Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Le Monde: Παπανδρέου σε "ελεύθερη πτώση" και εκλογές το φθινόπωρο

"Ο Γιώργος Παπανδρέου σε ελεύθερη πτώση". Με αυτόν τον τίτλο επιλέγει η γαλλική εφημερίδα Le Monde να περιγράψει την κοινωνική κατάσταση, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.



“Μέχρι τώρα ενσάρκωνε το μοντέλο ενός ηγέτη με κουράγιο, που υπερασπιζόταν τη χώρα του εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου θύελλας”, γράφει για τον Έλληνα πρωθυπουργό, προσθέτοντας ωστόσο ότι “η κοινωνική αντίδραση που εκδηλώνεται στους δρόμους φαίνεται να τον έχει αποδυναμώσει”.


Σημειώνει εξάλλου ότι ο κ. Παπανδρέου “βρίσκεται απέναντι σε μια δεξιά αντιπολίτευση που στοχεύει εκ νέου στην κατάκτηση της εξουσίας, αλλά και απέναντι στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ που δυσκολεύεται να αποδεχτεί το νέο σχέδιο λιτότητας”.


Αναφερόμενη δε στον ανασχηματισμό, σχολιάζει ότι η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη θέση του υπουργού Οικονομικών αποδεικνύει “την αποτυχία του ανοίγματος σε τεχνοκράτες και προσωπικότητες”, αναφέροντας μάλιστα ότι πολλοί αναλυτές περιμένουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: «Όχι» σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον Παπανδρέου

Αντίθετος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής.



«Ο πρωθυπουργός έχει ισχυρή λαική εντολή και αρραγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Και όλοι μας έχουμε αναλάβει από κοινού την ευθύνη προς την ελληνική κοινωνία» λέει χαρακτηριστικά στη Real News, συμπληρώνοντας ότι ο πρωθυπουργός «έβαζε και θα βάζει πάντα τα συμφέροντα της χώρας και του λαού πάνω από όλα».
Διαμηνύει ότι «το παρελθόν των Ιουλιανών έχει δώσει διδάγματα σε όλους» ενώ υπενθυμίζει σχολιάζοντας τα σενάρια ότι οι παραιτηθέντες και όσοι αποστασιοποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ θα κάνουν νέο κόμμα ότι «βρήκαν απέναντί τους τα αντανακλαστικά της ισχυρής παραταξιακής συνείδησης του κόμματος».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: «Μην πέσετε στα δόκανα που θα σπείρει η κυβέρνηση»

«Καμία αυταπάτη. Μην πέσετε στα δόκανα που θα σπείρει η κυβέρνηση, η παλιά κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Πιστωτές και οφειλέτες θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι έχοντας συμφωνήσει να γδάρουν τους λαούς, να γδάρουν τον ελληνικό λαό», τόνισε η γγ του ΚΚΕ, κα Αλέκα Παπαρήγα, παρευρισκόμενη στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

«Θα σκεφτούν μόνο το πως θα κατανείμουν τις ζημιές και τα κέρδη, ούτως ώστε να ανακάμψει η νέα επίθεση των μονοπωλίων», πρόσθεσε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Προϋπόθεση για την 5η δόση η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου

Συνέντευξη του Έλληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ στην «Καθημερινή της Κυριακής».


Η υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αποτελεί τη βασική από τις τρεις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το ΔΝΤ για την καταβολή της πέμπτης δόσης υπογραμμίζει ο Έλληνας εκπρόσωπος στο ΔΝΤ, κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης.



Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» σημειώνει ότι αν δεν καταβληθεί η δόση των 12 δισ. ευρώ διακυβεύεται η χρεοκοπία. Τονίζει δε ότι η πρώτη προϋπόθεση έχει επιτευχθεί σε ότι αφορά τους στόχους του Μνημονίου μέχρι το Μάρτιο ενώ η δεύτερη αφορά την παροχή εγγυήσεων από την ΕΕ ότι θα διασφαλισθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Ο κ. Ρουμελιώτης τονίζει ότι αρκεί η πολιτική δέσμευση της ΕΕ η οποία αναμένεται να γίνει έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας.
Επιπλέον, αναφέρει ότι υφίσταται δυνατότητα για προσπάθεια αλλαγής του μείγματος πολιτικής στην οικονομία εφόσον οι προτάσεις έχουν ουδέτερο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το στόχο μείωσης του ελλείμματος.


«Το μείζον είναι να καταφέρουμε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας και να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της χώρας και από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι να καταλήξουν έως το Σεπτέμβριο στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τονίζει ότι το ποσό θα είναι 87 δισ. ευρώ , ενώ, όπως προσθέτει, εάν συμπεριληφθεί ο ιδιωτικός τομέας θα είναι μικρότερο.
«Σε κάθε περίπτωση, με τη νέα χρηματοδότηση τα πράγματα θα είναι ευκολότερα και η Ελλάδα θα αναπνεύσει για δυόμιση χρόνια» σημειώνει.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Χαράτσι σε καθυστερήσεις αποπληρωμών δόσεων

Νέο μπουγιουρντί ετοιμάζεται στους οφειλέτες στις τράπεζες, καθώς καλούνται να πληρώνουν μέχρι 120 ευρώ το μήνα, εάν καθυστερούν επτά ημέρες την πληρωμή της δόσης τους επιβάλλουν τράπεζες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", η Γενική Γραμματεία Καταναλωτών έχει δεχτεί πλήθος καταγγελιών για το νέο χαράτσι, το οποίο επιβάλλουν οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα.
Ειδικότερα σε ενημέρωση που έστειλε τράπεζα στους πελάτες της, τους γνωστοποιείται ότι σε περίπτωση που καθυστερήσουν επτά ημέρες την πληρωμή δανείων και πιστώσεων και 30 μέρες την πληρωμή της πιστωτικής τους κάρτας τότε θα πληρώσουν επιπλέον τα εξής ποσά:


- 12 ευρώ για στεγαστικό δάνειο
- 15 ευρώ για πιστωτική κάρτα
- 8 ευρώ για καταναλωτικό δάνειο
- 30-80 ευρώ για επιχειρηματικό δάνειο τακτής λήξης
- 50 ευρώ για ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό
- 120 ευρώ για επιχειρηματικό αλληλόχρεο λογαριασμό

ΣΤΕΦΑΝ ΝΤΕΜΟΛ: "Ολυμπιακός και ΑΕΚ θέλουν τον Κεϊτά"

O προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα Στεφάν Ντεμόλ αποκάλυψε σε εφημερίδα της πατρίδας του, ότι Ολυμπιακός και ΑΕΚ, έχουν επικοινωνήσει με τη διοίκηση της ομάδας, προκειμένου να διαπραγματευτούν την απόκτηση του Πολ Κεϊτά.


"Έχουμε δεχθεί πρόταση από τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, όπως ενημερώθηκα. Αυτό τα λέει όλα! Όταν ήρθε στα Γιάννενα ο παίκτης, ο πρόεδρος ήταν λίγο διστακτικός, αλλά ήταν η μοναδική μεταγραφή που του ζήτησα. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τον Πολ στην ομάδα, αλλά δεν θα είναι εύκολο", δήλωσε ο Βέλγος τεχνικός.


"Από την τέταρτη μέχρι την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος είχαμε την πρωτοπορία. Στον πρώτο γύρο δεχτήκαμε μόνο τέσσερα γκολ και σε όλη τη σεζόν δεν δεχτήκαμε πάνω από ένα γκολ σε παιχνίδι, παρά μόνο στην τελευταία αγωνιστική, όταν δεχτήκαμε τέσσερα σε ένα ημίχρονο. Είμαι ευχαριστημένος με την άνοδο, αλλά ήθελα και τον τίτλο. Θα ήταν κάτι πολύ καλό για το βιογραφικό μου. Υπέγραψα για έναν ακόμη χρόνο και είναι η πρώτη φορά που ανανεώνει τη συνεργασία του ένας προπονητής που οδήγησε την ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε στη Σούπερ Λίγκα παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο. Δεν θα είναι εύκολο, γιατί υποβιβάζονται τρεις ομάδες".


ΠΗΓΗ: www.contra.gr

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προτεραιότητα η δίκαιη κατανομή των βαρών

«Αμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να καταστήσει εμφανέστερη τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την ηθική ισορροπία των μέτρων», δήλωσε στον κυριακάτικο Τύπο ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.



Σε συνέντεύξή του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», ο κ. Βενιζέλος αναφέρει:
«Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνω και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Σέβομαι απολύτως τους πολίτες που διαμαρτύρονται.
Υπάρχει πάντοτε περιθώριο για άμεσες, απλές και πρακτικές λύσεις σε ζητήματα που ταλαιπωρούν τον πολίτη και μπορούν να λυθούν μέσα από την κοινή λογική».


Επισημαίνει πάντως ότι «η σχέση μας με τους θεσμικούς μας εταίρους βασίζεται στην αξιοπιστία μας και είναι μια ανοικτή διαδικασία διαπραγμάτευσης προς αμοιβαίο όφελος.
Το κομβικό σημείο είναι βεβαίως η βιωσιμότητα και η διαχειρισιμότητα του δημοσίου χρέους και γύρω από αυτό το θέμα υπάρχει ευρύτατη σύμπτωση απόψεων και άρα μια καλή βάση συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαική ταυτότητα και προοπτική της χώρας».


Αναφερόμενος στην ανάληψη του χαρτοφυλακίου του σημειώνει:
«Μπορεί να βγω πάρα πολύ χαμένος προσωπικά.
Αλλά εάν έχω συμβάλει σε κάτι υπέρ του τόπου, θα έχω δικαιωθεί ιστορικά».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Διαδικασίες-εξπρές για 10 ανοιχτά μέτωπα στη φορολογία

Με διαδικασίες  εξπρές πρέπει να κλείσουν 10 εκκρεμότητες στο φορολογικό μέτωπο.
Εντός των επόμενων ημερών θα πρέπει να καταρτιστεί ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου.

Ειδικότερα:
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
Μένει να προσδιοριστούν οι συντελεστές και το όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο θα επιβληθεί. Η πρόταση που έχει κατατεθεί προβλέπει ότι θα επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με κλιμακούμενους συντελεστές από 1% έως και 3%.


ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Ο νέος υπουργός θα πρέπει να συνεργαστεί με τον προκάτοχο του για να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των αυθαίρετων κτισμάτων.


ΤΕΚΜΗΡΙΑ
Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης και υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για διπλασιασμό τους .


ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Αναμένεται να διευκρινιστεί το ύψος του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα καταργηθούν ή θα περικοπούν.

ΕΙΔΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Αναμένεται να προσδιοριστούν τα κριτήρια (είδος επαγγελματικής δραστηριότητας, ενοίκια επαγγελματικής στέγης, αμοιβές προσωπικού κ.ά.) βάσει των οποίων θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.


ΦΠΑ
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης από το 13% στο 23% και θα εξεταστεί η μείωση των συντελεστών κατά δύο ή τρεις ποσοστιαίες μονάδες.


ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Ειλημμένη είναι η απόφαση για επιβολή έκτακτων εισφορών σε όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής και αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, χωρίς να έχει καθοριστεί το ύψος τους.


ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
 Δεδομένη θεωρείται η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο και πιθανή η αύξηση της φορολογίας σε αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά και χυμούς.


ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Το μεγάλο στοίχημα του νέου οικονομικού επιτελείου είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και αυτό που καλείται να προωθήσει άμεσα είναι η ριζική αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών.


ΑΚΙΝΗΤΑ
Το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καταλήξει στο ύψος που θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (σήμερα είναι 400.000 ευρώ, με πρόταση να μειωθεί στα 200.000), στα ποσά της έκτακτης εισφορά για τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας και στο νέο τέλος σε όλα τα ακίνητα που θα επιβάλλεται και θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Στοιχεία ή... διάλυση για τους δημόσιους φορείς

Όποιος δημόσιος φορέας δεν στείλει τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα, θα διαλυθεί δήλωσε σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.
Τόνισε επίσης πως οι αποκρατικοποιήσεις είναι δεδομένες, χαρακτηρίζοντας εμπόδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις το θέμα των απολύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο η νέα κυβέρνηση θα στηριχθεί στα συμπεράσματα της προηγούμενης διακυβέρνησης και θα προχωρήσει με τον τρόπο που πρέπει, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έδωσε μία άλλη πνοή.


Στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι το κύριο θέμα που απασχολεί τη χώρα είναι το οικονομικό και οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας πως θα μπορούμε να είμαστε ελαστικότεροι στο τέλος του 2012 εάν μειώσουμε το έλλειμμα στο 3%.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Μέσω διαδικτύου οι άδειες οικοδομής

Με το νέο νόμο καταργούνται οι οι πολεοδομίες καθώς και άλλοι φορείς άσκησης πολεοδομικής πολιτικής, όπως οι Επιτροπές Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου.
Αλλάζουν όλα στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο είναι έτοιμο να υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο σε μία από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις του.

Με το νέο νόμο καταργούνται οι οι πολεοδομίες καθώς και άλλοι φορείς άσκησης πολεοδομικής πολιτικής, όπως οι Επιτροπές Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου.
Την ευθύνη για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα έχει ο μηχανικός.
Η επίβλεψη του έργου διαχωρίζεται από τη μελέτη και την αναλαμβάνει σώμα ιδιωτών μηχανικών υπό την εποπτεία της Περιφέρειας.
Επιδιώκεται τέλος η ταχύτατη έκδοση της οικοδομικής άδειας σε πέντε μέρες από την υποβολή του φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία.


Αναλυτικότερα προβλέπονται τα εξής:
Καταργούνται τα πολεοδομικά γραφεία με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που σήμερα γνωρίζουμε.
Δημιουργείται σε κάθε καλλικρατικό δήμο Υπηρεσία Δόμησης η οποία θα δέχεται την αίτηση της οικοδομικής άδειας που θα υποβάλλεται από τον μελετητή μηχανικό και η οποία θα συνοδεύεται από το τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου, το διάγραμμα κάλυψης όπως και τα παραστατικά της τράπεζας που βεβαιώνουν πως κατατέθηκε η αμοιβή του από τον ιδιοκτήτη. Εντός τριών ημερών από την κατάθεση των παραπάνω εγγράφων, η υπηρεσία του δήμου πρέπει να δώσει τους όρους δόμησης που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο.


Με ευθύνη του μηχανικού εκπονούνται στη συνέχεια οι απαραίτητες μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ενεργειακή κ.λπ.) και υποβάλλονται στην Υπηρεσία Δόμησης.


Η Υπηρεσία Δόμησης οφείλει να εγκρίνει ή να απορρίψει τον φάκελο εντός 5 ημερών


Η υποβολή του φακέλου της άδειας μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά.
Μόλις ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, ο μελετητής μηχανικός πρέπει να κάνει έναρξη οικοδομής, να υποβάλει δηλαδή σχετική δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη του έργου. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την ευθύνη να ελέγχει την ορθή εφαρμογή της οικοδομικής άδειας και σε περίπτωση παρατυπίας θα επιβάλλονται ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις σε ιδιοκτήτη και μηχανικό, οι οποίες για τον τελευταίο μπορούν να φθάσουν μέχρι την αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

ΝΔ: Πέντε προτάσεις προς το νέο υπουργό Οικονομικών

Την ανάγκη ο νέος υπουργός Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, ζητά η ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως δεν αναμένει από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να αλλάξει την πολιτική του προκατόχου του.


Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης ζητά από τον κ. Βενιζέλο:
-να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως επιμόνως ζητά εδώ και καιρό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,
-να βάλει και πάλι μπροστά τα έργα των συμβάσεων παραχώρησης -ανάμεσα στα οποία και οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι- τα οποία έχουν ουσιαστικά σταματήσει,
-να επισπεύσει την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ,
-να προχωρήσει στον απαραίτητο συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο, και
-να προνοήσει για τη συνέχιση της παροχής εγγυήσεων προς το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, έτσι ώστε οι πιστώσεις αυτές να φθάσουν στην πραγματική οικονομία.


«Όλες αυτές οι κινήσεις είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα, για να υπάρξει η αναγκαία εκείνη ένεση ρευστότητας σε μια αγορά που το έχει ζωτική ανάγκη», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

ΕΣΥ: Κλείνουν 200 κλινικές σε όλη την Ελλάδα

Ριζικός «ανασχηματισμός» έρχεται στο ΕΣΥ. Διορίζονται υπερ-διοικητές στο ΕΣΥ ανά νομό, οι οποίοι θα έχουν το «κλειδί» για όλα τα νοσοκομεία της περιοχής τους. Παράλληλα, σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές (σε διοικητικό και υγειονομικό επίπεδο) στα δημόσια νοσοκομεία με το 10% των κλινικών να κλείνουν οριστικά μέχρι το τέλος του έτους, μέτρο που συνεπάγεται και εκτεταμένες μετακινήσεις προσωπικο

Το πρόγραμμα του «ανασχηματισμού» περιγράφεται αναλυτικά στις διατάξεις του νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με αυτό, τα νοσοκομεία κάθε νομού της χώρας διασυνδέονται και διοικούνται από ενιαίο όργανο διοίκησης.
Πρόεδρος του συμβουλίου ορίζεται ο διοικητής του μεγαλύτερου σε αριθμό κλινών νοσοκομείου της περιοχής (μη συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρείων). Από το διοικητικό αυτό μοντέλο εξαιρούνται οι νομοί Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης λόγω του μεγάλου αριθμού των μονάδων υγείας που διαθέτουν –έτσι σε αυτές τις περιοχές η συνδιοίκηση θα αφορά δύο ή τρία νοσοκομεία ανεξάρτητα από τα διοικητικά όρια του νομού.


Ο υπερ-διοικητής θα έχει έδρα το κεντρικό σε δυναμικότητα κλινών νοσοκομείο του νομού και θα επιβλέπει τα νοσοκομεία-«δορυφόρους» της περιοχής ευθύνης του μέσω αναπληρωτών διοικητών. Στο συμβούλιο διοίκησης θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωπος των γιατρών των διασυνδεόμενων νοσοκομείων καθώς και εκπρόσωπος των λοιπών εργαζομένων (αμφότεροι θα εκλέγονται).


Κοινοί διαγωνισμοί για τα νοσοκομεία του νομού.
Το ενιαίο συμβούλιο έχει πλέον την ευθύνη για τη διενέργεια κοινών διαγωνισμών στο πλέγμα νοσοκομείων που διοικεί. Υποχρεούται να διενεργεί κοινούς διαγωνισμούς για προμήθειες, φάρμακα, υγειονομικό υλικό και λοιπές υπηρεσίες όπως πχ καθαριότητα, φύλαξη κα. Επίσης, θα διαχειρίζεται ενιαία τις διοικητικές, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες καθώς και τις υπηρεσίες πληροφορικής των νοσοκομείων του νομού.

Σύμφωνα με το πλάνο αυτό υπολογίζεται ότι θα επέλθει αξιοσημείωτη συρρίκνωση… προσώπων και συνεπώς δαπανών. Σήμερα βρίσκονται τοποθετημένοι στα 132 νοσοκομεία του ΕΣΥ ισάριθμοι διοικητές και 45 αναπληρωτές διοικητές. Με την εφαρμογή του νέου διοικητικού μοντέλου «σβήνονται» από τον υγειονομικό χάρτη τουλάχιστον 30 θέσεις διοικητών, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων πχ μισθοδοσία, λειτουργικά έξοδα διοίκησης κα.
Όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ» ο «ανασχηματισμός» στις διοικήσεις των νοσοκομείων θα λάβει χώρα το καλοκαίρι και αναμένεται σαρωτικός. Μέχρι τώρα περίπου δέκα διοικητές έχουν απομακρυνθεί από νοσοκομεία, ενώ υπολογίζεται ότι την πόρτα της εξόδου θα δουν τον Αύγουστο τουλάχιστον οι διπλάσιοι. Οι διοικητές που έχουν πιάσει τους στόχους για το νοικοκύρεμα του χώρου της νοσοκομειακής περίθαλψης θα διαγκωνιστούν για τις θέσεις των υπερ-διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών στα μικρά νοσοκομεία. Μάλιστα, για την επίσπευση των διαδικασιών ο νόμος ορίζει ότι μπορούν να γίνονται όλες οι μεταθέσεις, τοποθετήσεις και παύσεις διοικητών με μία και μόνη υπουργική απόφαση, απλουστεύοντας έτσι τη διαδικασία.

Με απλή απόφαση διοικητή οι μετακινήσεις προσωπικού.
Παράλληλα, ο νόμος «λύνει» τα χέρια του υπερ-διοικητή σε ό,τι αφορά το θέμα των μετακινήσεων προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. «Η διαδικασία μετακίνησης προσωπικού μεταξύ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων αποτελεί αρμοδιότητα του κοινού Διοικητή» ορίζεται στην παράγραφο 11 του άρθρου 66 του νόμου. Στην πρόταση αυτή περικλείεται ουσιαστικά όλη η διαδικασία που θα ακολουθήσει με το κλείσιμο των κλινικών. Δεδομένου ότι βάσει και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να μειωθούν οι κλινικές του ΕΣΥ κατά 10%, το υπουργείο Υγείας μελετά πλέον αναλυτικά τα στοιχεία για τις 2.000 κλινικές του ΕΣΥ που έχει στη διάθεσή του μέσω του ESY.net προκειμένου να προχωρήσει στο αναγκαίο «κούρεμα». Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, οι μετακινήσεις των εργαζομένων των κλινικών που καταργούνται θα έχουν «όρια» τα σύνορα του νομού. Θα επιτρέπεται πχ η μετακίνηση ιατρού, νοσηλευτή, λοιπού προσωπικού κλινικής που καταργείται μόνο εντός των διασυνδεόμενων νοσοκομείων του νομού. Εκτιμάται ότι η διαδικασία των μετακινήσεων θα αφορά περίπου το 1,5% του συνόλου των εργαζομένων στο ΕΣΥ, κυρίως γιατρούς.


Κλείνουν 200 κλινικές το επόμενο εξάμηνο.
Στα 131 νοσοκομεία της χώρας, δυναμικότητας περίπου 35.000 κλινών, υπάρχουν σήμερα 2.000 κλινικές, πολλές εκ των οποίων υπολειτουργούν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας μέχρι το τέλος του έτους οι κλινικές θα έχουν συρρικνωθεί κατά 200 –πρόκειται για τις λεγόμενες και «άδειες» κλινικές που λειτουργούν κυρίως χάριν συμφερόντων και χωρίς ασθενείς.
Ο τελικός στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η μείωση του αριθμού τους σε 1500.

Η κατάργηση των κλινικών θα γίνει κυρίως με κριτήριο την πληρότητά τους. Σε ό,τι αφορά τους ισάριθμους (200) γιατρούς, συντονιστές διευθυντές, αυτοί θα μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση τους στην εναπομείνασα κλινική μέσω σχετικής αξιολόγησης και κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας μέσω του ESY.net, ο κύριος όγκος των άδειων κλινικών καταγράφεται στην Αττική από όπου σχεδιάζεται να ξεκινήσει και το… haircut των κλινικών.


ΠΗΓΗ: www.Protothema.gr

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ «ΤΟ ΣΩΣΙΝΟ»: Οργάνωση ποδηλατοδρομίας την Κυριακή 26 Ιουνίου και ώρα 9:00 π.μ. στον Παρακάλαμο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου «Το Σώσινο», με την αρωγή του Δήμου Πωγωνιού διοργανώνει ποδηλατοδρομία την Κυριακή 26 Ιουνίου και ώρα 9:00 π.μ. έως 13:00 στον Παρακάλαμο.


Χώρος συγκέντρωσης-Αφετηρία: Δημοτικό Κατάστημα Άνω Καλαμά (Παρακάλαμος)
Διαδρομή: Παρακάλαμος- Ρεπετίστα, Βροντισμένη και τερματισμός στο Καλπάκι.
Συμμετοχή ελεύθερη.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Η Ελλάδα πρέπει πρώτα να βάλει πάτο στο βαρέλι του χρέους»

Ανοιχτό το παράθυρο για αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο.


Μήνυμα συναίνεσης και συστράτευσης έστειλε στην αντιπολίτευση και στην κοινωνία ο νέος υπουργός Οικονομιών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως ένα συνοπτικό πολυετή προϋπολογισμό, και είπε ότι οι αλλαγές που επρόκειτο να γίνουν, έχουν γίνει.
"Η Ελλάδα πρέπει πρώτα να βάλει πάτο στο βαρέλι του χρέους" τόνισε, επισημαίνοντας ότι ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου θα αναλάβει το σκέλος συλλογής των εσόδων.


Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στη φορολογική πολιτική το φθινόπωρο, μετά από συνεννόηση με την αντιπολίτευση, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλά, θεμελιώδη σημεία συμφωνίας με τα άλλα κόμματα.
"Ο πρωθυπουργός μου ζήτησε να ασχοληθώ με τη διασφάλιση της συνεννόησης και της συναίνεσης στους τομείς που χειρίζομαι" είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου ανέφερε πως πρότεινε στον πρωθυπουργό να ζητηθεί από τον Λουκά Παπαδήμο να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και ο ίδιος θα συνεισέφερε ως αντιπρόεδρος, αρμόδιος για τον οικονομικό τομέα της κυβέρνησης.
Ο κ. Παπαδήμος δεν δέχθηκε, και έτσι στη συγκεκριμένη θέση τοποθετήθηκε ο ίδιος.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Παπαδήμος θα έστελνε ένα εύληπτο μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους, και πρόσθεσε ότι θα τον συμβουλεύεται.
Είπε επίσης ότι ο ίδιος θα είναι υπεύθυνος για τις αποκρατικοποιήσεις και θα συντονίζει το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης λέγοντας ότι έχει απόλυτο σεβασμό στην αγωνία των ανθρώπων και πλήρη συνείδηση της κατάστασης:
"Πρώτη αξιακή και ηθική προϋπόθεση είναι η δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών" είπε ο κ. Βενιζέλος.


Τέλος παραδέχθηκε ότι έχει "φόβους, αγωνίες και δισταγμούς" για την συνέχεια.
"Μπορεί και να βγω χαμένος", αλλά, εάν έχω συμβάλλει στην πρόοδο του τόπου θα δικαιωθώ ιστορικά είπε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει πατριωτικό καθήκον να πετύχει.