Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ: Φήμες και σενάρια για εκλογές, μέχρι σενάρια κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας επί τάπητος

«Παίζει» και το σενάριο του «τίποτα» για την αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.



Υπό δραματικές συνθήκες με το ΔΝΤ αλλά και την ΕΕ να δηλώνουν ότι η πέμπτη δόση είναι στον αέρα, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών παίρνει διαστάσεις καθοριστικής πολιτικής και εθνικής σημασίας.
Και ναι μεν από την πλευρά της κυβέρνησης διαψεύδονται τα σενάρια περί εκλογών, όμως το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το δια ταύτα της αυριανής σύσκεψης.

Από την πλευρά της η ΝΔ - το δήλωσε άλλωστε ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του σε εκδήλωση των ευρωβουλευτών, επιμένει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην καταστροφή.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και πιθανά:
Από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μέχρι μια ανοιχτή πρόταση του κ. Παπανδρέου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή σωστότερα εθνικής σωτηρίας.
Βέβαια έμπειροι αναλυτές δηλώνουν ευθέως ότι είναι πολύ πιθανό και το σενάριο του «τίποτα».
Το σενάριο με το μεγαλύτερο κόστος και για το πολιτικό σύστημα αλλά κυρίως για την χώρα.

“Δώστε εξηγήσεις κ. Δαμανάκη”



Για “μεθοδεύσεις” που θέτουν “δίλημμα” εξόδου της χώρας από το ευρώ έκανε λόγο η Μαρία Δαμανάκη και ουσιαστικά χωρίς να δίνει καμία εξήγηση μοιάζει η ίδια με ωμό και εκβιαστικό τρόπο να θέτει δίλημμα αποδοχής των μέτρων ή εξόδου απ' το ευρώ.Τι είπε η κ. Δαμανάκη; “Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του”.
Δεν εξήγησε όμως ποτέ ποιοι απεργάζονται το σενάριο, ποιοι το έβαλαν στο τραπέζι.
Αντίθετα προχώρησε χωρίς εξηγήσεις σε ένα ξεκάθαρο δίλημμα:

“Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες”.
Το δίλημμα που μοιάζει με το “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα” για τον ελληνικό λαό αφού είτε τα μέτρα θα του προκαλέσουν αφαίμαξη είτε η έξοδος από το ευρώ που θα σημάνει ταυτόχρονη υποτίμηση του νομίσματος ως και 50% και άρα οικονομική κατάρρευση για τα ελληνικά νοικοκυριά και όχι μόνο.
Η κ. Δαμανάκη μίλησε και αμέσως διαψεύστηκε τόσο από την Ε.Ε. όσο και από το ΔΝΤ.
Είναι ώρα να δώσει άμεσα εξηγήσεις ή να παραιτηθεί...


ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr/

Έκτακτο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αύριο

Υπό τον Πρόεδρο της Δημορκατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

Έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε για αύριο, Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού κ.Γιώργου Παπανδρέου.



Στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις συζητήσεις ενόψει των αποφάσεων στην Ε.Ε. και την πορεία της χώρας.Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έχει προγραμματισθεί για τις 12:30.


Στη σύσκεψη θα μετάσχουν: ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, η Γενική Γραμματέας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. κα Αλέκα Παπαρήγα, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Λιγοστές φέτος οι «Γαλάζιες Σημαίες»

Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνται οι ακτές της Ηπείρου στις οποίες θα κυματίζει φέτος «γαλάζια σημαία».


Δύο στο Δήμο Πρέβεζας (Μονολίθι και Κυανή Ακτή), μία στο Δήμο Πάργας (Λούτσα), και μία στο Δήμο Ηγουμενίτσας (Μέγα Άμμος), είναι οι μοναδικές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, συντονιστή του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας.

Η πτηνοτροφία εκπέμπει SOS και ζητά στήριξη από την πολιτεία

Πανελλαδική συνάντηση επιχειρήσεων και παραγωγών  στην Αθήνα.


Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί από αύριο το πρωί με πρόσκληση της «Πτηνοτροφικής» η πανελλαδική συνάντηση των διοικήσεων επιχειρήσεων, συνεταιριστικών και ιδιωτικών, αλλά και των ιδίων παραγωγών της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων, με αντικείμενο το μέλλον της Ελληνικής πτηνοτροφίας σε μια προσπάθεια να βρει διέξοδο ο κλάδος που πλήττεται από πολλές πλευρές και αιτίες. Μετά τον θόρυβο για τη γρίπη των πτηνών που έφερε πολλά χρόνια πίσω τον κλάδο, τα προβλήματα εντείνονται.


Από την συνάντηση αυτή, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης επιχείρησης του χώρου, του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής, θα διαμορφωθεί ένα ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο και θα επιδιωχθούν συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς για να ικανοποιηθούν χρονίζοντα αιτήματα.
Τα άτοκα δάνεια που έχουν ληφθεί στο παρελθόν και δεν ρυθμίστηκαν ευνοϊκά, αλλά μετατράπηκαν σε έντοκα με παράταση και καταβολή επιτοκίου στο 50% και τα νέα που περιμένουν οι πτηνοτρόφοι και οι επιχειρήσεις με την εγγύηση του δημοσίου, για να αποκτήσουν ρευστότητα με μικρότερο κόστος, σε συνδυασμό με την αυξημένη τιμή των πρώτων υλών για τις πτηνοτροφές και τη μείωση της κατανάλωσης, έχουν φέρει σε δεινή θέση τον κλάδο.


Τα άτοκα έγιναν έντοκα και τα νέα καθυστερούν...
Ο κ. Κασσής γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την κατάσταση όντας στο «τιμόνι» του ηγέτη στο χώρο της πτηνοτροφίας του ΑΠΣΙ «Πίνδος», δεν κρύβει την ανησυχία του για το μέλλον του κλάδου αν συνεχιστεί η ίδια στάση από την πολιτεία και με την οικονομική κρίση να πλήττει τους πάντες, άρα και τους πτηνοτρόφους που έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Για τα άτοκα δάνεια του 2007 που με την κυβέρνηση της Ν.Δ ήταν άτοκα, η εξέλιξη ήταν αρνητική για τους πτηνοτρόφους και τις επιχειρήσεις του κλάδου, αφού δόθηκε μεν παράταση στην αποπληρωμή, αλλά ταυτόχρονα το ... τίμημα είναι η μετατροπή σε έντοκα με το μισό επιτόκιο.
Με δεδομένο ότι σήμερα τα επιτόκια έχουν εκτοξευθεί σε διψήφιο νούμερο, ουσιαστικά θα πρέπει να πληρωθούν μεγάλα ποσά σε τόκους και το 50% θα αντιστοιχεί σε πολλές περιπτώσεις και στο 6% ή και παραπάνω. Η προθεσμία για την ρύθμιση αυτών των δανείων λήγει αύριο 27 Μαίου.
Σε ότι αφορά τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, ώστε να αποκτήσουν ρευστό οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να δανειοδοτηθούν με τα υψηλά επιτόκια, η κυβέρνηση αναβάλει συνεχώς την απόφαση, επικαλείται την Ε.Ε από την οποία πρέπει να λάβει σχετική έγκριση και συντηρεί για μήνες μια εκρεμμότητα που ζημιώνει την πτηνοτροφία. Ο δανεισμός με επιτόκια άνω του 11% καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τέτοια λύση.
Πρόβλημα ρευστότητας, πτηνοτροφές
Η Ήπειρος με βάση τις επιχειρήσεις, δηλαδή τους δυο πτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς και τις ιδιωτικές, κατέχει μεγάλο μερίδιο στην πτηνοτροφία και από τα 50 εκ. ευρώ που θα είναι το ποσό που θα εγγυηθεί το δημόσιο, θα ελάμβαναν περίπου τα μισά χρήματα που τα έχουν ανάγκη για να κινηθούν. Κι αυτό για να αποκτήσουν την αναγκαία ρευστότητα για να κινηθούν στην αγορά και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους έναντι όσων έχουν λαμβάνειν από πιστωτές.


Οι πτηνοτρόφοι και οι επιχειρήσεις θα επιδιώξουν να συναντηθεί αντιπροσωπεία τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη και τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.


Ως προς τις πτηνοτροφές οι μεγάλες αυξήσεις στα δημητριακά έχουν εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής και περιμένοντας τη νέα σοδειά κανείς δεν γνωρίζει που θα κυμανθούν οι τιμές, αν και το σιτάρι το τελευταίο διάστημα σημείωσε πτώση κατά 40 ευρώ τον τόνο από τα 260 ευρώ και πλέον που είχε φτάσει, δίνοντας μικρή...ανάσα.
Για την «ΠΙΝΔΟΣ»
Σε ότι αφορά τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων η ετήσια γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου και με βάση τον ισολογισμό και το 2010 συνεχίστηκε η θετική οικονομική πορεία και οι παραγωγοί, κυρίως, αύξησαν το εισόδημα τους. Τέλος, για τη συνένωση της «Πίνδος» με τον Πτηνοτροφικό της Άρτας η προσπάθεια συνεχίζεται και ήδη έγινε μια πρώτη επαφή με την γνωστή εταιρεία ICAP η οποία πιθανότατα θα κληθεί να φέρει πρόταση προς τις διοικήσεις των δυο συνεταιρισμών για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.


ΠΗΓΗ: www.neoiagones.gr

«Σκληρό πόκερ» για τη ΔΩΔΩΝΗ

Την παραίτηση όλων των μελών που έχουν διοριστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ από πλευράς Αγροτικής Τράπεζας, φέρεται να ζήτησε ο διοικητής της κ. Θ. Πανταλάκης, κι ενώ το «μέτωπο» συνεταιριστών, κτηνοτρόφων και πολιτικών παραγόντων της περιοχής, που ζητούν να παραμείνει σε συνεταιριστικά χέρια η ΔΩΔΩΝΗ, ενισχύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες οι παραγωγοί προσανατολίζονται να αποκλείσουν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.



Ο διοικητής της Αγροτικής, κ. Θ. Πανταλάκης έχει ζητήσει την παραίτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΩΔΩΝΗ από πλευράς ΑΤΕ, ενώ με δηλώσεις του στο paseges.gr, ο πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας, κ. Δημ. Παλαιοθόδωρος διαψεύδει ότι παραιτήθηκε και τονίζει με έμφαση ότι η ΔΩΔΩΝΗ, πρέπει και μπορεί ν’ αποτελέσει την πρότυπη μονάδα, πάνω στην οποία θα στηριχτεί σε μεγάλο βαθμό η ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος. Εξάλλου, στην Άρτα μετέφεραν τις κινητοποιήσεις τους για τη σωτηρία της «Δωδώνης» οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου.
Συναντήθηκαν με τρακτέρ και μηχανήματα στη Γέφυρα Καλογήρου και από εκεί πήγαν στην Αγροτική Τράπεζα της Άρτας όπου και πραγματοποίησαν δίωρο συμβολικό αποκλεισμό.
Οι παραγωγοί κρέμασαν πανό διαμαρτυρίας δηλώνοντας αποφασισμένοι όχι μόνο να συνεχίσουν αλλά και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας να μην ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση, να αντικατασταθεί ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Παρόμοια κινητοποίηση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στην Πρέβεζα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζονται τις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

ΕΛΓΑ: Αύριο η καταβολή αποζημιώσεων στους 1.680 δικαιούχους

Αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής ύψους 12 εκατ. ευρώ θα καταβάλλει αύριο Παρασκευή 27 Μαΐου, ο ΕΛΓΑ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1.680 παραγωγών.
Οι αποζημιώσεις αφορούν ζημιές σε πατατοκαλλιέργειες και λοιπά κηπευτικά από διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, ανεμοθύελλα κλπ.) τη χρονική περίοδο Ιούλιος 2010-Δεκέμβριος 2010, στους νομούς: Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κιλκίς, Κορινθίας, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Σερρών, Φθιώτιδας, Χαλκιδικής και Χανίων.

Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 26 Μαΐου 2011


Η Αριστερή Πρωτοβουλία, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κυκλοφορεί την αφίσα της.
Σε μια δύσκολη περίοδο για το λαό και τον τόπο, σε μια περίοδο μαζικής απογοήτευσης, φόβου για το μέλλον του καθένα και της καθεμιάς, σε μια περίοδο που η πατρίδα μας δοκιμάζεται σκληρά και επικίνδυνα, σε μια περίοδο που η χώρα μοιάζει να κινείται στο όριο της γενικευμένης κοινωνικής έκρηξης, σε μια περίοδο απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών το μήνυμα της επαναφοράς στις αρχές και τις αξίες για τις οποίες όλοι μας στρατευτήκαμε στο ΠΑΣΟΚ είναι και αναγκαίο και χρήσιμο.
Αφίσα μνήμης για τον Αντρέα με μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματος.
Σήμερα που ο λαός δέχεται μια σκληρή επίθεση στα δικαιώματα του και ο δημόσιος πλούτος της χώρας είναι υπό εκχώρηση, το σύνθημα του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.



Αν κάποιοι ξέχασαν ή δεν συναντήθηκαν με τα οράματα των χιλιάδων φίλων και στελεχών του ΠΑΣΟΚ και προσπαθούν να μας πείσουν για συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές εμείς και θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε για τα οράματά μας.

ΔΩΔΩΝΗ: «'Οχι» των κτηνοτρόφων στην πώληση της εταιρίας

Με ανακοίνωση της, η ΠΕΚ σημειώνει ότι στηρίζει τον αγώνα των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων κατά της πώλησης της εταιρίας


Αντίθετη με την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη είναι η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, η οποία καλεί ΑΤΕbank και την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, να μην προχωρήσουν σ΄αυτή την κίνηση.

Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι, σε διαφορετική περίπτωση, «θα βρουν απέναντί τους σύσσωμο τον κτηνοτροφικό κόσμο». Με σημερινή ανακοίνωση, η ΠΕΚ σημειώνει ότι στηρίζει τον αγώνα των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων κατά της πώλησης της εταιρίας.
Καλεί επίσης τους κτηνοτρόφους να μην πληρώσουν την εισφορά του ΕΛΓΑ, επισημαίνοντας ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ πρέπει να τη μετατρέψουν από υποχρεωτική σε προαιρετική. Με ανακοίνωσή της, η ΠΕΚ υποστηρίζει ότι ο νέος κανονισμός του οργανισμού τον μετατρέπει «σε εισπρακτικό μηχανισμό σε βάρος των κτηνοτρόφων».
Κάνει, τέλος, λόγο για έλλειψη προστασίας των κτηνοτρόφων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΛΟΓΑΚ, ιδίως κατά την περίοδο του Πάσχα, όταν -όπως ισχυρίζεται- «το μέτωπο εμπόρων κρεοπωλών και πολυκαταστημάτων, με την καθοδήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης, ανάγκασε τους κτηνοτρόφους να πουλήσουν τα αμνοερίφια κατά 1 ευρώ φτηνότερα, χωρίς να καρπωθεί τη μείωση ο καταναλωτής».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Σύλληψη λαθρομετανάστη

Επιχείρησε να διαφύγει στην Ιταλία.



Συνελήφθη σήμερα στις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, πριν τον απόπλου πλοίου με προορισμό την Ιταλία, 36χρονος αλλοδαπός, για κατοχή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.


ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

Taxisnet: Ρεκόρ ηλεκτρονικών δηλώσεων

Συγκεκριμένα, χθες, οι ηλεκτρονικά υποβληθείσες δηλώσεις του εντύπου Ε1 ξεπέρασαν ένα εκατομμύριο, αριθμός αυξημένος κατά 117% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή ημερομηνία. Συνολικά το 2010 είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 1.126.073 έντυπα Ε1.

Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η ηλεκτρονική υποβολή των συνυποβαλλόμενων εντύπων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι ηλεκτρονικές υποβολές των εντύπων Ε2 και Ε3 για οριστικοποιημένες υποβολές του Ε1, έχουν φτάσει για το μεν Ε2 στις 493.955 υποβολές, παρουσιάζοντας αύξηση 272% σε σχέση με πέρυσι, ενώ για το δε Ε3 οι υποβολές έχουν φτάσει τις 369.810 με αντίστοιχη αύξηση της τάξης του 433%.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων υπενθυμίζει ότι:

Φέτος δεν ταχυδρομήθηκαν έντυπα δήλωσης Ε1 στους επαγγελματίες που υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή, καθώς και σε όσους υπέβαλλαν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους το 2010 . Με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται 3,7 εκ. ευρώ.
Οι παλαιοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους, χωρίς να απαιτείται να λάβουν κλειδάριθμο, καθώς οι κωδικοί τους ισχύουν κανονικά μέχρι τις 31/12/2011.