Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΥΠΕΚΑ: Αλλάζουν οι προϋποθέσεις στο «Εξοικονόμηση κατ' οίκον»

Νέα κτίρια, που έχουν κατασκευασθεί μετά το 1990, καθώς και δευτερεύουσες κατοικίες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» που ενισχύει με επιδοτήσεις και άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια τους ιδιοκτήτες για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων τους.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε σήμερα αλλαγές στις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα. Σε αυτές περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία νέας εισοδηματικής κατηγορίας για όσους έχουν ατομικό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ ή οικογενειακό χαμηλότερο από 20.000 ευρώ, για τους οποίους προβλέπεται επιχορήγηση 70% και άτοκο δάνειο 30% του προϋπολογισμού των ενεργειακών παρεμβάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνεται η αλλαγή των κουφωμάτων, η αντικατάσταση καυστήρα, κ.α.
Το ΥΠΕΚΑ κατήργησε επίσης τον περιορισμό να γίνεται μία μόνο αίτηση ανά πολίτη, επέτρεψε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και κενές κατοικίες αρκεί να χρησιμοποιούνταν ως κατοικία κάποια στιγμή κατά τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ καταργήθηκε και το όριο που ίσχυε, τα υπό ένταξη κτίρια να έχουν κατασκευαστεί πριν το 1990. Παραμένει η προϋπόθεση, η τιμή ζώνης στην περιοχή να είναι χαμηλότερη από 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Οι αλλαγές σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ έγιναν μετά τη διαπίστωση της ανάγκης περαιτέρω στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων, διευκόλυνσης των πολιτών για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», παροχής μεγαλύτερης ρευστότητας στην αγορά, και άρσης περιορισμών μετά την αποτύπωση των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων από τις επιθεωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, από τον Ιούλιο του 2011 (οπότε εκδόθηκε η πρώτη απόφαση υπαγωγής) μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 47.000 αιτήσεις από τις οποίες περίπου οι μισές έχουν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ για περισσότερες από 10.000 συνολικού προϋπολογισμού 95 εκ. ευρώ, έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Επίσης, 4.400 αιτήσεις έχουν λάβει προκαταβολή δανείου και για 1.800 έχει γίνει ολική εκταμίευση.
Το ΥΠΕΚΑ χαρακτηρίζει ικανοποιητική την εξέλιξη του προγράμματος, δεδομένης όπως αναφέρει της οικονομικής συγκυρίας και του γεγονότος ότι απευθύνεται σε νοικοκυριά.
Με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν παρέχεται επίσης:
Δυνατότητα για 5/6ετές δάνειο, αντί για 4ετές προκειμένου να αυξηθεί η εγκρισιμότητα δανείων.
Αύξηση της προκαταβολής από 30% σε 40% του Π/Υ της κάθε αίτησης.
Πρόβλεψη δαπάνης για αμοιβή συμβούλου έργου, έως 250 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα και έως 800 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για πολυκατοικία.