίας Νάπας Χρίστο Ζαννέττου και την αντιπροσωπεία της Κυπριακής πόλης που βρίσκεται στην περιοχή μας υποδέχθηκε το μεσημέρι ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Με την παρουσία των περισσότερων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής» επαναβεβαιώθηκε η σχέση φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων.

Τα Ιωάννινα και η Αγία Νάπα, για λόγους κυρίως ιστορικούς, έχουν αδελφοποιηθεί από το 1997 ενώ κατά την επίσκεψη της Κυπριακής αντιπροσωπείας κινείται ανάλογη διαδικασία και με τον Δήμο Πωγωνίου.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου καλωσόρισε τον δήμαρχο και την αντιπροσωπεία από την Αγία Νάπα σημειώνοντας ότι η σχέση με τα Ιωάννινα ανανεώνεται και επικαιροποιείται.

Παρακάλαμος: Θεία Λειτουργία, στο εξωκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, την Κυριακή 21 Μαΐου

 


Την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 θα εορταστεί η μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο ομώνυμο εξωκκλήσι τους.

Κόνιτσα: Μουσικές εκδηλώσεις από την στέγη του ιδρύματος Ωνάση

 


Γιατί ΄ναι μαύρα τα βουνά: Οι μουσικές κουλτούρες των Νοτίων Βαλκανίων. Παραδοσιακή μουσική, τραπ/χιπ χοπ αυτοσχεδιασμοί και σπάνιο εθνογραφικό σινεμά. Ένα μυσταγωγικό μουσικό τριήμερο στην Κόνιτσα.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ: 09.06 — 11.06.2023

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Ελεύθερη είσοδος    ΧΩΡΟΣ: Κόνιτσα

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ:

Παρασκευή 9 Ιουνίου - 20:30-23:30

Κόνιτσα (Σπίτι της Χάμκως)

Σάββατο 10 Ιουνίου - 20:30-23:30

Κόνιτσα (Σπίτι της Χάμκως)

Κυριακή 11 Ιουνίου 20:30-23:30

Κόνιτσα (Σπίτι της Χάμκως)

ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό Σπίτι της Χάμκως, στην Κόνιτσα. (Οδηγίες χάρτη)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Δήμος Πωγωνίου: Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η Α’ Φάση Αδελφοποίησης με το Δήμο Αγίας Νάπας

 


Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο Δελβινάκι η Α’ Φάση Αδελφοποίησης των Δήμων Πωγωνίου και Αγίας Νάπας, μία αδελφοποίηση με ιστορικό υπόβαθρο και συνδετικό κρίκο τον Εθνικό Ήρωα Χατζημιχάλη Νταλιάνη.


Σε μία σεμνή τελετή υπεγράφη το πρωτόκολλο αδελφοποίησης και συγχρόνως τιμήθηκε η μνήμη του «Ίππαρχου του αγώνος της παλιγγενεσίας» όπως κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου στην ιστορική έδρα του Δήμου Πωγωνίου, που αποτελεί τη γενέτειρά του.

Την Κυπριακή αποστολή καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης που αναφέρθηκε στην κοινή πορεία των δύο Δήμων αλλά και στην σπουδαία προσωπικότητα του Χατζημιχάλη Νταλιάνη. «Καλωσορίζουμε σήμερα στο ακριτικό Δελβινάκι τα «αδέρφια» μας από την όμορφη και ξεχωριστή Κύπρο, σε μία ιδιαίτερη εκδήλωση που θα επισφραγίσει την άριστη σχέση μεταξύ του Δήμου Πωγωνίου και του Δήμου Αγίας Νάπας. 

Τους δύο Δήμους συνδέει ένα ιστορικό πρόσωπο, ένας ήρωας στον αγώνα του οποίου για την απελευθέρωση της πατρίδας υποκλίθηκε ολόκληρο το έθνος,  ο  Χατζημιχάλης Νταλιάνης. Ο «Ίππαρχος του αγώνος της παλιγγενεσίας», γεννήθηκε το 1775 σε αυτό εδώ το χωριό, το Δελβινάκι, και από πολύ νωρίς έδειξε ότι ήταν μια ξεχωριστή και δυναμική προσωπικότητα με πολυεπίπεδες ανησυχίες. Το 1816 μυείται από τα αδέλφια Αλέξανδρο και Μιχαήλ Βασιλείου από το Αργυρόκαστρο, στην Φιλική Εταιρεία και ξεκινάει να σχεδιάζει την  πορεία για την απελευθέρωση της πατρίδας. 

Τότε είναι που ρευστοποιεί την τεράστια περιουσία του και τη διαθέτει στον Αγώνα. Μάλιστα, με δική του δαπάνη, συγκροτεί το πρώτο ιππικό σώμα στην Ελλάδα. Τι τον συνδέει όμως με την Κύπρο; Το Μάρτιου του 1826 συμμετείχε στην μοναδική μάχη Ελλήνων Επαναστατών του 1821 επί κυπριακού εδάφους και συγκεκριμένα στη μάχη της Αγίας Νάπας. Στις 17 Μαρτίου 1826 ο Καπετάν Νταλιάνης με περίπου 20 καράβια και δεκάδες παλληκάρια, προσέγγισαν τα παράλια της Αγίας Νάπας, αναζητώντας νερό και τροφή. Έγιναν όμως αντιληπτοί από το φυλάκιο της τουρκικής φρουράς Αμμοχώστου που έδρευε στην περιοχή και οι οποίοι κάλεσαν ενισχύσεις από την πόλη της Αμμοχώστου. 

Ακολούθησε σκληρή μάχη στην περιοχή της Αγίας Νάπας, όπου ο Καπετάν Νταλιάνης και τα γενναία παλληκάρια του έτρεψαν την τουρκική φρουρά Αμμοχώστου σε φυγή, αρπάζοντας αιχμαλώτους και πολεμοφόδια. Ένας ήρωας, λοιπόν, έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο Δήμων επισφραγίζονται σήμερα με την τελετή Αδελφοποίησης μία στενή σχέση φιλίας και συνεργασίας. Με την αδελφοποίηση δίνουμε συνέχεια και περιεχόμενο στην ιστορική σχέση των πόλεων μας με πολλαπλά οφέλη εκατέρωθεν, διαμορφώνοντας κοινό πλαίσιο δράσεων και ανταλλαγής εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τέχνης και πολιτισμού. Ο παραμεθόριος Δήμος Πωγωνίου είναι μία μικρή αλλά προοδευτική κοινωνία με όραμα και πολλές δυνατότητες που αναπτύσσονται ποικιλοτρόπως με δράσεις εξωστρέφειας και σε αυτά τα πλαίσια σας καλωσορίζουμε στο Δήμο Πωγωνίου και στη γενέτειρα του Ήρωα Χατζημιχάλη Νταλιάνη» κατέληξε.

Την χαρά και τη συγκίνηση των πολιτών της Αγίας Νάπας για την Αδελφοποίηση με το Δήμο Πωγωνίου μετέφερε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Χρίστος Ζαννέττου επισημαίνοντας ότι θα είναι εποικοδομητική και για τα δύο μέρη. «Είναι πασιφανές ότι τις πόλεις μας συνδέει κοινή ιστορική πορεία από τον 19ο αιώνα.

Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης: Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου

 


ν Δελβινακί τ 14 Μαου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

πειτα πό δύο τν διακοπή, λόγ το κορωνοϊο, πανελήφθη φέτος πό τν καθιερωθεσα κδήλωση, γιά τήν πέτειο το Ατονομιακο γνος τς Βορείου πείρου. τσι, τήν Κυριακή, 14 Μαου 2023, τό πρω, στόν Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως τς Θεοτόκου, στό ρωϊκό Δελβινάκι, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, μέ τήν συμμετοχή πολλν ερέων καί πό τίς δύο παρχίες Πωγωνίου καί Κονίτσης. Μετά τό πέρας τς Θείας Λειτουργίας, χοροστατοντος το Σεβ. Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανς καί Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΟΥ ψάλη κατανυκτικώτατο μνημόσυνο, τόσο γιά τούς πρωτεργάτες το Ατονομιακο γνος, σο καί γιά τούς δίκ θανατωθέντες Βορειοηπειρτες πό τό θεϊστικό λβανικό καθεστώς. 

Ταυτοποιήθηκε για εμπλοκή σε κλοπή 92.450 ευρώ σε χωριό της Άρτας

 


Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία άνδρα, ύστερα από ενδελεχή έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Γ. Καραϊσκάκη, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή, που έλαβε χώρα την 17-11-2022 σε χωριό της Άρτας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε κλοπή από σπίτι, από όπου αφαιρέθηκε χρηματικό ποσό 92.450 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Σιταριά Πωγωνίου: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στο εξωκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το Σάββατο 20 Μαΐου

 


Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Σιταριάς σας ενημερώνει ότι το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 θα εορταστεί η μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο ομώνυμο εξωκκλήσι τους με την τέλεση του Όρθρος, της πανηγυρικής Θεία Λειτουργίας και την ακολουθία της Αρτοκλασίας.

Καθώς και με την παράθεση κερασμάτων στον προαύλιο χώρο.

(08:00-10:30).

Με επιτυχία το αφιέρωμα για την Πωγωνίσια Φορεσιά στην Πάτρα

 


Σε μία κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το αφιέρωμα για την Πωγωνίσια Φορεσιά που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου, μετά από πρόσκληση του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πάτρας.

Τόσο οι Ηπειρώτες της περιοχής όσο και οι Πατρινοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της Πωγωνίσιας Φορεσιάς αλλά και για την πλούσια παράδοση του Πωγωνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η εκδήλωση για την Πωγωνίσια φορεσιά πραγματοποιείται από το Δήμο Πωγωνίου σε συνεργασία με τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δελβινακίου και τα μέλη των δύο συλλόγων συνόδευσαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αναστάσιος Γιούνης και Νικόλαος Γαλίτσης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γιούνης ευχαρίστησε το κοινό για την ένθερμη υποδοχή και αναφέρθηκε στους σκοπούς της εκδήλωσης ενώ την ιστορία της φορεσιάς ανέλυσε στην ομιλία της η κ. Λευκή Νόννη – Βλάχου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς και μουσική από το συγκρότημα του Τάκη Λούκα (Χαρισιάδη).

Επόμενη στάση στο «ταξίδι» της Πωγωνίσιας Φορεσιάς θα είναι οι Σέρρες στις 16 Ιουνίου.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας, για τη διευκόλυνση των πολιτών για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος

 


Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, επιστρέφονται από την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές.

Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, αποκλειστικά για τις παραβάσεις:

του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (στάση και στάθμευση) και

της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ (πινακίδα Ρ-40, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του Ν.4530/2018.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 18 Μαΐου

 


Την   Πέμπτη 18 Μαΐου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-12:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Γιατί είναι σημαντική η προληπτική κολονοσκόπηση;

 


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη αιτία απώλειας ζωής στον κόσμο (3η στους  άντρες - 2η στις γυναίκες). Στην Ευρώπη είναι ο πιο συχνός καρκίνος και ο δεύτερος στη σειρά με τη χειρότερη έκβαση, καθώς περισσότεροι από 200.000 πάσχοντες καταλήγουν ετησίως.
«Έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι στις περιοχές/χώρες όπου αυξάνει ο αριθμός των προληπτικών κολονοσκοπήσεων μειώνονται οι θάνατοι από τη νόσο και αυξάνουν οι διαγνώσεις προκαρκινικών καταστάσεων. 

Με την κολονοσκόπηση ελέγχουμε το παχύ έντερο, μπορούμε να ανιχνεύσουμε πολύποδες και να τους αφαιρέσουμε, καθώς περίπου το 10% από αυτούς μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο. Ο χρόνος εξέλιξης ποικίλει και υπολογίζεται περίπου στα 10-15 έτη», τονίζει ο κ. Θεοδόσιος Πάρχας Γαστρεντερολόγος, Επιμελητής Α΄ Γαστρεντερολογικής Κλινικής Metropolitan General.

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά η προληπτική κολονοσκόπηση;

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι πολύ πιο συχνός μετά την ηλικία των 50 ετών. Από τα 10 περιστατικά, τα 9 αφορούν ηλικίες άνω των πενήντα. Όμως την τελευταία 20ετία παρατηρείται πτώση της μέσης ηλικίας εμφάνισης. Ενώ το 2000 ήταν περίπου τα 72 έτη, σήμερα έχει πέσει στα 66 έτη. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι, ότι παρατηρείται αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης κατά 2% ετησίως, σε άτομα κάτω από 50 ετών», επισημαίνει ο ειδικός.

Τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα οδήγησαν την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρία να συστήσει προληπτική κολονοσκόπηση από την ηλικία των 45 ετών. Και για άτομα με οικογενειακό ιστορικό (1ου βαθμού συγγενείς  <60 ή 2FDR οποιασδήποτε ηλικίας), έναρξη ελέγχου στα 40 ή 10 έτη νωρίτερα από την εμφάνιση του πιο πρόσφατου καρκίνου στην οικογένεια.