Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Η πτηνοτροφία εκπέμπει SOS και ζητά στήριξη από την πολιτεία

Πανελλαδική συνάντηση επιχειρήσεων και παραγωγών  στην Αθήνα.


Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί από αύριο το πρωί με πρόσκληση της «Πτηνοτροφικής» η πανελλαδική συνάντηση των διοικήσεων επιχειρήσεων, συνεταιριστικών και ιδιωτικών, αλλά και των ιδίων παραγωγών της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων, με αντικείμενο το μέλλον της Ελληνικής πτηνοτροφίας σε μια προσπάθεια να βρει διέξοδο ο κλάδος που πλήττεται από πολλές πλευρές και αιτίες. Μετά τον θόρυβο για τη γρίπη των πτηνών που έφερε πολλά χρόνια πίσω τον κλάδο, τα προβλήματα εντείνονται.


Από την συνάντηση αυτή, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της μεγαλύτερης επιχείρησης του χώρου, του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής, θα διαμορφωθεί ένα ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο και θα επιδιωχθούν συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς για να ικανοποιηθούν χρονίζοντα αιτήματα.
Τα άτοκα δάνεια που έχουν ληφθεί στο παρελθόν και δεν ρυθμίστηκαν ευνοϊκά, αλλά μετατράπηκαν σε έντοκα με παράταση και καταβολή επιτοκίου στο 50% και τα νέα που περιμένουν οι πτηνοτρόφοι και οι επιχειρήσεις με την εγγύηση του δημοσίου, για να αποκτήσουν ρευστότητα με μικρότερο κόστος, σε συνδυασμό με την αυξημένη τιμή των πρώτων υλών για τις πτηνοτροφές και τη μείωση της κατανάλωσης, έχουν φέρει σε δεινή θέση τον κλάδο.


Τα άτοκα έγιναν έντοκα και τα νέα καθυστερούν...
Ο κ. Κασσής γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την κατάσταση όντας στο «τιμόνι» του ηγέτη στο χώρο της πτηνοτροφίας του ΑΠΣΙ «Πίνδος», δεν κρύβει την ανησυχία του για το μέλλον του κλάδου αν συνεχιστεί η ίδια στάση από την πολιτεία και με την οικονομική κρίση να πλήττει τους πάντες, άρα και τους πτηνοτρόφους που έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Για τα άτοκα δάνεια του 2007 που με την κυβέρνηση της Ν.Δ ήταν άτοκα, η εξέλιξη ήταν αρνητική για τους πτηνοτρόφους και τις επιχειρήσεις του κλάδου, αφού δόθηκε μεν παράταση στην αποπληρωμή, αλλά ταυτόχρονα το ... τίμημα είναι η μετατροπή σε έντοκα με το μισό επιτόκιο.
Με δεδομένο ότι σήμερα τα επιτόκια έχουν εκτοξευθεί σε διψήφιο νούμερο, ουσιαστικά θα πρέπει να πληρωθούν μεγάλα ποσά σε τόκους και το 50% θα αντιστοιχεί σε πολλές περιπτώσεις και στο 6% ή και παραπάνω. Η προθεσμία για την ρύθμιση αυτών των δανείων λήγει αύριο 27 Μαίου.
Σε ότι αφορά τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, ώστε να αποκτήσουν ρευστό οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να δανειοδοτηθούν με τα υψηλά επιτόκια, η κυβέρνηση αναβάλει συνεχώς την απόφαση, επικαλείται την Ε.Ε από την οποία πρέπει να λάβει σχετική έγκριση και συντηρεί για μήνες μια εκρεμμότητα που ζημιώνει την πτηνοτροφία. Ο δανεισμός με επιτόκια άνω του 11% καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τέτοια λύση.
Πρόβλημα ρευστότητας, πτηνοτροφές
Η Ήπειρος με βάση τις επιχειρήσεις, δηλαδή τους δυο πτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς και τις ιδιωτικές, κατέχει μεγάλο μερίδιο στην πτηνοτροφία και από τα 50 εκ. ευρώ που θα είναι το ποσό που θα εγγυηθεί το δημόσιο, θα ελάμβαναν περίπου τα μισά χρήματα που τα έχουν ανάγκη για να κινηθούν. Κι αυτό για να αποκτήσουν την αναγκαία ρευστότητα για να κινηθούν στην αγορά και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους έναντι όσων έχουν λαμβάνειν από πιστωτές.


Οι πτηνοτρόφοι και οι επιχειρήσεις θα επιδιώξουν να συναντηθεί αντιπροσωπεία τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη και τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.


Ως προς τις πτηνοτροφές οι μεγάλες αυξήσεις στα δημητριακά έχουν εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής και περιμένοντας τη νέα σοδειά κανείς δεν γνωρίζει που θα κυμανθούν οι τιμές, αν και το σιτάρι το τελευταίο διάστημα σημείωσε πτώση κατά 40 ευρώ τον τόνο από τα 260 ευρώ και πλέον που είχε φτάσει, δίνοντας μικρή...ανάσα.
Για την «ΠΙΝΔΟΣ»
Σε ότι αφορά τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων η ετήσια γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου και με βάση τον ισολογισμό και το 2010 συνεχίστηκε η θετική οικονομική πορεία και οι παραγωγοί, κυρίως, αύξησαν το εισόδημα τους. Τέλος, για τη συνένωση της «Πίνδος» με τον Πτηνοτροφικό της Άρτας η προσπάθεια συνεχίζεται και ήδη έγινε μια πρώτη επαφή με την γνωστή εταιρεία ICAP η οποία πιθανότατα θα κληθεί να φέρει πρόταση προς τις διοικήσεις των δυο συνεταιρισμών για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.


ΠΗΓΗ: www.neoiagones.gr