Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Αυστηρότερος και με βαριά πρόστιμα ο νέος αντικαπνιστικός νόμος


Ο νέος αντικαπνιστικός νόμος του Υπουργείου Υγείας κατατέθηκε στη Βουλή με στόχο την καθολική απαγόρευση στους δημόσιους χώρους.
Με αυτό καταργείται μεταξύ άλλων η δυνατότητα διαμόρφωσης ειδικού χώρου καπνιζόντων (έως ½ του συνολικού εμβαδού) σε κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και καζίνο άνω των 300 τ.μ., καθώς και καταστήματα που νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια, με ταυτόχρονη κατάργηση του προβλεπόμενου ετήσιου τέλους.
Στα 200 ευρώ το πρόστιμο για τσιγάρο σε παιδικές χαρές και χώρους αθλοπαιδιών ανηλίκων 
Όσον αφορά στους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων, η απαγόρευση του καπνίσματος επεκτείνεται εφεξής πέραν των κλειστών χώρων και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων (σ.σ. παιδικές χαρές κλπ), όπου προβλέπεται μάλιστα τετραπλασιασμός του προστίμου από τα 50 ευρώ στα 200 ευρώ για τους παραβάτες καπνιστές και διατηρείται στα 500 ευρώ για τους υπεύθυνους διαχείρισης των χώρων.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο πέραν των απαγορεύσεων που ισχύουν ήδη, πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος επιβάλλεται πλέον και στους εξής χώρους:  
-σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας, κλειστούς ή στεγασμένους
Εξαιρούνται: χώροι για την παρασκευή προϊόντων καπνού
-σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως εκείνα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης
-στους παντός είδους χώρους αναμονής
-στα αεροδρόμια
Εξαιρούνται: χώροι που θα προσδιοριστούν ειδικά για καπνιστές
-στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων 
-στα παντός είδους κυλικεία 
-στα παντός είδους ΜΜΜ συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΞΙ και των αγοραίων

Πρώτο τρίποντο για την Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Α.Σ. Φλόγα Πετσαλίου 3-1)


* Το πρώτο  τρίποντο την φετινή αγωνιστική σεζόν πήρε στο γήπεδο Epirus Sport    η «γηπεδούχος» Αναγέννηση από την Φλόγα Πετσαλίου με σκορ 3-1 για την  3η  αγωνιστική του Α΄ Ομίλου της  MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής.
Η Φλόγα Πετσαλίου προηγήθηκε στο ημίχρονο με 0-1 με τον  Παντούλη Αναστάσιο στο 15΄.
Στο δεύτερο ημίχρονο η Αναγέννηση ανέβασε την απόδοση της και ισοφάρισε στο 73΄  με φάουλ του Καμονά Ιωάννη.
Ο Μπάσιος Γεράσιμος με πλασε στο 90΄ έδωσε προβάδισμα στην  Αναγέννηση κάνοντας το 2-1.
Το τελικό 3-1 έγραψε  στο 91΄ με πλασέ ο Ντόντης Βασίλειος.
Οι φιλοξενούμενοι  τελείωσαν τον αγώνα με εννέα παίκτες καθώς αποβλήθηκαν στο 88΄ οι Κλεισούρας Αντώνιος και Κλεισούρας Αντώνιος με απευθείας κόκκινη κάρτα.
Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου:
Γέρακος Δημήτριος, Τάσιος Αλέξανδρος (Τσουμάνης Παναγιώτης 76΄), Σίμος Χρήστος (Μπάσιος Γεράσιμος 70΄), Γκορίτσας Παναγιώτης, Πότσης Θεόδωρος, Μπάσιος Χρήστος,  Ντεμίρης Σπυρίδων (Θωμαΐδης Γεώργιος 66΄), Ντόντης Βασίλειος  Βασιλείου Ηλίας, Καμονάς Ιωάννης, Μακολλάρι Μαρινγκλέν
Α.Σ. Φλόγα Πετσαλίου:
Μητσόπουλος Ιωάννης, Αρβανίτης Απόστολος, Τάτσης Βασίλειος, Φίνος Φώτιος, Παντούλης Αναστάσιος, Ζαχάρης Χρήστος, Κοροβεσάι Άγγελος, Κλεισούρας Αντώνιος (Γκόγκος Δημήτριος 85'), Κλεισούρας Αντώνιος, Harizaj Robert, Αρβανίτης Γεώργιος (Γιώτης Γεώργιος-Κώστας 70')

Τα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 5 Οκτωβρίου  2019
Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ 2-0
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 3-0
Α.Σ. ΑΧΕΡΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 0-8
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ  1-2  
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 3-1
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ–ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 6-1
Κυριακή 6 Οκτωβρίου  2019
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (15:00)
Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (15:00)

ΔΕΗ: Από την Τρίτη οι ρυθμίσεις για τους ευάλωτους οικιακούς πελάτες


Από την Τρίτη  8 Οκτωβρίου και μόνο μέσω κλήσης στο 11770 θα μπορούν οι πολίτες να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς την ΔΕΗ με νέες μειωμένες διεξόδους εξόφλησης.
Προκαταβολή που ξεκινάει από 5% έως 30%, ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και πολλές δόσεις είναι οι αλλαγές που θα εφαρμόσει η ΔΕΗ.

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας με Πληροφοριακό Κέντρο στην 7η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Άρτας


Προτεραιότητα δόθηκε στην ενημέρωση των παιδιών με ενημερωτικές διαλέξεις και διαδραστικά μέσα, σε θέματα κυκλοφοριακής και οδικής παιδείας, αλλά και συνολικά στην ενημέρωση των πολιτών για τους τρόπους προστασίας τους από τους επιτήδειους
Πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για διάφορα θέματα μέσα από διαπροσωπική επικοινωνία με εξειδικευμένα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και με έντυπο ενημερωτικό υλικό
Ολοκληρώθηκε η λειτουργία του Πληροφοριακού Κέντρου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, στο πλαίσιο της 7ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Άρτας, που διεξήχθη στο Εκθεσιακό Κέντρο «Κώστας Βάγιας», από 27 Σεπτεμβρίου έως και 3 Οκτωβρίου 2019.
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα ειδικών δράσεων που αναπτύσσουν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την συνεχή ενημέρωση, την εξυπηρέτηση και την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Το εν λόγω Πληροφοριακό Κέντρο επισκέφτηκε πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι φορέων και τοπικών αρχών της Άρτας, όπου είχαν τη δυνατότητα με τη βοήθεια έντυπου και ψηφιακού υλικού, αλλά και μέσα από τη διαπροσωπική επικοινωνία με εξειδικευμένους αστυνομικούς, να ενημερωθούν σε θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, για τους τρόπους προστασίας τους από επιτήδειους που επιχειρούν να τους κλέψουν ή να τους εξαπατήσουν, καθώς επίσης για το έργο και τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα οδικής ασφάλειας, με τη χρήση έντυπου και ψηφιακού υλικού καθώς και με ενημερωτικές διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν από Αξιωματικούς του Τμήματος Τροχαίας Άρτας σε πάνω από (600) μαθητές σχολείων.
Επιπλέον, υπήρχε ειδικό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και γυαλιά προσομοίωσης, όπου μέσα από το παιχνίδι, οι μικροί επισκέπτες εξοικειώθηκαν με τους κανόνες σωστής οδηγικής συμπεριφοράς, μαθαίνοντας να κυκλοφορούν με ασφάλεια.
Τέλος, για τα παιδιά υπήρχε στο χώρο δίκυκλη μοτοσικλέτα της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδική κατασκευή, η οποία τους έδινε την ευκαιρία να φωτογραφηθούν ως αστυνομικοί.

Φούσας Γρ. Στέφανος: Αυτές είναι οι έξι συχνότερες παθήσεις της καρδιάς


Aναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτίες που προκαλούν τις σοβαρότερες και συχνότερες παθήσεις της καρδιάς, αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
1. Στεφανιαία νόσος
Α. Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και ασταθής στηθάγχη.
Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι η συχνότερη αιτία θανάτου και έπονται τα τροχαία δυστυχήματα και ο καρκίνος. Οφείλεται σε ρήξη ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας με αποτέλεσμα να αποφράσσεται το αγγείο ολικώς ή μερικώς (στο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή στην ασταθή στηθάγχη αντίστοιχα). Θεραπεία: αντιμετώπιση με πρωτογενή αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου εντός των πρώτων 2-3 ωρών.
Β. Σταθερή στηθάγχη
Στην κόπωση παρατηρείται πόνος στο στήθος και οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου ενώ απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα. Παρατηρείται σε χρόνια σταθερή βλάβη των στεφανιαίων αγγείων. Θεραπεία: αντιμετώπιση με φαρμακευτική αγωγή. Εφ’ όσον τα ενοχλήματα επιμένουν τότε ενδείκνυται ο στεφανιογραφικός έλεγχος για πιθανή επεμβατική αντιμετώπιση.
2. Βαλβιδοπάθειες
Συχνότερες είναι οι βαλβιδοπάθειες των αριστερών κοιλοτήτων και οφείλονται συνήθως σε εκφυλιστικές βλάβες. Η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας σε νέους ασθενείς με μικρό χειρουργικό κίνδυνο γίνεται καρδιοχειρουργικά, ενώ στους ηλικιωμένους με υψηλό χειρουργικό κίνδυνο γίνεται διαδερμικά. Η σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδος σε πρώιμα στάδια πρέπει να διορθώνεται χειρουργικά. Σε προχωρημένες καταστάσεις σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου δύναται να επιδιορθωθεί διαδερμικά.
3. Καρδιακή ανεπάρκεια
Ως καρδιακή ανεπάρκεια ορίζεται η αδυναμία της καρδιάς να εξασφαλίσει επαρκή αιμάτωση προς τα περιφερικά όργανα. Οφείλεται είτε σε αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση είτε σε πρωτοπαθή πάθηση του καρδιακού μυός (μυοκαρδιοπάθεια) είτε σε πάθηση των βαλβίδων της καρδιάς ή σε στεφανιαία νόσο (έμφραγμα του μυοκαρδίου). Η αντιμετώπισή της εξαρτάται από τη θεραπεία του υποκείμενου νοσήματος, που την προκαλεί.
4. Αρρυθμίες (Υπερκοιλιακές & Κοιλιακές )
Οι αρρυθμίες αποτελούν διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Αδρά χωρίζονται στις υπερκοιλιακές και κοιλιακές αρρυθμίες. Οι υπερκοιλιακές είναι καλοήθεις (κολπική μαρμαρυγή και λοιπές υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες). Οι κοιλιακές (κοιλιακή ταχυκαρδία, κοιλιακή μαρμαρυγή), οι οποίες είναι επικίνδυνες για τη ζωή. Η θεραπεία ποικίλει από αμιγώς συντηρητική, επεμβατική εώς και τοποθέτηση βηματοδότη και απινιδωτών.
5. Περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα
Συχνά έχουμε νόσο του περικαρδίου και του μυοκαρδίου, κυρίως στα πλαίσια ιογενών λοιμώξεων. Αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Σε περίπτωση υποτροπής χορηγείται εξειδικευμένη αγωγή.
6. Ενδοκαρδίτιδα
Σπάνια νόσος με υψηλή θνητότητα, εάν δεν θεραπευθεί. Προκαλείται από προσβολή των βαλβίδων της καρδιάς από μικροβιακό παράγοντα.

*Ο Στέφανος Γρ. Φούσας MD, FESC, FACC είναι Συντονιστής του Τομέα Καρδιάς στο METROPOLITAN GENERAL, Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας, Τ. Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Ξεκινά από τις 15 Οκτωβρίου η διάθεσή του πετρελαίου θέρμανσης


Ξεκινά από τις 15 Οκτωβρίου η διάθεσή του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από την περσινή χρονιά.
Οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι  στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα η τιμή ανά λίτρο του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι 1,10-1,15 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στην επαρχία η τιμή μπορεί να φθάσει και το 1,20 ευρώ.
Πρόκειται για τιμή έως και 18 λεπτά ακριβότερη σε σχέση με αυτήν που έκλεισε τον Απρίλιο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Επιστολή για διετή παράταση της μειωμένης φορολογίας στο τσίπουρο


Με επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ζητά να παραταθεί για δύο χρόνια το καθεστώς μειωμένης φορολογίας στο τσίπουρο και τη τσικουδιά, και να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Αυτό έκανε γνωστό στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Νίκου Καραθανασόπουλου, που τόνισε ότι «αν εφαρμοστεί η απόφαση της 11ης Ιουλίου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φορολογία του τσίπουρου και τσικουδιάς θα οδηγήσει τους μικρούς παραγωγούς σε μαζικό ξεκλήρισμα».

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 07-10-2019 έως 13-10-2019)


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 07έως 13 Οκτωβρίου του έτους 2019) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δεύτερα (07-10-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς – Κούρεντα – Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγκος – Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
Τρίτη (08-10-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα –Αλεποχώρι – Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα.
Τετάρτη (09-10-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (10-10-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή –Ελεύθερο –Παλιοσέλλι – Πάδες –Άρματα –Δίστρατο.
Παρασκευή (11-10-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Κυριακή (13-10-2019) και ώρες από 18:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δεύτερα (07-10-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Άγιος Κοσμάς – Ωραιόκαστρο – Κάτω Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό.
Τρίτη (08-10-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Πωγωνιανή – Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες.
Τετάρτη (09-10-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Πέμπτη (10-10-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο.
Παρασκευή (11-10-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Kέδρος –Πετροβούνι – Ποτιστικά –Παλαιοχώρι Συρράκου –Μιχαλίτσι – Βαπτιστή -Χουλιαράδες.
Σάββατο (12-10-2019) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι - Διχούνι.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Δευτέρα (07-10-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
Τρίτη (08-10-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατός – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή– Σκούπα – Δαφνωτή.
Τετάρτη (09-10-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία - Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
Πέμπτη (10-10-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Παρασκευή (11-10-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλοχώρι – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές.
Σάββατο (12-10-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
 Δευτέρα (07-10-2019) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγια
 Τρίτη (08-10-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (09-10-2019) και ώρες από 16:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (10-10-2019) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (11-10-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.
 Σάββατο (12-10-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη – Τζάρα – Θέμελο – Χόχλα – Κουκούλι.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Δευτέρα (07-10-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (08-10-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (09-10-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (10-10-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
 Παρασκευή (11-10-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Κυριακή (12-10-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα - Τσαγκάρι - Φροσύνη - Αυλότοπος - Κουκλιοί – Γλυκή.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 29χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

11 αλλαγές στα νύχια που δεν πρέπει να αμελείτε


Οι αλλαγές στο χρώμα, την υφή ή το σχήμα των νυχιών είναι πολύ συνηθισμένες. Παρότι όμως συχνά είναι αθώες, μερικές φορές υποκρύπτουν κάτι σοβαρό, αφού είναι πολλά τα συστηματικά νοσήματα και οι διαταραχές που επηρεάζουν τα νύχια.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική) τα υγιή νύχια είναι λεία και με ομοιογενές χρώμα. Καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να αναπτυχθούν σε αυτά κάθετες γραμμές ή να γίνουν λίγο πιο εύθραυστα. Οι αλλαγές αυτές είναι αβλαβείς, ενώ τυχόν σημάδια που οφείλονται σε τραυματισμό συνήθως μεγαλώνουν μαζί με τα νύχια.
Το χρώμα και την υφή των νυχιών επηρεάζουν και οι μυκητιάσεις, που αποτελούν τις συχνότερες παθολογικές καταστάσεις σε αυτά. 
Υπάρχει, όμως, ενδεχόμενο να αναπτυχθούν πάνω τους κηλίδες, αποχρωματισμοί και αλλοιώσεις εξαιτίας άλλων παθολογικών καταστάσεων. 
Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να είναι τοπικές (π.χ. μολύνσεις) ή συστηματικές (γενικευμένες). 
Στις συστηματικές ανήκουν διάφορα νοσήματα (από την καρδιοπάθεια έως τις ανεπάρκειες ορισμένων βιταμινών) ή ακόμα και οι δηλητηριάσεις. Την εμφάνιση των νυχιών μπορεί επίσης να επηρεάσουν ορισμένα φάρμακα (π.χ. αυτά της χημειοθεραπείας για τον καρκίνο).
«Οι αλλαγές που συμβαίνουν στα νύχια εξαιτίας συστηματικών παθολογικών καταστάσεων ή φαρμάκων είναι πολλές και διαφορετικές, αλλά σπανίως μπορεί να γίνει διάγνωση μιας πάθησης μόνο από αυτές», λέει ο κ. Μιχελάκης. «Συνήθως η όποια αλλαγή αξιολογείται σε συνάρτηση με άλλα συμπτώματα που ενδεχομένως έχει ο ασθενής, καθώς και με τα ευρήματα διαγνωστικών εξετάσεων που μπορεί να ζητηθούν».
Γιατί όμως είναι τόσο ευαίσθητα τα νύχια; «Δεν είμαστε βέβαιοι. Παραμένουν άγνωστοι οι ακριβείς υποκείμενοι μηχανισμοί που τα καθιστούν ευαίσθητα στα διάφορα νοσήματα», απαντά.
Ο κ. Μιχελάκης παραθέτει μερικές συνηθισμένες αλλαγές στα νύχια, που πρέπει να αξιολογούνται από τον δερματολόγο ιατρό διότι ενδέχεται να υποκρύπτουν κάτι σοβαρό.