Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Ψήφισμα για τη «ΔΩΔΩΝΗ»

Η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που συνήλθε την Κυριακή 11/3/2012, εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Αθήνα 11-3-2012


Οι απόδημοι Ηπειρώτες παρακολουθούμε με οργή την προσπάθεια που γίνεται αυτές τις μέρες να μπει στην τελική ευθεία το έγκλημα της πώλησης της Ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.
Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ, οι Ομοσπονδίες και τα εκατοντάδες σωματεία μέλη μας, ερμηνεύοντας την αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων απόδημων Ηπειρωτών, έχουν όλα τα τελευταία χρόνια σταθεί σταθερά αντίθετοι σε κάθε απόπειρα να χάσει η ΔΩΔΩΝΗ τον κρατικοσυνεταιριστικό, το δημόσιο χαρακτήρα της και να πουληθεί με τη μια ή άλλη μορφή σε ιδιώτες. Η συζήτηση που τελευταία αναπτύσσεται για εταιρεία λαϊκής βάσης, για μετοχές στους Ηπειρώτες κλπ, μόνο ένα σκοπό θα υπηρετήσει: Να αποδυναμωθεί το ένα και μοναδικό αίτημα που σε όλα τα όργανα της Ηπειρωτικής αποδημίας (Γενικές Συνελεύσεις, Γενικά Συμβούλια, Διοικητικά Συμβούλια) τα τελευταία χρόνια έχουμε συζητήσει και καταλήξει:


Η ΔΩΔΩΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ!
Σήμερα, στη Γενική μας Συνέλευση επιβεβαιώνουμε άλλη μια φορά τη θέληση μας να υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΩΔΩΝΗΣ και επαναλαμβάνουμε όσα έχουμε κατά καιρούς εκφράσει:
Τασσόμαστε αλληλέγγυοι προς τους κτηνοτρόφους και όλο τον Ηπειρωτικό λαό, τη δίκαιη αντίδρασή τους για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ, και τούτο γιατί παρά τις συνεχείς επί δεκαετίες υπονομεύσεις, εμφανείς και υπόγειες, εκ των έξω και των ένδον, με στόχο την εξαγορά και την ιδιωτικοποίηση:
α) Στήριξε και στηρίζει ουσιαστικά το εισόδημα του παραγωγού γάλακτος.
β) Προσφέρει πρώτης ποιότητας προϊόντα με διεθνή αναγνώριση, αποδοχή και υψηλή ανταγωνιστικότητα.
γ) Συμβάλει ως κερδοφόρα επιχείρηση στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και εθνικής οικονομίας.
δ) αποτελεί το βηματοδότη της διαμόρφωσης των τιμών γάλακτος απ’ τον παραγωγό και κατ’ επέκταση από τον καταναλωτή και ως εκ τούτου
ε) αποτελεί εν δυνάμει εμπόδιο στην επικράτηση σχετικών καρτέλ και φραγμό στην κερδοσκοπία στον τομέα αυτό.
Θεωρούμε ότι συνυφασμένο θέμα είναι και το ζήτημα της πώλησης της ΑΤΕ σε ιδιωτικών συμφερόντων τράπεζες για το οποίο, επισημαίνουμε:
α) Τον κίνδυνο εκποίησης και των θυγατρικών εταιρειών της ΑΤΕ μεταξύ των οποίων και της ΔΩΔΩΝΗΣ.
β) Το τελικό ξεκλήρισμα που ενδεχομένως οδηγηθούν οι αγρότες μας, ως συνέπεια των τεράστιων σε μέγεθος και αριθμό περιουσιών τους υποθηκευμένων στην ΑΤΕ, από τη μεταφορά και εκποίηση.
γ) Επίσης επισημαίνεται και το οξύμωρο όσο και τραγελαφικό της υπόθεσης, το κράτος να χρηματοδοτεί το ιδιωτικό τραπεζικό πλέγμα με χρήμα του δημοσίου και τούτο να επιχειρεί να αγοράσει με αυτά τα χρήματα την περιουσία του Δημοσίου!!
Για τους λόγους αυτούς και επειδή το ζήτημα έχει πολιτική και μόνο λύση το Γ.Σ. της ΠΣΕ απαιτεί από την κυβέρνηση:
Ø Να μην επιχειρήσει την αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ πωλώντας της μετοχές της ΑΤΕ σε οποιονδήποτε και με την οποιαδήποτε μορφή
Ø Ζητά άμεσες και σαφείς εγγυήσεις και δεσμεύσεις και όχι αοριστίες και υπεκφυγές
Ø Άρνηση, αν υφίσταται επ’ αυτού, υπακοής σε σχετική δέσμευση του διαβόητου μνημονίου του ΔΝΤ και Ε.Ε.
Ø Στήριξη με συγκεκριμένες πολιτικές της γαλακτοβιομηχανίας και του σχετικού πρωτογενούς τομέα, που ανταποδοτικά θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
Ø Εξυγίανση, στήριξη και σωστή λειτουργία των παραγωγικών Συνεταιρισμών και Συνεταιριστικών οργανώσεων και τέλος
Ø Να απορρίψει εξαγορά της ΑΤΕ από άλλες ιδιωτικές τράπεζες, αλλά αντιθέτως να προχωρήσει με πρόσφορα μέτρα στην εξυγίανσή της.
Καλούμε όλα τα σωματεία και φορείς της Ηπειρωτικής αποδημίας, να εκφράσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την απόφαση μας αυτή.

ΟΑΕΔ: Κανονικά και όχι μειωμένο το επίδομα ανεργίας του Μαρτίου

Κανονικά, και όχι «κουρεμένα» κατά 22%, θα καταβληθούν την ερχόμενη Παρασκευή τα επιδόματα ανεργίας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Τα νέα μειωμένα ποσά, που προβλέπονται από την Kοινή Yπουργική Aπόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, η οποία υπεγράφη την 1η Μαρτίου, θα ισχύσουν, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΕΦΕΔΡΕΙΑ: Αποχώρησαν 9.502 υπάλληλοι από Δημόσιο

 Οι 7.545 κατόπιν υποβολής αίτησης παραίτησης

Στα 9.502 άτομα ανέρχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους στο πλαίσιο του νόμου περί εργασιακής εφεδρείας (Ν. 4024/2011), εκ των οποίων 7.545 κατόπιν υποβολής αίτησης παραίτησης. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος της εργασιακής εφεδρείας για 4.939 υπαλλήλους προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Ο Νόμος 4024/2011 εισήγαγε την εργασιακή εφεδρεία, την αυτοδίκαιη απόλυση και την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή αφορούν τις προαναφερόμενες κατηγορίες αποχωρήσεων, αλλά και τις αποχωρήσεις υπαλλήλων λόγω παραίτησης.
Σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ντίνου Ρόβλια, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5 Μαρτίου, τα στοιχεία αφορούν αποχωρήσεις υπαλλήλων από την 6-10-2011, ημερομηνία κατάθεσης προς ψήφιση στη Βουλή του νόμου για την εργασιακή εφεδρεία, την αυτοδίκαιη απόλυση και την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα έως την 27-11-2011, ημέρα μέχρι την οποία είχαν προθεσμία οι αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού να εκδώσουν τις απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις για την εφαρμογή του νόμου.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, στη συντριπτική πλειονότητα των 9.502 υπαλλήλων που έχουν αποχωρήσει, η υπαλληλική σχέση λύθηκε κατόπιν υποβολής αίτησης παραίτησης.
Πρόκειται για 7.545 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι περισσότεροι εργάζονταν σε υπουργεία (4.135 υπάλληλοι). Ακολουθούν τα ΝΠΔΔ με 1.529 υπαλλήλους και οι δήμοι από τους οποίους παραιτήθηκαν 956 υπάλληλοι.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συνάντηση Καχριμάνη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας

Το ζήτημα της ίδρυσης της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η επανένταξη του τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου στο μηχανογραφικό δελτίο 2012-2013 ήταν δύο από τα θέματα που έθεσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συνάντηση που είχε στα Ιωάννινα στον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, παρουσία και του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Παντελή Κολόκα.
Για την Αρχιτεκτονική Σχολή, ο Αν. Υπουργός παρείχε τη διαβεβαίωση ότι το ζήτημα της λειτουργίας της θα αντιμετωπιστεί με θετικό τρόπο από το Υπουργείο, με την προϋπόθεση ότι θα πληροί τα ακαδημαϊκά κριτήρια.
Εκτενής συζήτηση έγινε και για το τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, θέμα για το οποίο ο Περιφερειάρχης είχε αποστείλει την περασμένη εβδομάδα και σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο. Μεταξύ άλλων, τονίζονταν, η σημασία και ο ρόλος που διαδραματίζει το Τμήμα στην αγροτική ανάπτυξη της Βορειοδυτικής Ελλάδας σε συνδυασμό με τους υψηλούς ποιοτικούς εκπαιδευτικούς δείκτες του.
Ο Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας Αντιπεριφερειάρχης ζήτησαν από τον Αν. Υπουργό – αφού λάβει υπόψη και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η οικονομική κρίση- να εντάξει και πάλι στο μηχανογραφικό δελτίου 2012-2013 το συγκεκριμένο τμήμα, κάτι για το οποίο ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος υποσχέθηκε να εξετάσει θετικά.


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

ΥΠΕΚΑ: Αλλάζουν οι προϋποθέσεις στο «Εξοικονόμηση κατ' οίκον»

Νέα κτίρια, που έχουν κατασκευασθεί μετά το 1990, καθώς και δευτερεύουσες κατοικίες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» που ενισχύει με επιδοτήσεις και άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια τους ιδιοκτήτες για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων τους.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε σήμερα αλλαγές στις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα. Σε αυτές περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία νέας εισοδηματικής κατηγορίας για όσους έχουν ατομικό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ ή οικογενειακό χαμηλότερο από 20.000 ευρώ, για τους οποίους προβλέπεται επιχορήγηση 70% και άτοκο δάνειο 30% του προϋπολογισμού των ενεργειακών παρεμβάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνεται η αλλαγή των κουφωμάτων, η αντικατάσταση καυστήρα, κ.α.
Το ΥΠΕΚΑ κατήργησε επίσης τον περιορισμό να γίνεται μία μόνο αίτηση ανά πολίτη, επέτρεψε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και κενές κατοικίες αρκεί να χρησιμοποιούνταν ως κατοικία κάποια στιγμή κατά τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ καταργήθηκε και το όριο που ίσχυε, τα υπό ένταξη κτίρια να έχουν κατασκευαστεί πριν το 1990. Παραμένει η προϋπόθεση, η τιμή ζώνης στην περιοχή να είναι χαμηλότερη από 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Οι αλλαγές σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ έγιναν μετά τη διαπίστωση της ανάγκης περαιτέρω στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων, διευκόλυνσης των πολιτών για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», παροχής μεγαλύτερης ρευστότητας στην αγορά, και άρσης περιορισμών μετά την αποτύπωση των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων από τις επιθεωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, από τον Ιούλιο του 2011 (οπότε εκδόθηκε η πρώτη απόφαση υπαγωγής) μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 47.000 αιτήσεις από τις οποίες περίπου οι μισές έχουν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ για περισσότερες από 10.000 συνολικού προϋπολογισμού 95 εκ. ευρώ, έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Επίσης, 4.400 αιτήσεις έχουν λάβει προκαταβολή δανείου και για 1.800 έχει γίνει ολική εκταμίευση.
Το ΥΠΕΚΑ χαρακτηρίζει ικανοποιητική την εξέλιξη του προγράμματος, δεδομένης όπως αναφέρει της οικονομικής συγκυρίας και του γεγονότος ότι απευθύνεται σε νοικοκυριά.
Με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν παρέχεται επίσης:
Δυνατότητα για 5/6ετές δάνειο, αντί για 4ετές προκειμένου να αυξηθεί η εγκρισιμότητα δανείων.
Αύξηση της προκαταβολής από 30% σε 40% του Π/Υ της κάθε αίτησης.
Πρόβλεψη δαπάνης για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα και έως 800 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για πολυκατοικία.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καμία παρακράτηση από τις δικαιούμενες κοινοτικές ενισχύσεις λόγω χρεών

Καμιά παρακράτηση από τις δικαιούμενες κοινοτικές ενισχύσεις δεν γίνεται και αυτές καταβάλλονται στο ακέραιο στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Μόνο μετά από έγγραφη εξουσιοδότηση των δικαιούχων προς το εκάστοτε πιστωτικό ίδρυμα, αυτό μπορεί να προβαίνει σε συμψηφισμό τυχόν οφειλών τους ή ταμειακής διευκόλυνσης που έχουν λάβει, και πάντα μετά την πίστωση των ενισχύσεων στο λογαριασμό τους».
Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Χανίων κ. Σήφης Βαλυράκης, σύμφωνα με την οποία, οι πιστώσεις σε κάποιες περιπτώσεις αγροτών, δεσμεύτηκαν από τις τράπεζες, χωρίς τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο.

Έρχεται νέο κούρεμα σε μισθούς και συντάξεις

«Η πραγματικότητα θα μας καθοδηγήσει» με την χαρακτηριστική αυτή φράση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παντελής Καψής άφησε όλα τα σενάρια περί συγκυβέρνησης αλλά και παραμονής του Λ. Παπαδήμου στην πολιτική ανοιχτά. «Το πείραμα της κυβέρνησης Παπαδήμου έχει θετικό πρόσημο και αποτελεί παρακαταθήκη για το εάν στο μέλλον χρειαστεί ή όχι να υπάρξει συγκυβέρνηση».

«Μετά τις εκλογές θα το δούμε, η πραγματικότητα θα μάς καθοδηγήσει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καψής ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα τελευταία περιστατικά προπηλακισμού πολιτικών και όχι μόνον λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να πάμε με τέτοιους όρους σε εκλογές, είναι ζήτημα συνολικής καταδίκης της βίας».
Παράλληλα όμως μιλώντας στον Real fm ο κ. Καψής δεν έκρυψε ότι τον Ιούνιο έρχονται νέα μέτρα τα οποία αφορούν την περικοπή δαπανών του Δημοσίου. Προσθέτοντας όμως με ειλικρίνεια ότι «και το ζήτημα των συντάξεων και των μισθών είναι δαπάνες, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει κατά 5,5 μονάδες το έλλειμμα προκειμένου να περάσει σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και πλεονάσματα».

ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr

Wikileaks: Απαγωγή τρομοκράτη από τη Μοσάντ στην Ηγουμενίτσα


 Τι αναφέρουν για την απαγωγή του Μπρούνο Μπρεγκέ στην Ελλάδα, οι απόρρητες πληροφορίες της Stratfor.
Για "συμμετοχή της Μοσάντ" στην απαγωγή του τρομοκράτη Μπρούνο Μπρεγκέ, στενού συνεργάτη του Κάρλος του Τσακαλιού, έξω από το λιμάνι της Κέρκυρας κάνουν λόγο απόρρητες πληροφορίες της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Stratfor, της "σκιώδους" CIA.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Wikileaks, που δημοσιεύουν τα "Νέα", πηγή κοντά στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρει, πως στις 17 Ιουνίου 2011 ο Φρεντ Μπάρτον, αντιπρόεδρος της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που εργαζόταν για λογαριασμό της αντιτρομοκρατίας στον Τομέα Ασφαλείας του Διπλωματικού Σώματος των ΗΠΑ, έλαβε στην ηλεκτρονική του θυρίδα ένα πολύ ενδιαφέρον email.
Στενός ισραηλινός φίλος του, τον ενημέρωσε ότι επικοινώνησε με πρώην συνεργάτες του, από τους οποίους κατάφερε να συλλέξει εμπιστευτικές πληροφορίες για τον για πολλά χρόνια εξαφανισμένο τρομοκράτη Μπρεγκέ.
Ο Μπρεγκέ θεωρείτο σύνδεσμος της ομάδας Κάρλος με τον ΕΛΑ και τη 17Ν.
Σύμφωνα με την πηγή του, ο στενός συνεργάτης του Κάρλος με τη σύντροφό του και τη δίχρονη κόρη τους, Σόνα, επιβιβάστηκαν σε πλοίο στην Ηγουμενίτσα στις 11 Νοεμβρίου 1995 με προορισμό την Αγκώνα..

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Προώθηση κατασκευής έργων στο δήμο Γρεβενών ύψους 2,49 εκ. ευρώ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δευτέρα, 12/3/2012



Η Αποκεντρωμένη Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. εστιάζοντας στην ανάδειξη του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος των Γρεβενών, στην αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού υπόβαθρου και στη βελτίωση των υποδομών ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής, στηρίζει διαρκώς την υλοποίηση έργων που θα σταθούν ικανά να επιφέρουν στον τόπο πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη.
Αυτό καταδεικνύουν οι πέντε αποφάσεις που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένη Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, οι οποίες σχετίζονται με την έγκριση υπογραφής Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ του Δήμου Γρεβενών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για την κατασκευή πέντε έργων, που αφορούν σημαντικές δράσεις στο δήμο Γρεβενών, συνολικού ύψους 2.490.000 ευρώ για έργα υποδομής, ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα:
 «Βελτίωση δρόμου Πρόσβορου-Κουρούνα», προϋπολογισμού 880.000 ευρώ,
 «Βελτίωση δρόμου Πρόσβορου-Κουρούνα (Β’ κλάδος)», προϋπολογισμού 830.000 ευρώ,
 «Βελτίωση του δασικού δρόμου Βούζιος-Λάκκος», Τοπικής Κοινότητας Σαμαρίνας, προϋπολογισμού 260.000. ευρώ,
 «Συντήρηση-ανάδειξη παλιών μονοπατιών», προϋπολογισμού 270.000 ευρώ και
 «Ανάδειξη Απολιθωμένου δάσους Γόργιανης», προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ταξί έπεσε μέσα στο λιμάνι - Νεκρή 30χρονη

Την τελευταία της πνοή άφησε μια 30χρονη γυναίκα, αλβανικής υπηκοότητας, η οποία επέβαινε σε ταξί, το οποίο υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, έπεσε μέσα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Ο 55χρονος οδηγός ταξί, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, ανασύρθηκε από λιμενικούς και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Κέντρο Υγείας Φιλιατών.
Για την άτυχη γυναίκα χρειάστηκε η βοήθεια ιδιώτη δύτη, προκειμένου να την απεγκλωβίσει από το αυτοκίνητο.
Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Η ώρα της κρίσης για τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας

Με 500 ευρώ η κατάθεση αιτήσεων, ως τις 25 Μαρτίου οι ανακοινώσεις, τα ονόματα που κυριαρχούν στην Ήπειρο


Η ώρα της κρίσης για τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας φτάνει. Μπορεί το ενδιαφέρον όλο το προηγούμενο διάστημα για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων να ήταν μεγάλο τώρα όμως αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στην πράξη.
Οι υποψήφιοι λοιπόν καλούνται να υποβάλλουν την σχετική αίτηση η οποία θα συνοδεύεται από παράβολο αξίας πεντακοσίων ευρώ!
Η υποβολή θα πρέπει να γίνει άμεσα καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει επεξεργαστεί η Συγγρού η ανακοίνωση όλων των ονομάτων που θα στελεχώσουν τα γαλάζια ψηφοδέλτια.
Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν μέχρι την Πέμπτη και η ανακοίνωση όλων των ονομάτων θα γίνει σε ειδική εκδήλωση πριν την 25η Μαρτίου.
Στο Νομό Ιωαννίνων το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη δεύτερη γυναικεία υποψηφιότητα. Από αυτή θα εξαρτηθεί η τελική συγκρότηση του ψηφοδελτίου.
Οι δύο σημερινοί βουλευτές του κόμματος Κώστας Τασούλας και Σταύρος Καλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας, ο επιχειρηματίας Βασίλης Τσαλιαμάνης, η δημοτική σύμβουλος Άννα Ασημακοπούλου θεωρείται βέβαιο ότι θα μετέχουν στο ψηφοδέλτιο.
Ο δημοσιογράφος, στενός συνεργάτης του Δημήτρη Αβραμόπουλου Στέλιος Λεύκοβιτς, ο χειρουργός Φίλιππος Σιάκκας είναι δύο ακόμη εν δυνάμει υποψήφιοι, ενώ στο τραπέζι έχει επανέλθει το όνομα της Γιούλας Μητροκώστα.
Στο Νομό της Άρτας, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας θα είναι βαθιά ανανεωμένο. Ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό έχουν εκδηλώσει ο Χριστόφορος Μίχου, ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Γιώργος Στύλιος, ο Κώστας Παπαδημητρίου, η Εύη Καραμπίνα ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή του πρώην νομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου.
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στο Νομό Πρέβεζας με τη γυναικεία υποψηφιότητα καθώς η κ. Μαρία Πατρόζου που φέρονταν ως υποψήφια απέκλεισε κάθε τέτοια πιθανότητα.
Δίπλα στο όνομα του νυν βουλευτή Δημήτρη Τσουμάνη βρίσκονται αυτά του Στέργιου Γιαννάκη και του απόστρατου αξιωματικού Λάμπρου Πρέντζα.
Δύο δυνατά ονόματα που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά στο ψηφοδέλτιο είναι αυτά των περιφερειακών συμβούλων Σπυρέλη και Κατσαμώρη. Και οι δύο όμως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επιλέγουν να μείνουν μακριά από τις βουλευτικές εκλογές.
Πληθώρα υποψηφιοτήτων εκδηλώνεται και στο Νομό Θεσπρωτίας κι απομένει βέβαια να εκφραστεί και επισήμως. Πέραν του Αντώνη Μπέζα, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο δασολόγος Κώστας Μπέσης. Ακόμη ο Γιάννης Γεωργόπουλος και ο Βασίλης Γιόγιακας δεν αποκλείουν να μετέχουν στη μάχη της μονοεδρικής, ενώ τα γυναικεία ονόματα που κυριαρχούν είναι της Αντιγόνης Φίλη και της Ευτυχίας Σκούρα.


ΠΗΓΗ: http://www.epiruspost.gr/

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πραγματοποιήθηκε στην ΤΚ Βήσσανης, η δεύτερη σύσκεψη με θέμα τους Πολιτιστικούς πόρους και τις Φυσικές ομορφιές του Πωγωνίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στην Βήσσανη τις 8 Μαρτίου 2011 η 2η προγραμματισμένη σύσκεψη, σχετική με την ανάδειξη του Πωγωνίου, με τριάντα πέντε περίπου συμμετέχοντες από το Δ.Σ. του Δήμου Πωγωνίου, τα Τοπικά Συμβούλια , τους Πολιτιστικούς και άλλους φορείς της περιοχής.
Η Σύσκεψη βρίσκεται στο πλαίσιο των τριών συσκέψεων που έχουν προγραμματιστεί με στόχο την γνωριμία και την συνεργασία όλων των σχετικών φορέων μεταξύ τους , την καταγραφή των πολιτιστικών πόρων και του αξιόλογου φυσικού περιβάλλοντος , τον προγραμματισμό ενεργειών ανάδειξης της περιοχής.
Στην σύσκεψη εργασίας ακούστηκαν και κατεγράφησαν από τους φορείς που βρίσκονταν σε αυτήν, αρκετά στοιχεία σχετικά με την πολιτιστική κυρίως κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον, που αφορούσαν τα χωριά του Δήμου Πωγωνίου όπως: Δελβινάκι, Κεφαλόβρυσο ,Παλαιόπυργο, Κτίσματα, Πωγωνιανή, Ορεινό, Άγιο Κοσμά, Βήσσανη, Δρυμάδες ,Δολό, Άνω Ραβένια, Χρυσσόραχη, Καλπάκι, Μαυροβούνι, Καστάννιανη, Ποντικάτες , Ωραιόκαστρο, Μερόπη κ.α.
Πρώτος στόχος του Δήμου είναι η προβολή/ανάδειξη των αρκετών Μουσείων του Δήμου και για τον λόγο αυτό προγραμματίζει τις επόμενες ενέργειές του.
Το Πωγώνι έχει πλούσια Πολιτιστική κληρονομιά και στόχος των ενεργειών του Δήμου είναι, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, να αναδείξει ως ενιαίο σύνολο τα πλεονεκτήματά του.


Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΑΛΛΑΣ

Από σήμερα οι μειώσεις στα επιδόματα

Το μαχαίρι 22% πέφτει βαρύ από σήμερα στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πλέον δύσκολη θέση απ' όλους, τους άνεργους, περιμένουν μετά από χρόνια εργασίας μια ανταπόδοση απ' το κράτος.
Από σήμερα λοιπόν ισχύουν οι μειώσεις στα επιδόματα και έτσι:
Το βασικό επίδομα πάει στα 360 ευρώ από τα 461 για όσους είχαν τελευταίο μισθό πάνω από 314,7 ευρω, ενώ 396 ευρώ θα παίρνει όποιος έχει ένα προστατευόμενο μέλος ή 432 ευρώ όποιος έχει δυο προστατευόμενα μέλη.
Αντίστοιχα για μισθό από 157 ως 314 ευρώ το επίδομα πάει στα 270 ευρώ από τα 360 και στα 297 ή τα 324 ευρώ αν υπάρχουν ένα ή δύο προστατευόμενα μέλη αντίστοιχα.
Για μισθό ως 157 ευρω το βασικό επίδομα πάει στα 180 ευρώ και για ένα επιπλέον μέλος στα 198 και στα 216 ευρώ για δύο προστατευόμενα μέλη.

Στο δρόμο της υλοποίησης βαδίζει η ΕΟΖ στην Ήπειρο

Προωθούνται τάχιστα οι διαδικασίες

Μέχρι το Πάσχα θα υπάρξει η πρόταση

Με γρήγορους ρυθμούς προωθείται η δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην Ήπειρο, αφού χθες βρέθηκε στην Αθήνα Ηπειρωτική αντιπροσωπεία, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων Π. Σελέκο. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Κουκουλάρης.

Όπως αποφασίστηκε, μέχρι το Πάσχα θα καταρτιστεί από το Δήμο Πωγωνίου πρόταση για την ΕΟΖ και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα, όπου θα παρουσιαστεί η πρόταση αυτή στους φορείς της περιοχής. Το «παρών» θα δώσει ο Π. Σελέκος, που θα κάνει εκτενή ενημέρωση για την ΕΟΖ, αλλά και για τις στρατηγικές επενδύσεις, τόσο στη χώρα, όσο και στην Ήπειρο.
Μέχρι το καλοκαίρι…
Όπως τόνισε χθες στον «Π.Λ.» ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, μέχρι το καλοκαίρι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, θα υποβληθεί η τελική πρόταση στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για να αξιολογηθεί. Αυτό θα γίνει, μόλις η χώρα πάρει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πόσες περιοχές ΕΟΖ θα γίνουν στην Ελλάδα. Αν όλα πάνε καλά, μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η μελέτη βιωσιμότητας και θα καθοριστεί το που θα γίνουν οι ΕΟΖ.
«Εκτός από το Δήμο μας, υπάρχει η πρόταση να ενταχθούν στην ΕΟΖ και οι άλλες δυο παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου, αυτή της Κόνιτσας και των Φιλιατών» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καψάλης και σημείωσε ότι «οι ΕΟΖ που θα γίνουν στην περιοχή μας, μελετάται να είναι πολυθεματικές. Θα γίνει δηλαδή Ειδική Οικονομική Ζώνη σε μια περιοχή, που θα αφορά π.χ. βιοτεχνίες, ενώ σε άλλη περιοχή οι δραστηριότητες θα είναι διαφορετικές».
Ανάπτυξη…
Σε δική του δήλωση, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σημείωσε, ότι η Περιφέρεια μετέφερε στο Γ.Γ. την απόλυτη στήριξη στην πρωτοβουλία του Δήμου Πωγωνίου για την δημιουργία της Ε.Ο.Ζ. και ειδικότερα για την προώθηση των διαδικασιών που απαιτούνται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
«Αν τελικά εξασφαλιστούν οι εγκρίσεις με τις φορολογικές και δασμολογικές ελαφρύνσεις που προβλέπονται, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως είναι και η παραμεθόριος με την Αλβανία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Καχριμάνης.
Παράλληλα, διευκρινίστηκε, μετά και από απάντηση του Επιτρόπου της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, ότι οι ΕΟΖ δημιουργούνται σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη αναπτυξιακή υποβάθμιση από την κρίση, ενώ δεν υπάρχει κανένα ζήτημα εφαρμογής ειδικών εργασιακών σχέσεων σε αυτές.

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr