Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Ψήφισμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για τους αγρότες


Αριθ. Πρωτ.: 2834  Αθήνα 12-2-2016

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, δηλώνει τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των αγροτών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και καλούμε στους συλλόγους και Ομοσπονδίες των αποδήμων Ηπειρωτών να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο, ιδιαίτερα στην διάρκεια των τριήμερων κινητοποιήσεών τους, που αντιπροσωπίες τους θα βρεθούν στην Αθήνα σε συλλαλητήριο που αποτελεί κορύφωση του αγώνα τους.


Το γραφείο τύπου της ΠΣΕ

Δείπνο της ΕΚΕ στο πλαίσιο των Πανελλήνιων Σεμιναρίων Ομάδων Εργασίας

Πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ το επίσημο δείπνο της  Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο πλαίσιο των Πανελλήνιων Σεμιναρίων Ομάδων Εργασίας στα Ιωάννινα.
Παρευρέθηκαν -ανάμεσα σε άλλους- ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Μπέγκας καθώς και οι Δήμαρχοι των Δήμων του Νομού Ιωαννίνων κ.κ. Καψάλης, Παπασπύρου, Σεντελές, Σπύρου, Πλιάκος και Ντακαλέτσης δίνοντας το μήνυμα της στήριξης και της αναγνώρισης στις κοινωνικές δράσεις και τις πρωτοβουλίες της ΕΚΕ και του προέδρου της κ. Στέφανου Φούσα όλο το προηγούμενο διάστημα.
Το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Πατούλης ο οποίος κατά το χαιρετισμό του ανάδειξε το έργο και την προσφορά της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας τόσο στα Ιωάννινα και σε όλη τη χώρα.
Στο γεύμα παρευρέθηκαν επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλης,  Πανεπιστημιακοί και ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας.
Είχαν κληθεί και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου των Ιωαννίνων,  τους οποίους ευχαρίστησε ο Πρόεδρος  της ΕΚΕ και προσωπικά για την αμέριστη βοήθεια τους στην προβολή του συνεδρίου και στην ανάδειξη της κοινωνικής προσφοράς της ΕΚΕ.

Πολύπλευρη ενημέρωση για τους Καρδιολόγους της Ελλάδας

Ξεκίνησαν την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στα Ιωάννινα τα Πανελλήνια Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας 2016 της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Για τρεις ημέρες χιλιάδες Καρδιολόγοι και γιατροί άλλων ειδικοτήτων βρίσκονται στα Ιωάννινα  για να ενημερωθούν για όλες τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο πεδίο της Καρδιολογίας.
Οι 14 Ομάδες Εργασίας της ΕΚΕ, λειτουργώντας κατά το πρότυπο των αντίστοιχων ομάδων της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, θα παρουσιάσουν επίκαιρη και πολύπλευρη επιστημονική γνώση στον εξειδικευμένο τομέα με τον οποίο ασχολούνται.
Οι  εξελίξεις στην καρδιακή βηματοδότηση και απινίδωση, η έντονη ερευνητική δραστηριότητα των ελληνικών κέντρων, οι νέοι προβληματισμοί για τεχνικές και θεραπείες, τα νεότερα δεδομένα στο πεδίο της φαρμακευτικής αγωγής, η βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών και πολλά άλλα μείζονα θέματα αναδεικνύονται από καταξιωμένους επιστήμονες από όλη την Ελλάδα.
Πέρα από το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της προσπάθειας του Δήμου Ιωαννιτών να επιλεγεί η πόλη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 -σε ειδική αίθουσα- ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης των Ιωαννίνων αλλά και όλων των Δήμων του Νομού στον πολιτιστικό, τουριστικό και κάθε άλλο τομέα που διακρίνεται η ευρύτερη περιοχή.
Τέλος το βράδυ της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου το Δ.Σ. της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας βράβευσε Καρδιολόγους που έχουν επιδείξει αξιόλογη καλλιτεχνική δραστηριότητα δίνοντας το μήνυμα ότι η επιστήμη και η Τέχνη μπορούν να συμβαδίζουν και να αλληλεπιδρούν προς όφελος του ανθρώπου.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν πέντε άτομα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της διευκόλυνσης εισόδου σε μη νόμιμους μετανάστες, της πλαστογραφίας και της ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης

Συνελήφθησαν, χθες (12-02-2016) το μεσημέρι στην πόλη των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων και του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, πέντε άτομα (δύο υπήκοοι Πακιστάν, 32 και 30 ετών, δύο ημεδαπές, 48 και 21 ετών και ένας 22χρονος ημεδαπός), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εισόδου σε μη νόμιμους μετανάστες, πλαστογραφίας και ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης.
Αναλυτικότερα, χθες το μεσημέρι στην πόλη των Ιωαννίνων, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας της 48χρονης ημεδαπής, στο οποίο επέβαιναν οι πέντε συλληφθέντες.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι τρεις ημεδαποί διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα στους δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι κατείχαν πλαστά δελτία αιτήσαντος ασύλου και δήλωσαν ψευδή στοιχεία ταυτότητας.
Το αυτοκίνητο, τα πλαστά έγγραφα και το χρηματικό ποσό των (1.090) ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών, κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων. 

Φιλιππιάδα Πρέβεζας: Συνελήφθη 30χρονος ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθες (12-02-2016) το πρωί στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, ένας 30χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 30χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, κρυμμένα σε διάφορους χώρους:
τρεις νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης αποξηραμένης κάνναβης, συνολικού βάρους (66,66) γραμμαρίων
σπόροι κάνναβης, βάρους (2,16) γραμμαρίων και ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Ανακοίνωση σχετικά με τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Άρτας την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Άρτας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (15-02-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκούπα – Δαφνωτή – Άγναντα – Καταρράκτης – Κτιστάδες – Μελισσουργοί.
Τρίτη (16-02-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
Τετάρτη (17-02-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κάτω Καλεντίνη – Δίστρατο – Ανεμορράχη – Καλλονή - Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κάτω Γραικικό - Ροδαυγή – Πιστιανά.
Πέμπτη (18-02-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζυγός – Μαρκινιάδα – Διάσελλο- -Άνω Πέτρα – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα - Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Παρασκευή (19-02-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέρα Καλεντίνη – Διχομοίρι – Ρετσιανιά – Καστανιά - Ελάτη – Αστροχώρι – Ξηρόκαμπος – Βελεντζικό – Άνω Καλεντίνη
Σάββατο (20-02-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Μηλιανά – Γρέβια - Πηγές. 

1η Δράση Κίνησης Πολιτών ΑΝΤΙ..δρώ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ  «ΑΝΤΙ..δρώ»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ιωάννινα 12/2/2016
Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίσθηκε προχθές το βράδυ η συγκέντρωση ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και άλλων συμπολιτών μας που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και να αντιδράσουν απέναντι στην υφιστάμενη τραγική κατάσταση που βιώνουμε.
Ήδη πήρε σάρκα και οστά η Κίνηση Πολιτών «ΑΝΤΙ…δρώ» η οποία πλέον συγκροτήθηκε και άρχισε να οργανώνεται.
  Πρώτη κίνηση δράσης και αντίδρασης, ταυτόχρονα, ορίσθηκε για την Τετάρτη 17/2/2016 στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων, ώρα 2:30 μ.μ., όπου αφενός θα συγκεντρωθούν τρόφιμα συσκευασμένα και μακράς διάρκειας για συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και αφετέρου θα πραγματοποιηθεί συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας που ήδη έχουν ξεκινήσει.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή πλήθους συμπολιτών μας ώστε να ισχυροποιηθεί το μήνυμα της αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους για τα πλέον βασικά της αξιοπρεπούς διαβίωσης (διατροφή, στέγαση) τα οποία αξιώνουμε για όλους.
  
Για όποιον επιθυμεί να… δράσει και να αντιδράσει:
Τηλ. 6947028149


Η Οργανωτική Επιτροπή

Ερώτηση του Γιάννη Καραγιάννη για την ανάδειξη της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, με θέμα την ανάδειξη και διαφύλαξη της γιαννιώτικης αργυροχοΐας ως στοιχείο της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την προοπτική ένταξής της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003), το πλήρες κείμενο της οποίας παρατίθεται ακολούθως:
Η αργυροχοϊκή τέχνη συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής παράδοσης των Ιωαννίνων, από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου έως σήμερα και η μακραίωνη ιστορική της εξέλιξη αποτελεί συστηματικά αντικείμενο επιστημονικού ενδιαφέροντος. Η ιδιαίτερη άνθιση που γνώρισε στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και σε χωριά όπως οι Καλαρρύτες, το Συρράκο και το Μέτσοβο, συνέβαλε καταλυτικά στην εμπορική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής από τον 15ο αιώνα έως σήμερα. Μια λεπτομερής αναφορά στα σχετικά ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της υπάρχουσας βιβλιογραφίας υπερβαίνει τις προθέσεις της παρούσης, ωστόσο, είναι σκόπιμο να αναφερθούν, ενδεικτικά έστω, ορισμένοι χαρακτήρες της ταυτότητας της παραδοσιακής τέχνης, από τους οποίους διαφαίνονται οι λόγοι ανάδειξής της ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Τα βασικά χαρακτηριστικά και οι τρόποι άσκησης της εν λόγω τεχνικής εξειδίκευσης, όπως η οικογενειακή παράδοση ή η συντεχνιακή οργάνωση των επαγγελματιών της, η αυστηρή ιεραρχία και η συνακόλουθη πειθαρχία των μαθητευόμενων σε άγραφους κανόνες με στόχο τη διαφύλαξη των μυστικών του επαγγέλματος, η προφορική μεταβίβαση της εμπειρικής τεχνογνωσίας στην επόμενη γενιά, η εξειδικευμένη ορολογία για εργαλεία και τεχνικές, αλλά και οι εθιμικές εκδηλώσεις, όπως επί παραδείγματι η τελετουργική μετάβαση από το στάδιο της μαθητείας στη βαθμίδα του μάστορα, καταδεικνύουν τον άυλο χαρακτήρα της.

Θυμόμαστε το προφυλακτικό όλο το χρόνο κι όχι μόνο στις 13 Φεβρουαρίου

Ίσως η πιο γνωστή μέθοδος αντισύλληψης είναι το ανδρικό προφυλακτικό. Για να επισημάνουμε τη χρησιμότητα και την ανάγκη για ευρύτερη διάδοση και χρήση του προφυλακτικού η 13η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού. Το προφυλακτικό συλλαμβάνει και κρατά το σπερματικό υγρό μετά την εκσπερμάτιση κατά την ερωτική επαφή, προλαμβάνοντας έτσι την εναπόθεση του στον κόλπο και την είσοδο του στη μήτρα.
Το προφυλακτικό στο παρελθόν
Είναι πιθανότατα η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος αντισύλληψης, και μάλιστα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι γνωστό ότι, από τον 18ο αιώνα οι αριστοκράτες χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά που ήταν κατασκευασμένα από έντερο ζώων. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ανακαλύφθηκε το καουτσούκ, η διάδοση της χρήσης του προφυλακτικού έγινε ευρεία σε περισσότερα κοινωνικά στρώματα. Αποτέλεσμα είναι σήμερα τα σύγχρονα προφυλακτικά να κατασκευάζονται από ελαστικό latex.

Ανακοίνωση σχετικά με τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Πρέβεζας την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Πρέβεζας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (15-02-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγία Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
Τρίτη (16-02-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (17-02-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (18-02-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (19-02-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.
Σάββατο (20-02-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη – Τζάρα – Θέμελο - Χόχλα – Κουκούλι.