Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ: Αύξηση τον Ιούλιο 133,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους

Σε 392,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν τον Ιούλιο του 2011 οι ακάλυπτες επιταγές, παρουσιάζοντας αύξηση 133,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους.

Σε τεμάχια ανήλθαν σε 15.598 παρουσιάζοντας μείωση 0,52%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 οι ακάλυπτες επιταγές σημείωσαν μείωση 16,14% σε τεμάχια και αύξηση 136,26% σε αξία.
Σύμφωνα με την Τειρεσίας ΑΕ που δημοσιοποιεί τα στοιχεία, το 53% του συνολικού ποσού των ακάλυπτων επιταγών του Ιουλίου 2011 αντιστοιχεί στο 1% του συνολικού αριθμού των τεμαχίων.
Την χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011, οι ακάλυπτες επιταγές σε τεμάχια ανήλθαν σε 111.290 και σε αξία σε 1,3 δισ. ευρώ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής από καθηγητές ΑΕΙ

Απέκρυψαν εισοδήματα ύψους 1,8 εκατ. για την περί οδο 2009–2010, από πρό σθετες αμοιβές για τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα!!!

«Λαβράκι» στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης εντόπισε ο ΣΔΟΕ. Εντόπισε 300 καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που απέκρυψαν εισοδήματα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2009 – 2010, από πρόσθετες αμοιβές για τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς και αποζημιώσεις για ειδικές διδασκαλίες.
Η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, προκειμένου να εντοπιστούν και άλλα παρόμοια περιστατικά και οι παραβάτες να πληρώσουν τους νόμιμους φόρους και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η συνολική φοροδιαφυγή ανέρχεται σε 500.000 ευρώ και κατά μέσον όρο ο καθένας από τους παραπάνω καθηγητές δεν δήλωσε στην εφορία εισόδημα 6.000 ευρώ.
Ήδη, έχουν συνταχθεί και έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες εφορίες εκθέσεις ελέγχου για τον καταλογισμό των προστίμων και των προσαυξήσεων στους παραβάτες.
Η αποκάλυψη έγινε μετά από διαχειριστικό έλεγχο του ΣΔΟΕ Ιωαννίνων σε ειδικό λογαριασμό του πανεπιστημίου, μέσα από τον οποίο διακινούνται κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για αμοιβές του επιστημονικού προσωπικού που συμμετέχουν σε έρευνες για εκπαίδευση και επιμόρφωση, ανάπτυξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών του ιδρύματος.


Το «άνοιγμα» του Εδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του πανεπιστημίου έφερε στο φως αμοιβές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχαν εισπράξει για πρόσθετες υπηρεσίες. Στη συνέχεια, τα ποσά αυτά ήρθαν σε αντιπαραβολή με τους αντίστοιχους κωδικούς από τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος των δικαιούχων και διαπιστώθηκε ότι πολλοί από αυτούς τα είχαν εξαφανίσει από την εφορία, προκειμένου να μην πληρώσουν φόρο.
Πρόκειται για 60 καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πάνω από 240 συνεργαζόμενους με το ίδρυμα, για ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα.
Με δεδομένο ότι τα αποκαλυφθέντα ποσά αφορούσαν αμοιβές που προστίθενται στο εισόδημα από άλλες πηγές εργασίας (μισθωτές υπηρεσίες κ.λπ.), ο συντελεστής για τον υπολογισμό του φόρου που έπρεπε να καταβληθεί, ξεπερνούσε το 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις έφθανε και το 40%. Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος που δεν δήλωσε αμοιβές ύψους 15.000 ευρώ «γλίτωσε» φόρο τουλάχιστον 4.500 ευρώ.


Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ με βάση τα ευρήματα από τις διασταυρώσεις συνέταξαν εκθέσεις ελέγχου με καταλογισμό των προβλεπόμενων από το νόμο προστίμων και προσαυξήσεων για μη πληρωμή φόρου, που φθάνουν μέχρι και 200% του αρχικού ποσού και τις απέστειλαν σε περίπου 80 εφορίες, στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι.
Οι εφορίες, αφού διενεργήσουν νέες διασταυρώσεις, θα αποστείλουν στους υπόχρεους τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των πρόσθετων φόρων.


Στελέχη του ΣΔΟΕ επισημαίνουν ότι οι έρευνες για τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα επεκταθούν και στις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος των ετών πριν από το 2009 οπότε διαπιστώθηκε η παράβαση και σημειώνουν ότι θα διενεργηθούν έλεγχοι για το «πόθεν έσχες» και θα ανοιχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί.
 «Η εμπειρία μας διδάσκει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η φοροδιαφυγή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εντοπίσθηκε αρχικά από ένα μόνο εύρημα», έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

ΑΡΤΑ: 46χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο με μηχανή

Στην Άρτα ένας 46χρονος έχασε τη ζωή του το απόγευμα της Δευτέρας, όταν η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε εξετράπη της πορείας της και προσέκρουσε σε δένδρο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.


Προανάκριση για τις συνθήκες του τροχαίου ατυχήματος ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας.

ΕΚΑΣ: Στα 172,50 ευρώ το «ταβάνι»

Αυστηρότερα τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ.

Τα ποσά των 57,50 ευρώ, 115 ευρώ και 172,50 ευρώ θα λαμβάνουν ως ΕΚΑΣ, σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας, οι συνταξιούχοι με εισοδήματα από 7.715,66 μέχρι 8.472,09 ευρώ.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) επανακαθορίζονται με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 34 του νόμου 3996/2011.

Δικαιούχα πρόσωπα είναι:
Οι δικαιούχοι σύνταξης γήρατος- αναπηρίας- θανάτου- των οργανισμών κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης – πλην ΟΓΑ- και του ΝΑΤ, εφόσον - πέραν της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα - πληρούν αθροιστικά και τις εξής προϋποθέσεις ορίου ηλικίας και εισοδηματικών κριτηρίων:
Α) έχουν συμπληρώσει την 1/1/2011 το 60ο έτος της ηλικίας- προκειμένου για συνταξιούχους γήρατος και θανάτου.
Δεν απαιτείται η συμπλήρωση του ανωτέρω ορίου ηλικίας στις περιπτώσεις συνταξιούχων λόγω αναπηρίας και παιδιών που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους
Β) έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις ( κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς , ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα έως και 8.472,09 ευρώ.
Γ) έχουν συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα που ανέρχεται έως τα 9.884,11 ευρώ.


Ποσά επιδόματος.
Από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ, ΕΚΑΣ: 172,50 ευρώ.
Από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ, ΕΚΑΣ: 115,00 ευρώ.
Από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ, ΕΚΑΣ: 57,50 ευρώ.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ: ''Με τις απειλές δεν νομιμοποιείται η νεοφιλελεύθερη πολιτική''

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 16 Αυγούστου 2011

Η χώρα ζει τη χειρότερη πολιτική και οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Είναι απολύτως σαφές ότι δραματικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία θα καταστήσουν την θέση της Ελλάδας δυσχερέστερη.
Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου δεν τίθενται μόνο σε αμφισβήτηση, αλλά απαιτούν και νέα χειρότερα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.
Η βιωσιμότητα της πατρίδας μας βρίσκεται σαφέστατα σε κίνδυνο και ορισμένοι πολιτικοί πανηγυρίζουν χωρίς συναίσθηση της πραγματικότητας και του κινδύνου θεωρώντας ότι θα αλλάξουν και θα μεταρρυθμίσουν την ελληνική κοινωνία αφού πρώτα την ακρωτηριάσουν και σχεδόν την αφανίσουν.
Τρανό παράδειγμα ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος που ανέλαβε το ρόλο του θεωρητικού της προκρούστιας νεοφιλελεύθερης συνταγής για να μεταμορφώσει την ελληνική κοινωνία μέσα από εκφοβισμούς και απειλές σε μια κοινωνία άβουλη και αδρανή.
Ως αυθεντικός ‘’εκπρόσωπος’’ των οίκων αξιολόγησης και μνημονιακών λογικών απαιτεί να ενταφιαστούν οι αγώνες και οι θυσίες του εργαζόμενου λαού για υπεράσπιση του δικαιώματος της εργασίας και της ανθρώπινης ζωής.
Στόχος πλέον του φωστήρα της εξυγίανσης της οικονομικής και πολιτικής ζωής είναι η κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και η εγκαθίδρυση ενός αστυνομικού κράτους όπου δια πυρός και σιδήρου θα υλοποιήσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα εξαθλιώνει τον λαό και θα ξεπουλά τον εναπομείναντα εθνικό πλούτο.
Ως δικολάβος επαρχιακού ειρηνοδικείου στρεβλώνει ερμηνευτικά τις ανησυχίες της ΑΔΕΔΥ και μιλά για ‘’Λευκή Απεργία’’.


Η φαιά προπαγάνδα επιδιώκει να κατασκευάσει εχθρούς ζητώντας εκ νέου ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού με σκοπό να διευκολυνθεί η λήψη αντιποίνων.
Λησμονά ο κ. Μόσιαλος ότι η απεργία είναι συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα και συνεπώς δεν ασκείται με την άδεια της κυβερνητικής εξουσίας και των σκοπών της.
Ξεχνά ο κ. καθηγητής και διορισμένος πολιτικός ότι ο συνδικαλισμός είναι πυλώνας της δημοκρατίας και όταν περιστείλεις τα δικαιώματά του, πριονίζεις το κλαδί που κάθεσαι.
Προφανώς θεωρεί ότι το καθήκον του είναι να εμφανίζεται βασιλικότερος του βασιλέα, να απειλεί συλλήβδην 700.000 Έλληνες πολίτες και εργαζόμενους και να ανακαλύπτει ως άλλος Σέρλοκ Χόλμς λευκές απεργίες αλλά και το ότι ‘’το ελληνικό δημόσιο δεν λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια’’!


Ο ίδιος βέβαια την δεκαετία του ’80, όταν το ΠΑΣΟΚ άλλαζε την ελληνική κοινωνία προσέφερε τις υπηρεσίες του στο τότε ΚΚΕ εσ. και αργότερα συνυπέγραφε με τον Συνασπισμό της Αριστεράς τη δίωξη του Ανδρέα Παπανδρέου.
Αν οι απόψεις του για το κράτος και το δημόσιο, έχουν τη βάση του σε εκείνες τις εποχές μπορεί ίσως κάποιος να τον δικαιολογήσει.


Σήμερα όμως και αυτός και οι υπόλοιποι ‘’ευεργετιθέντες’’ από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να καταλάβουν ότι υπηρετούν ένα κόμμα με συγκεκριμένες αρχές και θέσεις, τις οποίες αν δεν τις γνωρίζουν καλό είναι να τις μελετήσουν.
Οφείλουν και αυτός και οι υπόλοιποι νεοεμφανιζόμενοι πολιτικοί σωτήρες να αντιληφθούν ότι ούτε το προσωπικό τους πολιτικό μέλλον ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, ούτε δικαιούνται να ευτελίζουν με τέτοιο τρόπο την ιστορία μας, ούτε να διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας.


Ο κ. Μόσιαλος οφείλει να εξηγήσει από ποια θέση και ανάλυση του ΠΑΣΟΚ προκύπτουν οι συγκεκριμένες αναφορές, γιατί θα του θυμίσουμε ότι στο τελευταίο Συνέδριο, άλλα καταγράφονται στην πολιτική απόφαση.
Τέλος μπορεί ο ίδιος να απολαμβάνει την ευκολία της εκλογής χωρίς να εκτεθεί στον ελληνικό λαό, αλλά υπάρχουν χιλιάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία δεν μπορούν να απολογούνται και για τις δικές του πολιτικές υπερβολές.


Είναι σαφές ότι το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ ως συνασπισμός εξουσίας αθροίζει αυτόνομες τεχνοπολιτικές δομές που αρέσκονται στην αυταρχική διαχείριση της, χωρίς καμιά νομιμοποίηση.
Είναι επίσης σαφές ότι δίνουν λόγο στην Τροϊκα και όχι στην κοινωνία. Και είναι ώρα πλέον να αναλογιστούν ποιό ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί την κοινωνία και ποιος ο ρόλος ο δικός τους.
Καιρός πλέον να καταλάβει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των νεοφιλελευθέρων ότι εκπροσωπεί το κράτος και ‘’αν’’ μπορεί το γενικό συμφέρον και δεν ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος εμπορικής επιχείρησης για να μειώσει το εργατικό κόστος μήπως και σωθεί το ελληνικό δημόσιο ως Α.Ε.


Καιρός να καταλάβουν οι νεόκοποι της πολιτικής ότι η εύκολη διαπίστωση ότι φταίνε πάντα οι συνήθως ύποπτοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν λύνει το πρόβλημα.


Η πρόταση των απολύσεων στο δημόσιο για να γίνει αποτελεσματικό κατ’ ουσίαν σημαίνει διάλυση της δημόσιας διοίκησης μήπως και όταν ιδιωτικοποιηθεί γίνει περισσότερο παραγωγική. Αν το ελληνικό δημόσιο είναι δύσκαμπτο και απαξιωμένο οι κύριοι υπαίτιοι είναι εκείνοι που αποφασίζουν και όχι εκείνοι που εκτελούν τις αποφάσεις των πολιτικών.


Είναι καιρός πλέον να καταλάβουν οι δήθεν τεχνοκράτες της πολιτικής ότι δεν έχουν το μονοπώλιο του πατριωτισμού της εθελοντικής προσφοράς και της συνειδητοποίησης της δημόσιας ευθύνης.
Η ηθική του χρέους και της ανιδιοτελούς πράξης δεν είναι προνόμιο μόνο εκείνων των πολιτικών που διακηρύσσουν την πολιτική ως πρόθεση χωρίς να περιμένουν να κριθούν.
Οι επαγγελματίες δεν κρίνονται από τα κίνητρα και τις προθέσεις αλλά από τις πράξεις.


Την ώρα λοιπόν που η διεθνής οικονομική κρίση δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά το ευρώ και την παγκόσμια οικονομία και την ώρα που η κυβέρνηση θα χρειαστεί νέα εισπρακτικά μέτρα γιατί απέτυχε στους στόχους που ανέλαβε να υλοποιήσει, είναι τουλάχιστον αδόκιμο να εκφοβίζει προπαγανδιστικά ο κ. Μόσιαλος εκείνους που θα κληθούν να πληρώσουν άλλη μια φορά τις αστοχίες των πολιτικών.
Πολιτική δεν είναι η μηχανιστική διεκπεραίωση εντολών μιας προπαντός αυταρχικής συμπεριφοράς δημοδιδασκάλων που θέλει να συνετίσει άτακτους μαθητές.
Είναι η ώρα που καλούνται οι πολιτικοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και με πρώτο τον Πρωθυπουργό να δώσουν να καταλάβουν ότι οι άκαμπτοι ερασιτέχνες που παίζουν το ρόλο των υπουργών και οι επιθυμίες τους δεν αποτελούν πολιτική πρόταση.


Η Ελλάδα έχει ανάγκη από συνετούς φρόνιμους και δημοκρατικούς πολιτικούς και όχι από περιοδεύοντας πολιτικούς ενός νεοφιλεύθερου team που έχει ως μοναδικό έργο την αφαίμαξη του ελληνικού λαού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Από σήμερα οι αιτήσεις για προσλήψεις ειδικών φρουρών

Θα καλυφθούν 1.200 θέσεις.



Από σήμερα έως τις 5 Σεπτεμβρίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι προθεσμία για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για τις 1.200 θέσεις ειδικών φρουρών τις οποίες θα καλύψει η Ελληνική Αστυνομία, με απόφαση του Αρχηγού της.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας τους και η προκήρυξη του διαγωνισμού έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας  www.hellenicpolice.gr

Ε.Ε.: Νέα σενάρια για το μέλλον των αγροτικών επιδοτήσεων

Τίτλοι τέλους στο ιστορικό μοντέλο βάσει του οποίου χορηγούνται οι ενισχύσεις στους αγρότες της Ε.Ε. μπαίνουν το 2019, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν το οποίο διέρρευσε στον ξένο Τύπο και αναφέρει ότι η Ε.Ε. προτείνει την 1η Ιανουαρίου 2019 ως προθεσμία για το τέλος του ισχύοντος καθεστώτος των άμεσων ενισχύσεων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, τα κράτη - μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τις ιστορικές αναφορές για ένα ακόμη για ένα έτος μετά το 2019.

Αναθέρμανση στο "φλερτ" Πίνδου - Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας

Για το τέλος του έτους παραπέμπονται οι τελικές αποφάσεις γύρω από το deal που… επωάζεται στον κλάδο των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων της χώρας, το οποίο αν τελεσφορήσει θα «γεννήσει» μια από τις ισχυρότερες βιομηχανίες του χώρου των τροφίμων στη χώρα.

Ο «γάμος» των δύο ηπειρώτικων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, της Πίνδος, και του πτηνοτροφικού αγροτικού συνεταιρισμού της Άρτας είναι κάτι που απασχολεί τις διοικήσεις τους και δεν το έχουν κρύψει. Το τοπίο, ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του αγροτικού πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων, κ. Μιχάλης Κασσής θα ξεκαθαρίσει μόνον όταν ολοκληρωθεί η εκπόνηση μελέτης συγχώνευσης των δύο βιομηχανιών, η οποία τοποθετείται χρονικά μέχρι το τέλος του 2011.
«Η συγχώνευση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα αλλά η μελέτη είναι αυτή που θα καθορίσει επακριβώς τα δεδομένα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσής στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της Πίνδος.
Σε περίπτωση, πάντως, που η μελέτη αποδείξει πως η συγχώνευση θα λειτουργήσει επ’ ωφελεία και των δύο επιχειρήσεων, ο πιθανός «γάμος» της Πίνδος και του αντίστοιχου συνεταιρισμού της Άρτας, θα δημιουργήσει ένα όμιλο που θα ελέγχει πάνω από το 30% της εγχώριας παραγωγής πουλερικών με καθετοποιημένη μάλιστα δραστηριότητα, ισχυρό πανελλαδικό δίκτυο και πλειάδα τελικών προϊόντων.
Το εργατικό δυναμικό των δύο συνεταιρισμών υπερβαίνει τα 1.000 άτομα.
Αναφερόμενος στα δεδομένα της εγχώριας αγοράς του κλάδου, εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της γιαννιώτικης συνεταιριστικής πτηνοτροφικής επιχείρησης εστίασε στα προβλήματα με τη ρευστότητα που υφίστανται.
Σε σχέση με τις επιδόσεις της Πίνδος κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, ο κ. Κασσής επισήμανε ότι ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στο ποσό των 180 εκατ. ευρώ και συνδυάστηκε με κερδοφορία περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Το εισόδημα των παραγωγών - συνεργατών του συνεταιρισμού δε, διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2009 και μάλιστα είχε και κάποια αύξηση, που οφείλεται κυρίως στην καθετοποιημένη λειτουργία του.
Όσον αφορά στην εξαγορά των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας τροφίμων «ΣΒΕΚΗ» από τη συνεταιριστική «Πίνδο», κατόπιν σχετικού πλειστηριασμού με τίμημα 1 εκατ. ευρώ, ο κ. Κασσής γνωστοποίησε πως ο τρόπος αξιοποίησης, όσο και της διεύρυνσης του αντικειμένου της, θα καθοριστεί έπειτα από μελέτη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Μέχρι και 150% το «καπέλο» σε σταθμούς και κυλικεία

Μέχρι και 150% φτάνει το «καπέλο» στα κυλικεία πλοίων, τρένων, σταθμών ΚΤΕΛ και αεροδρομίων όπου καφέδες, εμφιαλωμένα νερά, τοστ και σάντουιτς πωλούνται με ανώτατες τιμές.

Το υπουργείο Ανάπτυξης εντατικοποιεί σε αυτά τα σημεία τους ελέγχους.
Επιτήδειοι, προκειμένου να αποφύγουν την εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης, εφαρμόζουν τα ακόλουθα κόλπα:
- Σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη οι μονοί καφέδες, πλην του εσπρέσο, πρέπει να πωλούνται μέχρι 1,60 ευρώ. Οι καταναλωτές το αγνοούν και οι επιχειρηματίες τούς διαθέτουν καφέδες σε μεσαίες ή μεγαλύτερες συσκευασίες ανεβάζοντας τις τιμές στα 2,50 ή ακόμη και στα 3 ευρώ, ήτοι 88% πάνω.
- Τα τοστ με τυρί κανονικά θα πρέπει να έχουν ανώτατη τιμή 1,60 ευρώ, με ζαμπόν και τυρί 1,80 ευρώ. Τα σάντουιτς με τυρί έχουν ανώτατη τιμή 1,50 ευρώ, με ζαμπόν και τυρί 1,70 ευρώ. Πολλοί επιχειρηματίες φροντίζουν να έχουν λίγες ποσότητες ή τα είδη αυτά να τα κρύβουν από τις προθήκες διαθέτοντας για παράδειγμα σάντουιτς με ζαμπόν, τυρί, μαρούλι και μαγιονέζα στην τιμή των 4 ευρώ.
Έτσι ο καταναλωτής το αγοράζει με... καπέλο 150%.
- Σε αεροδρόμια ή σε πλοία επίσης έχει διαπιστωθεί ότι κρύβουν τα εμφιαλωμένα νερά των 500 ml και πωλούν μόνο τα νεράκια των 750 ml, καθώς οι τελευταίες συσκευασίες έχουν ανώτατη τιμή τα 0,75 ευρώ.
Οι πρώτες πωλούνται με τιμή 0,50 ευρώ.