Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου: Εκτεταμένες παρεμβάσεις και έργα με προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας με Δήμους και άλλους φορείς της Ηπείρου


Η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει να υλοποιήσει-  σε  συνεργασία με Δήμους και άλλους φορείς, μέσω της σύναψης προγραμματικών συμβάσεων-  ένα νέο εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων που βελτιώνουν τις υποδομές, την καθημερινότητα των πολιτών και δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης  και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.
Η χρηματοδότηση των έργων και των παρεμβάσεων έχει εξασφαλιστεί κατά περίπτωση από ευρωπαϊκά προγράμματα, από πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου κ.ά.
Μεταξύ των έργων που προωθούνται προς υλοποίηση, με τις  σημερινές αποφάσεις που έλαβε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης η οποία συνεδρίασε με την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη, περιλαμβάνονται η αναβάθμιση του οδοφωτισμού των δήμων Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, η βελτίωση- εκσυγχρονισμός του Αλιευτικού Καταφυγίου Μύτικα Πρέβεζας, ο εκσυγχρονισμός των ιαματικών λουτρών Πρέβεζας, Αμαράντου και Καβάσιλων, η  εκπόνηση των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης.
Ειδικότερα:
 Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του Αλιευτικού Καταφυγίου Μύτικα
Το έργο για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του Αλιευτικού Καταφυγίου Μύτικα, θα υλοποιηθεί μέσω της προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας και Δήμου Πρέβεζας. Με τις εργασίες που θα εκτελεστούν επιδιώκεται η εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού αλλά και μεγέθους σκαφών. Παράλληλα θα αρθούν τα προβλήματα της υπάρχουσας λιμενικής υποδομής με αποκατάσταση των ζημιών (σημάδια αποδόμησης και ημιβυθισμένο τμήμα) του υπήνεμου μόλου, καλύτερη θωράκιση του προσήνεμου και κρηπίδωση της παραλιακής πλευράς του καταφυγίου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση της πράξης ανέρχεται στο ποσό των 2.887.000 ευρώ  και η εξασφάλισή του θα γίνει με μέριμνα της Περιφέρειας Ηπείρου,   µέσω της ένταξης του Έργου/της Πράξης στο Χρηµατοδοτικό Πρόγραµµα EYROPEAN TERRITORIAL COOPERATION PROGRAMME “GREECE – ITALY 2014-2020”.
Ενεργειακή Αναβάθμιση οδικού και αστικού φωτισμού Άρτας, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας

Ο Σπύρος Υφαντής, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, της παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου" στη ΒΗΜΑ TV, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου


Η «παρθενική εμφάνιση» των πρώτων τριών υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων, Βασίλειος Λιάλιας - Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, Σπύρος Υφαντής - Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, και Mαρίνα Καλιαμούρη στο Βήμα TV και τον Παναγιώτη Μπούρχα την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των 22 υποψηφίων της Ανεξάρτητης Περιφερειακής Παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου-Περήφανοι Ξανά!».

Εορταστικό μήνυμα του επικεφαλής της νέας Δημοτικής Παράταξης ''ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ'' κ. Ντότη Δημήτριου στο www.tzourlakos.gr


Εορταστικό μήνυμα του επικεφαλής της νέας Δημοτικής Παράταξης ''ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ''  κ. Ντότη Δημήτριου στο www.tzourlakos.gr   

Διαμαρτυρία του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη για τη μεταφορά του λειτουργικού κόστους του «Βοήθεια στο σπίτι» στους Δήμους


Επιστολή για την ψήφιση της τροπολογίας που μεταβιβάζει το λειτουργικό κόστος του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» στους Δήμους απέστειλε στον  Υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση Αλέξανδρο ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Καψάλης. 
Η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση η ψήφιση της Τροπολογίας που αφορά στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και συγκεκριμένα του μέτρου που μεταβιβάζει στους Δήμους το λειτουργικό κόστος του προγράμματος χωρίς ωστόσο αντίστοιχη μεταφορά πόρων.
Καλούνται δηλαδή οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους οποίους τα τελευταία χρόνια έχει γίνει οικονομική «αφαίμαξη» να βάλουν βαθιά το χέρι στα ήδη άδεια ταμεία τους ώστε να πληρώσουν ο,τιδήποτε αφορά στην αδιατάρακτη παροχή των υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, στο Δήμο Πωγωνίου το ετήσιο λειτουργικό κόστος ανέρχεται σε ένα μεγάλο ποσό το οποίο θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια δεδομένου ότι θα απαιτηθεί ανανέωση των οχημάτων, αύξηση του φαρμακευτικού υλικού κ.λπ.
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που μεταβιβάζονται στους Ο.Τ.Α. αρμοδιότητες και ευθύνες χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων. 
Πρόκειται όμως για τακτική που οδηγεί τους Δήμους σε οικονομική εξαθλίωση.
Το «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί σημαντικό εργαλείο προσφοράς και βοήθειας στους αδύναμους δημότες και η συνέχιση του προγράμματος καθώς και η επαγγελματική  αποκατάσταση των εργαζομένων αποτελούν τα θετικά στοιχεία της τροπολογίας. 
Η μεταβίβαση όμως του λοιπού λειτουργικού κόστους στους Δήμους θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε. 
Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων οφείλει να συνοδεύεται πάντα από αντίστοιχη μεταβίβαση πόρων.
Κύριο μέλημα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών η οποία δε μπορεί να έρθει με μειωμένους πόρους.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Κωνσταντίνος Καψάλης

Δήμος Πωγωνίου: Επανήλθε το τηλεοπτικό σήμα στις Δ.Ε. Δελβινακίου και Καλπακίου


Ενημερώνουμε τους κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων Δελβινακίου και Καλπακίου ότι μετά από συντονισμένη προσπάθεια του Δήμου Πωγωνίου αποκαταστάθηκε η βλάβη στις κεραίες στη θέση «Ρονίτσα» και το τηλεοπτικό σήμερα επανήλθε κανονικά.
Η βλάβη οφείλονταν σε καμένο μετασχηματιστή.

Εορταστικό μήνυμα του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ''Λαϊκή Συσπείρωση Πωγωνίου'' κ. Καραγιάννη Παναγιώτη στο www.tzourlakos.gr


Εορταστικό μήνυμα του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ''Λαϊκή Συσπείρωση Πωγωνίου''  κ. Καραγιάννη Παναγιώτη στο www.tzourlakos.gr 

Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι στον παιδικό σταθμό και το Νηπιαγωγείο Καλπακίου


Μία όμορφη χριστουγεννιάτικη εμπειρία έζησαν οι μικροί μαθητές του νηπιαγωγείου και του παιδικού σταθμού Καλπακίου μαζί με τους γονείς τους, συμμετέχοντας στον χριστουγεννιάτικο εργαστήρι που διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018.
Σε ένα εορταστικό κλίμα, μικροί και μεγάλοι έγιναν μία χαρούμενη παρέα και «ξεδίπλωσαν» το ταλέντο τους δημιουργώντας ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα στολίδια και κατασκευές!
Τα «εικαστικά μαθήματα» ξεκίνησαν με τη δημιουργία μπισκοτόσπιτων και μετά πήραν σειρά μπουκάλια που μεταμορφώθηκαν σε όμορφες και λαμπερές δημιουργίες.
Το μεράκι και η φαντασία «πλημμύρισαν» τον χώρο του σχολείου σε ένα εργαστήρι που χάρισε χαμόγελα και όμορφες στιγμές σε όσους συμμετείχαν!

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Άρτα: Συνελήφθη 27χρονος αλλοδαπός που αναζητούνταν για τη συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας


Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Άρτας

Συνελήφθη, χθες (18-12-2018) το απόγευμα, στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 27χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Άρτας, για συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών σε περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας (Σχετικό το από 30-11-2018 Δελτίο Τύπου μας).
Υπενθυμίζεται για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ότι είχαν συλληφθεί και τα υπόλοιπα επτά μέλη του κυκλώματος και είχε διακριβωθεί η εμπλοκή τους σε περισσότερες από (1.500) αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών (κυρίως κάνναβης και κοκαΐνης).
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου κ. Χρήστο Ν. Γκόγκο

Εύχομαι από καρδιάς αυτά τα Χριστούγεννα να αναστήσουν το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων, να ζεστάνουν τις παγωμένες καρδιές τους και να χαρίσουν σε αυτούς που αγωνίζονται την ζωή που τους αξίζει. 
Στους απανταχού Πωγωνίσιους  υγεία ευτυχία καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το Νέο έτος.         

Χρήστος Ν. Γκόγκος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου

Πλαταριά Θεσπρωτίας: Συνελήφθησαν στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών


Εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις κλοπών που διαπράχθηκαν σε Ιερούς Ναούς της Θεσπρωτίας

Κατασχέθηκαν δώδεκα εικόνες, που είχαν κλαπεί από τους παραπάνω Ναούς
Η αναλυτική και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη δύο ατόμων, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν δώδεκα κλεμμένες εικόνες και τη συνακόλουθη εξιχνίαση δύο υποθέσεων κλοπών που διαπράχθηκαν σε Ιερούς Ναούς σε περιοχές της Θεσπρωτίας.
Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες χθες (18-12-2018), στην περιοχή της Πλαταριάς Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 64 και 65 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση πληροφοριών σχετικά με την παράνομη κατοχή και απόκρυψη κλεμμένων εικόνων, εντοπίστηκαν οι ανωτέρω να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο χώρο των αποσκευών του αυτοκινήτου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δώδεκα εικόνες, που όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχαν κλαπεί από τους δύο κατηγορούμενους το τελευταίο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα:
οκτώ εικόνες, είχαν αφαιρεθεί κατά το χρονικό διάστημα από 11-11-2018 έως 09-12-2018, από το εξωκκλήσι του Αγίου Μηνά στη Φροσύνη Θεσπρωτίας
τέσσερις εικόνες, είχαν αφαιρεθεί βραδινές ώρες της 17/18-12-2018, από το εξωκκλήσι του Τιμίου Ιωάννη του Προδρόμου, στην περιοχή Γερακάρη Μαργαριτίου Θεσπρωτίας.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο των δραστών, κατασχέθηκε ως μέσο τέλεσης των κλοπών.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ η έρευνα συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων για την πλήρη διαλεύκανση του εύρους της δράσης τους.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου η εξόφληση των αγροτικών επιδοτήσεων 2018


Πληροφορίες αναφέρουν ότι την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να προχωρήσει στην εξόφληση των αγροτικών επιδοτήσεων 2018.
Επισημαίνεται ότι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης online για τα έτη 2014-2017 δεν απαιτείται να παραλάβουν εκ νέου κωδικό.
Δικαιούχοι εθνικού αποθέματος έτους 2018 σύμφωνα με τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις είναι οι ενεργοί γεωργοί:
Νεαρής ηλικίας που είναι έως 40 ετών κατά το έτος υποβολής της αίτησης 2018 για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης και δημιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ως επικεφαλής της εκμετάλλευσης ή έχουν ήδη εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγούνται της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2018 για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης, δηλαδή μεταξύ των ετών 2013-2017.
Οι νεοισερχόμενοι που αρχίζουν γεωργική δραστηριότητα από το έτος 2016 και μετά και κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της έναρξης γεωργικής δραστηριότητας, δεν άσκησαν γεωργική δραστηριότητα στο όνομα τους και υπ' ευθύνη τους ούτε ήλεγχαν νομικό πρόσωπο που ασκούσε γεωργική δραστηριότητα.
Επιπλέον, οι επιλέξιμες εκτάσεις τους να είναι από 0,4 εκτάρια και άνω.
Μη δικαιούχοι εθνικού αποθέματος έτους 2018 είναι:

Με γοργό ρυθμό προχωρά η Ελληνοκινεζική συνεργασία σε θέματα Ανδρολογίας-Αντιγήρανσης-Γονιμότητας


Οι διεργασίες για την ενίσχυση της Ελληνοκινεζικής συνεργασίας στον τομέα της Ανδρολογίας συνεχίστηκαν και τον Δεκέμβριο, με την επίσκεψη τριμελούς αντιπροσωπείας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Chaoyang του Πεκίνου.
Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο είχε την χαρά να υποδεχθεί τον καθηγητή ουρολογίας Dr Zhang Xiao Dong, την καθηγήτρια γυναικολογίας Dr Liang Jin Feng και τον χειρουργό ουρολόγο - ανδρολόγο Dr Long Tian.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και να δουν από κοντά τις πρακτικές κατά την εξέταση, διάγνωση και θεραπεία διάφορων περιστατικών. Επιπλέον είδαν από κοντά τις εγκαταστάσεις του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στο οποίο πραγματοποιούνται οι επεμβάσεις.
Στις συζητήσεις των δύο πλευρών αποφασίστηκαν τα εξής 3 οργανωτικά βήματα:
1)      Άμεση κλινική και χειρουργική εκπαίδευση (workshops) νέων ιατρών στην Κίνα και την Ελλάδα με ζωντανά χειρουργεία είτε στην Αθήνα, είτε στο Πεκίνο.
2)      Εικονική εκπαίδευση με χρήση Simulation Center (προσομοιωτικό κέντρο) όπου θα παρακολουθούν διαδραστικά ιατροί και από τις δύο χώρες.
3)      Δημιουργία Ιδρύματος (Foundation) ελληνοκινεζικής συνεργασίας με στόχο την οργάνωση κοινής στρατηγικής αντιμετώπισης της ιατρικής πράξης και έρευνας σε θέματα Ανδρολογίας, Αντιγήρανσης και Γονιμότητας σε διεθνές επίπεδο.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, ώρα 12.00


Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 12.00 συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: Επικύρωση αποφάσεων 6ου/2018Πρακτικού της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
1. Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου σε εκθέσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 2. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ΠΕ Πρέβεζας και του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευναςγια την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΥΝΗΤΙΚΩΣ ΤΟΞΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΦΥΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ (Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2018-2019», προϋπολογισμού 9.964,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου/ ΠΕ Πρέβεζας, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
3. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ΠΕ Πρέβεζας και του Δήμου Πρέβεζας για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Ασφαλτοστρώσεις οδικών τμημάτων στο Δ.Δ Στεφάνης καθώς και στις θέσεις Ταράνα και Καλαμίτσι Δήμου Πρέβεζας», προϋπολογισμού 160.000,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου/ΠΕ Πρέβεζας, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
4. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ΠΕ Πρέβεζας και του Δήμου Πρέβεζας για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ - ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΑΥΛΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ 1ΟΥ ΚΑΙ 3ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ», προϋπολογισμού 70.000,00 € (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου/ΠΕ Πρέβεζας, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 37χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα,  στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε διενεργηθέντα έλεγχο εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε κλεμμένο ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Ευχές της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, εύχεται Καλά Χριστούγεννα, και Ευτυχισμένο το καινούργιος έτος, 2019, με Υγεία, Ευημερία και Ανάταση για όλους τους Έλληνες όπου γης και κυρίως για όλους εμάς τους Ηπειρώτες, που κρατάμε την παράδοση μας ζωντανή!

Ο Πρόεδρος    Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Δόσης    Κώστας Γαβριήλ

Τι μπορεί να αποκαλύψει για τη γονιμότητα η αντιμυλλέριος ορμόνη


Περισσότερες από μία στις δέκα γυναίκες, οι οποίες δεν μπορούν να μείνουν έγκυοι με φυσικό τρόπο, έχουν χαμηλή ωοθηκική εφεδρεία, αλλά οι περισσότερες δεν το ξέρουν διότι δεν υποβάλλονται ποτέ στις απαιτούμενες εξετάσεις.
Η ωοθηκική εφεδρεία είναι τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωοθυλάκια. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων και πως το «απόθεμα» αυτό μειώνεται με την ηλικία.
Υπολογίζεται ότι κάθε γυναίκα γεννιέται με περίπου 1 εκατομμύριο ωοθυλάκια. Μέχρι την εφηβεία έχουν απομείνει περίπου τα μισά, ενώ στη συνέχεια η γυναίκα χάνει έως 1.000 ωοθυλάκια το μήνα. Από αυτά, το ένα (ή σε σπάνιες περιπτώσεις δύο) ωριμάζει και απελευθερώνει το ωάριό του.
«Η μειωμένη ωοθηκική εφεδρεία είναι ένα φαινόμενο που συχνά παρατηρείται σε γυναίκες οι οποίες περνούν τα 35 τους χρόνια και πλησιάζουν τα 40», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ. «Μπορεί όμως να παρατηρηθεί και σε πολύ νεότερες, ιδιαίτερα εάν πάσχουν από πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Μετά τα 37-38 έτη, η ωοθηκική εφεδρεία μειώνεται με γρήγορο ρυθμό, καθώς ο αριθμός των ωοθυλακίων πέφτει κάτω από το κρίσιμο όριο των 25.000 και απομένει πλέον περιορισμένος χρόνος για να αποκτήσει η γυναίκα μωρό με δικά της ωάρια».