Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου: Εκτεταμένες παρεμβάσεις και έργα με προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας με Δήμους και άλλους φορείς της Ηπείρου


Η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει να υλοποιήσει-  σε  συνεργασία με Δήμους και άλλους φορείς, μέσω της σύναψης προγραμματικών συμβάσεων-  ένα νέο εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων που βελτιώνουν τις υποδομές, την καθημερινότητα των πολιτών και δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης  και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.
Η χρηματοδότηση των έργων και των παρεμβάσεων έχει εξασφαλιστεί κατά περίπτωση από ευρωπαϊκά προγράμματα, από πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου κ.ά.
Μεταξύ των έργων που προωθούνται προς υλοποίηση, με τις  σημερινές αποφάσεις που έλαβε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης η οποία συνεδρίασε με την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη, περιλαμβάνονται η αναβάθμιση του οδοφωτισμού των δήμων Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, η βελτίωση- εκσυγχρονισμός του Αλιευτικού Καταφυγίου Μύτικα Πρέβεζας, ο εκσυγχρονισμός των ιαματικών λουτρών Πρέβεζας, Αμαράντου και Καβάσιλων, η  εκπόνηση των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης.
Ειδικότερα:
 Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του Αλιευτικού Καταφυγίου Μύτικα
Το έργο για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του Αλιευτικού Καταφυγίου Μύτικα, θα υλοποιηθεί μέσω της προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας και Δήμου Πρέβεζας. Με τις εργασίες που θα εκτελεστούν επιδιώκεται η εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού αλλά και μεγέθους σκαφών. Παράλληλα θα αρθούν τα προβλήματα της υπάρχουσας λιμενικής υποδομής με αποκατάσταση των ζημιών (σημάδια αποδόμησης και ημιβυθισμένο τμήμα) του υπήνεμου μόλου, καλύτερη θωράκιση του προσήνεμου και κρηπίδωση της παραλιακής πλευράς του καταφυγίου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση της πράξης ανέρχεται στο ποσό των 2.887.000 ευρώ  και η εξασφάλισή του θα γίνει με μέριμνα της Περιφέρειας Ηπείρου,   µέσω της ένταξης του Έργου/της Πράξης στο Χρηµατοδοτικό Πρόγραµµα EYROPEAN TERRITORIAL COOPERATION PROGRAMME “GREECE – ITALY 2014-2020”.
Ενεργειακή Αναβάθμιση οδικού και αστικού φωτισμού Άρτας, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας


Στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τους Δήμους Αρταίων, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας για την υλοποίηση του έργου: «Παροχή Υπηρεσιών Αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού τους», προϋπολογισμού 3.060.827,81 ευρώ. Όπως  εκτίμησε στην τοποθέτηση της η Τ. Καλογιάννη, μέχρι τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου θα έχουν δημοπρατηθεί τα ανωτέρω έργα.
Ανάδειξη ιαματικών λουτρών Πρέβεζας και Κόνιτσας
Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά προωθείται με τη συνεργασία Περιφέρειας και των Δήμων Πρέβεζας και Κόνιτσας. Πρόκειται για την ανάδειξη των ιαματικών τους λουτρών, για την οποία εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στους τρεις ΟΤΑ.
Το έργο περιλαμβάνει:
«Επέκταση και εκσυγχρονισμός κτιρίου Ιαματικών  Αμαράντου  Κόνιτσας»
«Επέκταση και εκσυγχρονισμός κτιρίου Ιαματικών  Καβασίλων  Κόνιτσας»
«Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών  Πρέβεζας με έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης»
Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του Έργου, ανέρχεται στο ποσό των 3.949.000 ευρώ , το οποίο θα εξασφαλιστεί με μέριμνα της Περιφέρειας  µέσω της ένταξης του Έργου/της Πράξης στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα EYROPEAN TERRITORIAL COOPERATION PROGRAMME “GREECE – ITALY 2014 – 2020”
Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης
Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η πρώτη στην Ελλάδα που ξεκινά τις διαδικασίες για την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, καθώς  σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία και για τα σχέδια των διακηρύξεων θα  υπάρξει συνεργασία με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς,
 Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου και εκσυγχρονισμός
εσωτερικών υποδομών στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία
 Η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και ο εκσυγχρονισμός των εσωτερικών υποδομών στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων, είναι το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης που θα συνάψει η Περιφέρεια Ηπείρου με τα Αγαθοεργά Καταστήματα Ιωαννίνων και το Δήμο Ιωαννιτών.  Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 545.000 ευρώ, το οποίο θα επιδιωχθεί να εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα INTERREG IPA II CBC "Greece-Albania 2014-2020".
 Στ0 συγκεκριμένο οικοδόμημα στεγάζονται συνολικά 11 σχολεία προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με συνολικό αριθμό μαθητών 1.250 άτομα, ενώ στον προαύλιο προαύλιο – περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου,  προαυλίζονται οι μαθητές των εκεί σχολείων, συναθροίζονται –κατά τις ώρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία- παιδιά, έφηβοι και γονείς για διάφορες δραστηριότητες καθώς   βρίσκεται στο κέντρο  της πόλης των Ιωαννίνων και είναι εύκολα προσβάσιμο.
Προγραμματικές συμβάσεις για άλλα έργα
Εκτός των ανωτέρω από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Χωροταξίας εγκρίθηκε η σύναψη και άλλων προγραμματικών συμβάσεων. Οι συμβαλλόμενοι φορείς και οι τίτλοι των έργων είναι οι εξής:
Με Δήμο Πρέβεζας:
«Ασφαλτοστρώσεις οδικών τμημάτων στο Δ.Δ Στεφάνης καθώς και στις θέσεις Ταράνα και Καλαμίτσι Δήμου Πρέβεζας», προϋπολογισμού000 €.
Διαμορφώσεις – Ασφαλτοστρώσεις αύλειων χώρων 1ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων Πρέβεζας προϋπολογισμού000 €.
Με Δήμο Πάργας:
«Αντιπλημμυρικά έργα στην Τ.Κ Λούτσας Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού200 € 
Με Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων:
«Συντήρηση – βελτίωση του δρόμου που συνδέει τον οικισμό Κούνιες με την 16η Επαρχιακή Οδό (Καλλονή – Ράμια)», προϋπολογισμού000 €.
«Αποκατάσταση Επαρχιακής Οδού Ρετσιανά – Καστανιά – Στρογγυλόκαμπος ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού000 €.
Με Δήμο Μετσόβου
«Προμήθεια σωλήνων πολυαιθυλενίου ΡΕ 80( Φ110,Φ90)  και υδραυλικών υλικών για την άρδευση περιοχής "Ντάρα" Μεγάλης Γότιστας του Δήμου Μετσόβου» προϋπολογισμού000  €.
Με Δήμο Πωγωνίου
«Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης και υδραυλικών υλικών για την ύδρευση των κτηνοτροφικών μονάδων (Τ.Κ Ορεινού- Ξηρόβαλτου, Βήσσανης, Βασιλικού, Δολιανών, Κεφαλόβρυσου)  του Δήμου Πωγωνίου», προϋπολογισμού 405 €
Με Δήμο Ζαγορίου
Δαπάνες δωδεκάμηνης λειτουργίας  Λαογραφικού Μουσείου  Αγάπιου Τόλη», προϋπολογισμού  000  €.
Με Δήμο Ζίτσας:
Προμήθεια σωλήνων αντλητικού και υδραυλικών εξαρτημάτων για την εξυπηρέτηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων του Δήμου Ζίτσας(Λίθινο-Μελίσσι), προϋπολογισμού 160,00 ευρώ.
Με Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο:
«Επιστημονική υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου από το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) με στόχο την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και την ωρίμανση αναπτυξιακών προτάσεων για τις ορεινές περιοχές», προϋπολογισμού 800 €.
Με 6η ΥΠΕ:
«Συντήρηση- αποκατάσταση και στεγάνωση κτιρίου Κέντρου Υγείας Βουργαρελίου», προϋπολογισμού 000 €  
Για επισκευές συντήρηση των Κέντρων Υγείας Φιλιππιάδας, Θεσπρωτικού και Μετσόβου.
Με Γ.Ν. «»Χατζηκώστα»
Εργασίες επισκευής στο τηλεφωνικό κέντρο και σε βοηθητικούς χώρους του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων προϋπολογισμού 630 €.
«Κατασκευή νέου κυλικείου - Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα», προυπολογισμού 800.000 ευρώ που θα προέλθουν από πόρους του Νοσοκομείου
Με Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης:
Αποκατάσταση ζημιών- αντιστήριξη και προστασία πρανών στην Ι. Μ. Αγίου Νικάνορα Κόνιτσας, προυπολογισμού000 ευρώ.
«Προμήθεια ανεμογεννήτριας 1,5 kw για την ηλεκτροδότηση της Ιεράς Μονής Στομίου», προϋπολογισμού 640,00 €
Με ΤΟΕΒ
«Προμήθεια σωλήνων πολυαιθυλενίου ΡΕ 100Φ500 ΡΝ 12,5 Atm για την αντικατάσταση του Κεντρικού αρδευτικού δικτύου θέση ( Πριάλα Α3-Α4 ) του Τ.Ο.Ε.Β Μπόϊδα - Μαυρής», προϋπολογισμού215 €. 
«Προμήθεια  υδραυλικών υλικών για την επισκευή του δικτύου άρδευσης στη (Βαλανιδορράχη) και υλικών επισκευής ηλεκτροκινητήρα και Μ/Σ αντλιοστασίου Αμμουδιάς του ΤΟΕΒ Αχέροντα», προϋπολογισμού560  €.
«Προμήθεια και εγκατάσταση αναλογικών υδρομετρητών παροχής καταναλωτών στο δίκτυο άρδευσης του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς», προϋπολογισμού604,40 ευρώ.
Προμήθεια υδραυλικών εξαρτημάτων για την επισκευή και αντιπλημμυρική προστασία αντλιοστασίου ΤΟΕΒ Βρυσέλλας Φιλιατών» προϋπολογισμού780 ευρώ.  
«Προμήθεια υλικών επισκευής αντλητικού και ομαλού εκκινητή (soft starter 250 kw) αποστραγγιστικού αντλιοστασίου Στρογγυλής του ΤΟΕΒ Ζώνης Λούρου» προϋπολογισμού190 ευρώ.
Με Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.:
«Λειτουργία – Διαχείριση – Ανάδειξη Γεωπάρκου Βίκου-Αώου για τα έτη 2019-2023», προϋπολογισμού140,20 €.
Με Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας για την ανακαίνιση του Αστ. Μεγάρου, προϋπολογισμού 000 ευρώ.
Με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας για την προμήθεια θερμοκαμερών προς χρήση των αστυνομικών στην παραμεθόρια περιοχή, προϋπολογισμού 3.000 ευρώ
Με το Επιμελητήριο Άρτας για την ανακαίνιση των γραφείων του, προϋπολογισμού 35.000 ευρώ
Επίσης η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr