Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, 65 νέα κρούσματα


Τα 17 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, κανένας θάνατος  σήμερα, 65 νέα κρούσματα.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
Σήμερα ανακοινώνουμε 65 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.401, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες.
1.250 (28,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.192 (49,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
7 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 52 ετών. Πρόκειται για μία γυναίκα (14,3%) και 6 άνδρες. To 71,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 203 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32,5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Οι ηλικιωμένοι στο επίκεντρο του πανελλήνιου διαδικτυακού σεμιναρίου του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις μονάδες φροντίδας τους


Σε αχίλλειο πτέρνα στη μετάδοση των ιών και συνεπώς του επίκαιρου Covid-19 αναδείχθηκαν –σε επίπεδο μελετών- οι ηλικιωμένοι, στοιχείο που υπαγόρευσε και την διοργάνωση του Πανελλήνιου Διαδικτυακού Σεμιναρίου (webinar) του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της χώρας, με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. κ. Μάξιμου, τη συνεργασία των Συλλόγων Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Στο διαδικτυακό πάνελ συμμετείχαν επιφανείς επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, με τον  συντονιστή κ. Στέφανο Φούσα να αποσπά τα εύσημα από το σύνολο των συμμετεχόντων για την «εντυπωσιακή οργανωτική του πρωτοβουλία» και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννη Γουδέβενο να προοιωνίζει την  επιτυχία του σεμιναρίου λέγοντας:
 «Η εκδήλωση θα σπάσει ρεκόρ ακροαματικότητας γιατί ο Στέφανος είναι μία κατηγορία μόνος του». Tην έναρξη των εργασιών της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Covid-19 και επιπτώσεις στους ηλικιωμένους» κήρυξε ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μάξιμος: 
«Μας χαροποιεί η πανελλήνια διάσταση του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης, το οποίο μας πλούτισε με γνώσεις και υπευθυνότητα για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, πρέπει να γίνουμε δύο φορές πιο προσεκτικοί, όχι μόνο από φόβο για τους εαυτούς μας αλλά και από υπευθυνότητα για το κοινωνικό σύνολο και τις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες ανήκουν και οι ηλικιωμένοι. Με την πενιχρή εμπειρία μας από τις στέγες φροντίδας των γερόντων, στη Μητρόπολη, βιώσαμε την αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης και εργασίας και χρειάστηκε να λάβουμε πολύ αυστηρά μέτρα». Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γεώργιος Πατούλης, τόνισε: «Είναι γνωστό το σημαντικό έργο του Στέφανου Φούσα, όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συμβάλει, όπως και όλοι μας, στην εγρήγορση και στην ενωτική προσπάθεια γιατί ο κορωνοϊός είναι εδώ και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρίθηκε επιτυχώς και αισθάνομαι ευτυχής για αυτό». Ο κ. Ιωάννης Γουδέβενος,  Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συνέστησε: «Προσοχή στους ασυμπτωματικούς ασθενείς, να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις». Η κ. Έλενα Μαλτέζου, Διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, κατά την ανάπτυξη της θεματικής «Η πορεία της πανδημίας Covid-19 και οι ηλικιωμένοι», επισήμανε: 

Πρέβεζα: Συνελήφθη ημεδαπή στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για κλοπή χορτοκοπτικού μηχανήματος


Άμεση ήταν η εξιχνίαση κλοπής στην Πρέβεζα, ύστερα από τη μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Ομάδας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπής, η οποία συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και σε βάρος της σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, προηγήθηκε καταγγελία για κλοπή χορτοκοπτικού μηχανήματος από χώρο στάθμευσης σπιτιού στην Πρέβεζα, η οποία έγινε χθες (29-07-2020) το μεσημέρι.
Η έρευνα των αστυνομικών οδήγησε στην άμεση ταυτοποίηση των στοιχείων της κατηγορούμενης, η οποία εντοπίστηκε και συνελήφθη σήμερα το πρωί στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκε στον περιβάλλοντα  χώρο του σπιτιού της το κλεμμένο χορτοκοπτικό, το οποίο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: «Όχι στο ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, του Αλιευτικού Καταφυγίου Πλαταριάς, της μαρίνας Συβότων και του Αλιευτικού Καταφυγίου Σαγιάδας»


Αθήνα 30 Ιουλίου 2020
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με αίσθημα ευθύνης τονίζει πως η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, του Αλιευτικού Καταφυγίου Πλαταριάς, της μαρίνας των Συβότων και του Αλιευτικού Καταφυγίου Σαγιάδας δεν εξυπηρετεί ούτε την ανάπτυξη κι ούτε τις ανάγκες του τόπου. Είναι μια πράξη υλοποίησης της σχεδιαζόμενης κερδοφορίας ιδιωτικών συμφερόντων που απεμπολεί το δημόσιο όφελος και καταλύει κάθε έννοια δημόσιας περιουσίας.
Εκφράζει την αντίθεσή της, έστω και σε μια απλή σκέψη ιδιωτικοποίησης του τόπου ερήμην του λαού της Θεσπρωτίας και γενικότερα της Ηπείρου και δηλώνει την απόλυτη ταύτισή της με τη θέση και τις απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας.
Για το λόγο αυτό καλεί όλους τους φορείς κι όλους/ες γενικά τους Ηπειρώτες/σσες, ανεξαρτήτως πολιτικής σκέψης και κομματικής τοποθετήσεως να συμμετάσχουν στον αγώνα αποτροπής πώλησης της δημόσιας αυτής περιουσίας. Καλεί ιδιαίτερα τους βουλευτές του νομού Θεσπρωτίας να τοποθετηθούν πάνω σ’ αυτό το καίριο θέμα και να συμπορευθούν στον αγώνα που εκφράζει τη βούληση του λαού της Ηπείρου.
Ο δικός μας τόπος, η πατρίδα μας και για εμάς τους απόδημους η γενέτειρά μας, ορίζουν την έννοια της ανάπτυξης και της Ηπειρώτικης ταυτότητας.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Σεισμική δόνηση 3,2 R, 1 χλμ Βόρεια-Βορειοδυτικά της Ηγουμενίτσας


Σεισμική δόνηση έντασης 3,2 R σημειώθηκε στις 7:29 το πρωί της Πέμπτης 30 Ιουλίου, με επίκεντρο 1  χλμ Βόρεια- Βορειοδυτικά της Ηγουμενίτσας.
Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Ανοίγει τις 24 Αυγούστου το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι  στις 24 Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» μέσω του οποίου θα παρέχονται επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και εγκατάσταση οικιακών φορτιστών.
Ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε ότι με τον υφιστάμενο προϋπολογισμό (100 εκατ. ευρώ) εκτιμάται ότι θα επιδοτηθεί η αγορά 15.000 αυτοκινήτων και 12.500 δικύκλων (σκούτερ και ποδήλατα).
Ακόμη εκαθάρισε ότι ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί το πρόγραμμα θα ενισχυθεί με επιπλέον πόρους ενώ υπενθύμισε πως η φιλοσοφία του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης περιλαμβάνει την στήριξη των πράσινων μεταφορών, άρα και της ηλεκτροκίνησης.
Συνεπώς θα υπάρξουν επιπλέον κονδύλια και από αυτήν την πηγή.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, ο νόμος έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον της αγοράς καθώς ενόψει της επιδότησης έχει αυξηθεί η ζήτηση για ηλεκτρικά ποδήλατα και ο χρόνος αναμονής για την παραλαβή τους έχει αυξηθεί στους 4 μήνες. Εκτίμησε εξάλλου ότι ο στόχος που έχει τεθεί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το κλίμα, ένα στα τρία καινούργια αυτοκίνητα το 2030 να είναι ηλεκτρικό, θα επιτευχθεί πολύ νωρίτερα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Αλεξάνδρα Σδούκου, την ερχόμενη Δευτέρα 3 Αυγούστου θα ενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα του προγράμματος 
(http://kinoumeilektrika.ypen.gr ) όπου θα αναρτηθούν όλες οι σχετικές ανακοινώσεις, η πρόσκληση της δράσης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα επιλέξιμα αυτοκίνητα, η διαδικασία υποβολής, το αρχείο συχνών ερωτήσεων - απαντήσεων κλπ. Από την ίδια ημέρα θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο (help desk) για το πρόγραμμα (2131513640 / 2131513643 ώρες 10.00 - 18.00 και στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου support.kinoumeilektrika@prv.ypeka.gr ).

«Πάμε Κατασκήνωση με την ΠΕΑΝΔ και Μένουμε Ασφαλείς!»: Κατασκήνωση για παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη


«Πάμε κατασκήνωση και Μένουμε Ασφαλείς». Με το σύνθημα αυτό η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη καλωσορίζει και αυτό το καλοκαίρι τα παιδιά με Σακχαρώδη διαβήτη στα κατασκηνωτικά της προγράμματα τα οποία συμπληρώνουν φέτος 30 χρόνια λειτουργίας.
Η ΠΕΑΝΔ -  το πρώτο σωματείο που οργάνωσε κατασκήνωση για παιδιά με διαβήτη στην Ελλάδα το 1991– δίνει και φέτος τη διέξοδο στα παιδιά με Διαβήτη και τις οικογένειές τους να συμμετέχουν στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα χωρίς να διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα παιδιά, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού και  ακολουθώντας  πιστά τις συστάσεις των ειδικών , με 24ωρη ιατρική και νοσηλευτική υποστήριξη.
Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την 2η κατασκηνωτική περίοδο της Πανελλήνιας  Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) από 1 έως 15 Αυγούστου 2020 μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κατασκηνωτικού προγράμματος τον Ιούλιο στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις  της φιλόξενης κατασκήνωσης «The Ranch» στο Σοφικό Κορινθίας.
Οι ενδιαφερόμενοι γονείς παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και παιδιών με συγγενική ή φιλική σχέση με κατασκηνωτή της ΠΕΑΝΔ, θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση τους έως 31/07/20 στο e-mail της ΠΕΑΝΔ (info@peand.gr )  ή να επικοινωνήσουν στο 210-7796660 (καθημερινά 10 π.μ. -2 μ.μ.).

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το Δημόσιο


Εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, προβλέπει την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που έρχονται σε επαφή με το κοινό σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19 και στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας αφορά χώρους γραφείων δημοσίων υπηρεσιών όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση».
Υπενθυμίζεται ότι, όπως προβλέπει προηγούμενη υπουργική απόφαση «οι δημόσιες υπηρεσίες τελούν σε πλήρη λειτουργία. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Με ευθύνη του οικείου Προϊσταμένου τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών».

Αδελφότητα Χαραυγής Πωγωνίου Ιωαννίνων "Ο Άγιος Δημήτριος": Ακύρωση του φετινού πανηγυριού τον Αύγουστο, λόγω περιοριστικών μέτρων για τον covid 19


Το Δ.Σ της Αδελφότητας μας σε συνεννόηση με τον Πάρεδρο του χωριού μας κ. Ηλία Βασιλείου και αφού μίλησε με αρμόδιους φορείς αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση του πανηγυριού για φέτος τον Αύγουστο.
Τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα για τον covid 19 δεν μας επιτρέπουν να το πραγματοποιήσουμε.
Με αίσθημα ευθύνης προς τους συγχωριανούς και φίλους λόγω των έκτακτων συνθηκών ελήφθη αυτή η απόφαση.
Φροντίζουμε να είμαστε όλοι καλά έτσι ώστε του χρόνου να γιορτάσουμε και να γλεντήσουμε όλοι μαζί.
Έτσι κοφτό φέτος δεν θα φάμε.
Στις 16 Αυγούστου το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του χωριού μας τον Άγιο Δημήτριο μαζί με Αρτοκλασία και το απόγευμα η Πίτα της Χαραυγιώτισσας.
Περιμένουμε φέτος από τις Χαραυγιώτισσες και τους Χαραυγιώτες να φτιάξουν πίτες και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 16 Αυγούστου 8.30 το βράδυ να μαζευτούμε στην πλατεία του χωριού μας να τις φάμε.
Κρασί και τσίπουρο σε αφθονία.
Τηρώντας τις αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας σας περιμένουμε!!!
Η εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο αν προκύψουν νέα δεδομένα και απαγορευτούν όλες οι εκδηλώσεις.

Με εκτίμηση το Δ.Σ

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Πρώτη προπόνηση ποδοσφαιρικής σεζόν 2020-21


Την πρώτη προπόνηση για την νέα σεζόν πραγματοποίησε η ομάδα μας στις αθλητικές εγκαταστάσεις Καμονά, στη Λιμνοπούλα.
Προηγήθηκε αγιασμός από τον Πάτερ Βασίλειο από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων και στην συνέχεια ο προπονητής μας Μπάμπης Ρούντας ξεκίνησε την προπόνηση.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί προπόνηση στις 18:15.

Οριστική λύση με θεαματική βελτίωση στην αρθρίτιδα του αντίχειρα


Οριστική λύση με θεαματική μετεγχειρητική βελτίωση, στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του αντίχειρα, δίνει με τη  χρήση ελαφρού πλαστικού νάρθηκα x-light η νέα τροποποιημένη Μέθοδο (Edwing-Chung).
Στο συμπέρασμα αυτό, μετά από λεπτομερή εξέταση χιλιάδων περιπτώσεων, κατέληξαν κορυφαίοι ορθοπεδικοί που συμμετείχαν στο συνέδριο Αμερικανικών Εταιρειών Χειρουργικής Χεριού και Φυσικοθεραπείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Φλόριντα των ΗΠΑ, 7-11 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η θεαματική βελτίωση  οφείλεται και στην άμεση κινητοποίηση ,μετά την  15η ημέρα, του αντίχειρα.
 «Οι μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο δείχνουν, σε σχέση με το παρελθόν, ότι η χρήση του νάρθηκα και η άμεση κινητοποίηση (την 15 και όχι την 35 ημέρα όπως παλαιότερα) του δακτύλου προσφέρουν στους ασθενείς θεαματική  μετεγχειρητική βελτίωση» αναφέρει ο Δρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός,  Διευθυντή τμήματος Μικροχειρουργικής Ιατρικού Ψυχικού και τέωςαντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού-Άνω  Άκρου.
Στις περιπτώσεις, που δεν είναι αναγκαίο το χειρουργείο, στα αρχικά στάδια  της νόσου βελτίωση των συμπτωμάτων και μείωση του πόνου δίνει η θεραπεία με  ενέσεις αυτόλογων παραγόντων ληφθέντων δια φυγοκεντρήσεως από τα αιμοπετάλια του πάσχοντα. Επίσης η εφαρμογή αυτόλογων βλαστοκυττάρων μετά από καλλιέργεια, μέθοδοι που γίνονται στο ιατρείο.
ΒΑΣΙΚΑ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ  ΤΗΣ   ΝΟΣΟΥ
«Θύματα» της  αρθρίτιδα του αντίχειρα, είναι κυρίως οι γυναίκες στις ηλικίες  από 35 μέχρι 52 χρόνων, Φυσικά η νόσος δεν κάνει εξαίρεση και στους άνδρες.Τα βασικά συμπτώματα της νόσου  είναι:
 Επιδεινούμενος πόνος που συνοδεύεται από πρήξιμο
 Αδυναμία σύλληψης αντικειμένων
Υπεξαρθρώση στη βάση του αντίχειρα
Σμίκρυνση μήκους
 Αχρήστευση.