Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας

Η διαδικασία για την καταβολή των τελών αλλάζει φέτος, καθώς καταργούνται τα ειδικά αυτοκόλλητα σήματα.


Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012 περίπου 5 εκατομμύρια κάτοχοι αυτοκινήτων και δικύκλων, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», θα κληθούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2013, τα οποία κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι 31-12-2009 και από 0,90 έως 3,40 ευρώ ανά γραμμάριο εκπομπών ρύπων για όσα οχήματα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στη χώρα από 1-1-2010 και μετά.
Η διαδικασία για την καταβολή των τελών αλλάζει φέτος, καθώς καταργούνται τα ειδικά αυτοκόλλητα σήματα, τα οποία κατά τα προηγούμενα έτη οι ιδιοκτήτες οχημάτων όφειλαν να προμηθεύονται από τις τράπεζες, τα ΕΛΤΑ ή τις εφορίες και να επικολλούν στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων ή σε ευδιάκριτο σημείο πάνω στα δίκυκλά τους.
Ειδικότερα με βάση το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, που θα τεθεί σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου:
• Για όσους κατόχους οχημάτων είναι πιστοποιημένοι στις διαδικτυακές υπηρεσίες του ΤΑΧΙSNET, που βρίσκονται στις ιστοσελίδες της ΓΓΠΣ, τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα «φορτωθούν» στην ηλεκτρονική υπηρεσία ειδοποίησης πληρωμών. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να τα «κατεβάσουν» και να τα εκτυπώσουν.
• Για όσους δεν έχουν πιστοποιηθεί στο TAXISNET τα ειδοποιητήρια θα εκτυπωθούν από τη ΓΓΠΣ και θα τους αποσταλούν ταχυδρομικά.
• Και οι δύο παραπάνω κατηγορίες ιδιοκτητών οχημάτων θα πρέπει να προσέλθουν σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα για την εξόφληση των τελών. Η εξόφληση θα είναι εφικτή και μέσω διαδικτύου για όσους έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτυακής τραπεζικής εξυπηρέτησης.
• Τα τέλη θα βεβαιώνονται στο όνομα κάθε ιδιοκτήτη οχήματος όπως αυτό εμφανίζεται στο αρχείο οχημάτων του TAXISNET.
Εφόσον δεν εξοφληθούν έως τις 31-12-2012 θα βεβαιώνονται στο διπλάσιο.
Το συνολικό ποσό των τελών κυκλοφορίας που προσδοκά να εισπράξει φέτος το δημόσιο φθάνει το 1 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: http://www.e-typos.com/

Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου καλούν όλους τους κτηνοτρόφους στην κατάληψη της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ

Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι η σύσκεψη φορέων


Μετά την ανακοίνωση μέσω του διαδικτύου της απόφασης για την πώληση του 67,7% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, τις οποίες κατέχει η ΑΤΕ, στην κοινοπραξία της SI Capital Partners με την ελληνική εταιρία ΣΙΜΟΣ Food Group Α.Ε. που είναι το αποτέλεσμα του αδιαφανούς και σκανδαλώδους διαγωνισμού ο οποίος διαγωνισμός κατέληξε σε πλιάτσικο της εταιρείας, αφού ο εν λόγω αγοραστής, αγοράζει την εταιρεία με 21 εκ. ευρώ, από τα οποία αν αφαιρεθούν τα 12 εκ. ευρώ που οφείλει στην ΔΩΔΩΝΗ, τις αγόρασε με το εξευτελιστικό τίμημα των 9 εκ. ευρώ, δηλαδή τα κέρδη μιας χρονιάς.
Με ανακοίνωσή τους, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου δηλώνουν την έντονη αντίθεσή τους στην πώληση της εταιρίας και μάλιστα καλούν όλους τους φορείς της Ηπείρου σε συγκέντρωση την Κυριακή και ώρα 12 το μεσημέρι στη γαλακτοβιομηχανία.
«Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση, η οποία θα είναι η ανάκληση της σκανδαλώδους απόφασης και η ακύρωση του διαγωνισμού» αναφέρουν μεταξύ άλλων, οι Ενώσεις.
Ελπίδα όλων είναι, ότι ο νέος ιδιοκτήτης της «Δωδώνης», θα έχει πλήρη επίγνωση της σημασίας της εταιρίας για την κοινωνία της Ηπείρου, για αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το μεγαλύτερο «κεφάλαιο» της εταιρίας, δηλαδή τους 7.000 και πλέον κτηνοτρόφους που δίνουν καθημερινά γάλα, αλλά και τους εργαζόμενους, στους οποίους βασίζεται η εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου και η ποιότητα των προϊόντων της εταιρίας.

ΚΑΝΑΛΛΑΚΙ: Σύλληψη 28χρονου για διακίνηση κοκαΐνης

Το απόγευμα της Παρασκευής  (05-10-2012) στην κατοχή ενός 28χρονου στο Καναλλάκι Πρέβεζας, βρέθηκαν έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας δώδεκα αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες (φιξάκια) με κοκαΐνη βάρους 7,5 γραμμαρίων.

Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα κάτω από τα ρούχα του, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ «φιξάκια» κοκαΐνης βάρους 5,6 γραμμαρίων έτοιμα προς πώληση, μία νάιλον συσκευασία με κοκαΐνη βάρους 9,7 γραμμαρίων, μία νάιλον συσκευασία με λευκή σκόνη, άγνωστης χημικής σύστασης βάρους 4,5 γραμμαρίων, μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας με υπολείμματα κοκαΐνης, το χρηματικό ποσό των 1.705 ευρώ προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών και ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο χρησιμοποιούσε για τις παράνομες συναλλαγές του.
Ο 28χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

ΠΩΓΩΝΙ: Σύλληψη για μεταφορά λαθρομεταναστών

Έναν 28χρονο Αλβανό, ο οποίος μετέφερε με το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο του δύο ομοεθνείς του λαθρομετανάστες, συνέλαβαν το πρωί της Παρασκευής (05-10-2012)  στο 15o  χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κακαβιάς – Ιωαννίνων στο Δελβινάκι, αστυνομικοί του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.
Το αυτοκίνητο κατασχέθηκε, ενώ ο διακινητής και οι λαθρομετανάστες, ηλικίας 28 και 23 ετών, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Όλοι οι φόροι που θα πληρώσουν οι οικογένειες με τη νέα κλίμακα

Πάνω από 700 εκατ. ευρώ θα είναι οι ετήσιες εισοδηματικές απώλειες που θα υποστούν 1,4 εκ. οικογένειες από την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα και των επιδομάτων του ΟΓΑ σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Κι αυτό, όπως γράφει η εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι τα χορηγούμενα από τον ΟΓΑ επιδόματα θα αντικατασταθούν από νέου τύπου εισοδηματικές ενισχύσεις.
Οι λόγοι για τους οποίους θα προκύψουν τόσο μεγάλες εισοδηματικές απώλειες για τις περισσότερες οικογένειες με παιδιά είναι οι εξής:
1.Με τη κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα θα προκύψουν πρόσθετες ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχος οικογενειάρχες με ετήσια εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ καθώς επίσης και για όλους τους υπόλοιπους οικογενειάρχες. Οι επιβαρύνσεις αυτές μάλιστα θα κλιμακώνονται σε υψηλότερα επίπεδα όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων!
2.Με την αντικατάσταση των επιδομάτων του ΟΓΑ οι οικογένειες θα υποστούν και άλλες εισοδηματικές απώλειες και αυτό γιατί τα νέα επιδόματα που θα λαμβάνουν θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις σημαντικά μειωμένα. Οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ και μέχρι 45.000 ευρώ θα πάψουν πλέον να λαμβάνουν επιδόματα για τα παιδιά τους!
3.Ακόμη και πολλές οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά θα υποστούν σημαντικές εισοδηματικές απώλειες καθώς τα επιπλέον ποσά που θα πληρώνουν κάθε χρόνο στην εφορία εξαιτίας της κατάργησης των αφορολογήτων για τα παιδιά θα κυμαίνονται από 200 έως και 3.150 ευρώ το χρόνο, ενώ τα ποσά των επιδομάτων που θα εισπράττουν θα κυμαίνονται από 156 έως και 960 ευρώ το χρόνο!
Σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις:
1.Θα καταργηθούν τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τα προστατευόμενα τέκνα. Τα όρια αυτά ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα κάθε φορολογούμενου και σε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από τρίτο και τα επόμενα. Με την κατάργηση των αφορολογήτων για τα τέκνα όμως, όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δικαιούνται αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ, είτε έχουν παιδιά είτε δεν έχουν.
Ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους φορολογούμενους αποκτούν εισοδήματα προερχόμενα από ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερα επαγγέλματα. Θα επιβαρυνθούν με πολύ μεγαλύτερα πρόσθετα ποσά φόρων από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους επειδή θα χάσουν και τα αφορολόγητα όρια των προστατευόμενων τέκνων και το βασικό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.
2.Τα επιδόματα από τον ΟΓΑ, θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από επιδόματα που θα καταβάλλονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ το μήνα για το δεύτερο, 50 ευρώ για το τρίτο, 50 ευρώ για το τέταρτο και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.
Τα ποσά αυτά θα δίνονται σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες από 20.000 έως 30.000 ευρώ. Εάν το εισόδημα της οικογένειας είναι μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ δεν θα της χορηγείται κανένα επίδομα!

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Μηνιαία δραστηριότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου

Κατά τη διάρκεια του μηνός Σεπτεμβρίου 2012, από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, καταγράφηκε η ακόλουθη δραστηριότητα:
1.Συνελήφθησαν συνολικά (532) άτομα και ειδικότερα:
Λαθρομετανάστες: 3 97 άτομα
Παραβάσεις του Νόμου «περί ναρκωτικών»: 18 άτομα
Απόπειρα ανθρωποκτονίας: 1 άτομο
Ληστεία: 2 άτομα
Μαστροπεία: 3 άτομα
Βιασμός: 1 άτομο
Διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων: 1 0 άτομα
Υπεξαίρεση: 1
Παραβάσεις του Νόμου «περί Όπλων»: 8 άτομα
Πλαστογραφία- χρήση πλαστών εγγράφων: 3 άτομα
Εξύβριση: 11 άτομα
Διακίνηση λαθρομεταναστών: 7 άτομα
Παραβάσεις του Νόμου «περί αλλοδαπών» : 8 άτομα
Απειλή: 5 άτομα
Αντίσταση - απείθεια: 2 άτομα
Παράνομη βία: 5 άτομα
Επαιτεία: 1 άτομο
Ψευδής ανωμοτί κατάθεση: 3 άτομα
Κακόβουλη βλασφημία:1 άτομο
Σωματικές βλάβες: 10 άτομα
Διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς: 2 άτομα
Φθορά ξένης ιδιοκτησίας: 1 άτομο
Διατάραξη οικιακής ειρήνης: 1 άτομο
Παραβάσεις Νομοθεσίας «Περί Πνευματικής ιδιοκτησίας»:1 άτομο
Προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας: 1 άτομο
Παρακώλυση λειτουργίας κοινοφελών εγκαταστάσεων: 2 άτομα
Παραβάσεις Νομοθεσίας για την «Προστασία του περιβάλλοντος»: 1 άτομο
Παραβάσεις Αγορανομικού κώδικα και Γ.Ο.Κ.: 5 άτομα
Καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λ.π.): 19 άτομα
Λοιποί ειδικοί ποινικοί νόμοι: 2 άτομα
2.Εξιχνιάστηκαν συνολικά (49) υποθέσεις και ειδικότερα:
Μία (1) περίπτωση απόπειρας ανθρωποκτονίας.
Δύο (2) περιπτώσεις ληστείας.
Μία (1) περίπτωση μαστροπείας.
Μία (1) περίπτωση βιασμού.
Τέσσερις (4) περιπτώσεις απάτης.
Δύο (2) κλοπές τροχοφόρων.
Δεκατρείς (13) κλοπές - διαρρήξεις.
Δεκαέξι (16) περιπτώσεις Νομοθεσίας περί Ναρκωτικών.
Επτά (7) περιπτώσεις Νομοθεσίας περί όπλων.
Μία (1) περίπτωση κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων.
Μία (1) περίπτωση υφαίρεσης.
3. Κατασχέθηκαν ενδεικτικά τα ακόλουθα:
Ηρωίνη: 15,4 γραμμάρια
Κάνναβη: 304 κιλά και 6,04 γραμμάρια
Δενδρύλλια κάνναβης: 33
Χάπια: 81
Ημιαυτόματα πιστόλια:2
Πιστόλι κρότου:1
Αεροβόλο πιστόλι:1
Στιλέτα: 3
Σιδηρογροθιές: 3
Ράβδος:1
Γεμιστήρες:2
Φυσίγγια:554
Οχήματα : 6
Πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα : 3
4. Ανευρέθηκαν :
Τρία (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ένα (1) Ι.Χ. Φορτηγό και επτά (7) δίκυκλα.

Ο Σύλλογος των Αποδήμων Μετσοβιτών Αθήνας, διοργανώνει επετειακή εορταστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Μετσόβου, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012, ώρα 18:30 στο Πολεμικό Μουσείο



Μισθοί «πείνας» έχουν οι Έλληνες εκπαιδευτικοί

Τους χαμηλότερους μισθούς στην Ε.Ε
Υπέστησαν μείωση 30%

Νέα απαισιόδοξα στοιχεία αποκαλύπτει νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους μισθούς και τα επιδόματα των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων στην Ευρώπη το 2011 και 2012. Δείχνει, μάλιστα, πως οι Έλληνες εκπαιδευτικοί έχουν τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρωζώνη και ακολουθεί η Σλοβακία.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, στην οποία τονίζεται ότι από τα μέσα του 2010, η οικονομική κρίση είχε αρνητικές συνέπειες στις αποδοχές των εκπαιδευτικών στα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε., οι μισθοί των εκπαιδευτικών μειώθηκαν ή παρέμειναν στάσιμοι σε δεκαέξι ευρωπαϊκές χώρες «λόγω της οικονομικής ύφεσης».
Από τα μέσα του 2010 όλο και περισσότερες χώρες μείωσαν τόσο τους μισθούς, όσο και τα επιδόματα που λαμβάνει ο κλάδος, όπως είναι το επίδομα αδείας.
Ενδεικτικά και για λόγους σύγκρισης, αναφέρονται οι χώρες της Ευρωζώνης για τις οποίες η Επιτροπή δημοσιεύει στοιχεία τού μέσου ετήσιου μισθού εκπαιδευτικών το 2011 και το 2012:
Ο μέσος ετήσιος μισθός εκπαιδευτικών (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) στην Ελλάδα είναι 22.213 ευρώ, στη Σλοβακία 13.968 ευρώ και στη Γαλλία 25.227 ευρώ. Στην Ιταλία ο μέσος ετήσιος μισθός είναι 26.359 ευρώ για την πρωτοβάθμια και 29.568 ευρώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην Πορτογαλία 34.727 ευρώ και 36.386 ευρώ αντιστοίχως, στη Φιλανδία 34.553 ευρώ και 42.524 ευρώ αντιστοίχως, στο Λουξεμβούργο 75.471 ευρώ και 86.745 ευρώ για τη δευτεροβάθμια, στη Δανία 46.152 ευρώ και 56.336 ευρώ και στα φλαμανδόφωνα σχολεία του Βελγίου 37.805 ευρώ και 49.229 αντιστοίχως στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα οι μισθοί των εκπαιδευτικών μειώθηκαν κατά 30% και καταργήθηκαν τα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα. Στην Ιρλανδία οι μισθοί των νεοπροσληφθέντων εκπαιδευτικών μειώθηκαν κατά 13% το 2011 και των διοριζόμενων μετά τις 31 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατά επιπλέον 20%, λόγω της κατάργησης των επιδομάτων για τυπικά επαγγελματικά προσόντα. Στην Ισπανία οι μισθοί των εκπαιδευτικών και των λοιπών δημόσιων υπαλλήλων μειώθηκαν κατά περίπου 5% το 2010 και από τότε δεν έχουν αναπροσαρμοστεί στον πληθωρισμό. Παρόμοια μέτρα έχουν εφαρμοστεί και στην Πορτογαλία.
Οι μισθοί των εκπαιδευτικών στη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κροατία και το Λιχτενστάιν παρουσίασαν ελαφρή μείωση ή παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο.
Ωστόσο, σε τέσσερις χώρες, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ισλανδία, οι μισθοί των εκπαιδευτικών αυξήθηκαν από τα μέσα του 2010, ενώ στη Ρουμανία επανήλθαν σχεδόν στα προ της κρίσης επίπεδα.
«Οι εκπαιδευτικοί κατέχουν θεμελιώδη ρόλο στη ζωή των παιδιών μας και η επιρροή τους μπορεί να είναι καθοριστική για το μέλλον τους» δήλωσε η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, Ανδρούλλα Βασιλείου. «Οι αποδοχές και οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών πρέπει να αποτελούν κύρια προτεραιότητά μας, εάν θέλουμε να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε τους καλύτερους επαγγελματίες στην εκπαίδευση. Δεν επαρκούν όμως μόνον οι αμοιβές για να προσελκύσουμε τους καλύτερους εκπαιδευτικούς. Είναι απαραίτητο και οι αίθουσες διδασκαλίας να είναι άρτια εξοπλισμένες και η φωνή των εκπαιδευτικών να εισακούεται δεόντως για τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών και τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις».
Τέλος, η έκθεση αποκαλύπτει ότι, ενώ όλες οι χώρες διατείνονται πως η βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών και σπουδαστών αποτελεί κορυφαία τους προτεραιότητα, μόνο στις μισές από τις χώρες που εξετάζονται στην έκθεση οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν επιδόματα με γνώμονα την καλή απόδοσή τους στη διδασκαλία ή τα αποτελέσματα των σπουδαστών (Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Λετονία, Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο - Αγγλία και Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Τουρκία).

Ένα μήλο την ημέρα ρίχνει τη χοληστερίνη!

Η καθημερινή κατανάλωση μήλων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την καρδιολογική υγεία των 40άρηδων και των 50άρηδων μέσα σε μόλις ένα μήνα, σύμφωνα με μία νέα, αμερικανική μελέτη.

Όπως έδειξε, όσοι έτρωγαν κάθε μέρα και επί τέσσερις εβδομάδες ένα μήλο, παρουσίασαν μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης τους κατά 40%. Η LDL χοληστερόλη επικάθεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας τους στένωση, και θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.
Όφελος παρατηρήθηκε και με την κατανάλωση δισκίων που περιέχουν πολυφαινόλες, ένα είδος αντιοξειδωτικών ουσιών που υπάρχουν στα μήλα και σε άλλα φρούτα. Ωστόσο, δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο με την κατανάλωση ολόκληρων των φρούτων. Όπως εξηγούν οι ερευνητές , η LDL χοληστερόλη μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που κυκλοφορούν στον οργανισμό και να οξειδωθεί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, που με τη σειρά της προξενεί βλάβες στους ιστούς του σώματος.

Εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων την Κυριακή 7 Οκτωβρίου

Εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Οκτωβρίου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και θα ακολουθήσει άφιξη των επισήμων στο χώρο του Ηρώου.
Η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Δήμαρχο κ. Φίλιππα Φίλιος στις 10:50 και θα ακολουθήσει προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Αποφάσεις Περιφερειάρχη για ένταξη πράξεων στα ΤΟΠΣΑ

Ένταξη στην αγορά εργασίας 100 νέων επιστημόνων, αγροτών και ανέργων των δήμων Ζαγορίου και Πωγωνίου.


Με τρεις αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», τρεις πράξεις για την ένταξη στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της απασχόλησης 305 συνολικά ατόμων.
Η πρώτη πράξη με τίτλο:...«Τοπικές δράσεις Ενίσχυσης Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Πρωτογενούς τομέα», με δικαιούχο την Α/Σ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, αποσκοπεί στην ένταξη στην αγορά εργασίας 100 ανέργων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, με την τοποθέτησή τους σε επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά και με την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της περιοχής.
Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 405.000 ευρώ.
Η δεύτερη πράξη με τίτλο: «Τοπική πλατφόρμα για την απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα νέων αποφοίτων ΤΕΙ/ΑΕΙ στην καινοτομία και την καινοτομική επιχειρηματικότητα», με δικαιούχο την Α/Σ C.IN.E.EM.ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, έχει αντικείμενο την ένταξη στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας 100 νέων επιστημόνων, αγροτών και ανέργων της περιοχής κυρίως των δήμων Ζαγορίου και Πωγωνίου.
Το σύνολο των ωφελουμένων θα απασχοληθεί στους κλάδους πράσινης οικονομίας, εναλλακτικού τουρισμού, νέων τεχνολογιών, πολιτισμού, ενώ 32 θα συστήσουν κοινωνικές επιχειρήσεις.
Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 410.000 ευρώ.
Η τρίτη πράξη με τίτλο: «Τοπικό σχέδιο Απασχόλησης Νέων Επιστημόνων στην Ήπειρο», με δικαιούχο την Α/Σ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, έχει στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης 105 νέων επιστημόνων (μηχανικών, δικηγόρων και οδοντιάτρων).
Από το σύνολο, οι 15 θα είναι κάτω των 25 ετών και οι 52 γυναίκες. Σκοπός του Σχεδίου Δράσης, είναι να διασφαλίσει στους ανωτέρω επιστήμονες, καλύτερη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η προώθηση στην απασχόληση και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ώστε μέσα από αυτές να καλύψουν το κενό μεταξύ απαιτούμενων και πραγματικών προσόντων.
Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 450.000 ευρώ.