Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ: Περιοδεία στις πρωτεύουσες των Νομών της Ηπείρου

Το μεγαλύτερο κοίτασμα πλούτου που διαθέτει η Ήπειρος είναι το Τοπίο και το Παρελθόν της!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για επείγουσα ανάγκη αναστροφής του μοντέλου οικονομίας μίλησαν κατά την περιοδεία τους στις πρωτεύουσες των Νομών της Ηπείρου οι Οικολόγοι Πράσινοι. Έκαναν λόγο για καταστροφικό σενάριο που προωθήθηκε για την περιοχή μας (Καλπάκι ως ενεργειακό οικόπεδο, Ακτές Ιονίου ως βιομηχανική χρήση) από τα μνημονιακά κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Βασισμένη δηλαδή σε μια οικονομία λεηλασίας φυσικών πόρων με αιχμή τις εξορύξεις (τύπου Αλβανίας ή Ρουμανίας) και το τσιμέντο (800.000 τουριστικές κατοικίες και ξενοδοχεία μεγάλης κλίμακας τύπου Ισπανίας) που κατέρρευσε.
Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού σε περιφερειακό επίπεδο με δείγματα “καλής θέλησης” στα προτάγματα του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου των γεωτρύπανων και των ιδιωτών συμφερόντων των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), δίχως σεβασμό στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε καιρούς λιτότητας μας κάνει δύο φορές φτωχότερους.
Στην σημερινή συγκυρία κανείς δεν δικαιούται να ζητά από τους πολίτες λευκή επιταγή, ούτε η Αριστερά του κ. Τσίπρα που προτείνει για την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, ένα Ταμείο Εθνικού Πλούτου και εξορύξεις “με καλό σκοπό” χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
Κι επειδή κάποιοι “δεν θέλουν να δουν” το οικολογικό σοκ που θα προκαλέσουν οι επιπτώσεις του Μνημονίου στο φυσικό περιβάλλον, όπως ρητά αναφέρεται στην έκθεση του WWF προς την Κομισιόν, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουμε συνολικά πρόταση για την υπεράσπιση της πολιτιστικής μας παρακαταθήκης και του φυσικού κεφαλαίου της Ηπείρου.
Η υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών με Πράσινη Στροφή στην οικονομία με βασικό πυλώνα την ύπαιθρο, τον εναλλακτικό Τουρισμό μικρής κλίμακας, την αξιοποίηση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων, την πράσινη επιχειρηματικότητα και καινοτομία, την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας.
Το μεγαλύτερο κοίτασμα πλούτου που διαθέτει η Ήπειρος είναι το Τοπίο και το Παρελθόν της.


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ