Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Και αγρότες και παραγωγοί ενέργειας όσοι επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά


Ως αγρότες αλλά και ως έμποροι-παραγωγοί ενέργειας θα φορολογούνται οι επαγγελματίες αγρότες που θα επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά ή άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως 100 KW καθώς και εκείνοι που λειτουργούν αγροτουριστικές μονάδες δυναμικότητας έως 10 δωματίων.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου φορολογικού νόμου (θα βρίσκεται προς διαβούλευση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στο opengov.gr) και, πιο συγκεκριμένα, το Άρθρο 26, Παράγραφος 7, οι παραπάνω αγρότες διατηρούν το δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές, ενώ παράλληλα υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων για τις άλλες προαναφερθείσες δραστηριότητες.
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η ρύθμιση αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, και στην παροχή κινήτρων στους αγρότες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ΑΠΕ.
Ολόκληρη η παράγραφος 7 του Άρθρου 26 του νομοσχεδίου έχει ως εξής:
«Μη απώλεια δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων.

Α. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Προωθείται η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ


Στα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν οι Περιφερειάρχες με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς και σε αυτή που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Κατά τη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και τον Υφυπουργό κ. Π. Ρήγα ξεκαθαρίστηκε, όπως είπε ο κ. Καχριμάνης, ότι στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, οι διαδικασίες που θα προωθούνται από την Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη και των Περιφερειακών Αρχών, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα για το υπόλοιπο πρόγραμμα. Από την πλευρά του Υπουργείου τέθηκε μάλιστα προθεσμία μέχρι το τέλος Μαρτίου για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε να υποβληθούν προτάσεις ώριμων έργων προς ένταξη. «’Ηδη η Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογιάννη, που είναι αρμόδια για θέματα ανάπτυξης της Περιφέρειας, έχει στείλει έγγραφο στους Δήμους για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ παράλληλα συγκεντρώνουμε και στοιχεία για ώριμες μελέτες που τυχόν υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες», είπε ο κ. Καχριμάνης για να προσθέσει, ότι στόχος του Υπουργείου είναι να αναθεωρηθεί γρήγορα το ΕΣΠΑ ώστε να έχει απορρόφηση τέτοια, που να καλυφθεί ο στόχος του N+3 για το 2011 και το 2012. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση ανάγκης, είπε ο Υπουργός και ζήτησε τη βοήθεια όλων μας», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης.
Σύντομα επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοïδης, το Υπουργείο θα αρχίσει να δέχεται προτάσεις για ιδιωτικές επενδύσεις περιφερειακής συνοχής και για δίκτυα επιχειρήσεων.
Στην ίδια συνάντηση τέθηκαν και διάφορα άλλα θέματα.
Όπως ανακοινώθηκε το Υπουργείο σχεδιάζει την απλούστευση των διαδικασιών για τις άδειες μεταποιητικών επιχειρήσεων, για τις οποίες ο κ. Καχριμάνης με παρέμβασή του ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση, ώστε αυτές να εκδίδονται όπως και στο παρελθόν τοπικά.
Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα έργα ΣΔΙΤ, αλλά και τα προβλήματα χρηματοδότησης που υπάρχουν με τον ΟΣΚ για τον οποίο προτάθηκε να μετατραπεί σε συμβουλευτικό όργανο.

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Η απόφαση για τους Μεσογειακούς ήταν ειλημμένη


Η σημερινή απόφαση της Διεθνής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων ήταν στην ουσία προειλημμένη και δεν είναι τυχαίο ότι ανακοινώνεται μόλις λίγες μέρες μετά τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη διεθνή επιτροπή.

Μια πρόταση υπεύθυνη με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία εξορθολόγιζε τις υπέρογκες δαπάνες που προέβλεπε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και περιόριζε το συνολικό κόστος των Μεσογειακών Αγώνων από 358.000.000 ευρώ σε 126.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και το κόστος της φιλοξενίας.

Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε αποσαφηνίσει ότι θα εγγυηθεί την άριστη διεξαγωγή των αγώνων με σημαντικά μειωμένο κόστος και με ταυτόχρονη επένδυση στη δημιουργία υποδομών, στην τουριστική ανάπτυξη και στην προβολή της Θεσσαλίας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για «φιέστες».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επισήμανε, ότι η κυβέρνηση είχε εγγυηθεί την άριστη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων, παρά το αισθητά χαμηλότερο κόστος και με ταυτόχρονη επένδυση στη δημιουργία υποδομών και την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Θεσσαλίας."Δεν υπήρχε, όμως, κανένα περιθώριο για φιέστες και "πεταμένα χρήματα", διευκρίνισε ο κ. Γερουλάνος.

Παράλληλα, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού έστειλε το μήνυμα, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει τη διαχείριση των θεμάτων της Θεσσαλίας, επειδή η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων πήρε από την Ελλάδα τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: «Σαρώνει» τους λογαριασμούς Βουλγαράκη-Πελέκη


Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Βουλγαράκη.
Με επιστολή του προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το υπουργείο ζητάει να ενημερωθεί αναλυτικά για την περιουσία του κ. Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του κα Κατερίνας Πελέκη, όπως δηλαδή για παράδειγμα τους τίτλους ιδιοκτησίας, την αξία τους, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα μετρητά, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και τα χαρτοφυλάκια που διαθέτουν.
Τα ονόματα του κ. Βουλγαράκη και της κα Πελέκη απασχόλησαν τη δημοσιότητα αναφορικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2013: Η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων τους πήρε πίσω


Η τεράστια καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων ήταν η αιτία που η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων πήρε πίσω τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 που θα διεξάγονταν στο Βόλο και στην Λάρισα.

Η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων αποφάσισε, σε έκτακτη συνεδρίαση στο Παρίσι, να μην γίνουν στις θεσσαλικές πόλεις οι Μεσογειακοί Αγώνες αφού οι διαρκείς καθυστερήσεις και οι συνεχείς αναβολές στην εξέλιξη των έργων που υπήρξαν από ελληνικής πλευράς εκνεύρισαν τους ιθύνοντες.

Η κυριότερη αιτία ήταν το έργο του Μεσογειακού χωριού. Η Ελλάδα βλέποντας να μην μπορεί να το υλοποιήσει στο Βόλο και την Λάρισα, τελικά πρότεινε η φιλοξενία των αθλητών που θα συμμετείχαν στην διοργάνωση θα φιλοξενούνταν σε ξενοδοχεία ή κρουαζιερόπλοια.

Η Ελλάδα είχε ερωτηθεί στο παρελθόν αν θα μπορέσει να διοργανώσει τους Αγώνες, μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης, όμως η ελληνική κυβέρνηση είχε εγγυηθεί και υποσχεθεί πως θα διεξαχθούν κανονικά.

Πηγή: www.sport-fm.gr

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Δώδεκα τα θύματα του ιού Η1Ν1


Τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε δώδεκα, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας άλλα τέσσερα άτομα, λόγω σοβαρών επιπλοκών που εμφάνισαν εξαιτίας της λοίμωξης από τη γρίπη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από την αρχή του έτους έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 65 άτομα, εκ των οποίων 34 παραμένουν σε ΜΕΘ, καθώς παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ: Ετήσιος χορός και κοπή βασιλόπιτας την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 στο ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης με ιδιαίτερη χαρά και αγάπη σας καλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση του ετήσιου χορού και της κοπής βασιλόπιτας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30η Ιανουαρίου 2011 στο «ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ», (πρώην ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ), Λεωφ. Βουλιαγμένης 370, Άγιος Δημήτριος, τηλέφωνο 2109929373, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και με την παρουσία χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου.
Ώρα προσέλευσης: 13:30

Για το Δ. Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΠΕΓΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Κιν.:6948041740 Κιν.:6977343508

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.


ΠΕΝΤΕΛΗ - ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ

ΠΕΤΣΑΛΙ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.



ΚΑΛΠΑΚΙ - ΛΑΨΙΣΤΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ακίνητα 4.489 περιοχών


Προθεσμία 4 μηνών και ευνοϊκές ρυθμίσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 4.489 περιοχές που εντάχθηκαν την 1-1-2011 στο αντικειμενικό σύστημα, προκειμένου να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες τους.
Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά, οι εκκρεμείς υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων που αφορούν ακίνητα που βρίσκονται στις νέες περιοχές που εντάχθηκαν απ’ τις αρχές του μήνα στο αντικειμενικό σύστημα, μπορούν να ρυθμιστούν με τους ευνοϊκούς όρους, όπως η τμηματική καταβολή δόσεων, κλπ.

Οι υπόχρεοι, μέσα σε προθεσμία 4 μηνών, μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία την αντικειμενική αξία της πρώτης εφαρμογής του συστήματος στην περιοχή, εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν από την ημερομηνία της πρώτης εφαρμογής (1/1/2011).
Όσον αφορά τις υπαγόμενες στη ρύθμιση υποθέσεις (εκκρεμείς κατά την 1/1/2011), τον τρόπο περαίωσης αυτών καθώς και τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στη ρύθμιση, ισχύουν όσα προβλέπονται για την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων κεφαλαίου.
Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών εντάχθηκαν από 1 Ιανουαρίου 2011 στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων τα ακίνητα που βρίσκονται εντός 4.489 οικισμών στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Κοζάνης, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Λάρισας, Μαγνησίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Λέσβου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Τον Ιούνιο η Ενιαία Αρχή Πληρωμών


Η Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σε συνεργασία με ιδιώτες θα προχωρήσει στο επόμενο πεντάμηνο στην καταγραφή όλων των επιμέρους συστημάτων υπολογισμού και εκκαθάρισης της μισθοδοσίας όλων των φορέων του δημόσιου τομέα, ώστε να ολοκληρωθεί η Ενιαία Αρχή Πληρωμών τον Ιούνιο.
Η Ενιαία Αρχή έχει αναλάβει την πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών ή πρόσθετων αμοιβών, αποζημιώσεων του προσωπικού του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και των φυσικών προσώπων που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου, καθώς και των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ.
Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί πάνω από 5.500 πιστοποιημένοι φορείς με εκτιμώμενο παραπλήσιο αριθμό εκκαθαριστών που υλοποιούν τη μισθοδοσία μέσω καταστάσεων και διαφόρων προγραμμάτων μισθοδοσίας, που για να ομογενοποιηθούν, θα εξετασθούν ξεχωριστά οι ιδιαιτερότητες του κάθε φορέα, ακόμη δε και σε επίπεδο μισθοδοτούμενου.
Στόχος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα είτε ομογενοποίησης των συστημάτων, είτε απορρόφησή τους, είτε η δημιουργία ενός συστήματος «ομπρέλα» που θα καλύπτει και θα αξιοποιεί τη λειτουργία αυτών των συστημάτων.

ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Αναβάλλεται για ακίνητα των επαγγελματιών με περιουσία άνω των 400.000 ευρώ


Αναβάλλεται προς το παρόν η υπαγωγή στην περαίωση των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν συμπεριέλαβε την επέκταση της ρύθμισης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, κρατώντας τη σε εφεδρεία.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν στελέχη του, το μέτρο θα επανεξετασθεί όταν προκύψει ανάγκη.

Έτσι έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες από όλη τη χώρα, των οποίων η προσωπική ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ του 2008, υπερέβαινε τις 400.000 ευρώ, δεν έχουν το δικαίωμα να προβούν σε περαίωση των εκκρεμών επαγγελματικών φορολογικών τους υποθέσεων.

Η συγκεκριμένη διάταξη είχε επικριθεί ως άδικη και αντισυνταγματική, καθώς συσχέτιζε την επαγγελματική δραστηριότητα με την προσωπική περιουσιακή κατάσταση. Με την ενδεχόμενη υπαγωγή τους στη ρύθμιση, πάντως, η κυβέρνηση ανέμενε επιπλέον έσοδα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

ΤΡΟΪΚΑ: Εκτός ελέγχου τα χρέη του Δημοσίου


Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι τεχνοκράτες της τρόικας που επισκέφτηκαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Ελληνική Στατιστική. Ανακάλυψαν ότι τα χρέη του Δημοσίου όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά πλέον βρίσκονται… εκτός έλεγχου!

Υπουργεία, Δημόσιες επιχειρήσεις, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία δήμοι και κοινότητες χρωστούν κοντά στα 9 δισ. ευρώ και σχέδιο ρύθμισης οφειλών υπάρχει μονό για τα παλιά χρέη των νοσοκομείων ύψους 5,3 δισ. ευρώ.

Οι εμπειρογνώμονες της τρόικα έκαναν φύλο και φτερό τις πολυσέλιδες αναλογιστικές μελέτες για 4 τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να αποτυπώσουν τις δίκες τους εκτιμήσεις για συνταξιοδοτικές δαπάνες έως το 2060 κάτι που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό εάν θα μπει νέο μαχαίρι στις επικουρικές ή και στις κυρίες συντάξεις το καλοκαίρι.

Ασφυκτική είναι η πίεση για να ολοκληρωθεί το σχέδιο του Νέου Μισθολογίου στο Δημόσιο όπου θα πρέπει να αποτυπώνονται η διάρθρωση και το ύψος των αμοιβών καθώς και το σχέδιο κατανομής του προσωπικού έως 2013.

Κυβέρνηση και τρόικα περνούν από κόσκινο όλα τα επιδόματα, και ζητούν σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα και τη θέση ευθύνης.

Οι τεχνοκράτες ζητούν να διασφαλιστεί και το "πάγωμα" του μισθολογικού κόστους.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, ειδικά όσον αφορά στο πλεονάζον προσωπικό, αλλά και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καθώς η τρόικα προβληματίζεται για την αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων φόρων.

Για να πάρει το πράσινο φως από την τρόικα και να εκταμιευτεί η τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο, να παρουσιάσει στην τρόικα το σχέδιο δράσης για την περίοδο 2012 - 2014, με νέα και σκληρά μέτρα που θα φέρουν στα κρατικά ταμεία 12,8 δισ. ευρώ.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Ψαλίδι στις δημοτικές επιχειρήσεις


Οδηγίες για τη συγχώνευση και κατάργηση των 6.000 νομικών προσώπων και επιχειρήσεων στους δήμους και τις περιφέρειες, που θα συρρικνωθούν σε 1.500-1.700 νέους οργανισμούς, περιλαμβάνουν δύο εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών. Η διαδικασία των συγχωνεύσεων που προβλέπεται από τον νόμο του «Καλλικράτη» (3852/2010), θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Οι συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων δήμων και περιφερειών έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα και αφορούν το σύνολο των ΟΤΑ. Σε κάθε δήμο, μετά τις συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων, θα παραμείνουν:
Δύο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Το ένα ΝΠΔΔ θα συσταθεί για τους τομείς της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας και το άλλο για τους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος. Εάν υπάρχει κοινωφελής επιχείρηση, τότε μπορεί να συνυπάρχει με ένα ΝΠΔΔ με το οποίο θα μοιράζεται τις προαναφερόμενες αρμοδιότητες.
Δύο σχολικές επιτροπές: μία για την Πρωτοβάθμια και μία για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ένα δημοτικό λιμενικό ταμείο -όπου υπάρχει- που θα ενσωματώσει όλα τα αντίστοιχα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν στον δήμο.
Μία δημοτική επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα.
Μία δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Μία ανώνυμη εταιρεία.
Μία επιχείρηση ειδικού σκοπού για τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού εφόσον λειτουργούσαν αντίστοιχες επιχειρήσεις στους συνενούμενους δήμους.
Το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό των καταργούμενων και συγχωνευόμενων οργανισμών θα τοποθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο, σε οργανικές θέσεις στους νέους οργανισμούς που θα εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο.
Το πλεονάζον μόνιμο προσωπικό θα τοποθετηθεί σε κενές θέσεις, αντίστοιχης βαθμίδας και ειδικότητας, στις υπηρεσίες του δήμου.
Από το σύνολο των περίπου 40.000 μόνιμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων αναμένεται να μετακινηθούν στους νέους οργανισμούς ή στους δήμους -αν κριθούν ως πλεονάζον προσωπικό- περίπου 30.000 εργαζόμενοι. Οι 8.000 συμβασιούχοι που απασχολούνται στις συγκεκριμένες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να εργάζονται στα νέα νομικά πρόσωπα μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους.
Οι μετακινήσεις προσωπικού και η μείωση των διοικητικών συμβουλίων αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές εξοικονομήσεις στους ΟΤΑ αφού τα 10.000 αμειβόμενα μέλη διοικητικών συμβουλίων θα μειωθούν σε περίπου 3.500.

ΕΦΟΡΙΑ: Έλεγχοι σε Ι.Χ., ακίνητα, ενοίκια


Έµποροι και επαγγελµατίες που δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις εισοδήµατος και ΦΠΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δηλώνουν ενοίκια τα οποία εισπράττουν, εισοδήµατα που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό και ιδιοκτήτες αυτοκίνητων που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας µπαίνουν άµεσα στο στόχαστρο της Εφορίας.

Την ίδια στιγµή η «εµφανής»φοροδιαφυγή, και όχι το σύνολότης, σύµφωνα µε το εβδοµαδιαίο δελτίο της Alpha Βank, ξεπερνά τα 12 δισ.ευρώτον χρόνο, απότα οποία 5 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ και 7 δισ. ευρώ από απόκρυψηφόρων εισοδήµατος και ακινήτων. Το σύνολο ωστόσο της φοροδιαφυγής εκτιµάται ότι είναι πολύ υψηλότερο και, όπως είπε χθες ο υφυπουργός Οικονοµικών ∆ηµήτρης Κουσελάς, ξεπερνά τα 32 δισ. ευρώ.

Δείγμα της έκτασης της φοροδιαφυγής είναι ο µέσος όρος δήλωσης εισοδήµατος γιαµια σειρά από ελεύθεραεπαγγέλµατα, που κυµαίνεται στα 10.000 ευρώ, όπως είπε χθες ο υφυπουργός Οικονοµικών κ. Δ. Κουσελάς, δηλαδή χαµηλότερα ή στα ίδια επίπεδα µε τους µισθωτούς, όταν είναι προφανές ότι στην πραγµατικότητα είναι πολύ υψηλότερος.

ΓΙΑΤΡΟΙ: Ξεκινούν απεργίες


Με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, από την επόμενη εβδομάδα, απαντούν οι γιατροί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», που έχει κατατεθεί στη Βουλή και ζητούν την απόσυρσή του.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) προχωρεί σε δύο 48ωρες απεργίες από την Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου, έως και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν κηρύξει για την ερχόμενη Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου, 4ωρη στάση εργασίας (09:00.-13:00), προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 10:00, έξω από το υπουργείο Υγείας.
Οι γιατροί το Σάββατο 29 Ιανουαρίου έχουν προγραμματίσει πανιατρική συγκέντρωση στις 10:00 στο ξενοδοχείο President, προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Εξοικονόμηση κατ' Οίκον: Έρχεται από την Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου


Από την Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν στις τράπεζες Άλφα, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank - Ergasias αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' Οίκον, που παρέχει επιδοτήσεις, άτοκα και χαμηλότοκα δάνεια για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών.

Ενόψει της έναρξης εφαρμογής του προγράμματος και με βάση το ενημερωτικό υλικό που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το ΑΠΕ παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, τις προϋποθέσεις υπαγωγής και τα ωφελήματα που προκύπτουν για όσους υπαχθούν σε αυτό.

Αναλυτικότερα, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κατοικίες που:

-Χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία.

-Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1750 ευρώ ανά τετραγωνικό.

-Χτίστηκαν με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε πριν τις 31 Δεκεμβρίου 1979, δηλαδή χωρίς μελέτη θερμομόνωσης.

-Έχουν ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή και έχουν καταταχθεί, με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Πρόσθετη προϋπόθεση για τα διαμερίσματα είναι να έχουν αυτονομία θέρμανσης ενώ για να ενταχθεί μια πολυκατοικία θα πρέπει:

-Τουλάχιστον το 50 % των ιδιοκτησιών να χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία. Στην περίπτωση αυτή θεωρούνται ως επιλέξιμα και τα λοιπά διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως εξοχική ή άλλη δευτερεύουσα κατοικία.

-Να υποβληθούν αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αλλά και τον διαχειριστή ή άλλο εκπρόσωπό τους.

-Να εκδοθεί πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για το σύνολο του κτιρίου.

Οι επενδύσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα και μπορούν να επιδοτηθούν είναι:

-Η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος, της στέγης και της πιλοτής.

-Αντικατάσταση κουφωμάτων.

-Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

-Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ιδιοκτήτης κάνει μεγαλύτερες δαπάνες, οι επιδοτήσεις ή άλλου είδους ενισχύσεις θα υπολογίζονται με πλαφόν τις 15.000 ευρώ.

Οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, με βάση τα εισοδήματά τους (προσωπικό ή οικογενειακό) και ανάλογα κλιμακώνονται οι ενισχύσεις. Αναλυτικά οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

-Κατηγορία Α

Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 22.000 € ή τις 40.000 € αντίστοιχα.

Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 30% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000€ θα λάβει άτοκο δάνειο 7.000 € και επιχορήγηση 3.000€. –

Κατηγορία Β

Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, με ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 22.000 και 40.000 € ή 40.000 και 60.000 € αντίστοιχα.

Τα κίνητρα περιλαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000€ θα λάβει χαμηλότοκο δάνειο 8.500 € και επιχορήγηση 1.500€.

Κατηγορία Γ

Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, με ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει τα όρια της Κατηγορίας Β και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 60.000 € ή οικογενειακού εισοδήματος 75.000 €.

Το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου το οποίο ανέρχεται στο 100% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη.

Στην περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας δίνεται η δυνατότητα ένταξης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων της κατηγορίας Β στην κατηγορία κινήτρων Α και αντίστοιχα της κατηγορίας Γ στην κατηγορία Β, εφόσον το 50 % του συνόλου των ιδιοκτητών επιλέξιμων κατοικιών ανήκει στην κατηγορία Α. Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα υψηλότερα της κατηγορίας Γ εντάσσονται στην κατηγορία κινήτρων Γ.

Τα βήματα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κωδικοποιούνται ως εξής:

1.Έλεγχος κριτηρίων επιλεξιμότητας κατοικίας από τον ενδιαφερόμενο και εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας σε συνεργασία με τράπεζα που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

2.Πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης-επιλογή παρεμβάσεων.

3.Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών στο υποκατάστημα της τράπεζας.

4.Έγκριση αίτησης.

5.Υλοποίηση παρεμβάσεων.

6.Δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση και έκδοση δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

7.Προσκόμιση δικαιολογητικών για την καταβολή των ενισχύσεων (μεταξύ αυτών έντυπο ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων, παραστατικά επί πιστώσει για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν, δεύτερο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης).

Το ΥΠΕΚΑ έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα με πληροφοριακό υλικό για το πρόγραμμα (http://exoikonomisi.ypeka.gr). Λειτουργεί επίσης help desk στο τηλέφωνο 210-9797400