Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Το Ηρώδειο πλημμύρισε από Ήπειρο, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018


Ταξιδέψαμε μαζί της
Και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος μας έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι.


Το Ηρώδειο πλημμύρισε από Ήπειρο, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018. Από Ήπειρο- Άπειρο γη, από Ήπειρο των εθνικοαπελευτερωτικών αγώνων του έπους του 40 και της εθνικής αντίστασης από Ήπειρο της εποποιίας και τη ευεργεσίας, από Ήπειρο της ξενιτιάς, από Ήπειρο της προσφοράς, από Ήπειρο του κόπου και του μόχθου, από Ήπειρο της αγάπης.
Από Ήπειρο που μας ταξίδεψε στην ηπειρώτικη πεντατονική μουσική, στην ηπειρώτικη πολυφωνία, στο χορό, στην ποίηση και την λογοτεχνία.
H Ήπειρος ‘’ταξίδεψε'' στο Ηρώδειο, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018.

Ταξίδι στη μουσική, ταξίδι στο χορό, ταξίδι στη παράδοση, ταξίδι στα κείμενα κορυφαίων Ηπειρωτών ποιητών και λογοτεχνών.
Με το ταξίδι, αυτό εκφράσαμε την επιθυμία μας, να μετατρέψουμε τα όνειρα μας, σε πραγματικότητα.
Γιατί η παράδοση είναι μια κίνηση, όχι μια κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι.
Και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος μας έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτήν δεν θα βγαίναμε στον δρόμο.
Η παράσταση σε σκηνοθεσία του Αντώνη Τσάβαλου και παραγωγή του CRICOS Πολιτιστικά Δρώμενα - Μάνος Τρανταλίδης και με υπεύθυνη επικοινωνίας τη δημοσιογράφο Μαρίκα Αρβανιτοπούλου, που απόλαυσαν πάνω από 4.500 θεατές, δομήθηκε σε θεματικές ενότητες αντλημένες από την διαχρονική υπόσταση της Ηπείρου (Δωδώνη, Νικόπολη, ταξίδι του Οδυσσέα στις ακτογραμμές, Νεκρομαντείο, Αχέρωντας, Κάστρο των Ιωαννίνων, Μέτσοβο, Ζαγόρι, Σούλι, Ζάλογγο, Τζουμέρκα) και παράλληλα παρουσιάστηκε η ηπειρωτική μουσική δημιουργία, ξεκινώντας από την αρχική σύνθεση των φωνών (πολυφωνία) και στη συνέχεια την εμφάνιση της δημοτικής παράδοσης και των μουσικών οργάνων.

Ακολούθησαν θεματικές ενότητες που αφορούσαν την τοπιογραφία της Ηπείρου (την ομορφιά της), τις παραλογές (γεφύρι της Άρτας), τα γεφύρια, με ιδιαίτερη αναφορά στο γεφύρι της Πλάκας και οι αντικατοπτρισμοί της στον άνθρωπο, τα ποτάμια, τα ξακουστά βουνά, οι λίμνες και η μυθολογία τους, η λίμνη των θρύλων των Ιωαννίνων και η ιστορική της διαδρομή ως καθρέφτης της ιστορίας, οι κυραντζήδες η ξενιτιά και η ευεργεσία (τα μεγάλα ανθρωπολογικά θέματα της Ηπείρου), οι εθνικοαπελευτερωτικοί αγώνες, το Σούλι και το Ζάλογγο, το Έπος του 40 και η Εθνική Αντίσταση, τα πανηγύρια σαν κύριο και ιδιαίτερο μέρος της Ηπειρωτικής μουσικής έκφρασης και τέλος, η επίκληση της επιστροφής στην πατρίδα.
Όλες οι ενότητες διανθίστηκαν πρωτίστως από τα κείμενα σπουδαίων συγγραφέων της Ηπείρου τα οποία αφηγήθηκαν ηθοποιοί, από τη μουσική παράδοση και τα αντίστοιχα τραγούδια συνδυαστικά, από χορευτική σύνθεση και από εικόνες που επιδεικνύουν το πανέμορφο φυσικό κάλος της Ηπείρου.
Με την παρακαταθήκη όλων των ηπειρωτών δημιουργών και τη συμμετοχή των λαμπρών αστεριών της μουσικής αναδείχθηκε η υπέρλαμπρη ηπειρώτικη δημιουργία, ο ζηλευτός υλικός και άυλος πολιτισμός της, στους αιώνες της ιστορίας της.
Παρόντες οι σπουδαίοι μουσικοί: στο κλαρίνο, οι, Πετρολούκας Χαλκιάς, Νίκος Φιλιππίδης, Ναπολέων Δάμος, Γιώργος Κοτσίνης, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, στο τραγούδι οι, Σάββας Σιάτρας, Αντώνης Κυρίτσης, Γιάννης Παπακώστας, Κώστας Τζίμας, Παγώνα Αθανασίου και Δημήτρης Υφαντής, στο βιολί οι, Λάμπρος Τζόκας και Κωνσταντίνος Κίκιλης, στο λαούτο οι, Βασίλης Φωτίου και Χαράλαμπος Φωτίου και στο ντέφι οι, Σπύρος Αλεύροντας και Άρης Τζαρτζούλης.
Μαζί τους, η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος με μαέστο τον Βαγγέλη Κώτσου, το πολυφωνιό σχήμα Κυράδες της Άνω Δερόπολης, το πολυφωνικό εργαστήρι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και το πουφωνικό σχήμα Χαονία, με κυρατζή και τα 2, τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη.
Επί σκηνής και οι Ηπειρώτες ηθοποιοί, οι, Γιώργος Αρμένης, Θεοδώρα Σιάρκου, Ρηνιώ Κυριαζή, Γιώργος Νάκος, Βασίλης Σιάφης, Λάμπρος Γραμματικός, Ρηνιώ Μπάλκου - Παπαδοπούλου, Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος.
Οδηγός σ' αυτό το ταξίδι η λογοτεχνική δημιουργία των σπουδαίων συγγραφέων, λογοτεχνών και ποιητών της Ηπείρου Κ. Κρυστάλλη, Χ. Χριστοβασίλη, Μ. Γκανά, Τ. Πορφύρη, Γ. Χουλιαρά, Δ. Χατζή, Χ. Μηλιώνη, Β. Γκουρογιάννη, Σ. Δημητρίου.
Ηπειρώτικους χορούς απέδωσαν 180 χορευτές, μέλη των χορευτικών τμημάτων των Ενώσεων και Αδελφοτήτων Ηπειρωτών της Αττικής.
Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η εμφάνιση του Χορευτικού Συλλόγου Μετσόβου, που απέδωσε Μετσοβίτικους αντικριστούς χορούς και που ήλθε από το Μέτσοβο ειδικά για την εκδήλωση.
Η σκηνή του Ηρωδείου διακοσμήθηκε με γλυπτά του κορυφαίου Ηπειρώτη γλύπτη, καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρου Παπαγιάννη.
Την παράσταση παρακολούθησαν η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η Υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, συνοδευόμενος από Περιφερειακούς Συμβούλους του ο βουλευτής Χρήστος Μαντάς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, ο Ηπειρώτης βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Κώστας Τασούλας, οι βουλευτές, Γιάννης Στέφος, Βασίλης Τσίρκας, Γεώργιος Στύλιος, Κώστας Μπάρκας, Μάριος Κάτσης, Βασίλης Γιόγιακας και Κατερίνα Μάρκου ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο καλλιτεχνικός Δ/ντης του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννιτών Κωνσταντίνος Γκόγκος, ο πρώην Υφυπουργός Γεωργίας Μιχάλης Καρχιμάκης και ο πρώην Υφυπουργός Αιγαίου Αντώνης Φούσας.
Χορηγοί της παράστασης ήταν οι: Περιφέρεια Ηπείρου, Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. Υγιεινά κοτόπουλα Ιωαννίνων ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. Φαρμακοβιομηχανία Intermed S.A., Hondos Center, Kαταστήματα οπτικών ΑNGELOS OPTICS, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συμβουλευτική Εταιρεία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α.Ε.
Χορηγοί επικοινωνίας ήταν: ΕΡΤ Α.Ε., ΣΤΑΣΥ, REAL FM 97.8, 93.3 Ελληνικός, ΤVXS, Musicty, Musicpaper, NOIZY, InTownPost, radio90.4, ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ, 103,7 ΔΕΥΤΕΡΟ, www.viva.gr
To Προεδρείο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, εκφράζει την ευαρέσκεια του, για την συμμετοχή του κόσμου και ευχαριστεί όλους τους συντελεστές της μοναδικής αυτής εκδήλωσης.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Καψάλης Κωνσταντίνος: Αφιερωμένος στους ήρωες του «Έπους του '40», ο "1ος ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ"


Στους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τα ιδανικά της πατρίδας θα είναι αφιερωμένος ο «1ος Δρόμος της Νίκης» που θα διεξαχθεί στα πλαίσια των ιστορικών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2018».
Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου 6 και 13 χλμ που θα διεξαχθεί στο Καλπάκι και διανύσει τη νικηφόρα γραμμή άμυνας που αναχαίτισε την επέλαση των ιταλικών στρατευμάτων. 
«Ο 1ος Δρόμος της Νίκης θα διεξαχθεί σε έναν ιστορικό τόπο και θα αποτελέσει την έναρξη των ιστορικών εκδηλώσεων. Στόχος μας είναι να καθιερωθεί και να γίνει  θεσμός, συνδεόμενος με τους νικηφόρους αγώνες του έθνους μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης σημειώνοντας ότι πριν την έναρξη του αγώνα, στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας και το τάγμα Εθνοφυλακής θα πραγματοποιήσουν, με πλήρη εξάρτηση, πορεία 8 χλμ με τερματισμό το Μνημείο του Μαχητή.
Στις λεπτομέρειες του αγώνα, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στις 9:30 π.μ. αναφέρθηκε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Βαγγέλης Τσίμαρης. «Οι αθλητές – δρομείς θα διέλθουν από ιστορικούς χώρους και δρομους του Καλπακίου (Πολεμικό Μουσείο 1940, Ύψωμα «ΜΑΧΗΤΗΣ», Σπηλιά – Στρατηγείο του Στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, Δημαρχείο, Εκκλησία κ.α). 
Η έναρξη και ο τερματισμός θα γίνουν στο μνημείο του Μαχητή ενώ οι διαδρομές θα είναι σε ασφάλτινο δρόμο με χαμηλές υψομετρικές διαφορές. Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή και να γίνουν κομμάτι αυτών των ιστορικών εκδηλώσεων που αποτίουν φόρο τιμής σε όσους χάθηκαν για την ελευθερία» τόνισε.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και οι εγγραφές υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://myadventure.gr/registration/

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΑ
Ο Δήμος Πωγωνίου, στο πλαίσιο εορτασμού του ιστορικού «ΟΧΙ» διοργανώνει στις 21 Οκτωβρίου 2018, τον 1ο Αγώνα Δρόμου «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ», 13χλμ, ο οποίος θα πλαισιώνεται και από ένα δεύτερο αγώνα 6χλμ. Ο αγώνας θα γίνει για πρώτη φορά με την προοπτική να καθιερωθεί, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ», οι οποίες θα ξεκινούν από την ημερομηνία του αγώνα και θα κορυφώνονται την ιστορική ημέρα της 28η Οκτωβρίου.
1.      ΕΚΚΙΝΗΣΗ – ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Πρόποδες ιστορικού υψώματος «ΜΑΧΗΤΗΣ», Καλπάκι.
Ώρα εκκίνησης:  ΑΓΩΝΑΣ 13χλμ: 09:30
                             ΑΓΩΝΑΣ 6 χλμ: 09:45
2.      ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η αθλητική δοκιμασία των δρομέων στην ιστορική περιοχή του Καλπακίου, δίνοντας το κίνητρο στους δρομείς και στους φίλους να γνωρίσουν τη Δημοτική Ενότητα Καλπακίου, η οποία έχει συνδεθεί με τους νικηφόρους αγώνες του έθνους μας κατά το έπος του ΄40.
3.      ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://myadventure.gr/registration/
Η εγγραφή ενέχει τη θέση υπεύθυνης δήλωσης για την πλήρη αποδοχή των κανονισμών της Διοργάνωσης και της ατομικής ευθύνης.
Προθεσμία εγγραφής: 17 Οκτωβρίου 2018
Όριο συμμετοχών: 300 δρομείς και για τους δύο αγώνες
Σημαντική παρατήρηση: Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων και της Δωρεάν συμμετοχής, παρακαλούμε να υποβάλλετε υπεύθυνα τη φόρμα εγγραφής για τη συμμετοχή σας στους αγώνες, έτσι ώστε η Γραμματεία να προγραμματίσει τους αριθμούς ΒΙΒ και τα τσιπ χρονομέτρησης χωρίς κενά και απώλειες. 
4.      ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Η γραμματεία του αγώνα θα βρίσκεται στον χώρο της εκκίνησης και οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής τους την Κυριακή 21-10-2018 από τις 08:00  έως τις 09.00. Εκεί θα μπορούν να εναποθέσουν σε φυλασσόμενο, από εθελοντές, χώρο τα ρούχα που θα χρειαστούν για να αλλάξουν μετά τον τερματισμό τους (drop bag)
5.      ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον αγώνα είναι οι δρομείς να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Δρομείς κάτω των 18 ετών, θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνο με υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα τους.
6.      ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ : Και οι δύο αγώνες θα διέλθουν από ιστορικούς χώρους και από τους δρόμους του Καλπακίου (Πολεμικό Μουσείο 1940, Ύψωμα «ΜΑΧΗΤΗΣ», Σπηλιά – Στρατηγείο του Στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, Δημαρχείο, Εκκλησία κ.α). Οι διαδρομές θα είναι σε ασφάλτινο δρόμο με χαμηλές υψομετρικές διαφορές.
7.      ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ:
Αγώνας 6χλμ: Νερό στο 3ο χλμ.
Αγώνας 13χλμ: Νερό στο 5οχλμ, νερό και κόλα στο 10οχλμ
Νερό, μπανάνα, σοκολατούχο γάλα, και τοπικά εδέσματα για όλους τους αθλητές στον τερματισμό.
8.      ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ: Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν σημεία ελέγχου.
9.      ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ: Ενστάσεις για οποιοδήποτε λόγο γίνονται μόνο από τον ίδιο τον αθλητή, το αργότερο 30 λεπτά μετά τον τερματισμό του. Η απόφαση της επιτροπής ενστάσεων, που απαρτίζεται από τον τεχνικό διευθυντή του αγώνα, τα μέλη της τεχνικής επιτροπής και τους υπεύθυνους σταθμάρχες στη ζώνη ευθύνης των οποίων καταγράφηκε το συμβάν, εκδίδεται το αργότερο μέχρι την ώρα των απονομών και είναι τελεσίδικη.
10.    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ – ΕΠΑΘΛΑ:
Αναμνηστικό μετάλλιο θα δοθεί σε όλους τους δρομείς, ενώ έπαθλα θα απονεμηθούν στους τρεις πρώτους νικητές όλων  των Κατηγοριών
ΑΓΩΝΑΣ 6 χλμ
i)       Γενική Κατηγορία  Ανδρών
ii)      Γενική Κατηγορία Γυναικών
iii)     Έφηβοι έως 18 ετών
iv)     ΑμεΑ
ΑΓΩΝΑΣ 13χλμ
i)       Γενική Κατηγορία  Ανδρών
ii)      Γενική Κατηγορία Γυναικών
iii)     Έφηβοι έως 18 ετών
iv)     ΑμεΑ
v)      Ηλικιακή Κατηγορία 19-49 (Α/Γ)
vi)     Ηλικιακή Κατηγορία +50 (Α/Γ)
11.    ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Η διοργάνωση αναλαμβάνει να επιτηρήσει τη διαδρομή του αγώνα με όργανα της Αστυνομίας και εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα ασφάλειας, διάσωσης και παροχής ιατρικής βοήθειας στους αθλητές που θα βρεθούν σε ανάγκη. Σε περιπτώσεις όπου το προσωπικό ασφάλειας και οι κριτές υποδείξουν στους αθλητές ότι πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση για λόγους ασφάλειας, οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν. Άρνηση συμμόρφωσης σημαίνει αποκλεισμός. Θα υπάρχει δυνατότητα ιατρικής φροντίδας από εξειδικευμένο προσωπικό που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των αθλητών. Εφόσον γιατρός του αγώνα γνωματεύσει ότι κάποιος αθλητής βρίσκεται σε κακή κατάσταση και αδυνατεί να συνεχίσει, τότε ο αθλητής υποχρεούται να παραδώσει τον αριθμό του και να ακολουθήσει τις οδηγίες αυτού.
12.    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ – ΑΝΑΒΟΛΗ: Σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει τη διαδρομή ή και να αναβάλλει για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την εκκίνηση των αγώνων, με γνώμονα πάντα την σωματική ακεραιότητα των αθλητών.
13.    ΠΟΙΝΕΣ: Όλες οι παρακάτω παραβάσεις επιφέρουν την ποινή του αποκλεισμού: Μη εμφάνιση ή αλλοίωση αριθμού συμμετοχής, ρίψη απορριμμάτων, παρεμπόδιση άλλου αθλητή ή αντιαθλητική συμπεριφορά, μη συμμόρφωση με οδηγίες κριτών, αγένεια – ανάρμοστη συμπεριφορά προς την οργανωτική επιτροπή, κριτές, εθελοντές κλπ., μη παρουσία σε σταθμό ελέγχου, άρνηση εξέτασης από γιατρό της οργάνωσης αν αυτό κριθεί απαραίτητο οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του αγώνα.
14.    ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Η διοργάνωση δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν από την σωματική τους δοκιμασία και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από ιατρό. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους.
15.    ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένου κατά μήκος της διαδρομής. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας υπάρχει ειδικός πλαστικός σάκος απορριμμάτων. Απόρριψη υλικών συσκευασίας σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής πέρα από τα προκαθορισμένα, επιφέρει την ποινή αποκλεισμού του αθλητή. Η συντόμευση (κόψιμο) της διαδρομής απαγορεύεται και τιμωρείται με αποκλεισμό. Ο κάθε αγωνιζόμενος έχει την ευθύνη και υποχρεούται να παρακολουθεί προσεκτικά τα προειδοποιητικά σήματα σωστής κατεύθυνσης. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν στο ακέραιο τους κανονισμούς που περιγράφονται παραπάνω και να υπακούσουν σε τυχόν υποδείξεις των κριτών του αγώνα. Η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ή τις υποδείξεις των κριτών, επιφέρει την ποινή του αποκλεισμού.
16.    ΠΩΣ NΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ: μέσω της ΕΟ Κοζάνης-Ιωαννίνων (Ε020) (33χλμ).
17.    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ: Βαγγέλης Τσίμαρης, Οργανωτική Επιτροπή (τηλ.6908383781)

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Άρτα: Συνελήφθη 20χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διωκτικό έγγραφο για σοβαρά ποινικά αδικήματα


Συνελήφθη, χθες (04-10-2018) το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 20χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διωκτικό έγγραφο για σοβαρά ποινικά αδικήματα.
Αναλυτικότερα, όπως διαπιστώθηκε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, σε βάρος του 20χρονου εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης -11- ετών και -6- μηνών, για τα κάτωθι αδικήματα:
σύσταση συμμορίας με σκοπό τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων,
ληστεία,
διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής,
παράνομη οπλοκατοχή.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Συνάντηση του Γιάννη Καραγιάννη με στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια και τον ΓΓ της Παρευξείνιας Τράπεζας


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, στο πλαίσιο των εργασιών της συνέλευσης του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια στις 2 με 3 Οκτωβρίου 2018, συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ελλάδας στη Σόφια Γρηγόρη Βασιλοκωνσταντάκη, τον γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας Δημήτρη Μάο και τον γενικό γραμματέα της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου Σεραφείμ Τσόκα.
Με τα στελέχη της πρεσβείας η συζήτησε περιστράφηκε γύρω από την κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών σε ότι αφορά τη διακίνηση πρόβειου γάλακτος από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα και την αποφυγή της ελληνοποίησής του και χρήσης του στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ. Με το στέλεχος της Παρευξείνιας Τράπεζας συζήτησε τις δυνατότητες χρηματοδότησης εξωστρεφών δράσεων μεγάλων επιχειρήσεων της Ηπείρου.
Η Παρευξείνια είναι διακρατική τράπεζα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στην οποία η Ελλάδα, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν τα υψηλότερα μερίδια, και μετέχουν ακόμη το Αζερμπαϊτζάν, η Αλβανία, η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ουκρανία και η Ρουμανία.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» στα Ψαρρά και την Βολισσό, Χίου


Τα Ψαρρά και τη Βολισσό Χίου επισκέφθηκε η ομάδα της  Ένωσης  «Μαζί για το Παιδί»  στο πλαίσιο  τετραήμερου δράσεων εθελοντικής πρωτοβουλίας που διοργάνωσε η Axion Hellas από 19 μέχρι 23 Σεπτεμβρίου.
Εκπρόσωποι του Μαζί για το Παιδί, ενημέρωσαν τους κατοίκους των Ψαρών  και της Βολισσού για τις υπηρεσίες και τα προγράμματα της Ένωσης και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να στηριχθούν στο πλαίσιο αυτό. Παράλληλα, επιστημονικός συνεργάτης της Γραμμής 115 25 και του Συμβουλευτικού Κέντρου του «Μαζί για το Παιδί» πραγματοποίησε ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς με θέμα «Επικοινωνία στην οικογένεια» το οποίο είχε μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον από τα μέλη της τοπικής κοινότητας.
Στη συγκεκριμένη δράση, πέραν της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» την ομάδα αποστολής  αποτελούσαν οι:  WWF, HELMEPA, Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Ίδρυμα Μ. Βαρδινογιάννη / Οργανισμός Robert F. Kennedy Human Rights/Εκπαιδευτήρια Δούκα, Ελληνική Αστυνομία - Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, MOPTIL, MANA, Εθνική Λυρική Σκηνή -κουιντέτο πνευστών Φάρος.
Κατά τη διάρκεια της 6ης κατά σειρά αποστολής της Axion Hellas προσφέρθηκαν όπως πάντα σε κατοίκους κάθε ηλικίας δωρεάν προληπτική και εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, αλλά και ενημερωτικές ομιλίες και σεμινάρια και πλήθος πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών δράσεων στα σχολεία.
Με την συγκεκριμένη αποστολή εγκαινιάστηκε με τον καλύτερο τρόπο η συνεργασία της  Ένωσης  «Μαζί για το Παιδί» με την  Axion Hellas που αφορά τη συμμετοχή σε δράσεις στήριξης πληθυσμού ακριτικών περιοχών της Ελλάδας.
Λίγα λόγια για το Μαζί για το Παιδί:
Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996.  Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο  εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.
Τα Σωματεία-μέλη του Μαζί για το Παιδί:
Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη» • Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον» - Κ.Α.Σ.Π. • Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών •Πνοή-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού• Οι Φίλοι του Παιδιού• Οι Φίλοι της Μέριμνας• Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) •Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» •Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος».
Αγ. Θωμά 14 Αθήνα 115 27 | Τηλ.: 210 7482690 |
 Fax : 210 7482664 |
E-mail: info@mazigiatopaidi.gr  | http://www.mazigiatopaidi.gr | www.facebook.com/mazigiatopaidi  |Twitter/Instagram: @mazigiatopaidi

Εφημερίδα «Τα νέα της Καστάνιανης» (Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2018)


Παράταση για τη δήλωση αυθαιρέτων έως την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοίνωσε παράταση έως την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, για την πρώτη φάση υπαγωγής αυθαιρέτων στο πλαίσιο του νόμου 4495/2017 με μείωση των προστίμων κατά 20%.
Η παράταση της προθεσμίας, που έληγε τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, δίδεται λόγω τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και ύστερα από αιτήματα φορέων του κλάδου.

Άμεση επιστροφή του φόρου εισοδήματος


Σε διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή, προβλέπετε η άμεση επιστροφή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή ΦΠΑ φυσικών και νομικών προσώπων, συνολικού ποσού μέχρι 10.000 ευρώ.
Η διάταξη αφορά σε υποθέσεις εκκρεμείς κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.
Όπως διευκρίνισε η υφυπουργός Οικονομικών, κα Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις, για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.

5η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Οκτωβρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά- Πίνδος Κόνιτσας 7-10-18/16:30)


ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ  ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 16:30

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ (16:30)
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (19:00)
Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (16:30)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (16:30)
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (16:30)
Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (16:30)
Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (16:30)
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ (16:30)

Ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά εύχεται περαστικά στον Ανδρέα Πατσούρα


Σύσσωμη οικογένεια του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά εύχεται περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον ποδοσφαιριστή Ανδρέα Πατσούρα, που υπέστη κάταγμα κνήμης στο χτεσινό ματς με την Ανατολή για το θεσμό του Κυπέλλου.

5η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Οκτωβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Αστήρ Αμφιθέας-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 6-10-18/16:30), εντός έδρας η Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Πανζαγορισιακός 6-10-18/16:30)


ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΑΜΦΙΘΕΑΣ
ΩΡΑ: 16:30
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ
ΩΡΑ: 16:30

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ

Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής  στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής 
Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (16:30)
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (16:30)
Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Α.Π.Ο.Ε.Λ. (16:30)
Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018
Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (16:30)
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (16:30)
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ (16:30)
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (16:30)
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ (16:30)

Διαβήτης: Κίνδυνος για καρδιαγγειακά πριν από τη διάγνωση


Σημαντικός είναι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά συμβάματα πριν καν διαγνωστεί ο διαβήτης. Το κλειδί στην πρόληψη των σοβαρών αυτών επιπλοκών είναι ο συνδυασμός της έγκαιρης διάγνωσης με την εξατομικευμένη θεραπεία.
O προδιαβήτης, o διαβήτης και o καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι τρεις καταστάσεις που συνδέονται στενά μεταξύ τους. Ο διαβήτης τετραπλασιάζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες με διαβήτη φαίνεται ότι, ενώ ο κίνδυνος είναι ίδιος με τους άνδρες σε όλες τις ηλικίες, μετά την εμμηνόπαυση εξαπλασιάζεται. 
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) επισημαίνει  ότι δύο στους τρεις ανθρώπους με διαβήτη πεθαίνουν από καρδιακή νόσο.
Ακόμα και στο στάδιο του προδιαβήτη, όμως, αν και οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα δεν είναι πολύ υψηλές, ο κίνδυνος ήδη διπλασιάζεται και, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, τετραπλασιάζεται.
Ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας στον διαβήτη είναι  η μείωση του κίνδυνου των επιπλοκών που είναι στενά συνδεδεμένες μαζί του. Δηλαδή, η μείωση της αυξημένης θνησιμότητας από καρδιαγγειακά, σύμφωνα με τις σύγχρονές θεραπευτικές οδηγίες του 2018. Ο  κίνδυνος αυτός ξεκινά πριν ακόμη ο διαβήτης διαγνωσθεί  και είναι παρών κατά την διάρκεια της ζωής, ακόμα και αν υπάρχει σχετικά καλή ρύθμιση.  
«Αυτές οι τραγικές στατιστικές μας βοήθησαν να καταλάβουμε ότι στον διαβήτη η πρόωρη γήρανση των αγγείων μας (αρτηριοσκλήρυνση), ξεκινά νωρίτερα, πολύ πριν την εμφάνιση και διάγνωση του διαβήτη, πιθανά δηλαδή από τα παιδικά μας χρόνια και σίγουρα στο στάδιο του προδιαβήτη», αναφέρει ο κος Αντώνιος Λέπουρας, παθολόγος – διαβητολόγος, διευθυντής Παθολογικής – Διαβητολογικής Κλινικής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General.