Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Εκτός τιμολογίων της ΔΕΗ τα δημοτικά τέλη και ΕΡΤ

Την κατάργηση από τα τιμολόγια της ΔΕΗ των δημοτικών τελών και του τέλους ΕΡΤ, που αντιστοιχούν στο 30% των λογαριασμών, εξετάζει το ΥΠΕΚΑ με το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου. Εντός του Ιουλίου αναμένεται η λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, όπως είναι η ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ με δάνειο ύψους 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και δανεισμός της ΔΕΗ από την ΕΤΕπ με το ποσό των 433 εκατ. ευρώ, χωρίς αυξήσεις τιμολογίων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν αποκλείεται ωστόσο αύξηση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.
Παράλληλα, στο πακέτο των μέτρων που εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αγορά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, συμπεριλαμβάνονται η μείωση των εγγυημένων τιμών για την αγορά της πράσινης ενέργειας, όχι μόνο για τις νέες μονάδες, αλλά και για τις υφιστάμενες, καθώς και μείωση των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Στις προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με την www.imerisia.gr , συγκαταλέγεται και η εκχώρηση λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες.

Κυκλοφοριακή ανάσα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων με την κατασκευή του οδικού άξονα Αμφιθέα - Λυκόστομο


Μετά από πολύχρονη και επίμονη προσπάθεια, ένα πάγιο αίτημα του πρώην Δήμου Περάματος και όλων των Δήμων του Βορείου τμήματος του Ν. Ιωαννίνων, υλοποιείται. Πρόκειται για την οδική σύνδεση των Εθνικών Οδών Ιωαννίνων – Τρικάλων και Ιωαννίνων – Κοζάνης, που μελλοντικά θα λειτουργήσει και ως συνδετήριος άξονας με την Εγνατία Οδό, της οποίας δρομολογήθηκε πλέον η κατασκευή της. Συγκεκριμένα σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπέγραψε την ένταξη του έργου με τίτλο: «Βελτίωση επαρχιακής οδού 1α από κόμβο Αμφιθέας – Αγ. Μαρίνα – Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κοζάνης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος» του ΕΣΠΑ.
Το έργο, είναι προϋπολογισμού 12.200.000 ευρώ και προβλέπει τη βελτίωση της υφιστάμενης οδού, μήκους 10,05 χλμ με ενιαίο πλάτος και καλύτερα γεωμετρικά χαρακτηριστικά οριζοντιογραφικά και υψομετρικά, εφαρμόζοντας την διατομή Β2 των Ο.Μ.Ο.Ε. με πλάτος 8μ. Ακόμη διαμορφώνονται τέσσερις κόμβοι: Δύο στην αρχή και στο τέλος, στην επαφή με τις Εθνικές Οδούς που συνδέει, ένας στο ύψος του Στρατοπέδου Κατσιμήτρου που καλύπτει την σύνδεση με το Πέραμα και ο τέταρτος στην Χ.Θ. 5+250 περίπου οπού τέμνεται με τον δρόμο που οδηγεί στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» και τη Δ.Κ. Ελεούσας.
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 39 μήνες.

Στα 50 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια

Τα 50 δισ. ευρώ έχουν φθάσει τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών στις τράπεζες, με τις καθυστερήσεις να ξεκινούν από τις 90 ημέρες και τον ρυθμό αύξησης τους να φθάνει το 1%, όταν το 2011 ο αντίστοιχος ρυθμός ήταν 1,5% ανά τρίμηνο.
Συνολικά, τον Μάιο του 2012, τα υπόλοιπα των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες ανέρχονταν στα 242 δισ. ευρώ, με τις καθυστερήσεις το χρονικό διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου να αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ τον μήνα. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται αποτελεί το γεγονός ότι ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις (6 Μαΐου και 17 Ιουνίου) οι πληρωμές των δανείων ήταν σχεδόν «παγωμένες».
Όσον αφορά στα καταναλωτικά δάνεια  4 στα 10 δεν εξυπηρετούνται, με τις συνολικές οφειλές στον συγκεκριμένο τομέα να φθάνουν τον Μάιο τα 32 δις. ευρώ και οι «κόκκινες» τα 12, 8 δισ. ευρώ.

Κατάργηση φοροαπαλλαγών για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ

Πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ τον χρόνο, με ταυτόχρονη διατήρησή τους για όσες οικογένειες έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί και εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να τονώσει τα δημόσια έσοδα και την ίδια ώρα να εφαρμόσει ένα μέτρο που θα έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την περικοπή ή κατάργηση των φοροαπαλλαγών προβλέπει:
1. Καμία αλλαγή στο καθεστώς των φοροελαφρύνσεων  για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) που αφορούν τα εισοδήματα του 2010, οι δηλώσεις μέχρι 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα ανήλθαν σε 4.772.152 σε σύνολο 5.694978 φορολογικών δηλώσεων.
Για αυτές τις δηλώσεις οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά «κόστισαν» στο κράτος 4,7 δισ. ευρώ. Εφόσον προχωρήσει το εν λόγω σχέδιο, σημαίνει ότι αυτές οι φοροαπαλλαγές δεν θα επηρεαστούν από τις μειώσεις.
2. Για το οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 30.000 ευρώ και 40.000 ευρώ, προβλέπεται ότι θα περικοπούν στο μισό (δηλαδή κατά 50%) όλες οι φοροελαφρύνσεις. Για τα εισοδήματα του 2010 σε αυτό το κλιμάκιο έγιναν περίπου 350.000 φορολογικές δηλώσεις, με το ύψος των απαλλαγών να φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ. Οπότε, εφόσον εφαρμοστεί η περικοπή κατά 50%, το όφελος για τα δημόσια ταμεία θα είναι γύρω στα 400 εκατ. ευρώ.
3. Σε ό,τι αφορά εκείνους που έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ τον χρόνο, το υπό εξέταση σενάριο προβλέπει ότι δεν θα ισχύει καμία φοροαπαλλαγή. Βάσει των στοιχείων, για τα εισοδήματα του 2010, οι φορολογικές δηλώσεις με 40.000 οικογενειακό εισόδημα και άνω ήταν περίπου 550.000 και το ύψος των απαλλαγών φόρων διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ.

Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Αλλαγές για 150.000 εκπαιδευτικούς

Στην αναμόρφωση του ωραρίου, δηλαδή την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των περίπου 150.000 εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσανατολίζεται η κυβέρνηση με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων.
Το σχέδιο αυτό βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας εδώ και έναν χρόνο και προβλέπει την εξέλιξη του διδακτικού ωραρίου στη δευτεροβάθμια στις 22 ώρες και στην πρωτοβάθμια στις 25 ώρες την εβδομάδα.
Η απόφαση αυτή θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών και βέβαια μηδενικές προσλήψεις σε μόνιμους και αναπληρωτές δασκάλους, καθηγητές και νηπιαγωγούς.
Όπως αναφέρει «Το Έθνος», πέρσι προσελήφθησαν μόνο 600 άτομα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε μόνιμες θέσεις, ενώ το 2010 είχαν προσληφθεί 3.000.
Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι με την αύξηση του ωραρίου τους η εργασία τους θα επιβαρυνθεί σοβαρά και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, καθώς και η εκπαιδευτική διαδικασία όσον αφορά τους μαθητές.

Κώστας Καρυωτάκης - Ο Μεγαλύτερος Ποιητής Των Άκρων

Σαν σήμερα 21 Ιουλίου έβαλε τέρμα στη ζωή του στο Βαθύ της Πρέβεζας

Τρίπολη, 30 Οκτωβρίου 1896. Η οικογένεια του Γεωργίου Κ. Καρυωτάκη και της Αικατερίνης Σκάγιαννη αποκτά το δεύτερό από τα τρία της παιδιά. Έχει περάσει μονάχα ένας χρόνος από τη γέννηση της Νίτσας όταν έρχεται στη ζωή ο Κώστας Καρυωτάκης.
Ο πατέρας του, νομομηχανικός στο επάγγελμα κατάγεται από τη Συκιά της Κορινθίας ενώ η μητέρα του γεννήθηκε στην Τρίπολη. Το επάγγελμα του πατέρα του και οι συχνές μεταθέσεις είναι η αιτία για να αλλάζει συνεχώς τόπο διαμονής. Περνά από τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Λάρισα, την Καλαμάτα ενώ σε ηλικία 13 ετών εγκαθίσταται στην Πάτρα. Τον Αύγουστο του επόμενου χρόνου μνημονεύεται σε διαγωνισμό διηγήματος της Διαπλάσεως των Παίδων και το 1912 μετακομίζουν στα Χανιά της Κρήτης όπου και θα φοιτήσει τις τελευταίες γυμνασιακές τάξεις. Παράλληλα αρχίζει να συνεργάζεται με λαϊκά περιοδικά της Αθήνας όπως Ελλάς, Παρνασός κ.α. Το 1913 και σε ηλικία 17 ετών αρχίζει ο δεσμός του με την Χανιώτισσα Άννα Σκορδύλη ενώ τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους, απόφοιτος πλέον του γυμνασίου, πηγαίνει στην Αθήνα και γράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1917 παίρνει το πτυχίο του στη Νομική. Επιστρατεύεται αλλά λόγω της εγγραφής του στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών παίρνει αναστολή. Ακολουθούν κάποιες απόπειρες άσκησης του δικηγορικού του καθήκοντος, όμως η έλλειψη πελατείας τις καθιστά αποτυχημένες και αναγκάζεται να ζητήσει δημόσιο διορισμό.

Έρχονται από εβδομάδα ακόμα 564.000 εκκαθαριστικά

Σε αυτά ο μέσος όρος του φόρου αγγίζει τα 2.000 ευρώ
Tην επόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναμένεται να αποστείλει νέα παρτίδα 564.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων σε αντίστοιχο αριθμό φορολογούμενων από τα οποία προκύπτει ότι ο μέσος φόρος που πρέπει να καταβληθεί είναι 2.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τη ρύθμιση για την καταβολή σε δόσεις του φόρου που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά η οποία όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί θα προβλέπει την εξόφλησή του σε έως 10 δόσεις ανάλογα και με το ύψος του εισοδήματος των φορολογούμενων. Στόχος είναι οι φορολογούμενοι να μπορέσουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης από τον Αύγουστο οπότε και θα ξεκινήσει η καταβολή των μηνιαίων δόσεων.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή κάνναβης

Συνελήφθη χθες (19.07.2012) το βράδυ, στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, 41χρονος ημεδαπός, για κατοχή κάνναβης .
Σε έρευνα που έγινε στον 41χρονο, βρέθηκε στην κατοχή του μία συσκευασία με ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους δέκα γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Τιμήθηκε η μνήμη των Ηρώων της Πίνδου

Η μνήμη της Γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κωνσταντίνου Δαβάκη, Αλέξανδρου Διάκου και όλων των Ηρώων του 1940,  τιμήθηκε σήμερα στη Φούρκα Κόνιτσας, στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση που οργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Κόνιτσας. Οι εκδηλώσεις άρχισαν στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας και ολοκληρώθηκαν στην Κεντρική Πλατεία της Τ. Κ. Φούρκας.
Μετά τη Δοξολογία και την Επιμνημόσυνη Δέηση, που τελέστηκαν χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, έγινε κατάθεση στεφάνων και στέψη των προτομών των Κ. Δαβάκη και Αλεξ. Διάκου.
Ακολούθησε σύντομη τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό της VIIIης Μεραρχίας, ομιλία από τον κ. Αριστοτέλη Σταγκίκα (δημοτικό σύμβουλο Κόνιτσας), αναπαράσταση πορείας μαχόμενης γυναίκας της Πίνδου (από ηλικιωμένες γυναίκες του Δήμου Κόνιτσας) και του τραυματισμού του αξιωματικού Κ. Δαβάκη.
«Τιμάται σήμερα η γυναίκα της Πίνδου, η γυναίκα της αφοσίωσης και της αυταπάρνησης, πρώτα για την πατρίδα και μετά για την οικογένεια. Έτσι και σήμερα στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα, χρειάζεται οι γυναίκες να αναλάβουν πρωτοβουλίες,  πρώτα προς όφελος της οικογένειας και μετά για την πατρίδα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Στην εκδήλωση παρέστηκαν, μεταξύ άλλων, ο Διοικητής της VIIIης Μεραρχίας κ. Σπ. Γκιζάς, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου κ. Κων. Τρομπούκης, ο τ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου,  ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Παν. Γαργάλας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πρόδρομος  Χατζηεφραιμίδης,  ο Διευθυντής Δασών κ. Δ. Ζήκος, ως εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας, εκπρόσωποι από το Πυροσβεστικό Σώμα, τον  Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό,  τις Ενώσεις Αποστράτων, δημοτικοί σύμβουλοι,   σύμβουλοι από τις τοπικές κοινότητες της Πίνδου  και αρκετοί πολίτες.