Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Περιφέρεια Ηπείρου: Απάντηση Αλέξανδρου Καχριμάνη σε επερωτήσεις για την καθαρότητα της λίμνης Παμβώτιδα και την απόληψη υλικού από τον ποταμό Αρέθωνα

 


Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν παρατάξεις της Αντιπολίτευσης.

Η πρώτη αφορούσε τη λίμνη Παμβώτιδα για την οποία υπογράμμισε ότι η κατάστασή της, «χάρη και στα έργα και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ηπείρου», έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η δεύτερη αφορούσε την απόληψη υλικού, από τον ποταμό Αρέθωνα της Π.Ε. Πρέβεζας, στο πλαίσιο καθαρισμού του από φερτά υλικά, και το οποίο χρησιμοποιήθηκε άνευ ανταλλάγματος και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για το έργο της κατασκευής της παράκαμψης της Αρχαίας Νικόπολης. Και οι δύο επερωτήσεις είχαν κατατεθεί και αναπτύχθηκαν στο Π.Σ. από τους Περιφερειακούς Συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Αναλυτικά:

Για τη λίμνη Παμβώτιδα, ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Η επερώτηση της «Λαïκής Συσπείρωσης» συντάχθηκε στις 29 Αυγούστου.

Κόνιτσα: Εκδήλωση το πλαίσιο υλοποίησης του έργου STONE.ART «Ανάπτυξη Διασυνοριακού Θεματικού Τουρισμού μέσω της Διατήρησης της Τέχνης της Πέτρας», την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Konitsa Mountain Hotel, στις 10:00 π.μ.

 


Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου STONE.ART «Ανάπτυξη Διασυνοριακού Θεματικού Τουρισμού μέσω της Διατήρησης της Τέχνης της Πέτρας», ο Δήμος Κόνιτσας, ως Επικεφαλής Εταίρος, διοργανώνει την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Konitsa Mountain Hotel, στις 10:00 π.μ. την τελική εκδήλωση του έργου.

Στην εκδήλωση αυτή, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της υλοποίησης του έργου καθώς και χρήσιμα συμπεράσματα για την ανάπτυξη της περιοχής παρέμβασης αξιοποιώντας την “Τέχνη της Πέτρας” ως αναπόσπαστο πολιτιστικό στοιχείο των περιοχών της Ηπείρου και της Νότιας Αλβανίας.

Οι Εταίροι του έργου μαζί με τον Δήμο Κόνιτσας είναι το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως βασικός επιστημονικός εταίρος, ο Δήμος Πρεμετής και η Σχολή Αγωγής & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αργυρόκαστρου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Aπαντήσεις στην επερώτηση του «Κοινού των Ηπειρωτών» για οικονομικές υποχρεώσεις της Περιφέρειας Ηπείρου

 


«Συγκεφαλαιωτικά κανένα ποσό από αυτά της επερώτησης δεν είναι απαιτητό», τόνισε καταληκτικά στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στην επερώτηση που κατέθεσε η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» για τέσσερις περιπτώσεις- εκκρεμότητες (Λούρος, Απορρίμματα, Δημοσιονομική Διόρθωση, ΒΙΟΠΑΘΕ).

Ειδικότερα κατά περίπτωση, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

Για την Έκθεση Ελέγχου για τον ποταμό Λούρο:

Α. Κατ’ αρχήν η επερώτηση ξεκινά από εσφαλμένη αφετηρία. Δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο στην Περιφέρεια. Εισήγηση μόνο υπάρχει για επιβολή, για την οποία μάλιστα σύμφωνα με τον νόμο απαιτείται εξειδίκευση με Υπουργική Απόφαση (άρθρο 20 παράγραφος 21 του νόμου 4014/2011).

Η Υπουργική Απόφαση, η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμα, όπως είναι γνωστό σε όλους, ελέγχεται για την νομιμότητά της από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές σε τρεις βαθμούς δικαιοδοσίας: Διοικητικό Πρωτοδικείο, Διοικητικό Εφετείο, Συμβούλιο της Επικρατείας).

Ωστόσο πρέπει να επισημάνω τα εξής:

Δήμος Ζίτσας: Εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του διδασκάλου Γρηγόριου Παλιουρίτη, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, ώρα 18:30

 

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Διδάσκαλο του Γένους Γρηγόριο Παλιουρίτη ο οποίος καταγόταν από την Ελεούσα διοργανώνει ο Δήμος Ζίτσας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (18 -11-2023), στις 18:30, το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του Λυκείου Ελεούσας, όπου θα γίνει αναφορά στη ζωή και το έργο του Γρηγορίου Παλιουρίτη, ο οποίος συνέγραψε δύο ογκώδη συγγράμματα: «Επιτομή της Ελληνικής Ιστορίας» και «Ελληνική Αρχαιολογία», συγκείμενα από δύο τόμους το καθένα.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι:

Καψάλης Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, π. Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κωλέττας Στέφανος, Εκπαιδευτικός Συγγραφέας.

Παπαγιάννης Κων/νος, Δ/ντής 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελεούσας

Μάντζιου Μαρία, Διευθύντρια Λυκείου Ελεούσας.

Συντονιστής: Ράρρας Φώτιος, Πρόεδρος Σχολ. Επιτροπής Β/βάθμιας Εκπ/σης Δήμου Ζίτσας, π. Αντιδήμαρχος.

Εγχειρίδιο (βιβλιαράκι), για τη ζωή και το έργο του Γ. Παλιουρίτη, θα διανεμηθεί δωρεάν.

Περιφέρεια Ηπείρου: Aπαντήσεις σε επερωτήσεις για τη γέφυρα Αρίστης- ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας

 


Με τις απαντήσεις του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, σε δύο ακόμη επερωτήσεις που είχε καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση», για τη γέφυρα Αρίστης και το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας, συνεχίστηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Για τη γέφυρα Αρίστης ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι για τη στατικότητά της η Περιφέρεια είχε αναθέσει την εκπόνηση μελέτης σε εξειδικευμένη μελετητική εταιρεία και στη συνέχεια – βάσει των υποδείξεών της- προχώρησε σε ενίσχυσή της με καινούργια μεταλλικά στοιχεία.

Για το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι η Περιφέρεια έδωσε άδεια Πρακτορείου – Εκδοτηρίου βάσει των διατάξεων που ισχύουν με νόμο του 2001 και Υπουργική Απόφαση του 2003.

Αναλυτικά:

Για τη γέφυρα Αρίστης, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης ανέφερε:

Συλλήψεις για μεταφορές παράτυπων μεταναστών

 


Συλλήψεις ατόμων, που εμπλέκονται σε υποθέσεις προώθησης παράτυπων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, στο πλαίσιο δράσεων των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθησαν αλλοδαπός και αλλοδαπή σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου, οι οποίοι μετέφεραν με αυτοκίνητο παράτυπο μετανάστη, που είχαν παραλάβει νωρίτερα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, με προορισμό την Αιτωλοακαρνανία, ενώ επιπλέον ο αλλοδαπός οδηγός του οχήματος στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ημεδαπός οδηγός Δ.Χ.Ε. αυτοκινήτου (ταξί), ο οποίος μετέφερε παράτυπο μετανάστη, που ομοίως είχε παραλάβει νωρίτερα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, ενώ στην κατοχή του αλλοδαπού βρέθηκε και κατασχέθηκε αδασμολόγητος καπνός βάρους 1.700 γραμμαρίων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου και το Τμήμα Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αντίστοιχα.

Metropolitan General: Προσφορά Διαβητολογικού Ελέγχου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Είναι γνωστή ως «ύπουλη» νόσος καθώς τα πρώτα χρόνια μπορεί να μην εκδηλώσει συμπτώματα. Στη χώρα μας πάνω από 1.000.000 άτομα πάσχουν από διαβήτη και από αυτά 300.000 δεν έχουν διαγνωστεί.

To Διαβητολογικό του Κέντρο του Metropolitan General με το μήνυμα «Ενημερώσου-Πρόλαβε-Εξετάσου» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, προσφέρει:

       Δωρεάν* αιματολογικό και ουρολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει: ουρία, κρεατινίνη, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, μικρολευκωματίνη ούρων, χοληστερόλη, HDL, LDL και τριγλυκερίδια.

       Δωρεάν διαβητολογική εξέταση ή δωρεάν εξέταση για διαβητικό πόδι που θα περιλαμβάνει εκτίμηση των αποτελεσμάτων των ανωτέρω εξετάσεων καθώς και διατροφικές οδηγίες από τους εξειδικευμένους Παθολόγους-Διαβητολόγους- Ποδολόγους του Διαβητολογικού Κέντρου της Κλινικής.

*Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια του δωρεάν ελέγχου είναι η παράλληλη χρήση κρατικού ασφαλιστικού φορέα. Το κόστος της συνταγογράφησης παρέχεται στους ενδιαφερομένους στην προνομιακή τιμή των 5€. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κρατικός ασφαλιστικός φορέας, ο  έλεγχος θα χρεώνεται στην προνομιακή τιμή των 15€.

H προσφορά ισχύει από σήμερα Τρίτη 14 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023. Τηλέφωνο για ραντεβού: 210 6502662 (Δευτ.- Παρ.: 08.00-20.00)

Το Διαβητολογικό Κέντρο του Metropolitan General στελεχώνεται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στοχεύει στην αποτελεσματική πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, εξατομικευμένη θεραπεία και σφαιρική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Εφαρμόζει μοντέρνα μεθοδολογία, τις πλέον εξελιγμένες θεραπείες, ενώ παρέχει συνεχή και έγκυρη εκπαίδευση για την πάθηση.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Μεσογείων 264, Χολαργός

Δήμος Πωγωνίου: Ολοκληρώνεται ο εκσυγχρονισμός του Πρώην Αρρεναγωγείου - Παρθεναγωνείου Δελβινακίου

 


Θέμα χρόνου είναι η ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου με πολιτιστική και ιστορική χροιά, μετά την υπογραφή της τέταρτης σύμβασης προμήθειας που συμπληρώνει τον εξοπλισμό του πρώην Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου Δελβινακίου, του εμβληματικού κτιρίου που θα λειτουργήσει ως εστία προβολής και μελέτης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε απόλυτη σύνδεση με την ιστορικότητα της περιοχής.

Το έργο με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού για την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του πρώην Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου Δελβινακίου» είναι προϋπολογισμού 211.898,02€ με Φ.Π.Α. 24% και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020». Αποτελεί δε το Υποέργο 2 της πράξης με τίτλο «Επανάχρηση Δημοτικού Κτιρίου πρώην Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου για πολυχώρο παροχής γνώσεων & πολιτισμού».

Η τέταρτη και τελευταία σύμβαση είναι προϋπολογισμού 90.268,28€ με Φ.Π.Α., και αφορά την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρονικής υποδομής πληροφορικής και επικοινωνίας του κτιρίου μέσω της προμήθειας σταθμών εργασίας Η/Υ, εξοπλισμό κεντρικής αποθήκευσης δεδομένων, κατάλληλου οπτικοακουστικού εξοπλισμού για την αίθουσα πολλαπλής χρήσης και συνεδρίου, ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την υποστήριξη των χώρων έκθεσης και συλλογών, των αιθουσών βιβλιοθήκης και αναγνωστήριου, την αίθουσα διδασκαλίας, των γραφείων και των χώρων φιλοξενίας του κτιρίου.

3η Φάση κυπέλλου ερασιτεχνών την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, εκτός η Αναγέννηση (Αγροτικός Καστρίτσας-Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 15-11-23/16:00)

 


ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ

ΩΡΑ: 16:00

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ   

Κόνιτσα: Συνελήφθη φυγόποινος για ενδοοικογενειακή βία

 


Συνελήφθη χθες (13-11-2023) το μεσημέρι από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πυρσόγιαννης άνδρας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, με ποινή φυλάκισης (16) μηνών, για ενδοοικογενειακή βία.

Σακχαρώδης Διαβήτης: Η σύγχρονη μεταβολική πανδημία



Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (World Diabetes Day - WDD) θεσπίστηκε αρχικά το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Το 2006 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επισημοποίησε τη 14η Νοεμβρίου κάθε έτους, γενέθλιο ημερομηνία του Sir Frederick Banting, ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη.

Αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο, δρούμε έγκαιρα

«Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι η σοβαρότερη μεταβολική νόσος της σημερινής εποχής. Μια νόσος με ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα παγκοσμίως, αλλά και μία νόσος που συνοδεύεται από πληθώρα μακροαγγειοπαθητικών και μικροαγγειοπαθητικών επιπλοκών», τονίζουν οι κ.κ. Ανδρέας Μελιδώνης Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital – Πρόεδρος Ε. ΚΟ. ΜΕ. Ν., Σταύρος Λιάτης  Διευθυντής ΕΣΥ ΑΠΠΚ Πανεπιστημίου Αθηνών – Διαβητολογικό Κέντρο Λαϊκού, Μ. Μελετιάδου, Προϊστάμενη Νοσηλεύτρια – Πρόεδρος ομάδας Εργασίας Επιστημών Υγείας Ε. ΚΟ. ΜΕ. Ν., οι οποίοι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη μιλούν και ενημερώνουν για τον ΣΔ συνολικά.

Η εκστρατεία αυτή τη χρονιά έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση, την προαγωγή της συντονισμένης – συλλογικής δράσης για την πρόληψη ή/και την καθυστέρηση της νόσου, την καλύτερη διαχείριση της, την αποτροπή των επιπλοκών της, μέσω της ενημέρωσης του κοινού, όσον αφορά τα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία.

Τι είναι ο Διαβήτης;

Ο ΣΔ αποτελεί ένα χρονίως εξελισσόμενο μεταβολικό νόσημα, με ετερογενές και πολυπαραγοντικό υπόστρωμα, που χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αντίσταση στην ινσουλίνη και έλλειψη ινσουλίνης.

Αιτιολογικά  ταξινομείται σε τέσσερις κατηγορίες εκ των οποίων 2 είναι οι κύριες:

  • ΣΔ τύπου 1 (το 5% των ατόμων με ΣΔ ). Χαρακτηρίζεται από έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας
  • ΣΔ τύπου 2 (Το 90% των ατόμων με ΣΔ). Χαρακτηρίζεται  από ιστική αντίσταση στην δράση ινσουλίνης
  • Διαβήτης κύησης
  • Άλλοι τύποι διαβήτη: Προκαλούμενος από γενετικές διαταραχές της λειτουργίας των β-κυττάρων, της δράσης της ινσουλίνης, από ενδοκρινοπάθειες, λοιμώξεις, νόσους του εξωκρινούς παγκρέατος, από φάρμακα ή χημικές ουσίες.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου

 


Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.