Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Ξεκινάνε οι αιτήσεις για όσους χρειάζονται βοήθεια στα ΚΑΠΗ της πόλεως των Ιωαννίνων, μέχρι τις 6 Απριλίου η προθεσμία


Ανακοινώθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το νέο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» από το ΚΑΠΗ πόλεως Ιωαννίνων.
Έτσι, όσοι συμπολίτες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», είτε να εντάξουν σε αυτό συγγενικά τους πρόσωπα, πρέπει να δηλώσουν ενδιαφέρον στην υπηρεσία του ΚΑΠΗ πόλεως Ιωαννίνων μέχρι τις 6 Απριλίου.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος γίνεται στα κατά τόπους ΚΑΠΗ, στον κεντρικό φορέα του ΚΑΠΗ που βρίσκεται στην οδό Παπάζογλου 16 και Καπλάνη (τηλ. 2651066601 και 2651065155), καθώς και στην αρμόδια υπάλληλο του ΝΠΔΔ Κλαίρη Λώλη (2651001049) από την οποία θα δίνονται και πληροφορίες για τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για την ένταξη στο πρόγραμμα.

ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ: Κατάληψη στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο


Το Γυμνάσιο και Λύκειο Δελβινακίου έχουν καταλάβει ξανά από σήμερα το πρωί μαθητές του σχολείου, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση των λυκειακών τάξεων στο Δελβινάκι που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Νέα δεδομένα για τα έργα - Ξεμπλοκάρουν Ολυμπία και Ιόνια Οδός;


Το «πράσινο φως» για την απεμπλοκή των 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων από διαδικασίες που καθυστερούν την ολοκλήρωσή τους άναψε χθες, κατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των προσεχών ημερών ο κ. Ρέππας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, για το ξεμπλοκάρισμα των έργων και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Πρόκειται για την «Ολυμπία Οδό» (Ελευσίνα - Κόρινθο - Πάτρα-Πύργος - Τσακώνα), τον «Μορέα» (Κόρινθο - Τρίπολη - Καλαμάτα - Σπάρτη), τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίο» (Μαλιακός μέχρι το Κλειδί), Κεντρικής Ελλάδας (από τη Λαμία μέχρι την Εγνατία) και την «Ιόνια Οδό» (από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας παρουσίασε τις πέντε βασικές προτεραιότητες για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, τις αποκρατικοποιήσεις-παρατάσεις συμβάσεων παραχωρήσεων (π.χ. «Ελ. Βενιζέλος»), το θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες των έργων, την αντιμετώπιση καθημερινών ζητημάτων (π.χ. ΚΤΕΟ) και για τους πέντε αυτοκινητόδρομους που είχαν ανατεθεί με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης σε ιδιώτες.

Ωστόσο, η ολοκλήρωση των έργων «φρέναρε» και καθυστέρησε αρκετά λόγω διαφόρων παραμέτρων, για τις οποίες οι σχετικές αποφάσεις «διαχέονται» και σε άλλα υπουργεία, όπως στο Περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ: http://www.thebest.gr/news/

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Η οικονομία σε πορεία αργού θανάτου»


Την εκτίμηση ότι το πραγματικό δημόσιο έλλειμμα βρίσκεται άνω του 13% του ΑΕΠ και πως δεν γίνονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά απλές διευθετήσεις, εξέφρασε ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε για πορεία αργού θανάτου της ελληνικής οικονομίας και τόνισε πως το ερώτημα προς το λαό δεν είναι εάν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι, αλλά εάν θα καταρρεύσει η χώρα ή όχι.

Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε ριζικές μεταρρυθμίσεις, πραγματικές αποκρατικοποιήσεις και δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογές για να αναλάβει ο λαός τις ευθύνες του.

Ειδικότερα, υπογράμμισε: «Το έλλειμμα του 2010 αρχικώς η κυβέρνηση έλεγε ότι θα το μειώσει στο 8,1% μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος το 2009 πήγανε στο 9,4%. Τελικά εκτιμάται στο 10,2%, και αν το γρατζουνίσει κανείς θα πάει στο 11%. Αν προστεθούν και οφειλές του κράτους στον ιδιωτικό τομέα είμαστε πάνω από 13%. Τι κάναμε αυτή τη χρονιά; Αυτό δείχνει ένα κράτος που παράγει ελλείμματα και δεν μπορεί να κλείσει τις χαίνουσες πληγές».

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε δε λόγο για επερχόμενη καταστροφή, αδιέξοδο και πορεία αργού θανάτου της ελληνικής οικονομίας. «Το ερώτημα προς το λαό δεν είναι αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι, το θέμα είναι αν θα καταρρεύσει η χώρα ή όχι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Δύο νεκροί τα νέα θύματα της ασφάλτου


Φόρος αίματος στην άσφαλτο. Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος, που σημειώθηκε λίγο μετά τις 15:00 στο 15ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Ιωαννίνων-Αθήνας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αλβανικό επιβατικό αυτοκίνητο, κατευθυνόμενο προς τα Γιάννινα, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε με φορτηγό.

Από το επιβατικό αυτοκίνητο νεκροί ανασύρθηκαν ο οδηγός και ο συνοδηγός και σοβαρά τραυματισμένοι οι δύο συνεπιβάτες τους, όλοι αλβανικής καταγωγής.

Ελαφρά τραυματίστηκε ο οδηγός του φορτηγού.
Ο εθνικός δρόμος έχει κλείσει και έχουν σχηματισθεί ουρές αυτοκινήτων χιλιομέτρων.
Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνά η Τροχαία Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Αυξάνεται το έλλειμμα – έρχονται νέα μέτρα


Κοντά στο 10% του ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί το έλλειμμα του 2010, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν τις τελευταίες ώρες από τις Βρυξέλλες.

Η διαρροή των πληροφοριών συμπίπτει χρονικά με την αποστολή των επίσημων στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (EDP), ενώ τα τελικά στοιχεία θα ανακοινωθούν από την Eurostat σε λίγες ημέρες.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το στενό οικονομικό επιτελείο γύρω από τον υπουργό, Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει εικόνα για τα στοιχεία που αποστέλλει αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες η ΕΛΣΤΑΤ, καθώς η Στατιστική Αρχή είναι πλέον πλήρως ανεξάρτητη και δεν ενημερώνει για τα στατιστικά δεδομένα που θέτει στην κρίση της Eurostat.

Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για έλλειμμα 9,4% το 2010 αναθεωρήθηκε επί τα χείρω από την τρόικα κατά 0,2% με αποτέλεσμα η εκτίμηση για το έλλειμμα 2010 να φτάνει πλέον στο 9,6%, αλλά όχι και στο 10%.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η καταγραφή των υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης ως το τέλος του 2010, οι οποίες σύμφωνα με το όριο που έθεσε η τρόικα πρέπει να εξυπηρετούνται μέσα σε 90 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Μαρτίου που βρισκόμαστε υπάρχει πλέον σαφέστερη εικόνα για τα χρέη των νοσοκομείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επίσης για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα παραπάνω οδηγούν όπως όλα δείχνουν τον τελικό «λογαριασμό» κοντά σε έλλειμμα που θα φτάσει το 10% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει μέτρα για να καλύψει τις «μαύρες τρύπες».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Φρένο σε αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές


Φρένο» στις ενδεχόμενες αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές που απειλούν να μετακυλιστούν στην τελική τιμή κρεάτων, πουλερικών και γαλακτοκομικών επιδιώκουν να θέσουν με αγορανομική διάταξη τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Οι υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντ. Ρόβλιας και Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη ανακοίνωσαν την έκδοση αγορανομικής διάταξης με την οποία οι εταιρείες παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας ζωοτροφών υποχρεώνονται να υποβάλουν στη γενική γραμματεία Εμπορίου τους τιμοκαταλόγους των «σύνθετων συσκευασμένων ζωοτροφών εκτροφής παραγωγικών ζώων».

Εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι καταρτίζεται Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός για την υποκατάσταση των εισαγομένων ζωοτροφών από την εγχώρια παραγωγή.

Ο κ. Ρόβλιας ζήτησε «αυτοσυγκράτηση από όλους», ενώ η κ. Αποστολάκη έκανε γνωστό ότι η αύξηση στις τιμές από το 2007 έχει ξεπεράσει το 50% και μετά από μία μικρή αποκλιμάκωση το 2009 διαπιστώνονται από το 2010 εκ νέου ανατιμητικές τάσεις. Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ακόμη ότι το κόστος των ζωοτροφών συμβάλει κατά 60% στο τελικό κόστος προϊόντων.

Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης συμπλήρωσε ότι η συγκέντρωση των κοστολογικών στοιχείων και των στοιχείων τιμοκαταλόγων ενδεχομένως να χρειαστούν στο μέλλον, εάν ανακύψει, ζήτημα παραπομπής του ζητήματος των ανατιμήσεων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει καταγγελία παραγωγών για καρτέλ στις ζωοτροφές. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωοτροφών είναι γύρω στις 10 - 15 και ως επί το πλείστον είναι εισαγωγικές και όπως σημείωσε ο κ. Ρόβλιας «τα καθαρά κέρδη τους επί των πωλήσεων δεν κατατάσσει τον κλάδο στους ιδιαίτερα κερδοφόρους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παρακολουθεί τις τιμολογιακές εξελίξεις η κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για αύξηση της συμμετοχής της ελληνικής αγροτικής παραγωγής στις ζωοτροφές η κ. Αποστολάκη ανέφερε ότι ήδη για το σκοπό αυτό κάνει έρευνα το ΕΘΙΑΓΕ και σε δύο μήνες θα είναι έτοιμα τα σχετικά πορίσματα.

Στόχος, κατέληξε, είναι με το πλέγμα δράσεων που προωθούν τα δύο υπουργεία να διασφαλιστεί η διαφάνεια των συναλλαγών, να παταχθεί το ενδεχόμενο κερδοσκοπίας και της κλιμακούμενης παραβατικής συμπεριφοράς.

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr

ΙΚΑ: Τελεσίγραφο σε όσους δεν ρυθμίζουν τις ασφαλιστικές εισφορές


Για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς προειδοποίησε τους επιχειρηματίες που δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση των ασφαλιστικών τους εισφορών ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης. Χθες, η δυνατότητα ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην κοινωνική οικονομία ήταν τα ζητήματα που εξέτασαν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και οι εκπρόσωποι των ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, «οι επιχειρήσεις που δεν θα υπαχθούν στον νέο διακανονισμό αποπληρωμής θα υποστούν τις συνέπειες των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί)».

Για «απόπειρα πιο αναλυτικής και ευέλικτης δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος, ζητώντας να είναι «είναι η τελευταία φορά που τέτοιες έκτακτες διαδικασίες επιχειρούν να λύσουν προβλήματα ρευστότητας και συμπεριφορών των εργοδοτών».

Η ΓΣΕΕ επέμεινε στο ζήτημα δημιουργίας πλαισίου μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους κάνουν δόλια χρήση της ρύθμισης ώστε να λάβουν μεν την ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά να να μην πληρώσουν. Σε αυτήν την περίπτωση «θα πρέπει αμέσως να κινούνται οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης που σημαίνει κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και δήμευση περιουσιών αυτών που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία» εξήγησε σχετικώς ο κ. Παναγόπουλος.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, δήλωσε χθες ο κ. Κουτρουμάνης, επισημαίνοντας πως έχει ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των ταμείων. Το εν λόγω σχέδιο, αν και δεν θα ενταχθεί στο πακέτο των 50 δισ. ευρώ, κατά δήλωση Κουτρουμάνη θα συμβάλει εμμέσως στο γενικότερο πλάνο που υπάρχει για την αξιοποίηση της περιουσίας. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη «τα ταμεία επιχορηγούνται από το κράτος και κατά συνέπεια όσο καλύτερα αξιοποιούν την περιουσία τους, τόσο λιγότερα χρειάζονται (από το κράτος)».

Θετική στη ρύθμιση ήταν η ΕΣΕΕ. Διά του προέδρου της, κ. Βασίλη Κορκίδη, «καλεί τους 287.000 ασφαλισμένους εμπόρους να ανταποκριθούν και να υπαχθούν στις πάγιες και νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις του ΟΑΕΕ που προβλέπουν μικρή προκαταβολή, μηνιαίο διακανονισμό και μία μικρή έκπτωση για προκαταβολή ασφαλιστικών εισφορών».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Μίνι - πτυχιακή για την είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


Ρόλο-κλειδί για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα έχει από το 2014 ο καινούργιος θεσμός της ερευνητικής εργασίας, δηλαδή μίας μίνι πτυχιακής, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο για το Νέο Λύκειο που θα δημοσιοποιηθεί εντός της εβδομάδας από το υπουργείο Παιδείας.

Προκειμένου να εξοικειωθούν οι μαθητές με τον νέο θεσμό, επικρατούσα σκέψη του υπουργείου είναι να προβλέπονται ερευνητικές εργασίες από την Α' Λυκείου, οι οποίες δεν θα υπολογίζονται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Στη Β' και Γ' Λυκείου οι μαθητές θα κληθούν να παραδίδουν ένα μίνι ερευνητικό πρότζεκτ ανά τετράμηνο και η βαθμολόγησή του θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Για την υλοποίηση των εργασιών, ορισμένες από τις οποίες θα μπορούν να είναι ομαδικές, θα ακολουθούν ανάλογη διαδικασία με αυτή που ακολουθείται στα πανεπιστήμια και σε αρκετά σχολεία της Ευρώπης.

Αυτό σημαίνει ότι μία εργασία για να είναι πλήρης θα πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία από διαφορετικούς τομείς γνώσης και διαφορετικά μαθήματα.

Στο τέλος οι μαθητές θα καλούνται να παρουσιάσουν τις εργασίες τους στην τάξη και η αξιολόγηση θα έχει πιθανότατα ανάλογη βαρύτητα με τη βαθμολογία των υπολοίπων μαθημάτων και θα γίνεται από επιτροπή.

ΟΓΑ: Δώρο Πάσχα και σύνταξη την 1η Απρίλη για τους συνταξιούχους


Την Παρασκευή 1η Απριλίου θα καταβληθούν σε συνολικά 808.588 συνταξιούχους του Ο.Γ.Α. το Δώρο Πάσχα και σύνταξη μηνός Απριλίου, με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ που έχουν επιλέξει.

Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων και του Δώρου Πάσχα 2010 ανέρχεται σε 532.723.048,76 ευρώ.

Μικρός αριθμός συνταξιούχων του ΟΓΑ που δεν έχει απογραφεί και ενταχθεί στο νέο σύστημα πληρωμής των συντάξεων μέσω Λογαριασμού Τράπεζας ή

Λογαριασμού ΕΛ.ΤΑ., θα πληρωθεί τη σύνταξη και το δώρο με εντολές πληρωμής, σε οποιοδήποτε κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΑΤΕ).

Για την πληρωμή τους στην Τράπεζα οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους:

α)την αστυνομική τους ταυτότητα

β) απόκομμα ταχυδρομικής επιταγής πληρωμής της σύνταξής τους προηγούμενου

μήνα ή το βιβλιάριο υγείας, στα οποία αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου Συνταξιούχου.

Για την πληρωμή των συντάξεων επιζώντων μελών (χηρείας-ορφανικές), υποχρεωτικά θα προσκομισθεί από τους δικαιούχους και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Τέλος, ο ΟΓΑ ενημερώνει ότι, όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν απογραφεί πρέπει να φροντίσουν άμεσα να απογραφούν, με άνοιγμα λογαριασμού σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή ΕΛ.ΤΑ για την πληρωμή της σύνταξής τους, μέχρι 11 Απριλίου 2011, διότι από το μήνα Μάιο 2011 η καταβολή των συντάξεών του ΟΓΑ, θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με πίστωση Τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού ΕΛ.ΤΑ.

Για την απογραφή απαιτούνται το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ.

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr

ΑΠΟΣΥΡΣΗ: Αποσύρθηκαν 7.000 αυτοκίνητα σ' ένα μήνα!


Ικανοποιητικά φαίνεται να προχωράει το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας. Σχεδόν, ένα μήνα μετά την εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης κι ενώ έχουν ήδη αποσυρθεί περισσότερα από 7.000 παλιά αυτοκίνητα, οι εισαγωγείς αυτοκινήτων εμφανίζονται ικανοποιημένοι, εκφράζοντας, ωστόσο, συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της εφαρμογής του.
Όποιος ενδιαφέρεται να κάνει χρήση του μέτρου της απόσυρσης, μπορεί ν’ απευθυνθεί σ’ ένα από τα κέντρα ανακύκλωσης της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδας (ΕΔΟΕ), τα περισσότερα από τα οποία αναλαμβάνουν την διαγραφή του αυτοκινήτου από τα μητρώα της Περιφέρειας. Απαιτείται μία βεβαίωση από τη ΔΟΥ στην οποία είναι εγγεγραμμένο το αυτοκίνητο, ότι ο ιδιοκτήτης του δεν χρωστάει τέλη κυκλοφορίας για όλα τα έτη που κυκλοφορεί το αυτοκίνητο, εκτός εάν έχουν κατατεθεί οι πινακίδες.
Σημειώνεται ότι οι περισσότερες εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων, αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση της παραπάνω διαδικασίας για τους πελάτες τους.

ΔΟΕ-ΟΛΜΕ: 24ωρη απεργία αύριο Τετάρτη 30 Μαρτίου δάσκαλοι και καθηγητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων


Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο Τετάρτη 30 Μαρτίου, δάσκαλοι (ΔΟΕ), καθηγητές (ΟΛΜΕ) και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ) αντιδρώντας στις καταργήσεις και συγχωνεύεις σχολικών μονάδων και διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση του Οργανισμού Περίθαλψης ώστε να εξασφαλιστεί δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους δικαιούχους και να πληρωθούν οι αναπληρωτές του ΕΣΠΑ.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ: Αύξηση των διδακτικών ωρών, ολοήμερο πρόγραμμα και ζώνη εξωσχολικών δραστηριοτήτων για το δημοτικό και το γυμνάσιο


Μεγάλες αλλαγές σε γυμνάσιο και δημοτικό περιλαμβάνει η τελική πρόταση του παιδαγωγικού ινστιτούτου, με στόχο το ωράριο να μετατραπεί σε ολοήμερο ωράριο.
Για το Δημοτικό, προτείνεται η σχολική μέρα να ξεκινά από τις 8:00 π.μ. και να λήγει στις 3:00 μ.μ. με περίπου μία ώρα για γεύμα και διάλειμμα και μικρότερα διαλείμματα ενδιάμεσα των μαθημάτων. Για τις Ε’ και Στ’ τάξεις προτείνεται να λήγει η σχολική μέρα στις 3:30.
Στο γυμνάσιο η πρόταση είναι η σχολική μέρα να ξεκινά από τις 8:00 π.μ. και να λήγει στις 4:00 μ.μ. με μισή ώρα για γεύμα, καθώς και διαλείμματα ενδιάμεσα των μαθημάτων.
Οι πρόσθετες διδακτικές ώρες θα περιλαμβάνουν τη ζώνη για ξένες γλώσσες (που βασίζεται σε επιλογές και επίπεδα), καθώς και τουλάχιστον 5 πρόσθετες ώρες τη βδομάδα που εντάσσονται στο πεδίο σχολική και κοινωνική ζωή και αφορούν προσωπική μελέτη και ενίσχυση, εργασίες/ projects που προτείνονται στο πλαίσιο των μαθησιακών-διδακτικών αντικειμένων και θέματα όπως το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και αθλητικές δραστηριότητες
Μάλιστα το παιδαγωγικό ινστιτούτο προτείνει και την ενοποίηση διδακτικών ωρών σε μακρύτερες διδακτικές περιόδους όπου αυτό ενδείκνυται παιδαγωγικά.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όπου αυτό είναι εφικτό, δύναται να συνδυάζονται δύο διδακτικές ώρες σε ένα συνεχόμενο δίωρο, ώστε να γίνεται η εργασία του μαθητή μέσα στην τάξη.
Το παιδαγωγικό ινστιτούτο ζητά μετά τη λήξη της σχολικής μέρας το σχολείο να μην κλείνει, αλλά να μπορούν να υλοποιούνται από τους τοπικούς φορείς (δήμοι, κοινότητες) εξωσχολικές δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις επιλεγμένων σχολείων της περιοχής που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές.
Πάντως οι ιθύνοντες του παιδαγωγικού ινστιτούτου, επισημαίνουν ότι με τις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές οι συγκεκριμένες προτάσεις είναι δύσκολο να εφαρμοστούν:
"Οι παραπάνω προτάσεις αποσκοπούν σε ένα πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να προσφέρει στους μαθητές καλύτερη ποιότητα μάθησης και μια καλύτερη σχολική εμπειρία.
Είναι γεγονός όμως ότι οι προτάσεις αυτές σηματοδοτούν ρήξη με τις πρακτικές του παρελθόντος, καθώς και ότι θα πρέπει να επιλυθούν μια σειρά πρακτικών προβλημάτων σε σχέση με τα τωρινά δεδομένα του εκπαιδευτικού συστήματος, π.χ. όσον αφορά σχολεία που λειτουργούν πρωί-απόγευμα (αποτελούσαν το σχολικό έτος 2005-06 το 02,8% των γυμνασίων, τα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία, την οργάνωση του γυμνασίου σε τρίμηνα, κ.ο.κ.
Είναι επίσης προφανές ότι η επέκταση του ωραρίου σε ολοήμερο συνδέεται με πρόσθετο οικονομικό κόστος, ενώ άλλες προτάσεις που αφορούν την αναδιοργάνωση του χρόνου συνδέονται με μείωση του κόστους της εκπαίδευσης".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Μετρητά τέλος στις μεγάλες συναλλαγές από την Παρασκευή 1η του Απρίλη


Τα μετρητά γίνονται παρελθόν από την Παρασκευή 1η του Απρίλη για συναλλαγές που έχουν αξία από 3.000 και πάνω.
Από την πρώτη του Ιανουαρίου του 2012 το μέτρο θα ισχύει για τις συναλλαγές από τα 1.500 ευρώ και πάνω.

Στο εξής λοιπόν φορολογικά στοιχεία, που εκδίδονται από επιτηδευματίες, για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες θα εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπέζας, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές.

Στο ποσό συνυπολογίζεται και ο ΦΠΑ.

Τι θα γίνει με τις δόσεις; Ευτυχώς αυτή τη φορά έχουν δώσει την απάντηση πριν την ισχύ του μέτρου.

Η αξία της αγοράς ή της υπηρεσίας θα φαίνεται ολόκληρη στην απόδειξη, αλλά ο πελάτης θα επιβαρύνεται τμηματικά, όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα.

Για παράδειγμα αν κάποιος κάνει μια αγορά αξίας 5.000 ευρώ σε 18 άτοκες δόσεις, θα πάρει απόδειξη για ολόκληρο το ποσό και θα χρεώνεται κάθε μήνα με το ποσό των 278 ευρώ.

Τώρα, στις περιπτώσεις όπου ο πελάτης δεν έχει ούτε πιστωτική η χρεωστική κάρτα, ούτε μπορεί να βγάλει επιταγή, τότε ο έμπορος ή ο επαγγελματίας θα είναι υποχρεωμένος να κόβει ένα παραστατικό το οποίο στη συνέχεια θα είναι επίσης υποχρεωμένος να το καταθέτει στην τράπεζα.


Ποιες συναλλαγές αφορά:

Προκαταβολές που εισπράττονται ή τμηματικές καταβολές, που αφορούν συναλλαγές ύψους άνω του ισχύοντος κάθε φορά ορίου, ανεξαρτήτως του ποσού έκαστης τμηματικής καταβολής ή προκαταβολής.
Πώληση αγαθών (όπως οχήματα, κ.λπ.) σε ιδιώτη "με ανταλλαγή", η διαφορά της αξίας που προκύπτει από το συμψηφισμό των αμοιβαίων ανταπαιτήσεων, εφόσον αυτή υπερβαίνει το ισχύον κάθε φορά όριο.
Αλλαγή λιανικώς πωληθέντων αγαθών, η αξία των οποίων προηγουμένως έχει εξοφληθεί, για τη νέα απόδειξη λιανικής πώλησης που εκδίδεται.
Επιστροφή αγαθών, εφόσον μεταγενέστερα η απαίτηση του ιδιώτη συμψηφισθεί με επόμενη αγορά αγαθών.
Σε περίπτωση συναλλαγής που εξοφλείται, μερικώς ή ολικώς, με εκχώρηση από τον ιδιώτη προϊόντος δανείου που βαρύνει αυτόν, με κατάθεση του σχετικού ποσού στο λογαριασμό του πωλητή - επιτηδευματία, για το τυχόν υπολειπόμενο ποσό, ανεξαρτήτως αξίας, εφόσον η τιμολογούμενη αξία της συναλλαγής υπερβαίνει το ισχύον κάθε φορά όριο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Πρόσληψη 2.300 μόνιμων νοσηλευτών


Δύο νέες προκηρύξεις για την κάλυψη 2.300 κενών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.
Η πρώτη αφορά 2.100 μόνιμους υπαλλήλους σε νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας, κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ Νοσηλευτικής, ΤΕ Επισκεπτών/τριών Υγείας, ΤΕ Μαιευτικής και ΤΕ Μαιών- Μαιευτών, ΔΕ Αδελφών Νοσοκόμων καθώς και ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού όπως Βοηθοί Θαλάμων ή Μεταφορείς Ασθενών.