Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Στο δρόμο της υλοποίησης βαδίζει η ΕΟΖ στην Ήπειρο

Προωθούνται τάχιστα οι διαδικασίες

Μέχρι το Πάσχα θα υπάρξει η πρόταση

Με γρήγορους ρυθμούς προωθείται η δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην Ήπειρο, αφού χθες βρέθηκε στην Αθήνα Ηπειρωτική αντιπροσωπεία, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων Π. Σελέκο. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Κουκουλάρης.

Όπως αποφασίστηκε, μέχρι το Πάσχα θα καταρτιστεί από το Δήμο Πωγωνίου πρόταση για την ΕΟΖ και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα, όπου θα παρουσιαστεί η πρόταση αυτή στους φορείς της περιοχής. Το «παρών» θα δώσει ο Π. Σελέκος, που θα κάνει εκτενή ενημέρωση για την ΕΟΖ, αλλά και για τις στρατηγικές επενδύσεις, τόσο στη χώρα, όσο και στην Ήπειρο.
Μέχρι το καλοκαίρι…
Όπως τόνισε χθες στον «Π.Λ.» ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, μέχρι το καλοκαίρι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, θα υποβληθεί η τελική πρόταση στο Υπουργείο Ανάπτυξης, για να αξιολογηθεί. Αυτό θα γίνει, μόλις η χώρα πάρει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πόσες περιοχές ΕΟΖ θα γίνουν στην Ελλάδα. Αν όλα πάνε καλά, μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η μελέτη βιωσιμότητας και θα καθοριστεί το που θα γίνουν οι ΕΟΖ.
«Εκτός από το Δήμο μας, υπάρχει η πρόταση να ενταχθούν στην ΕΟΖ και οι άλλες δυο παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου, αυτή της Κόνιτσας και των Φιλιατών» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καψάλης και σημείωσε ότι «οι ΕΟΖ που θα γίνουν στην περιοχή μας, μελετάται να είναι πολυθεματικές. Θα γίνει δηλαδή Ειδική Οικονομική Ζώνη σε μια περιοχή, που θα αφορά π.χ. βιοτεχνίες, ενώ σε άλλη περιοχή οι δραστηριότητες θα είναι διαφορετικές».
Ανάπτυξη…
Σε δική του δήλωση, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σημείωσε, ότι η Περιφέρεια μετέφερε στο Γ.Γ. την απόλυτη στήριξη στην πρωτοβουλία του Δήμου Πωγωνίου για την δημιουργία της Ε.Ο.Ζ. και ειδικότερα για την προώθηση των διαδικασιών που απαιτούνται και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
«Αν τελικά εξασφαλιστούν οι εγκρίσεις με τις φορολογικές και δασμολογικές ελαφρύνσεις που προβλέπονται, μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως είναι και η παραμεθόριος με την Αλβανία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Καχριμάνης.
Παράλληλα, διευκρινίστηκε, μετά και από απάντηση του Επιτρόπου της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, ότι οι ΕΟΖ δημιουργούνται σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη αναπτυξιακή υποβάθμιση από την κρίση, ενώ δεν υπάρχει κανένα ζήτημα εφαρμογής ειδικών εργασιακών σχέσεων σε αυτές.

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr