Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Σπύρος Ριζόπουλος: Λεφτά που δεν αλλάζουν την οικονομία της Περιφέρειας, είναι σπατάλη


Με αφορμή την 4η συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» και των όσων ανακοίνωσε εκεί ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, από τους Ορίζοντες της Ηπείρου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα έχουν γίνει για να βοηθούν την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την καταπολέμηση της ανεργίας και την βελτίωση συνθηκών ζωής και υποδομών στο σύνολο της κάθε Περιφέρειας.
Ειδικότερα στην Ήπειρο επειδή ο κ. Καχριμάνης καμαρώνει για τις επιδόσεις που θα έχει πετύχει στο τέλος του 2019, άρα τουλάχιστον έξι μήνες μετά τις εκλογές, πρέπει να παρατηρήσουμε τα εξής:
Το ΠΕΠ του κ. Καχριμάνη και της κυρίας Καλογιάννη χαρακτηρίστηκε από τα εξής στοιχεία:
•Σπατάλη, για έργα «υποδομών» που δεν εντάσσονται στη λογική του συνόλου και τελικά δεν έχουν κανένα απολύτως γνώμονα ανταποδοτικών οικονομικών δεδομένων στην Περιφέρεια.
•Επιδοτήσεις που έχουν ως στόχο να βάλουν τους Ηπειρώτες -από την επιχειρηματικότητα έως τον πρωτογενή τομέα- σε ένα φαύλο κύκλο απόλυτης εξάρτησης ούτως ώστε μόλις τελειώνει το ένα να ζητούν το επόμενο, χωρίς κανένα γνώμονα δημιουργίας παρεμβατικής οικονομία
•Έλλειψη πλήρους εμπιστοσύνης στις άυλες ενέργειες, όπως είναι ο αθλητισμός, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Χαρακτηριστική απόδειξη, το γεγονός ότι για τον κ. Καχριμάνη πολιτισμός είναι να φτιάξουμε μαγαζάκια να πουλάμε σουβενίρ. Αυτό δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει την αξία, ούτε του Νεκρομαντείου ούτε της Νικόπολης ούτε της Δωδώνης. Επίσης προκύπτει ότι δεν καταλαβαίνει και την ανάγκη δημιουργίας άυλων έργων που θα μπορέσουν να αλλάξουν και τη νοοτροπία των επιχειρηματιών ώστε να ανταποκριθούν στην εξωστρέφεια που απαιτείται για να ξεκολλήσει η Ήπειρος από την τελευταία θέση της ανάπτυξης.

Αναρτήθηκαν οι πίνακες ένταξης δικαιούχων στο πρόγραμμα «Νέων Γεωργών»


Αναρτήθηκαν σήμερα οι πίνακες ένταξης στο πρόγραμμα «Νέων Γεωργών», στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης της Περιφέρειας Ηπείρου. 
Εντάσσονται συνολικά 723 άτομα με τη συνολική δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 14.418.500 ευρώ. Απορρίπτονται 25 αιτήσεις που κρίθηκαν μη επιλέξιμες, πέντε εκ των οποίων με τη θέληση των αιτούμενων.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης δήλωσε τα εξής:
«Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που οργανώσαμε σε όλους τους δήμους της Ηπείρου πέρυσι το καλοκαίρι, με τη συνεργασία των συνεταιρισμών, της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, της προϊσταμένης του ΟΠΕΚΕΠΕ/Ηπείρου ΧαριτίνηςΠαπαθανασίου κ.α. απέδωσαν καρπούς. 
Με τη σημερινή απόφαση ένταξης, ξεκινά μια νέα προσπάθεια αναζωογόννησης του πρωτογενούς τομέα. 
Η είσοδος περίπου 1.000 νέων   (μαζί με την α΄ πρόσκληση) στο επάγγελμα σηματοδοτεί αφενός, την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της Ηπείρου και αφετέρου,  τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας. 
Για την Περιφερειακή Αρχή ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής


Συμπληρωματικές εργασίες για τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού Αράχθου και για την προστασία της παλαιάς γέφυρας Άρτας, έχουν δρομολογηθεί από την Περιφέρεια. 
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ και στη σημερινή  της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε ως ανάδοχο τον Λάμπρο Γ. Γεωργούλα.
Στην ίδια συνεδρίαση αναδείχθηκαν επίσης ανάδοχοι και για  δύο ακόμη έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Π.Ε. Άρτας:
Πρόκειται για τα εξής:
• «Προστασία πρανών από κατολισθήσεις στην κοίτη του ποταμού Αχελώου στη θέση Καρυά Τ.Κ. Τετρακώμου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων», προϋπολογισμού € 74.400( Ανάδοχος ΤΕΚΑΤ Α.Ε.)
• «Εκβάθυνση και καθαρισμό των τάφρων διαχείμασης στις θέσεις Άιβαρος – Γιμένη– Αετός» (μίσθωση μηχανημάτων), προϋπολογισμού 23.000 €. Ανάδοχος Σωτ. Μάμαλης.
Ανάδοχοι οδικών έργων:
Από την Οικονομική Επιτροπή αναδείχθηκαν επίσης ανάδοχοι για τα παρακάτω οδικά έργα:
  «Συνέχιση ασφαλτόστρωσης του επαρχιακού δρόμου Γέφυρα Κονδύλη - Πετράλωνα Τετράκωμο» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού € 100.000. Ανάδοχος Παναγ. Κατέρος.
  «Συντήρηση–βελτίωση της επαρχιακής οδού Καστανιά–Τετράκωμο ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 100.000 €. Ανάδοχος ΤΕΚΑΤ Α.Ε.
  «Σήμανση–ασφάλεια και στηθαία ασφαλείας στο οδικό δίκτυο ΠΕ Άρτας»,προϋπολογισμού 100.000€. Ανάδοχος Α. ΤΣΩΡΟΣ-Λ.ΣΑΚΚΑΣ Ο.Ε.
 «Συντήρηση - αποκατάσταση επαρχιακής οδού Άρτα - Κεραμάτες - Ακροποταμιά – Παχυκάλαμος - Νεοχώρι», προϋπολογισμού 100.000 €. Ανάδοχος Δημ. Φούκας.
 «Βελτίωση οδού προς παραγωγική μονάδα (πτηνοτροφείο) Δήμου Νικολάου Σκουφά Δ.Ε. Κομποτίου», προϋπολογισμού 40.000 €. Ανάδοχος Δημ. Φούκας.
 «Αποκατάσταση ακρόβαθρωνέδρασης γέφυρας μπέλεϋ στη διαδρομή Μέτσοβο – Ανήλιο (περιοχή Παναγιά)», προϋπολογισμού € 122.000. Ανάδοχος RVRΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕ.
 «Αποκατάσταση οδού Προσήλιο - Συρράκο», προϋπολογισμού € 150.000. Ανάδοχος Δημ. Τσομπίκος.
 «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού από Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων προς Κρυόβρυση», προϋπολογισμού 150.000 €.Ανάδοχος RVRΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕ

Δήμος Πωγωνίου: Σε πολυχώρο παροχής γνώσεων και πολιτισμού θα μετατραπεί το Αρρεναγωγείο-Παρθεναγωγείο στο Δελβινάκι


Σε πολυχώρο παροχής γνώσεων και πολιτισμού θα μετατραπεί ένα από τα ομορφότερα κτίρια της Τ.Κ. Δελβινακίου, το Αρρεναγωγείο Παρθεναγωγείο.
Η πρόταση του Δήμου ανέρχεται στο ποσό του 1.150.000€ και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα  - Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».
Το πρώην Αρρεναγωγείο - Παρθεναγωγείο Δελβινακίου είναι κτισμένο το 1875 με κάτοψη σε σχήμα "Ε", η οποία συμβόλιζε τη λέξη "Ελευθερία" και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια - δείγμα Ηπειρώτικης Αρχιτεκτονικής.
Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο χαρακτηρίζεται από την επιβλητικότητα του και την "αυστηρή" συμμετρία του, τόσο ως προς την κάτοψη όσο κι ως προς την όψη του. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα με πλακόστρωτη αυλή σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία του χωριού.
Η πρόταση του Δήμου Πωγωνίου προβλέπει τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού & πολιτιστικού ιδρύματος.
Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει δανειστική Βιβλιοθήκη, χώρους διαλέξεων, σεμιναρίων και εκπαίδευσης,  εκθεσιακούς χώρους λαϊκού πολιτισμού κ.α. καθώς και τη λειτουργία  κυλικείου- αναψυκτηρίου.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης σε βάρος ηλικιωμένης γυναίκας στα Ιωάννινα


Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δύο ημεδαποί, ηλικίας 35 και 34 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη

Οι δράστες προσποιούμενοι γνωστούς οικείου προσώπου της ηλικιωμένης, κατάφεραν με το πρόσχημα επιστροφής φόρων από την Εφορία, να αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των (6.500) ευρώ

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, υπόθεση απάτης σε βάρος ηλικιωμένης γυναίκας, που διαπράχθηκε την (20-10-2018) το πρωί, στα Ιωάννινα.
Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δύο ημεδαποί, ηλικίας 35 και 34 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.
Αναλυτικότερα, το πρωί της (20-10-2018) στα Ιωάννινα, οι δύο δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, προσέγγισαν 76χρονη ημεδαπή και προσποιούμενοι γνωστούς οικείου προσώπου της, κατάφεραν να την εξαπατήσουν και να της αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των (6.500) ευρώ, με το πρόσχημα επιστροφής χρημάτων από την Εφορία (σχετικό το από 22-10-2018 Δελτίο Τύπου μας).
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Κόνιτσα: Εκδήλωση από την Ιερά Μητρόπολη για την Απελευθέρωση της Κορυτσάς από τον ελληνικό στρατό (21-22 Νοεμβρίου 1940), την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, ώρα 6:00 μ.μ.

Η  Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης διοργανώνει εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Κορυτσάς από τον ελληνικό στρατό (21-22-1940), την Κυριακή 25  Νοεμβρίου, ώρα 6:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Κόνιτσας.

1,1 εκατομμύρια ευρώ στο πρώην Αρρεναγωγείο-Παρθεναγωγείο Δελβινακίου


Το πρώην Αρρεναγωγείο-Παρθεναγωγείο Δελβινακίου θα συντηρηθεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία", και θα μετατραπεί σε πολυχώρο παροχής γνώσεων και πολιτισμού.
Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης που αναρτήθηκε ήδη στο Διαύγεια, η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται στο 1,1 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθεί ένας “Πολυχώρος Γνώσεων και Πολιτισμού” ο οποίος θα φιλοξενεί το «Ελεύθερο Δημοτικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο», θα περιλαμβάνει την δανειστική Βιβλιοθήκη, τους χώρους διαλέξεων, σεμιναρίων και εκπαίδευσης εκθεσιακούς χώρους λαϊκού πολιτισμού παραδοσιακής υφαντικής χώρο γραφείων πολιτιστικών συλλόγων χώρο λειτουργίας εκδηλώσεων, ΚΑΠΗ, κυλικείο και αναψυκτήριο.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος 65χρονου ημεδαπού στην Ελεούσα Άρτας


Σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 20χρονου ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος 65χρονου ημεδαπού και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 20χρονου ημεδαπού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το μεσημέρι της 12-11-2018 στην Ελεούσα Άρτας, ο 20χρονος προσέγγισε 65χρονο και του αφαίρεσε με τη μέθοδο της απασχόλησης, το χρηματικό ποσό των (400) ευρώ.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» αλλάζει την εικόνα της Περιφέρειας Ηπείρου


Με πολύ καλό ρυθμό υλοποιείται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή, 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης που έγινε στα Ιωάννινα, με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Αρχής, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, των εντεταλμένων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των συναρμόδιων Υπουργείων, εκπροσώπων δήμων, φορέων κλπ της Ηπείρου.
Μέσω του προγράμματος χρηματοδοτούνται σημαντικά έργα τα οποία αφορούν δημόσιες υποδομές, κοινωνικές δράσεις, έρευνα και καινοτόμα επιχειρηματικότητα, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην άμβλυνση της ανεργίας και στην άρση κοινωνικών ανισοτήτων.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην εισήγησή του αναφέρθηκε επιγραμματικά στην πορεία του Προγράμματος και βάσει των στοιχείων εκτίμησε πως στο τέλος του 2019 – και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν εξαιτίας καθυστερήσεων που οφείλονται στον κεντρικό μηχανισμό- θα έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο των δράσεων του Ε. Π. «Ήπειρος 2014-2020», με το ποσοστό των συμβάσεων να ανέλθει στο 75% και των δαπανών στο 36%.
Ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον Ειδικό Γραμματέα ΕΣΠΑ Παν. Κορκολή, την Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Τ. Καλογιάννη, τα στελέχη της Ε.Υ.Δ. καθώς και όλους τους φορείς της Ηπείρου, για την αποδοτική μέχρι σήμερα συνεργασία στην υλοποίηση του προγράμματος. «Χρειάζεται παραγωγικότητα, αποτελεσματικότητα και προπάντων δουλειά, πάνω στα πλεονεκτήματα του τόπου μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε και τα εξής:

Απαγόρευση απόπλου Ε/Γ-Ο/Γ στην Ηγουμενίτσα


Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική αρχή Ηγουμενίτσας, ότι κατά τη διάρκεια επιβίβασης στο Ε/Γ-Ο/Γ “CRUISE OLYMPIA” σημαίας Ιταλίας,  το οποίο επρόκειτο να αποπλεύσει για Ανκόνα Ιταλίας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, κόπηκαν οι πρυμναίοι κάβοι του πλοίου, με αποτέλεσμα ο δεξιός καταπέλτης επιβίβασης οχημάτων, να προσκρούσει σε δύο δέστρες του λιμένα, οι οποίες αποκολλήθηκαν.
Στο “CRUISE OLYMPIA” το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από Πάτρα για Ανκόνα Ιταλίας με ενδιάμεσο λιμένα την Ηγουμενίτσα, επέβαιναν 139 επιβάτες, 49 Ι.Χ.Ε. και 69 Φ/Γ, ενώ στον λιμένα Ηγουμενίτσας ανέμεναν προς επιβίβαση 263 επιβάτες, 50 Ι.Χ.Ε., 78 Φ/Γ και 02 λεωφορεία.
Κατόπιν επιθεώρησης του πλοίου διαπιστώθηκε στρέβλωση τμήματος της δεξιάς πλευράς του δεξιού καταπέλτη και αδυναμία ασφάλισης του, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δε διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του “CRUISE OLYMPIA”, μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς και προσκόμισης πιστοποιητικού αξιοπλοΐας από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

Δεκατρία ύποπτα σημάδια για τον καρκίνο του στόματος


Αυξάνονται καθημερινά οι νικηφόρες μάχες στον πόλεμο κατά  του καρκίνου, χάρις στην πρόοδο  της ιατρικής  επιστήμης και την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας.
Οι επιστήμονες που δεν θεωρούν τον καρκίνο ανίκητο, καθώς πλέον πολλές μορφές του είναι ιάσιμες, πιστεύουν πως η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην αντιμετώπιση της νόσου.
Μάλιστα στον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, που πολλές μορφές  του έχουν το  μικρότερο  προσδόκιμο επιβίωσης, η έγκαιρη διάγνωση είναι ύψιστης σημασίας.
 «Η στοματική κοιλότητα είναι ένα τμήμα του ανθρώπινου οργανισμού όπου καθένας μας  καθημερινά μπορεί να έχει οπτική  πρόσβαση και να παρατηρεί την  οποιαδήποτε αλλαγή» τονίζει ο   διαπρεπής Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς Ωτορινολαρυγγολογικής  Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ κ. Μηνάς Ν. Αρτόπουλος και προσθέτει.
«Η οποιαδήποτε αλλαγή στο χώρο του στόματος μετά το πέρας 4 με 5 ημερών θα πρέπει να μας κινητοποιήσει και να ζητήσουμε την γνώμη γιατρού Ω.Ρ.Λ».
Κι αυτό γιατί όπως τονίστηκε στο 3ο     ΠΟΛΥΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ   ΣΥΝΕΔΡΙΟ  για τον ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟΥ,  που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα  στις αρχές Οκτωβρίου, 13 ύποπτα σημάδια  δηλώνουν την εμφάνιση καρκίνου στο στόμα.
Συγκεκριμένα, όπως μας εξήγησε ο κ. Αρτόπουλος τα σημάδια που πρέπει άμεσα να μας κινητοποιήσουν είναι:
Πληγές στο στόμα. Τις περισσότερες φορές οι πληγές αυτές είναι απλές άφτρες που μπορεί να οφείλονται σε ιό και υποχωρούν σε 10 περίπου ημέρες. Αυτές που επιμένουν πέραν των δύο εβδομάδων είναι ύποπτες. Εάν παρουσιάζουν κάποια σκληρία ή αιμορραγία είναι σίγουρα για περαιτέρω διερεύνηση.