Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Απρίλιο 2017 στην Ήπειρο

Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Απρίλιο του 2017, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 7 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 4 το 2016 ). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
2 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (κανένα το 2016)
2 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 1 το 2016)
3 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (όσα και το 2016)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 12 παθόντες (έναντι 6 το 2016). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
2 νεκροί (κανένας το 2016 )
2 σοβαρά τραυματίες (έναντι 1 το 2016 )
8 ελαφρά τραυματίες (έναντι 5 το 2016)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
υπερβολική ταχύτητα
έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση
παραβίαση προτεραιότητας
λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (4.415) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Βεβαιώθηκαν:
1072 για υπερβολική ταχύτητα.
59 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη).
42 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
111 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση.
142 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση.
29 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
3 για παραβίαση προτεραιότητας.
34 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
42 για αντικανονικό προσπέρασμα.
32 για αντικανονικούς ελιγμούς.
8 για φθαρμένα ελαστικά.

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (91) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (283) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης για σύναψη προγραμματικών συμβάσεων κ.α

Αποφάσεις με τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων και την γνωμοδότηση επί Μ.Π.Ε. για έργα υποδομών και πολιτισμού, έλαβε στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
Συγκεκριμένα η Επιτροπή, μεταξύ άλλων,  ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για τα έργα:
Ø  «Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Ροδοτοπίου Δήμου Ζίτσας – Συντήρηση στερέωση αγιογραφιών και τέμπλου» προϋπολογισμού 400.000 ευρώ (μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού/Ε.Φ.Α. Ιωαννίνων και της Ι.Μ. Ιωαννίνων)
Ø  «Συντήρηση οδικού δικτύου του Δήμου Κόνιτσας» προϋπολογισμού 100.000 ευρώ (μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Κόνιτσας)
Ø  «Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Δολιανών» προϋπολογισμού 100.000 ευρώ (μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού/ Ε.Φ.Α. Ιωαννίνων και της Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης)
Ø  «Ανασκαφικές έρευνες στο Τ.Δ. Εξοχής Δήμου Κόνιτσας» προϋπολογισμού 96.000 ευρώ (μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού/ Ε.Φ.Α. Ιωαννίνων και του Δήμου Κόνιτσας)
Ø  «Συντήρηση Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ελληνικό» προϋπολογισμού 80.000 ευρώ (μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού/Ε.Φ.Α. Ιωαννίνων και της Ι.Μ. Ιωαννίνων)
Ø «Συντήρηση ατμοσφαιρικού και μετεωρολογικών σταθμών Περιφέρειας Ηπείρου» για το έτος 2017, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ (μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
Ø  «Συντήρηση – αποκατάσταση κωδωνοστασίου Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Καρυών» προϋπολογισμού 25.000 ευρώ (μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ι.Μ. Ιωαννίνων)
Ø  «Συντήρηση – αποκατάσταση κωδωνοστασίου Ιερού Ναού Αγίου Μηνά Δικόρφου» προϋπολογισμού 25.000 ευρώ (μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού/ΕΦΑ Ιωαννίνων και της Ι.Μ. Ιωαννίνων)

Δήλωση Περιφερειάρχη Ηπείρου για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε σήμερα και στο περιεχόμενο της συνάντησης των Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας πολύ καλή τη συζήτηση: "Ο κάθε Περιφερειάρχης, είπε μεταξύ άλλων, παρουσίασε  τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε περιοχής.  Το κεντρικό μήνυμα που προκύπτει είναι ότι αν συνεχίσει να βλέπει τους Περιφερειάρχες και αν συνεχίσει να συζητά μαζί μας στο τέλος κάτι θετικό θα βγει. Σε διαφορετική περίπτωση, ούτε αυτός θα έχει τη βοήθεια από τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει από τον τόπο στον οποίο δραστηριοποιούμαστε, ούτε η πατρίδα μας".
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε τοπικά θέματα, τα οποία θα υποβληθούν και εγγράφως. Πρόσθεσε ακόμη ότι στον Πρωθυπουργό τέθηκαν από τους Περιφερειάρχες και ζητήματα των τομέων που έχουν αναλάβει στην ΕΝΠΕ, με τον ίδιο να παρουσιάζει αναλυτικά προβλήματα και προτάσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Τέλος ανέφερε ότι τέθηκαν και το θέμα των αλλαγών που συζητούνται για τον "Καλλικράτη", για τις οποίες ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε να καλέσει εκ νέου για συζήτηση τους Περιφερειάρχες.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Γιάννης Καραγιάννης: Απαραίτητη η εθνική συνεννόηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, τοποθετήθηκε την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα την αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και του συνόλου των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ για την αγροτική παραγωγή.
Στην Επίκαιρη Επερώτηση της ΝΔ, αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απάντησαν ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης και ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Καραγιάννης, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από όσα ειπώθηκαν (και όσα δεν ειπώθηκαν) κατά τη διάρκεια της συζήτησης από τους συναδέλφους της ΝΔ, προκύπτουν οι παρακάτω διαπιστώσεις:
1. Έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης και συναίνεσης στο μείζον εθνικό ζήτημα της ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα της χώρας μας.
2. Έλλειψη αυτοκριτικής για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στη διάλυση της πρωτογενούς παραγωγής και των μεγάλων συνεταιρισμών, καθώς και για τους λανθασμένους χειρισμούς στην υπόθεση της φέτας το 2013.
3. Έλλειψη εναλλακτικής πρότασης για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, βασικών πυλώνων παραγωγικής ανασυγκρότησης και δημιουργίας εθνικού πλούτου.
Από τις διαπιστώσεις αυτές κρίνω σκόπιμο πως πρέπει να διεξαχθεί, στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, μια ειλικρινή συζήτηση με όρους εθνικής συνεννόησης, τόσο για το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής, όσο και για τα τραγικά και ανεπανόρθωτα λάθη του παρελθόντος, κυρίως στο συνεταιριστικό χώρο.

Συνελήφθησαν δύο έμποροι ναρκωτικών, σε «μπλόκο» στους Νεγράδες Πωγωνίου

Κατασχέθηκαν πάνω από -30- κιλά κάνναβης μέσα σε αυτοκίνητο

Σήμερα (05-05-2017) τα ξημερώματα στους Νεγράδες Ιωαννίνων, μετά από επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, ένας 43χρονος υπήκοος Ρουμανίας και ένας 41χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενοι για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Αναλυτικότερα, σήμερα τα ξημερώματα στους Νεγράδες Ιωαννίνων, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 43χρονος δράστης με συνοδηγό τον 41χρονο και μετά από έρευνα στο εσωτερικό του οχήματος, βρέθηκε ένας ταξιδιωτικός σάκος που περιείχε τρία δέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους -30- κιλών και -900- γραμμαρίων.
Επιπρόσθετα, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, ο 41χρονος αλλοδαπός στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα μας.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (30.900) γραμμαρίων
το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεων, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών
τέσσερα κινητά τηλέφωνα και
το χρηματικό ποσό των (250) ευρώ

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Play off της Β΄ κατηγορίας, Α΄ όμιλος, γήπεδο Κρανούλας (Π.Α.Ο. Κρύας-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 6-05-17/17:00)

ΣΑΒΒΑΤΟ 6  ΜΑΪΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ  
ΩΡΑ: 17:00

Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από κατάστημα στην Άρτα

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 21 και 30 ετών, για κλοπή

Εξιχνιάστηκε, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση κλοπής από κατάστημα στην πόλη της Άρτας και σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 21 και 30 ετών .
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο δράστες, το πρωί της 29-04-2017 εισήλθαν σε κατάστημα στην πόλη της Άρτας και εκμεταλλευόμενοι την ολιγόλεπτη απουσία του ιδιοκτήτη, αφαίρεσαν μία γυναικεία τσάντα που περιείχε χρηματικό ποσό, ένα κινητό τηλέφωνο και διάφορα έγγραφα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

ΟΓΔΟΟ(8) INTERNATIONAL PA’ BAILAR TANGO SUMMER FESTIVAL PREVEZAS GREECE

Η πολιτιστική ομάδα «PA’ BAILAR EL TANGO ARGENTINO» με έδρα στην Πρέβεζα, από το 2008 οργανώνει στην Πρέβεζα ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ TANGO της Ελλάδας.
Από τις 15 έως 18 του Ιουνίου 2017  πάνω από 200 λάτρεις και χορευτές από όλα τα μέρη του κόσμου όπως: Λετονία, Φιλανδία, Ιταλία, Βουλγαρία αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ.
Το φεστιβάλ θα εξελιχθεί σε ένα τετραήμερο εκδηλώσεων στο χώρο της Κυανής Ακτής ( beach bar), και Ατριο ( αίθουσα δεξιώσεων ) όπου : 4 ζευγάρια guest απο Ελλάδα και Ιταλία θα χορέψουν στις 16/06/2017 ( Ατριο αίθουσα δεξιώσεων), 3 ζευγάρια  απο Αργεντινή και Κολομβία που χορεύουν στις 17/06/2017 ( Ατριο αίθουσα δεξιώσεων).
Τραγουδιστές και Djs προερχόμενοι απευθείας από την Αργεντινή θα ζωντανέψουν κάθε βραδιά του τετραήμερου.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 
Τίνα Σουιδα 6934034210 Αλεσσάντρο Αβέλλις 6944951676, ή στην πολιτιστική εταιρία: Pa`bailar Επτανήσου 25 κάθε μέρα από τις 20:00 μέχρι τις 21:00
FB: Pa'Bailar Preveza"Tango Festivals & Events "

Όραση: Κίνδυνος για το μωρό από το κάπνισμα της εγκύου

Οι γυναίκες που καπνίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλούν μόνιμες βλάβες στα μάτια των παιδιών τους, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για την εμφάνιση γλαυκώματος όταν μεγαλώσουν, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Το πρόβλημα, λένε οι ερευνητές από τη Δανία, εντοπίζεται στη «ρίζα» του οπτικού νεύρου στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, που μεταδίδει τις οπτικές πληροφορίες από το μάτι στον εγκέφαλο. Η «ρίζα» αυτή είναι η στοιβάδα των λεγόμενων περιθηλαίων αμφιβληστροειδικών οπτικών ινών (RNFL). Όταν είναι πολύ λεπτή, το άτομο μπορεί να έχει αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσει διαταραχή της όρασης και γλαύκωμα.
Το γλαύκωμα είναι μία ασθένεια που οφείλεται στις βλάβες του οπτικού νεύρου και αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης σε όλο τον κόσμο.
Παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα της εγκύου με την απόκτηση μωρού με χαμηλό βάρος γέννησης, το οποίο επίσης συνδέεται με πιο λεπτή στοιβάδα περιθηλαίων αμφιβληστροειδικών οπτικών ινών, γράφουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology.
«Τα νέα και τα παλαιότερα ευρήματα μαζί σημαίνουν ότι το κάπνισμα της εγκύου μπορεί να ασκεί άμεσες και έμμεσες επιδράσεις στο οπτικό νεύρο και στις συνδέσεις του με τον αμφιβληστροειδή», σχολιάζει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD,  ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. Και συνεχίζει: «Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στο αγέννητο μωρό (ακόμα και αν τα τσιγάρα που καπνίζει η έγκυος είναι λίγα), γιατί συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα γενετικών ανωμαλιών, καθώς και νοητικών και συμπεριφορικών προβλημάτων. Στους πιθανούς κινδύνους ίσως πρέπει να προστεθούν και τα οφθαλμολογικά προβλήματα τα οποία μπορεί να μην εκδηλωθούν νωρίς στην πορεία της ζωής, αλλά πολύ αργότερα».