Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Καθαρισμός ξερών πλατανιών και επικίνδυνων δένδρων στην Δημοτική Ενότητα Άνω Καλαμά Δήμου Πωγωνίου

 

Συνεργείο προχώρησε στο καθαρισμός ξερών πλατανιών και επικίνδυνων δένδρων στην Δημοτική Ενότητα Άνω Καλαμά Δήμου Πωγωνίου.




Νίκος Χαρδαλιάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα 21:00-5:00, από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου

 

Οι εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις 

Ο υφυπουργός  Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου για όλη τη χώρα απαγορεύεται μεταξύ 9:00 μ.μ. έως 5:00 π.μ. η μετακίνηση.

Εξαιρέσεις γίνονται μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και μετακίνησης του κατοικίδιου.

Επίσης, απαγορεύεται κυνήγι και ψάρεμα, ενώ αυστηροποιείται η τηλεργασία.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες καταστάσεις που να αποδεικνύουν ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό προαναγγέλλοντας αυστηροποίηση των ελέγχων.

ΕΟΔΥ: Σαράντα τρεις θάνατοι σήμερα, 2.752 νέα κρούσματα

 


39  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα τρεις νέοι θάνατοι, 2.752 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 2.752 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 63321, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

4556 (7.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 17036 (26.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

297 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 82 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 347 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 43 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 909 θανάτους συνολικά στη χώρα.

369 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Λαμπερή επιδερμίδα: Με ποιες θεραπείες θα την αποκτήσετε

 


Οι επισκέψεις στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής, σε πλαστικούς και σε δερματολόγους, ενόψει της δεύτερης καθολικής απαγόρευσης, κατέδειξαν με τον πιο έκδηλο τρόπο πως η ανάγκη για μια περιποιημένη εμφάνιση είναι σημαντική για τους περισσότερους από εμάς.

Έτσι κι αλλιώς η τακτική φροντίδα της επιδερμίδας είναι απαραίτητη, εάν επιθυμούμε να έχουμε ένα πρόσωπο που να ακτινοβολεί υγεία, φρεσκάδα και ομορφιά. Και με την πρόοδο στον τομέα της ομορφιάς και τα νέα «όπλα», που έχουν οι ειδικοί επιστήμονες στα χέρια τους, είναι, πλέον, στο χέρι μας να καθυστερήσουμε τη φθορά, που, αναπόφευκτα, αφήνει ο χρόνος.

Όπως μας λέει ο κ. Απόστολος Γαϊτάνης, Πλαστικός Χειρουργός, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, (www.agaitanis.gr), το… «σχέδιο διάσωσης» της επιδερμίδας περιλαμβάνει θεραπείες, που φέρουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

«Οι θεραπείες, που ακολουθούν, είναι οι πιο αποτελεσματικές και σύγχρονες που «παγώνουν» τον χρόνο».

Ανανέωση και ανάπλαση προσώπου με λέιζερ Pixel

H δράση του Pixel βασίζεται στην εξάχνωση των ιστών, που έχουν υποστεί ζημιά και την αφαίρεση της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος. Επιπλέον διεγείρει την ανάπτυξη κολλαγόνου, βοηθά να απαλύνουμε τις λεπτές γραμμές (ρυτίδες) και να απομακρύνουμε δυσχρωμίες και πανάδες.

Το laser “χαρτογραφεί” την επιδερμίδα σαν ένα πλέγμα, αποτελούμενο από πολλά μικρά τμήματα (pixels) και στοχεύει αυτά που παρουσιάζουν ένδειξη προβλήματος.

Παρατείνεται κατά 45 ημέρες η διάρκεια ισχύος των δελτίων Τεχνικού Ελέγχου από τα ΚΤΕΟ καθώς επίσης και των καρτών Ελέγχου Καυσαερίων

 


Παρατείνεται κατά 45 ημέρες η διάρκεια ισχύος των δελτίων Τεχνικού Ελέγχου από τα ΚΤΕΟ καθώς επίσης και των καρτών Ελέγχου Καυσαερίων δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων ο τεχνικός έλεγχος επιτρέπεται μόνο σε φορτηγά και λεωφορεία και αυτό κατόπιν ραντεβού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους που υπέγραψε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέχεια της απόφασης για τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, για το διάστημα από 7 Νοεμβρίου έως και 30 Νοεμβρίου 2020 επιτρέπεται μόνο ο τεχνικός έλεγχος φορτηγών και λεωφορείων με Μέγιστη Αποδεκτή Μάζα Φορτωμένου Οχήματος (ΜΑΜΦΟ) >3,5 t σε Δημόσια και Ιδιωτικά ΚΤΕΟ της χώρας, που διαθέτουν εγκεκριμένη γραμμή τεχνικού ελέγχου βαρέων οχημάτων και υπό την προϋπόθεση μεγίστου αριθμού εννέα ατόμων σε αναμονή και προσέλευσης κατόπιν ραντεβού.

Για όλες τις λοιπές κατηγορίες οχημάτων, δηλαδή με ΜΑΜΦΟ ≤ 3,5 t, παρατείνεται κατά 45 ημερολογιακές ημέρες η ημερομηνία διενέργειας του περιοδικού τεχνικού ελέγχου.

Παρατείνεται επίσης κατά 45 ημερολογιακές ημέρες η διάρκεια ισχύος των Καρτών Ελέγχου Καυσαερίων (ΚΕΚ), εφόσον η ημερομηνία επόμενου ελέγχου για την έκδοση της ΚΕΚ είναι εντός της χρονικής περιόδου από το Σάββατο 31-10-2020 έως και τη Δευτέρα 30-11- 2020.

Μερόπη Τζούφη: Αναφορά προς τον υπουργό Οικονομικών, για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Παρακάλαμο

 


Ως αναφορά προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μερόπη Τζούφη, την επιστολή του Δημάρχου Πωγωνίου για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της «Τράπεζας Πειραιώς» στον Παρακάλαμο.

Όπως επισημαίνει, η απόφαση της τράπεζας θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τους κατοίκους του Δήμου, καθώς είναι το μοναδικό υποκατάστημα στην περιοχή, εξυπηρετώντας κατοίκους 67 κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής Ιωαννίνων καλεί τον υπουργό Οικονομικών εξετάσει το περιεχόμενο της επιστολή του Δημάρχου Πωγωνίου και να αναλάβει σχετικές ενέργειες.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με προσπάθειες υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω “ηλεκτρονικού ψαρέματος” (phishing)

 


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με προσπάθειες υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω “ηλεκτρονικού ψαρέματος” (phishing)

Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιπτώσεις απόπειρας υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) με τη χρήση τεχνικών «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing).

Συγκεκριμένα, μέσω emails, που αποστέλλονται μαζικά προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενο αποστολέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με πρόφαση απαίτηση για πληρωμή εξόδων μεταφοράς και φύλαξης προϊόντων.

Τα emails εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς (email, socialmedia, webbanking) αλλά και καρτών πληρωμών.

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του email συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.

Επισημαίνεται ότι τα emails αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή .

Οι χρήστες του Διαδικτύου που τα λαμβάνουν καλούνται:

να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους,

να μην απαντούν στα μηνύματα,

να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών,

καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μεθοδολογία phishing παρουσιάζονται στον ιστότοπο: https://cyberalert.gr/phising/

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr )

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERΚΙD

Μέσω Twitter: @CyberAlertGR

Τηλεφωνικά: 11188

Περιφέρεια Ηπείρου: Παράταση προθεσμίας για άδειες φύτευσης νέων οινάμπελων

 

Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι παρατείνεται  μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2020 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για χορήγηση αδειών νέας φύτευσης οιναμπέλων.

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ (http://e-services.minagric.gr )  Ψηφιακές υπηρεσίες - Αίτηση αδειών φύτευσης Αμπέλου & με τηλεφωνική υποστήριξη στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1540.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 2651 0 87114 της Δνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου - ΠΕ Ιωαννίνων.

Επίσης η σχετική Υ.Α 866/86629/18-3-2020 (ΦΕΚ 1422Β/15-4-2020) και οι οδηγίες συμπλήρωσης των αιτήσεων με  τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου  http://www.php.gov.gr/

 

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

Δήμος Πωγωνίου: Έκδοση τελών ύδρευσης Τοπικών Κοινοτήτων

 


Έκδοση τελών ύδρευσης Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Πωγωνίου.

Webinar Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας: Ομάδα Εργασίας «ΚΑΡΔΙΑ & ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ» | Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 | 15:00-17:00

 


Παρακολουθήστε ζωντανά με ελεύθερη συμμετοχή τη διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση Ομάδα Εργασίας "ΚΑΡΔΙΑ & ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 15:00 - 17:00.

Το λινκ παρακολούθησης είναι: webtv.hcs.gr/diabetesheart20   

Πρόγραμμα Ομάδα Εργασίας «ΚΑΡΔΙΑ & ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/11/2020, 15:00-17:00

15:00 Χαιρετισμός Ιωάννης Γουδέβενος, Πρόεδρος ΕΚΕ

15:00-15:45 Διαχείριση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη και Καρδιαγγειακή Νόσο: Συστάσεις και Νεότερα Δεδομένα

Προεδρείο: Γεράσιμος Σιάσος, Νικόλαος Τεντολούρης, Κωνσταντίνος Τσιούφης

15:00-15:10 Καρδιολογικός έλεγχος ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη: Αρκούν οι συστάσεις των κατευθυντήριων οδηγιών; - Ιγνάτιος Οικονομίδης

15:10-15:20 Γλυκαιμικός έλεγχος ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη και Καρδιαγγειακή Νόσο: στόχοι και θεραπευτική στρατηγική - Αθανάσιος Ράπτης

15:20-15:30 Αντιδιαβητικά φάρμακα σε καρδιολογικούς ασθενείς χωρίς Σακχαρώδη Διαβήτη: ο ρόλος τους στην Καρδιακή Ανεπάρκεια - Γεράσιμος Φιλιππάτος

15:30-15:45 Σχόλια - Συζήτηση

Σχολιαστές: Ανδρομάχη Βρυωνίδου, Μαρίνα Νούτσου, Μελπομένη Πέππα

15:45-16:30 ΚΛΙΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

Προεδρείο: Ιωάννης Κανακάκης, Βάια Λαμπαδιάρη, Δημήτριος Τούσουλης

15:45-15:55 Παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών - Σταυρούλα Α. Πάσχου

15:55-16:05 Παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών - Ευάγγελος Οικονόμου

16:05-16:30 Σχόλια - Συζήτηση

Σχολιαστές: Αλέξιος Αντωνόπουλος, Χαράλαμπος Γράσσος, Κυριάκος Δημητριάδης, Μαρίνα Ζαρομυτίδου, Αναστασία Θανοπούλου, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Χριστίνα Χρυσοχόου

16:30 ΣΥΝΟΨΗ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ - Γεράσιμος Σιάσος.

ΟΧΙ στο λουκέτο της Πειραιώς στον Παρακάλαμο λένε οι Πωγωνήσιοι


Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για την ανάπτυξη του Πωγωνίου αναμένεται να προκαλέσει το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στον Παρακάλαμο, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση που πήρε η Διοίκηση του Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος.

Ο Δήμαρχος Κων. Καψάλης με επιστολή του προς τον Πρόεδρου του Ομίλου ζητά να αναθεωρήσει την απόφαση για το «λουκέτο» και προειδοποιεί πως σε διαφορετική περίπτωση ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους από την Τράπεζα.

«Ταφόπλακα»!

«Σε μία περίοδο που η επαρχία και ιδιαίτερα οι παραμεθόριες περιοχές, που σηκώνουν βαρύ φορτίο, έχουν ανάγκη από στήριξη και κινήσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξή τους, η Τράπεζα Πειραιώς έρχεται να βάλει ταφόπλακα στο ακριτικό Πωγώνι αποφασίζοντας να προχωρήσει στο κλείσιμο του μοναδικού τραπεζικού υποκαταστήματος που λειτουργεί στο Δήμο Πωγωνίου, αυτό του Παρακαλάμου», αναφέρει, μεταξύ άλλων στην επιστολή ο δήμαρχος και υπενθυμίζει ότι το 2016 η τράπεζα έκλεισε το υποκατάστημα Δελβινακίου, με δυσάρεστες συνέπειες για τους κατοίκους.

Το μοναδικό σ’ όλο το Δήμο!

Όπως τονίζει ο κ. Καψάλης «το υποκατάστημα Παρακαλάμου είναι πλέον το ΜΟΝΑΔΙΚΟ τραπεζικό κατάστημα σε όλο το Δήμο Πωγωνίου και εξυπηρετεί περισσότερες από 67 Κοινότητες και οικισμούς μιας μεγάλης γεωγραφικής έκτασης με πολλές ιδιαιτερότητες, τόσο λόγω της μορφολογίας της όσο και λόγω πληθυσμιακών χαρακτηριστικών. Συγχρόνως εξυπηρετεί όλη την επαγγελματική, επιχειρηματική και αγροτική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής και τους συνταξιούχους. Επισημαίνουμε δε το γεγονός ότι ο Δήμος Πωγωνίου έχει άριστη συνεργασία με την Τράπεζα και χρησιμοποιεί τα καταστήματά σας για τις οικονομικές του κινήσεις και είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις του».

Αναστέλλονται έως 30 Νοεμβρίου οι εξετάσεις οδήγησης

 


Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και αφορά διευκρινίσεις επί της ΚΥΑ 4899/06-11-2020 (ΦΕΚ Β') για τα «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19», αναστέλλεται έως και τις 30 Νοεμβρίου 2020 η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων και δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς που αφορά στις μοτοσικλέτες και στα αυτοκίνητα (κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β & ΒΕ).

Αντίθετα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών, επιτρέπεται η διενέργεια:

Μαθημάτων θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης υποψηφίων για την απόκτηση άδειας οδήγησης για φορτηγά και λεωφορεία (κατηγορίες C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D & DE).

Μαθημάτων περιοδικής κατάρτισης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ) μεταφοράς εμπορευμάτων/επιβατών. Θεωρητικών εξετάσεων και δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων των ως άνω κατηγοριών.

 Θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση ΠΕΙ.

Η διενέργεια των ανωτέρω υλοποιείται υπό την προϋπόθεση τήρησης των σχετικών μέτρων και κανόνων που έχουν οριστεί.

METROPOLITAN HOSPITAL: Αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVI) χωρίς διάνοιξη του θώρακα

 


To Metropolitan Hospital, ένα από τα λίγα πιστοποιημένα κέντρα για TAVI στη χώρα µας, μετράει 160 επιτυχείς επεμβάσεις χωρίς διάνοιξη του θώρακα και χωρίς διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς.  

Τα πιστοποιημένα κέντρα για επεμβάσεις TAVI είναι λίγα στη χώρα µας. Ένα από αυτά είναι το Metropolitan Hospital. Ακόµα λιγότερα είναι τα κέντρα που μπορούν να παρουσιάσουν έναν αριθμό επιτυχών επεμβάσεων TAVI ανάλογο µε αυτόν του Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας του Metropolitan Hospital, όπου µια έμπειρη ομάδα εξοπλισμένη µε τεχνολογία τελευταίας γενιάς παρέχει τις πιο σύγχρονες θεραπείες μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ο Δρ. Γιώργος Καραβόλιας, MD, PhD, FESC, FACC, Επεμβατικός Καρδιολόγος - Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital, µας ενημερώνει για την πρωτοποριακή θεραπεία και για την ασθένεια από την οποία πάσχει περίπου το 5% του πληθυσμού ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.

Στένωση αορτικής βαλβίδας:  ένα συχνό πρόβλημα

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί την πιο συχνή βαλβιδική νόσο των ενηλίκων. Συνήθως οφείλεται σε εναπόθεση ασβεστίου και έχει ως αποτέλεσμα τον σοβαρό περιορισμό της ικανότητας της καρδιάς να εξωθεί την απαιτούμενη ποσότητα αίματος στην κυκλοφορία, ώστε να τροφοδοτεί επαρκώς τον οργανισμό. Τα συμπτώματα είναι δύσπνοια, εύκολη κόπωση, ζάλη και  λιποθυμικά επεισόδια. Μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων η θνητότητα της πάθησης είναι πολύ μεγάλη.

Τι είναι και πώς λειτουργεί η TAVI

 Η διαδικασία είναι παρόμοια µε αυτή της στεφανιογραφίας. Η συνηθέστερη θέση εισαγωγής του καθετήρα είναι η µηριαία αρτηρία. Σε ασθενείς µε στενώσεις στις αρτηρίες των κάτω άκρων χρησιμοποιούνται εναλλακτικές πύλες εισόδου.

 Με τη νέα τεχνολογία, µια βαλβίδα πάνω σε έναν καθετήρα οδηγείται μέσα από τις αρτηρίες στη στενεμένη αορτική βαλβίδα και απελευθερώνεται στην κατάλληλη θέση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της TAVI;