Τρίτη 20 Απριλίου 2021

«Ομπρέλα» υποστήριξης από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ζίτσας και την Κινητή Μονάδα ΚΕΘΕΑ για άτομα με προβλήματα εθισμού

 


«Ομπρέλα» υποστήριξης από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ζίτσας και την Κινητή Μονάδα ΚΕΘΕΑ για άτομα με προβλήματα εθισμού

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ζίτσας σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα ΚΕΘΕΑ Ηπείρου απλώνει «δίχτυ» υποστήριξης για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με διάφορες μορφές εθισμού καθώς και τις οικογένειές τους.

Οι δύο φορείς στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών που αποσκοπούν στην κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων συνεργάζονται και η Κινητή Μονάδα ΚΕΘΕΑ θα επισκέπτεται το Κέντρο Κοινότητας παρέχοντας τις υπηρεσίες της τόσο στα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με διάφορες μορφές εθισμού (ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια, διαδίκτυο/gaming),  όσο και σε μέλη του οικογενειακού ή φιλικού τους περιβάλλοντος.

Στόχος της όλης πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη όσων απευθυνθούν και ζητήσουν τη βοήθεια της Μονάδας  προγραμματίζοντας ραντεβού μέσω του Κέντρου Κοινότητας Ζίτσας, στο τηλέφωνο 2651360243.

ΕΟΔΥ: Ογδόντα επτά θάνατοι σήμερα, 3.789 νέα κρούσματα

 


7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ογδόντα επτά θάνατοι, 3.789 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 20 Απριλίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.789, εκ των οποίων

7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 320.629 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.960 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.627 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 847 (61.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.963 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 406 (ημερήσια μεταβολή -13.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 502 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΟΑΕΔ: 1.131.228 άτομα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2021

 


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ σε 1.131.228 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Μάρτιο του 2021 έναντι 1.147.791 ατόμων τον Φεβρουάριο του 2021 (ποσοστιαία μεταβολή -1,44%) και έναντι 1.131.646 ατόμων τον Μάρτιο του 2020 (ποσοστιαία μεταβολή -0,04%).

Ειδικότερα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), τον Μάρτιο του 2021, ανήλθε σε 1.086.533 άτομα. Από αυτά, 572.645 (ποσοστό 52,70%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 513.888 (ποσοστό 47,30%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανήλθαν σε 397.113 (ποσοστό 36,55%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 689.420 (ποσοστό 63,45%).

Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), τον Μάρτιο του 2021, ανήλθε σε 44.695 άτομα. Οι άνδρες ανήλθαν σε 13.924 (ποσοστό 31,15%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 30.771 (ποσοστό 68,85%).

Συνάντηση Σπύρου Ριζόπουλου με τον Γιάννη Στουρνάρα με επίκεντρο το αναπτυξιακό μοντέλο της Ηπείρου

 


Στα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης, διάρκειας 45 λεπτών, που είχε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

Όπως τόνισε, ήταν μια συνάντηση η οποία επικεντρώθηκε στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η Ήπειρος προκείμενου να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις.

«Πιστεύω ότι πια έχει εμπεδωθεί ότι είμαστε ένας παραγωγικός πυλώνας αντιπολίτευσης και πλέον εξελισσόμαστε σε μια παράταξη που έχει στόχο να διαμορφώσει τα δεδομένα αντίληψης για την Ήπειρο εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλους για να προσθέσει:

«Η προσωπική μου ενεργητικότητα σε ζητήματα όπως το φυσικό αέριο, η επιδότηση αγροτών και η ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων για να γίνει πιο ελκυστική η Ήπειρος επενδυτικά, συνοδεύονται πλέον και από συναντήσεις με ανθρώπους που βρίσκονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και τις οποίες έχω τη δυνατότητα να κάνω λόγω των σχέσεων που έχουν αναπτύξει εδώ και 25 χρόνια, από την επαγγελματική μου πορεία».

Βασικό θέμα συζήτησης, όπως τόνισε ο κ. Ριζόπουλος, ήταν πως θα μπορούσε να μεγαλώσει το ΑΕΠ αναβαθμίζοντας τα αναπτυξιακά μοντέλα για κάθε περιφέρεια ξεχωριστά.

«Η συνταγή που υπάρχει μέχρι σήμερα και θέλει να αξιοποιούνται αποκλειστικά τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής έχει αποτύχει και η Ήπειρος δεν διαφέρει», είπε ο κ. Ριζόπουλος.

Για το λόγο αυτό – συνέχισε- συμφωνήσαμε με τον κ. Στουρνάρα ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα απελευθερώσει για παράδειγμα την πρωτογενή παραγωγή από τα δεσμά των πολιτικών – πελατειακών σχέσεων και θα «πολεμήσει» την ολιγάρχια, όπως επιθυμώ να κάνω όταν εκλεγώ Περιφερειάρχης με τις βιομηχανίες νερού, τις οποίες θέλω να αυξήσω για να σπάσω το ολιγοπώλιο των δύο εταιριών που το εκμεταλλεύονται μέχρι σήμερα.

Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» σημείωσε πως από τη συζήτηση με τον κ. Στουρνάνα, έγινε απολύτως σαφές ότι το νέο  μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει η Ήπειρος είναι τελείως διαφορετικό απ’ αυτό που ακολουθείται μέχρι σήμερα, γιατί αποδεδειγμένα όσα έκανε και εξακολουθεί να κάνει η Περιφερειακή Αρχή έχουν φέρει χαμηλά ποσοστά απορρόφησης στο ΕΣΠΑ, κι άρα δεν καθιστούν ελκυστική την οικονομία της Ηπείρου.

«Η διαφορά του πως αντιλαμβανόμαστε εμείς την ανάπτυξη της Ηπείρου με το πώς την βλέπει η Περιφερειακή Αρχή απέχει κατά πολύ κι αποτυπώθηκε άλλωστε στον απολογισμό της περασμένης εβδομάδας», υπογράμμισε ο κ. Ριζόπουλος.

Ο ίδιος επισήμανε πως στη συζήτηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τέθηκε και το ζήτημα του σχεδίου ανάκαμψης με τον κ. Στουρνάρα να συμφωνεί πως η κατασκευή δρόμων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας περιοχής είναι εντελώς διαφορετικό από την βελτίωση και συντήρηση οδικών αξόνων για να συντηρείται απλά η οικονομία.

Ταυτόχρονα έγινε σαφές ότι το βασικό πρόβλημα που υπήρχε σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν ότι καμία Περιφέρεια δεν είχε ώριμα έργα όπως τα ήθελε η Ε.Ε.

Τέλος, έγινε συζήτηση και για το θέμα των κόκκινων δανείων, με τον κ. Ριζόπουλο να ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική μεταχείριση για τους πιο φτωχούς δήμους  της Ηπείρου, όπως αυτοί της Κόνιτσας, του Πωγωνίου, των Φιλιατών και του Γ. Καραϊσκάκη, με τον κ. Στουρνάρα να επιφυλάσσεται να απαντήσει καθώς, όπως είπε, πρέπει πρώτα να προχωρήσουν συνολικά τα κόκκινα δάνεια και μετά να εξεταστούν επιμέρους προβλέψεις, οι οποίες θα αφορούν το σύνολο της χώρας.

 «Θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις για καταλήξουμε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα συνδέσει τις προεκλογικές  μας θέσεις με τα δεδομένα που έφερε η πανδημία.

Ιωάννινα: Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη με τη μέθοδο της δήθεν εκ παραδρομής κατάθεσης μεγαλύτερου χρηματικού ποσού στο πλαίσιο αγοραπωλησίας

 


Για την εμπλοκή του στην υπόθεση ταυτοποιήθηκε ημεδαπός

 

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη με τη μέθοδο της δήθεν εκ παραδρομής κατάθεσης μεγαλύτερου χρηματικού ποσού στο πλαίσιο αγοραπωλησίας, ενώ ταυτοποιήθηκε ημεδαπός για την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη μέθοδο αυτή, οι επιτήδειοι ενημερώνουν, κυρίως επαγγελματίες, ότι δήθεν εκ παραδρομής κατέθεσαν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό ως αντίτιμο για υπηρεσία ή προϊόν που αγόρασαν από αυτούς και ζητούν την επιστροφή της διαφοράς (ισχυρίζονται συνήθως ότι κατά την πληκτρολόγηση «πάτησαν κατά λάθος» ένα μηδενικό παραπάνω). Για να φανούν μάλιστα πιο πειστικοί, αποστέλλουν πλαστό αποδεικτικό της κατάθεσης χρημάτων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, άγνωστος τηλεφώνησε σε ημεδαπό που είχε αναρτήσει ηλεκτρονική αγγελία για την πώληση προϊόντων αξίας 180 ευρώ και προσποιήθηκε ότι επιθυμεί να τα αγοράσει.

Ακολούθως, προφασίστηκε ότι εκ παραδρομής κατέθεσε το χρηματικό ποσό των 3.245 ευρώ, αποστέλλοντας παράλληλα στον παθόντα πλαστό παραστατικό μεταφοράς χρημάτων και του ζήτησε να του επιστρέψει την υποτιθέμενη χρηματική διαφορά.

Ο παθών κατέθεσε το χρηματικό ποσό των 1.000 σε λογαριασμό που του υπέδειξε ο άγνωστος, που όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ανήκει στον κατηγορούμενο.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Παρακάλαμος: Δωρεάν rapid tests από Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ, την Μεγάλη Δευτέρα 19 Απριλίου, από ώρα 9:00 π.μ. έως 11:00 π.μ. στην αίθουσα του ΚΔΑΠ

 

Ο Δήμος Πωγωνίου κάνει γνωστό ότι θα διενεργηθούν από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ δωρεάν rapid τεστ στην Κοινότητα Παρακαλάμου, σε όσους δημότες επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο.

Τα  rapid τεστ διενεργούνται στα πλαίσια των ελέγχων που πραγματοποιούν οι μονάδες του ΕΟΔΥ για τον Covid -19 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την 6η ΥΠΕ, στο γενικό πληθυσμό της Π.Ε. Ιωαννίνων τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Την Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021 οι μονάδες του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται από τις 9:00 έως 11:00 στην Κοινότητα Παρακαλάμου, στην αίθουσα του ΚΔΑΠ.

Όσοι πολίτες του Δήμου Πωγωνίου  επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ, μπορούν να προσέλθουν.

Σαράντα δυο παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 19 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 19 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 65.188 έλεγχοι, από τους οποίους οι 8.030 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 873 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 9 συλλήψεις, ως ακολούθως:

676 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

125 στην Αττική,

  94 στη Θεσσαλονίκη,

  65 στην Κεντρική Μακεδονία,

  63 στη Στερεά Ελλάδα,

  58 στην Κρήτη,

  53 στη Δυτική Ελλάδα,

  42 στην Ήπειρο,

  32 στην Πελοπόννησο,

  31 στο Βόρειο Αιγαίο,

  30 στη Θεσσαλία,

  28 στα Ιόνια Νησιά,

  26 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  20 στη Δυτική Μακεδονία και

    9 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 178.777 ομοειδείς παραβάσεις.

177 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 161 πρόστιμα των 300 ευρώ και 16 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

40 στην Αττική,

33 στη Θεσσαλονίκη,

17 στην Κεντρική Μακεδονία,

15 στη Στερεά Ελλάδα,

11 στην Δυτική Μακεδονία,

10 στην Κρήτη,

10 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

10 στη Δυτική Ελλάδα 6 στη Θεσσαλία,

  8 στο Βόρειο Αιγαίο,

  6 στην Ήπειρο,

  6 στη Θεσσαλία,

  4 στο Νότιο Αιγαίο,

  4 στην Πελοπόννησο και

  3 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 50.759 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 48.720 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.039 των 150 ευρώ.

20 παραβάσεις και 9 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο που λειτουργούσε ιδιωτικό χώρο ως γυμναστήριο και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (3) ασκούμενους για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (3) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- σύλληψη (6) ατόμων για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και από 300 ευρώ πρόστιμο για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Αττική,

- 1.000 ευρώ πρόστιμο σε (2) καταστήματα για μη τήρηση καταλόγου ραντεβού.

- 1.000 ευρώ πρόστιμο σε (3) καταστήματα για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Στη Θεσσαλονίκη, σύλληψη ατόμου για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ..

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 5.525 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.837 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Έναρξη λειτουργίας κέντρου πληροφόρησης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

 


Από τη Δευτέρα  19 Απριλίου 2021, ξεκινάει τη λειτουργία του το κέντρο πληροφόρησης «ADRION 5 SENSES»   το οποίο θα βρίσκεται εντός του χώρου των αναχωρήσεων-αφίξεων του  λιμένα της Ηγουμενίτσας, σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον ΟΛΗΓ στην Περιφέρεια Ηπείρου. Το κέντρο πληροφόρησης δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «ADRION 5 SENSES» και θα παρέχει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την τουριστική εμπειρία για το σύνολο των αισθήσεων. Μέσω διαδραστικής εφαρμογής αλλά και έντυπου υλικού η φιλοσοφία του ADRION 5 SENSES προσκαλεί τον επισκέπτη να ξεκλειδώσει τις πέντε αισθήσεις του και να αισθανθεί τον προορισμό.

Το σήμα ADRION αντιπροσωπεύει την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, τα κοινά τους χαρακτηριστικά και τη συνεργασία μεταξύ των 4 χωρών-μελών της ΕΕ (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία) και 4 κρατών που γειτνιάζουν με την ΕΕ (Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία), για ένα κοινό και επιτυχημένο μέλλον. Η περιοχή ADRION, υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR) καθώς και από το Ευρωπαϊκό Διακρατικό Πρόγραμμα ADRION.

Δήμος Πωγωνίου: Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

 

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου, το Δημοτικό Συμβούλιο 

και το προσωπικό του Δήμου,

 σας εύχονται Καλό Πάσχα.

Το Άγιο Φως της Ανάστασης 

ας γεμίσει τις καρδιές μας, 

αγάπη και ελπίδα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Προς δημοπράτηση η διευθέτηση του ρέματος Τούση Πάργας

 


Προς δημοπράτηση οδεύει ένα από τα σημαντικότερα αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Πρόκειται για την κατασκευή έργων διευθέτησης στο ρέμα Τούση  Δήμου Πάργας, πράξη η οποία είναι ενταγμένη στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό «2,320,000€». 

Το «πράσινο φως» έδωσε η Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. καθώς με έγγραφό της προς την Π.Ε. Πρέβεζας διατύπωσε θετική γνώμη για τη διακήρυξη του έργου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, την Τρίτη 20 Απριλίου

 


Οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σήμερα Τρίτη 20 Απριλίου, σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα

Πλατεία Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα

Αρχοντικό Πυρσινέλλα, Ιωάννινα

Δημοτικό Σχολείο Τύριας, Πρέβεζα

Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Ποια φάρμακα κάνουν το δέρμα ευαίσθητο στον ήλιο

 


Η βελτίωση του καιρού είναι κάτι που όλοι περιμένουμε με λαχτάρα για να μπορέσουμε να βγούμε λίγο περισσότερο από τα σπίτια μας, όπου έχουμε περάσει μεγάλο μέρος του χειμώνα. Αν, όμως, λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα, η ζωή κάτω από τον ήλιο μπορεί να γίνει δύσκολη για το δέρμα σας, γιατί μπορεί να του προκαλέσει φωτοευαισθησία.

Όλα τα φάρμακα που λαμβάνουμε από το στόμα ή με έγχυση δυνητικά φθάνουν στο δέρμα, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Η φωτοευαισθησία εκδηλώνεται όταν ορισμένα συστατικά που υπάρχουν σε πολλά από αυτά, αλληλεπιδράσουν με την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), εξηγεί ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). Η αλληλεπίδραση αυτή αλλάζει τη χημική δομή τους και προκαλείται χημική αντίδραση, που καθιστά το δέρμα πιο ευαίσθητο στην UV και επιρρεπές στην ανάπτυξη ηλιακού εγκαύματος. Μακροπρόθεσμα, η αντίδραση αυτή μπορεί να αυξήσει μέχρι και τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

«Η φωτοευαισθησία έχει πολλές αιτίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται παθήσεις, φάρμακα, καλλυντικά, αλλά και η αλλεργική προδιάθεση. Η φωτοευαισθησία από φάρμακα μπορεί να συμβεί μετά την έκθεση στην UV ακτινοβολία του ήλιου ή των σολάριουμ», προσθέτει. «Εκτός από τα συστηματικά φάρμακα, μπορεί να την προκαλέσουν και τα τοπικά (αλοιφές, κρέμες κ.λπ.). 

Τα συμπτώματά της κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Σε μερικούς ασθενείς εκδηλώνονται μετά από μικρή έκθεση στον ήλιο και σε άλλους μετά από παρατεταμένη. Ωστόσο το είδος τους, εξαρτάται από την αντίδραση που θα προκληθεί, δεδομένου ότι υπάρχουν δύο διακριτοί τύποι. Ο ένας είναι οι φωτοτοξικές αντιδράσεις και ο άλλος οι φωτοαλλεργικές».

Οι πιο συχνές αντιδράσεις φωτοευαισθησίας είναι οι φωτοτοξικές. Το κύριο σύμπτωμά τους είναι μια δερματική βλάβη που μοιάζει με έντονο ηλιακό έγκαυμα ή δερματίτιδα, με/ή χωρίς κνησμό (φαγούρα). Σε μερικούς ασθενείς τα συμπτώματα είναι έντονα και συνοδεύονται από φλύκταινες και σημαντικό ξεφλούδισμα του δέρματος. Οι φωτοτοξικές αντιδράσεις μπορεί να εκδηλωθούν μετά από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες έκθεσης στην UV. Συνήθως, όμως, περιορίζονται στα τμήματα του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως στο πρόσωπο, τον λαιμό, τα χέρια και χαμηλά στα πόδια.

Οι φωτοαλλεργικές αντιδράσεις είναι λιγότερο συχνές. Κατά κανόνα αναπτύσσονται όταν η UV αλληλεπιδράσει με τα συστατικά φαρμάκων που αλείφονται απευθείας πάνω στο δέρμα. Κατ' αυτές, ο οργανισμός παράγει αντισώματα που προκαλούν την αντίδραση. Μια φωτοαλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα, φλύκταινες, κόκκινα εξογκώματα ή και βλάβες με διαφυγή υγρού. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εμφανίζονται 1-3 ημέρες μετά την τοπική εφαρμογή του υπαίτιου φαρμάκου και την έκθεση στον ήλιο. Επιπλέον, μπορεί να επεκταθούν σε περιοχές του δέρματος που δεν έχουν εκτεθεί στον ήλιο.