Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Προοδευτική Περάματος-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 3-3

*Ισόπαλη με 3-3 έληξε η αναμέτρηση στο γήπεδο «Γεώργιος Πρίσκας» ανάμεσα στην Προοδευτική Περάματος και την Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος για την 8ης αγωνιστική Play Off στον Α΄ Όμιλο της MAISON Β΄ ερασιτεχνικής. 

Τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστική Play Off στον Α΄ Όμιλο της MAISON Β΄ ερασιτεχνικής

Τετάρτη 23 Μαΐου 2023 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ  3-3

Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ 2-1

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση (δια ζώσης) του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τρίτη 30 Μαΐου, ώρα 13:00

 


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας καλούμε στις  τριάντα  (30) του μηνός  Μαΐου έτους 2023, ημέρα  Τρίτη και ώρα  13.00, στη  συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις  του  άρθρου 167 του Ν. 3852/2010, όπως  τροποποιήθηκε και ισχύει, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με τα παρακάτω θέματα  Ημερήσιας Διάταξης:

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Επικύρωση πρακτικών -αποφάσεων των κάτωθι συνεδριάσεων:

5η/25-4-2023 (τακτική, διά ζώσης)

6η /2-5-2023  ( κατεπείγουσα- διά περιφοράς)

7η/22-5-2023 (κατεπείγουσα-διά περιφοράς)

2. Έγκριση έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης Προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων της Περιφέρειας Ηπείρου, για το Α΄ τρίμηνο του 2023 (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)

3.     Έγκριση 3ης τροποποίησης προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2023. (εισήγηση: η Δ/νση  Οικονομικού)

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ-ΜΠΟΤΣΗ

Παρακάλαμος: Πρόγραμμα ενορίας Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα

 


Πρόγραμμα

Την Πέμπτη 25 Μαΐου, Θεία λειτουργία στην  Ιερά Μονή Σωσίνου.

Την Κυριακή 28 Μαΐου Θεια λειτουργία  στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Δημόσια Διαβούλευση επί της Μ.Π.Ε. του έργου “Οριοθέτηση και διευθέτηση τμήματος υδατορέματος, θέση «Λιούμπα», Τ.Κ. Καλπακίου”

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ανακοινώνει και Προσκαλεί

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθ. 19 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α΄) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της ΚΥΑ 1649/45/2014 (ΦΕΚ 45/Β’), τους πολίτες (κοινό, ενδιαφερόμενο κοινό) και φορείς εκπροσώπησής τους (οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας), να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις (σύμφωνα με το έντυπο υπό στοιχεία Δ11, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α της προαναφερόμενης ΚΥΑ) στα πλαίσια της έναρξης δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 4η, α/α 15α): «Οριοθέτηση και διευθέτηση τμήματος υδατορέματος, θέση «Λιούμπα», Τ.Κ. Καλπακίου, Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο Δήμος Πωγωνίου.

Ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας δημοσιοποίησης ορίζεται η  24-05-2023 και ημερομηνία λήξης αυτής η   05-06-2023.

Ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας για την κατάθεση γραπτών απόψεων των πολιτών και των φορέων εκπροσώπησής τους ορίζεται η  26 -05 -2023 και ημερομηνία  λήξης αυτής η  30-06-2023.

Αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας είναι η  Δ/νση  Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου.        

Άρτα: Συνελήφθη αλλοδαπός, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και ναρκωτικών

 


Συνελήφθη χθες (23-05-2023) το απόγευμα στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας αλλοδαπός, που κατηγορείται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και ναρκωτικών.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο προέκυψε ότι ο αλλοδαπός στερείται των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων για τη νόμιμη παραμονή του στη χώρα.

Επιπλέον, στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευασία με -6,32- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και ελληνικό δελτίο ταυτότητας, για το οποίο είχε δηλωθεί κατά το παρελθόν απώλεια σε περιοχή των Αθηνών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

ΑΣΕΠ: Βγήκαν τα αποτελέσματα του μεγάλου διαγωνισμού

Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του μεγάλου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2Γ2022, ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, δίνοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων και την ανακοίνωση των επιτυχόντων, η υπηρεσία θα ξεκινήσει να εκδίδει νέες, μικρότερες προκηρύξεις, ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών και τον προγραμματισμό προσλήψεων που έχει εγκρίνει το υπουργείο Εσωτερικών για το 2023.

Δείτε τις σχετικές λεπτομέρειες στο site του ΑΣΕΠ www.asep.gr

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΣΕΠ

Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού (Κ.Ε.Δ.) ανακοινώνει την έκδοση και καταχώριση στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. των Πινάκων Βαθμολογίας της γραπτής εξέτασης των υποψηφίων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό (Πρόσκληση / Προκήρυξη 2Γ/2022 - Φ.Ε.Κ. 75/21.11.2022/τ. Α.Σ.Ε.Π.), σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4765/2021 (Α΄ΣΤΑΔΙΟ).

Παλαιόπυργος Πωγωνίου: «Έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 75 ετών, o συνδημότης Παπαϊωάννου Σωτ. Γεώργιος

 

«Έφυγε»  από την ζωή σε ηλικία 75 ετών, o συνδημότης  Παπαϊωάννου Σωτ.  Γεώργιος.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί το Σάββατο 27 Μαΐου 2023  και ώρα 12:00 το μεσημέρι  από το Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου  Παλαιόπυργου Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ιωάννινα: Επιμόρφωση στα σχολεία για την διαχείριση της πολιτισμικής ετερότητας

 


Το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του ΟΚΠΑΠΑ, σε συνεργασία με το πρόγραμμα  «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες Ρομά για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους» του ΕΚΠΑ και το  Εργαστήριο Μελετών Απόδημου Ελληνισμού και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ολοκλήρωσαν την ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του 1ου ΔΣ Περάματος σε θέματα διαχείρισης της πολιτισμικής ετερότητας στο σχολικό πλαίσιο.

Στόχος της επιμόρφωσης ήταν η υποστήριξη, ενίσχυση και ανατροφοδότηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα μαθητών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο δίνοντας έμφαση στη διαχείριση των ανισοτήτων και διακρίσεων στην εκπαίδευση.

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη αλλοδαπός για ληστεία, παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και επικίνδυνη σωματική βλάβη

 


Συνελήφθη σήμερα  το πρωί στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς αναζητούμενος αλλοδαπός.

Ειδικότερα, κατά τον έλεγχό του από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του είχαν εκδοθεί δύο εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Αθηνών για – κατά περίπτωση – ληστεία, παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Dentist Pass


 Τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν ότι τέθηκε σήμερα, Τετάρτη 24 Μαΐου, σε εφαρμογή το πρόγραμμα Dentist Pass, μέσω του vouchers.gov.gr.

Πρόκειται για το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής, το οποίο αφορά σε πάνω από 660.000 παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια που υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, καθώς και την εμπέδωση της φιλοσοφίας της προληπτικής οδοντιατρικής και της ενημέρωσης γονέων και παιδιών για την ανάγκη της επιμελούς φροντίδας της στοματικής υγιεινής, ώστε τα παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία παρέχεται η δυνατότητα για μια σειρά από συγκεκριμένες πράξεις, που επιδιώκουν αφ’ ενός να εδραιώσουν την φιλοσοφία της πρόληψης στα παιδιά και στις οικογένειές τους, αφ’ ετέρου θα εντοπίσουν πιθανά προβλήματα και θα δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον.

Οι προληπτικές πράξεις που αφορούν ενδεικτικά σε:

1. Έλεγχο στοματικής υγιεινής

2. Καθαρισμό – απομάκρυνση πλακών

3. Φθορίωση

4. Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

Ιωάννινα: Συνελήφθη διεθνώς διωκόμενος αλλοδαπός

 

Αναζητούνταν από τις αλβανικές αρχές για απόπειρες ανθρωποκτονίας

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης μεταφοράς παράτυπων μεταναστών, όπου συνελήφθησαν ακόμη 2 αλλοδαποί

Συνελήφθησαν προχθές (22-05-2023) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων -3- αλλοδαποί, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης μεταφοράς παράτυπων μεταναστών.

Πρόκειται για 31χρονο, 35χρονο και 22χρονο, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, πλαστογραφία, απείθεια και ψευδή κατάθεση.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αλλοδαποί επέβαιναν σε αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 35χρονος και συνελήφθησαν, αφού πρώτα επιχείρησαν να αποφύγουν τον αστυνομικό έλεγχο.

Όπως προέκυψε, ο 35χρονος και ο 31χρονος μετέφεραν με το παραπάνω αυτοκίνητο τον 22χρονο, ο οποίος στερείται των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων για τη νόμιμη είσοδο και παραμονή του στη χώρα.

Ακόμη, ο 31χρονος επέδειξε ελληνικό δελτίο ταυτότητας, το οποίο είχε ανακληθεί και κατείχε παράνομα και από την έρευνα που ακολούθησε με τη συνδρομή και του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου διακριβώθηκαν τα πραγματικά του στοιχεία ταυτότητας.

Συνεχιζόμενης της διερεύνησης της υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 31χρονου εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία αναζητήσεων της INTERPOL Αλβανίας για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά δύο προσώπων και παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Ακόμη, προέκυψε ότι και ο 22χρονος αναζητούνταν από τις αλβανικές αρχές, σε εθνικό επίπεδο, για το αδίκημα της συνέργειας σε σοβαρό τραυματισμό από πρόθεση.

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν:

·         το παραπάνω αυτοκίνητο,

·         το ανακληθέν δελτίο ταυτότητας,

·         χρηματικό ποσό 1400 ευρώ και

·         4 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 24 Μαΐου

 


Την Τετάρτη 24 Μαΐου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό Κέντρο, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-13:00.

Διαβήτης: Συνδέεται με τον καρκίνο του παγκρέατος;

 


Τα άτομα με υψηλά επίπεδα γλυκόζης, ακόμα και σε προδιαβητικό εύρος, ή με σακχαρώδη διαβήτη αντιμετωπίζουν πολλές πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος. Και οι δύο αυτές ιατρικές καταστάσεις συνδέονται συχνά με την παχυσαρκία, έναν από τους λίγους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου της κακοήθειας, η επίπτωσή της οποίας καταγράφει αύξηση τα τελευταία χρόνια, όπως άλλωστε και ο πληθυσμός που δεν έχει φυσιολογικό βάρος.

Όμως, η  σχέση του διαβήτη και του καρκίνου του παγκρέατος είναι αμφίδρομη. Δεν περιορίζεται μόνο στον κίνδυνο που ενέχει η ύπαρξη του διαβήτη στην εμφάνιση του καρκίνου, αλλά και η ύπαρξη καρκίνου στο ζωτικό αυτό όργανο μπορεί να γίνει αιτία χρόνιας υπεργλυκαιμίας.

«Το πάγκρεας είναι ένας μεγάλος αδένας 15 εκατοστών που βρίσκεται στην άνω κοιλία και συγκεκριμένα στο σημείο που τελειώνει το στομάχι και ξεκινά το λεπτό έντερο. Αποτελεί τμήμα του πεπτικού συστήματος και ο ρόλος του είναι η έκκριση ενζύμων για τη χώνευση της τροφής, καθώς και γλυκαγόνης και ινσουλίνης για τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.