Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Στις 29 Iουνίου εκπνέει η προθεσμία ρύθμισης οφειλών

Από τη διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής σε καθεστώς ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών είναι η 29/06/2012.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι στις 29 Ιουνίου λήγει οριστικά η προθεσμία της έκπτωσης του προσωρινού διακανονισμού, κατά 40%, επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31/12/2011, οφειλής.
Την ίδια ημερομηνία λήγει οριστικά η προθεσμία υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στις διατάξεις του εδ. β' παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4038/2012, όπως και η προθεσμία του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης β' της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν.4038/2012, σχετικά με την εφάπαξ καταβολή και την καταβολή της πρώτης δόσης.
«Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση ισχύος, της έκπτωσης κατά 40% των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, του προσωρινού διακανονισμού, καθώς και της ρύθμισης του εδ. β' παρ. 1 του άρθρου 21 του ν.4038/2012 (εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμιση έως και έξι δόσεις με έκπτωση 100% και ρύθμιση από επτά έως δέκα δόσεις με έκπτωση 75%) καλούμε τις επιχειρήσεις που οφείλουν, να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα που τους δίνεται», αναφέρει η ανακοίνωση του Ιδρύματος.
Σημειώνεται τέλος, ότι για την αναστολή των αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης, ασφαλιστικά ενήμερος θεωρείται ο οφειλέτης, ο οποίος υποβάλλει αίτηση υπαγωγής, εντάσσεται στις ισχύουσες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών του και καταβάλλει την πρώτη δόση.

Νέα παράταση για τις ληξιπρόθεσμες

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κ.  Γ. Ζανιά, παρατείνεται έως τις 29 Ιουνίου 2012 η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η παράταση αφορά σε οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ: Περιοδεία στις πρωτεύουσες των Νομών της Ηπείρου

Το μεγαλύτερο κοίτασμα πλούτου που διαθέτει η Ήπειρος είναι το Τοπίο και το Παρελθόν της!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για επείγουσα ανάγκη αναστροφής του μοντέλου οικονομίας μίλησαν κατά την περιοδεία τους στις πρωτεύουσες των Νομών της Ηπείρου οι Οικολόγοι Πράσινοι. Έκαναν λόγο για καταστροφικό σενάριο που προωθήθηκε για την περιοχή μας (Καλπάκι ως ενεργειακό οικόπεδο, Ακτές Ιονίου ως βιομηχανική χρήση) από τα μνημονιακά κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Βασισμένη δηλαδή σε μια οικονομία λεηλασίας φυσικών πόρων με αιχμή τις εξορύξεις (τύπου Αλβανίας ή Ρουμανίας) και το τσιμέντο (800.000 τουριστικές κατοικίες και ξενοδοχεία μεγάλης κλίμακας τύπου Ισπανίας) που κατέρρευσε.
Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού σε περιφερειακό επίπεδο με δείγματα “καλής θέλησης” στα προτάγματα του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου των γεωτρύπανων και των ιδιωτών συμφερόντων των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), δίχως σεβασμό στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε καιρούς λιτότητας μας κάνει δύο φορές φτωχότερους.
Στην σημερινή συγκυρία κανείς δεν δικαιούται να ζητά από τους πολίτες λευκή επιταγή, ούτε η Αριστερά του κ. Τσίπρα που προτείνει για την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, ένα Ταμείο Εθνικού Πλούτου και εξορύξεις “με καλό σκοπό” χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
Κι επειδή κάποιοι “δεν θέλουν να δουν” το οικολογικό σοκ που θα προκαλέσουν οι επιπτώσεις του Μνημονίου στο φυσικό περιβάλλον, όπως ρητά αναφέρεται στην έκθεση του WWF προς την Κομισιόν, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουμε συνολικά πρόταση για την υπεράσπιση της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης και του φυσικού κεφαλαίου της Ηπείρου.
Η υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών με Πράσινη Στροφή στην οικονομία με βασικό πυλώνα την ύπαιθρο, τον εναλλακτικό Τουρισμό μικρής κλίμακας, την αξιοποίηση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων, την πράσινη επιχειρηματικότητα και καινοτομία, την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας.
Το μεγαλύτερο κοίτασμα πλούτου που διαθέτει η Ήπειρος είναι το Τοπίο και το Παρελθόν της.


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΣΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΑΓΙΟΓΡΑΦΟ Δια χειρός Μαριάνθης Ανδρίκου-Τζίμα


Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού


Η Ήπειρος είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας μας στην οποία ποτέ δεν έπαψαν να καλλιεργούνται τα Γράμματα και οι Τέχνες, ακόμη και κατά τη μακραίωνη οθωμανική κατοχή.Το αποδεικνύουν εκατοντάδες λόγιοι των γραμμάτων, καθώς και οι σημαντικοί σμιλευτές και σκαπανείς των τεχνών που αναδείχτηκαν από τα σπλάχνα της, γράφοντας αθάνατη ιστορία και αφήνοντας ανεκτίμητο έργο, σημαντική παρακαταθήκη για την αναγέννηση και ανόρθωση του νεογέννητου κράτους μας.Σημαντική θέση ανάμεσα στους Ηπειρώτες δημιουργούς κατέχουν οι εικονογράφοι εκατοντάδων μοναστηριών και εκκλησιών, καθώς και αμέτρητων ιερών εικόνων, ανεκτίμητης αξίας σήμερα, που κοσμούν, πέραν των ιερών χώρων, ελληνικά και αλλοεθνή μουσεία, ιδιωτικές συλλογές, δημόσιους χώρους, ιδρύματα, σπίτια.Η Ήπειρος που παρέμεινε βυζαντινή, αν και υποδουλωμένη, διέσωσε και ανέδειξε την προαιώνια τέχνη της ναοδομίας και της εικονογραφίας-αγιογραφίας σε κάθε γωνιά της, με προεξάρχουσες τις πόλεις των Ιωαννίνων και της Άρτας.Σ΄αυτούς τους πρωτομάστορες στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς οφείλουν πολλά και οι νεότεροι, οι οποίοι εντρύφησαν στην τέχνη και την τεχνική της εικονογραφίας κοντά σε κορυφαίους δασκάλους της ζωγραφικής απεικόνισης και σε λιπόσαρκους μοναχούς, κληροδοτώντας τις εμπειρίες και τα έργα τους από γενιά σε γενιά, διατηρώντας αλώβητη την πολύτιμη βυζαντινή κληρονομιά. Ανάμεσα στους νεότερους και αξιότερους βυζαντινοαγιογράφους συγκαταλέγεται και η βιογραφούμενη Μαριάνθη Ανδρίκου-Τζίμα.Με έμφυτη κλίση στη ζωγραφική επιδόθηκε σ΄αυτήν από τα μαθητικά της χρόνια. Ορμώμενη από τη γενέτειρά της, Παναγιά Πρέβεζας, σπούδασε αρχικά καλλιτεχνική βιβλιοδεσία στη Γερμανία. Έχοντας όμως αταλάντευτα το μεράκι της αγιογραφίας επανήλθε στην Ελλάδα και άρχισε τη μαθητεία της πάνω στο αντικείμενο που την ενδιέφερε κοντά στον εξέχοντα διδάσκαλο της αγιογραφίας Κωνσταντίνο Αφίφα.Εκεί στο Εργαστήρι διδάσκεται την τεχνική και τη θεωρία της βυζαντινής αγιογραφίας μέσα από την οποία ανακαλύπτει τη φιλοσοφία και τη θέση των βυζαντινών αγιογράφων, καθώς και τις διάφορες σχολές και τάσεις. Εκεί μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη σπουδαία σε αρετές μέθοδο της ωογραφίας, σύμφωνα με τα παραδοσιακά μέσα της εικονογραφίας, μέσα από την οποία αναβιώνει η ορθόδοξη θεολογική τοποθέτηση για την εικόνα και την αξία της στο χώρο της σημερινής πραγματικότητας.Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό δεν σταματάει να διευρύνει τους καλλιτεχνικούς ορίζοντές της σε ότι έχει σχέση με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα την αγιογραφία. Στο Εργαστήρι Ελεύθερων Σπουδών «ΑΠΟΨΗ» σπουδάζει συντήρηση έργων τέχνης, φορητών εικόνων και τοιχογραφιών. Παρακολουθεί επίσης σεμινάρια, ομιλίες, διαλέξεις και ημερίδες σχετικές με τεχνοτροπίες, χρήση υλικών και χρωμάτων, σχολές.
Από τις εμπειρίες που απέκτησε και από την κλίση της ακολούθησε την τεχνοτροπία δημιουργίας με τη μέθοδο της αναπαλαίωσης. Και τα κατάφερε περίτρανα αναδημιουργώντας άριστα πρότυπες αγιογραφίες, δίνοντας χρώμα και ζωντάνια σε εικονογραφημένα πριν από αιώνες άγια πρόσωπα. Και είναι τόσο πετυχημένα τα έργα της που στο μάτι και τις γνώσεις ανυποψίαστων φαντάζουν ως πρότυπα που παρέμειναν άφθαρτα στο πέρασμα του φθοροποιού χρόνου.
Η τεχνική της αναπαλαίωσης είναι πάρα πολύ δύσκολη και απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο. Η. κ. Τζίμα όμως δεν φείδεται χρόνου. Επιλέγει και πελεκάει μόνη της παλαιά ξύλα ώστε να μην έχουν υγρασία, που μακροχρόνια καταστρέφει τα έργα και φτιάχνει μόνη της τους μουσαμάδες, αναμειγνύει προσεκτικά τα χρώματα και προσέχει τα υλικά που χρησιμοποιεί προκειμένου να προστατέψει τις δημιουργίες της και να παραδίνει αξιόπιστη δουλειά. Στη δημιουργία των έργων της χρησιμοποιεί και άλλες μεθόδους κλασικές και νεότροπες. Τελευταία μάλιστα ακολουθεί την ελεύθερη δημιουργία και την αφηρημένη τέχνη, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και προοπτική στην τεχνοτροπία και τη ζωγραφική. Έργα που απέσπασαν ευμενή σχόλια και προκάλεσαν το μάτι και το ενδιαφέρον πολλών φιλότεχνων.
Τα έργα της κ. Τζίμα «… κουβαλάνε επάνω τους όλη την παράδοση, το ύφος, το ήθος, τη δόξα και το πνευματικό κάλλος του Βυζαντίου, ξεπερνώντας μ΄ αυτό το υπερβατικό τρόπο το χώρο και το χρόνο καθώς ανοίγουν διάλογο με την ανθρώπινη ψυχή και μεσολαβούν ώστε οι ατελείωτες εκφράσεις της να φθάνουν έως τον ουρανό».Εκτός των λατρευτικών φορητών εικόνων και άλλων έργων που κοσμούν πολλές ιδιωτικές συλλογές, η κ. Τζίμα έχει επιμεληθεί και αποκαταστήσει αγιογραφίες σε εκκλησίες της Ηπείρου, δίνοντας έτσι και πάλι ζωή σε φθαρμένα και καταστραφέντα σημαντικά ιερά πρόσωπα.Τις δημιουργίες της έχει παρουσιάσει σε οκτώ ατομικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς στην Αθήνα, τον Πειραιά και σε άλλα προάστια της Αττικής, καθώς και στα Γιάννινα, την Πρέβεζα και το Αγρίνιο. Επίσης έχει λάβει μέρος σε 15 ομαδικές που έχουν πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα και αλλού. Είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος «Ο ΑΠΕΛΛΗΣ».

Λήγει σήμερα η προθεσμία για τα ληξιπρόθεσμα


Οι οφειλέτες απειλούνται με κατάσχεση μισθών και περιουσιακών στοιχείων

Η προθεσμία για να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του λήγει σήμερα, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί σιωπηρή παράταση για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Από Τρίτη θα ενεργοποιηθούν όλα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με κίνδυνο οι οφειλέτες να αντιμετωπίσουν ακόμη και το φάσμα της κατάσχεσης μισθών και περιουσιακών στοιχείων.
Η ρύθμιση αφορά σε οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012.

Ξεκινά η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις


Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ολοκλήρωσε την εκκαθάριση των πρώτων 420.000 φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και από σήμερα, Δευτέρα, ταχυδρομεί τα σημειώματα.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», περίπου 280.000 φορολογούμενοι θα λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία αναγράφουν συνολικό υπόλοιπο φόρων προς καταβολή 405 εκατ. ευρώ και σε κάθε παραλήπτη αντιστοιχεί κατά μέσο όρο οφειλή συνολικού ύψους 1.446 ευρώ.
Η οφειλή αυτή αποτελείται από φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, για όσους είχαν το 2011 εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ, και τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ, για όσους κατά τη διάρκεια του 2011 άσκησαν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
Η καταβολή της οφειλής μπορεί να γίνει εφάπαξ ή σε τρεις δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων μέχρι το τέλος Ιουνίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Αυγούστου και η τρίτη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Αν η οφειλή δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ, τότε η εξόφληση θα πρέπει να γίνει εφάπαξ.
Περίπου 37.000 φορολογούμενοι θα λάβουν πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία αναγράφουν συνολικά ποσά επιστροφών φόρου ύψους 25 εκατ. ευρώ ή 675 ευρώ κατά μέσο όρο.
Για περίπου 103.000 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης φόρου ήταν μηδενικό.
Το συνολικό «καθαρό» ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο από την πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών είναι 380 εκατ. ευρώ.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ: Θεία λειτουργία την Παρασκευή 15 Ιουνίου

Θεία λειτουργία θα τελεστεί την Παρασκευή 15 Ιουνίου στη Μονή Σωσίνου, στην οποία θα παραβρεθούν τα Εκπαιδευτήρια Ντότη - Οικονόμου των Ιωαννίνων.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ανακοίνωσε την πρόσληψη του Γιάννη Χριστόπουλου ως νέο προπονητή της ομάδας

Η ΠΑΕ Πας Γιάννενα ανακοίνωσε την πρόσληψη του Γιάννη Χριστόπουλου ως νέο προπονητή της ομάδας.
Ο Γιάννης Χριστόπουλος, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ποδοσφαίρου UEFA Pro από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία του κρατικού πανεπιστημίου της Σόφιας, προπονητική ποδοσφαίρου (τετραετής φοίτηση FIFA license B), κάνοντας την πρακτική του εξάσκηση στην Λέφσκι Σόφιας και είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα σε ηλικία 27 ετών και εργάστηκε κατά σειρά στις ομάδες: Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑ U18, Παναθηναϊκό, όπου σαν προπονητής της U18 κατέκτησε το 2005 το πρωτάθλημα, ΑΕΚ όπου σαν προπονητής της U18 κατέκτησε το 2006, το πρωτάθλημα και Ολυμπιακό, όπου σαν προπονητής της U21 κατέκτησε το 2008 το τουρνουά Ντόνεσκ Ουκρανίας.
Το 2010, εργάστηκε ως βοηθός προπονητή στον Πανιώνιο, ενώ το 2011 ως βοηθός προπονητή στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ , αναλαμβάνοντας με επιτυχία και για ένα διάστημα την θέση του πρώτου προπονητή, μετά την αποχώρηση του Ντεμόλ. Με τον ερχομό του Αναστασιάδη παρέμεινε σαν συνεργάτης του ΠΑΣ, στην θέση του σκάουτερ της ομάδας.
Θεωρείται σε κορυφαίο επίπεδο προπονητής, στην βελτίωση και εξέλιξη νεαρών ποδοσφαιριστών, έχοντας συμβάλλει αποφασιστικά, στην οκταετή παρουσία του στους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ και Α.Ε.Κ., στην ανάδειξη ποδοσφαιριστών Α' Εθνικής κατηγορίας.
Οι συνεργάτες του νέου τεχνικού θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, όπως και η ακριβής μέρα και ώρα της επίσημης παρουσίας τους".