Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, οδηγίες προς τους πολίτες

 


Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

Συνεπώς, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.


Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Με τη συμμετοχή 35 ποδηλατών η ποδηλατοδρομία στο Δελβινάκι

 


Με τη συμμετοχή 35 μικρών και μεγάλων ποδηλατών διεξήχθη σήμερα Κυριακή 24 Ιουλίου 2022 η ποδηλατοδρομία στο Δελβινάκι, ιστορική έδρα του Δήμου Πωγωνίου.

Πρόκειται για μία διοργάνωση που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά με στόχο να καταστεί θεσμός καθώς έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους δημότες και ιδιαίτερα τα παιδιά.

Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν από το Δελβινάκι, έφτασαν στην Αγία Παρασκευή κι επέστρεψαν στο Δελβινάκι για την τελετή λήξης που έκρυβε και φέτος πολλές εκπλήξεις.

Τους ποδηλάτες συνεχάρη ο Δήμαρχος  Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης που δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την αυξημένη συμμετοχή. “Είναι ιδιαίτερη χαρά για το Δήμο μας η μεγάλη συμμετοχή. Η ποδηλατοδρομία αποτελεί πλέον θεσμό για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις αφού το ποδήλατο είναι ένα μέσο με πολλαπλά οφέλη για μικρούς και μεγάλους” δήλωσε.

Μετά τη λήξη της ποδηλατοδρομίας πραγματοποιήθηκε κλήρωση μεταξύ των συμμετεχόντων με δώρο δύο ποδήλατα, χορηγία του Δήμου Πωγωνίου και μία δωροεπιταγή από το βιβλιοπωλείο “Γράφω Σβήνω”.

Στην ποδηλατοδρομία παρευρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αριστοτέλης Βίλλης, Νικόλαος Γαλίτσης και Αναστάσιος Γιούνης καθώς και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δελβινακίου κ. Γεώργιος Τσώνης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, για την εβδομάδα 25-29 Ιουλίου

 


Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Αυγούστου, την προκαταβολή σύνταξης για τον ίδιο μήνα και τα επιδόματα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για τον Ιούλιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των καταβολών για την εβδομάδα 25-29 Ιουλίου.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ σε πάνω από 5,5 εκατομμύρια δικαιούχους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν, την περίοδο 25-29 Ιουλίου, οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

– Την Τρίτη 26 Ιουλίου θα καταβληθούν 544 εκατ. ευρώ για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Αυγούστου σε 959.696 συνταξιούχους από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

– Την Τετάρτη 27 Ιουλίου θα καταβληθούν 765,3 εκατ. ευρώ σε 1.494.388 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

– Την Πέμπτη 28 Ιουλίου θα καταβληθούν 766,8 εκατ. ευρώ σε 1.496.442 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

– Την Πέμπτη 28 Ιουλίου θα καταβληθούν επίσης 9,95 εκατ. ευρώ σε 26.500 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων μηνός Αυγούστου, στη βάση του ν. 4778/2021.

– Τέλος, την επόμενη εβδομάδα, θα καταβληθούν 14,7 εκατ. ευρώ σε 650 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα γίνουν οι εξής καταβολές:

– 12 εκατ. ευρώ σε 31.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

– 23 εκατ. ευρώ σε 13.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

– 7 εκατ. ευρώ σε 9.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

– 1,5 εκατ. ευρώ για 2.500 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

3. Από τον ΟΠΕΚΑ, την Παρασκευή 29 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν οι εξής καταβολές:

– 174,6 εκατ. ευρώ σε 734.025 δικαιούχους για οικογενειακά επιδόματα παιδιών.

– 73,2 εκατ. ευρώ σε 174.050 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής).

– 46,6 εκατ. ευρώ σε 224.042 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

– 34,6 εκατ. ευρώ σε 288.004 δικαιούχους για επίδομα στέγασης.

– 11,9 εκατ. ευρώ σε 35.066 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

– 11 εκατ. ευρώ σε 10.940 δικαιούχους για επίδομα γέννησης.

– 370.000 ευρώ σε 2.250 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», (λόγω COVID-19).

– 247.150 ευρώ σε 780 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής.

– 214.896 ευρώ σε 6.100 δικαιούχους για επίδομα ομογενών.

– 155.600 ευρώ σε 2.250 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας).

– 128.864 ευρώ σε 162 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφάλιστων.

 

Η Κομισιόν προτείνει αύξηση της καλλιεργούμενης γης

 


Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν σημειώνει ότι, μετά από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τις χώρες της ΕΕ, η απόκλιση από τους κανόνες θα επιτρέψει την καλλιέργεια επιπλέον 1,5 εκατ. εκτάριων (15 εκατ. στρεμμάτων).

«Το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα αντιμετωπίζει ισχυρούς κινδύνους και αβεβαιότητες που οφείλονται κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου μπορεί να προκύψουν στο άμεσο μέλλον και θέματα διατροφικής ασφάλειας. Κάθε τόνος δημητριακών που παράγεται στην ΕΕ θα βοηθήσει στην αύξηση της διατροφικής ασφάλειας παγκοσμίως», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Αν η πρόταση εγκριθεί από τις χώρες – μέλη της ΕΕ, το μέτρο θα εφαρμοσθεί μόνο το 2023 για εκτάσεις που θα τίθεντο σε αγρανάπαυση με βάση τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και θα εξαιρεί τις καλλιέργειες σοδειών που χρησιμοποιούνται βασικά για τη διατροφή ζώων, όπως το καλαμπόκι και η σόγια.

Έρχεται δεύτερη ευκαιρία με διόρθωση λαθών στο Power Pass

 


Ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας διευκρίνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους να διορθωθούν λάθη στις αιτήσεις για το Power Pass, που στέρησαν από εκατοντάδες πολίτες την επιδότηση για το ρεύμα.

«Δεύτερη ευκαιρία» στο Power Pass ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, υπογραμμίζοντας πως «θα διορθωθούν τα λάθη στην επιστροφή της ρήτρας ενέργειας».

Παρότι το ΥΠΟΙΚ διεμήνυε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει τροποποιητική αίτηση για το επίδομα ρεύματος - με σκοπό να περιοριστούν τα λάθη - ο υπουργός Ενέργειας σήμερα ανέφερε πως «εξετάζουμε τρόπους πώς θα διορθωθούν τα λάθη», όπως το πιο απλό λάθος στο iban.

Υπενθυμίζεται πως πολλοί δικαιούχοι δεν θα πληρωθούν καθώς διαπιστώθηκε λάθος στην αίτησή τους (όπως για παράδειγμα στον αριθμό παροχής τους).

Το λάθος του συστήματος και ταυτόχρονα η μη έγκαιρη ταυτοποίηση του λάθους από τους δικαιούχους είχε ως αποτέλεσμα να τους πιστωθούν λάθος χρήματα ή και καθόλου χρήματα.

Δείτε τα αποτελέσματα του «Αλλάζω συσκευή»

 


Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διερευνά τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος

Τεράστιο ενδιαφέρον έδειξαν οι πολίτες για το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Ως εκ τούτου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διερευνά τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος και να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους να προχωρήσουν στην αντικατάσταση παλιών συσκευών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, σε όλη την επικράτεια υποβλήθηκαν 879.026 ολοκληρωμένες αιτήσεις, από τις οποίες 149.948 κατατάσσονται στις «κατ' αρχήν επιλέξιμες».

Από την Πέμπτη 21 Ιουλίου, οι αρχικοί πίνακες κατάταξης βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του προγράμματος allazosyskevi.gov.gr και στη θέση Αποτελέσματα Αξιολόγησης.

Δείτε τα αποτελέσματα:

Οι πίνακες των αποτελεσμάτων του «Αλλάζω συσκευή» αναρτήθηκαν https://allazosyskevi.gov.gr/apotelesmata-axiologisis/ και είναι χωρισμένοι στις 13 γεωγραφικές περιφέρειες.

Για να δείτε τα αποτελέσματα θα πρέπει να έχετε πρόχειρο τον αριθμό της αίτησής σας (τη βρίσκετε στη σελίδα της αίτησής στο allazosyskevi.gov.gr και είναι της μορφής Α-0000******) και να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στις καλλιέργειες από τις επιδρομές των αγριόχοιρων

 


Για άλλη καλλιεργητική περίοδο ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές από τις επιδρομές των αγριόχοιρων στις καλλιέργειες καλαμποκιού και τριφυλλιού στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις του νομού Ιωαννίνων, αλλά και άλλων περιοχών της Ηπείρου.

Το πρόβλημα έχει οξυνθεί από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων, που αναζητώντας τροφή συχνά κινούνται και εντός οικισμών.

Σχεδόν καθημερινές είναι και οι περιπτώσεις οδηγών που έρχονται αντιμέτωποι τις νυχτερινές ή τις πολύ πρωινές ώρες με κοπάδια αγριόχοιρων  που άφοβα διέρχονται ακόμη και από τις κεντρικές οδούς.

Αν και το πρόβλημα συνεχώς διογκώνεται, λύση στον ορίζοντα δεν φαίνεται.

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Summer Party, την Παρασκευή 12 Αυγούστου

 


Την Παρασκευή 12 Αυγούστου η Αθλητική Ένωση Κεφαλοβρύσου διοργανώνει καλοκαιρινό party στην πηγή Κεφαλοβρύσου.

Σας περιμένουμε να περάσουμε μια φανταστική βραδιά με live πρόγραμμα και υπέροχες μουσικές επιλογές απο τον Dj @lefteris_pexomatis.

ΟΛΟΙ _ΜΑΖΙ

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 24 Ιουλίου

 


Την Κυριακή 24 Ιουλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Κατσικάς, Αίθουσα Δημαρχείου, 09:00 – 14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Παρουσίαση νέας χειρουργικής τεχνικής αφαίρεσης Όγκων Νεφρού στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (EAES)

 


Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, που πραγματοποιήθηκε στην Κρακοβία της Πολωνίας στις 5-8 Ιουλίου 2022 (30th International EAES Congress, Kraków, Poland, 5 - 8 July 2022), συμμετείχε ως ομιλητής με την παρουσίαση νέας χειρουργικής τεχνικής της Ελάχιστα Επεμβατικής Οπισθοπεριτοναϊκής Αφαίρεσης Όγκων Νεφρού με διάσωση του υγιούς νεφρικού παρεγχύματος (Οπισθοπεριτοναϊκή Μερική Νεφρεκτομή 3 μικρών οπών), ο κ. Αριστοτέλης Κεχαγιάς MD PhD FACS, Χειρουργός, Επιστημονικός συνεργάτης του Metropolitan General.

Πρόκειται για μία εντελώς καινούρια τεχνική, η οποία ελαχιστοποιεί το εσωτερικό και το εξωτερικό χειρουργικό τραύμα με χρήση μόνο 3 μικρών οπών για την αφαίρεση καρκίνου του νεφρού αλλά και τη διατήρηση του υπόλοιπου υγιούς παρεγχύματος του ίδιου του οργάνου.

Αφαίρεση όγκου νεφρού με μόνο 3 οπές

Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική με χρήση αγγειακού ελέγχου (vascular control) και οπισθοπεριτοναϊκής ενδοσωματικής συρραφής (retroperitoneal intracorporeal suturing) πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Αριστοτέλη Κεχαγιά στο νοσοκομείο Metropolitan General το φθινόπωρο του 2021 με χρήση της τεχνολογίας 3D. Το χειρουργικό βίντεο που παρουσιάστηκε στο πανευρωπαϊκό συνέδριο αφορά σε περιστατικό με ευμεγέθη καρκίνο περίπου 8 εκατοστών στο μίσχο του νεφρού, δηλαδή στο πιο δύσκολο σημείο του οργάνου.