Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Παρακάλαμος: Με κατάνυξη η περιφορά του Επιταφίου

Φωτό: Afrodity Drikos
Πλήθος πιστών συνέρρευσε και φέτος στην περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.
Η πομπή έκανε και φέτος το καθιερωμένο δρομολόγιο στην κεντρική αγορά του χωρίου.
Ο κόσμος κρατώντας στα χέρια αναμμένες λαμπάδες ακολουθεί. 
Κατά διαστήματα η πομπή σταματά σε κεντρικά σημεία  για να  ψάλλουν δεήσεις.
Με την περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ φτάνουμε στην κορύφωση του Θείου Δράματος.

Εντυπωσιακός και φέτος, ο στολισμός των επιταφίων στα χωριά του Πωγωνίου

Κρυονέρι
Πωγωνιανή

Χρυσόρραχη

Παρακάλαμος
Κάτω Μερόπη 
Μαυρόπουλο
Άνω Μερόπη
Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα κορύφωσης του Θείου Δράματος.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες των χωριών του Πωγωνίου.

Καταγγέλθηκε κλοπή από το Λαογραφικό Μουσείο Πωγωνιανής-Αερόπολης


Καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ότι άγνωστοι δράστες, κατά το χρονικό διάστημα από 20-03-2018 έως 05-04-2018, αφού παραβίασαν την κεντρική είσοδο του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής-Αερόπολης στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, εισήλθαν στο εσωτερικό και αφαίρεσαν διάφορα συλλεκτικά αντικείμενα και χρηματικό ποσό.
Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ο στολισμός του επιταφίου στον Άγιο Παντελεήμονα Παρακαλάμου

Φωτό: Dimitris Ntotis
Νέοι και νέες βοήθησαν για μια ακόμη χρονιά στο στολισμό του επιταφίου  στον Άγιο Παντελεήμονα Παρακαλάμου.
Φωτό: Afrodity Drikos

Ο Απολογισμός του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, περιόδου: Απρίλιος 2017- Μάρτιος 2018


Ο Απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, περιόδου: Απρίλιος 2017- Μάρτιος 2018, που εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση της Κυριακής 1 Απριλίου 2018.

Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες
Αγαπητοί αντιπρόσωποι

Σας καλωσορίζω από τη μεριά του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στην δεύτερη τακτική γενική συνέλευση από τις εκλογές στις τέσσερις Απριλίου του έτους 2016, όπου θα εκθέσουμε τα πεπραγμένα για τη χρονιά που πέρασε από τον περασμένο Μάρτη έως σήμερα.
Περιμένουμε να ακούσουμε μετά την έκθεση του απολογισμού τις απόψεις σας, τις θέσεις, τις αντιρρήσεις σας την καλόπιστη κριτική σας ειδικότερα όμως να ακούσουμε τις προτάσεις σας και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου των οργανώσεων που αντιπροσωπεύετε.
Τα οικονομικά προβλήματα τις χώρας μας, που άρχισαν εδώ και οχτώ χρόνια καλά κρατούν εξακολουθούμε ακόμη να είμαστε σε ομηρεία και επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ελπίδα ότι θα γίνει πράξη αυτό που ακούγεται ότι στο τέλος του ερχόμενου Αυγούστου, θα βγούμε από την επιτήρηση, για να πάρουμε ως χώρα τις τύχες στα χέρια μας. Αλλά και αν ακόμη αυτό συμβεί δεν σημαίνει ότι τελείωσε η κρίση ότι τελείωσαν και τα βάσανα. Η φτώχεια θα εξακολουθεί να υπάρχει, η ανεργία θα είναι σε υψηλά επίπεδα, η ανάπτυξη στα χαρτιά, η φορολογία βαριά, οι συνταξιούχοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες μειώσεις και οι νέοι μας θα παραμένουν και θα αναζητούν στην ξενιτιά εργασία, περιμένοντας την καλυτέρευση και την χιλιοειπωμένη χαλάρωση. Κανένας μας δεν μπορεί ακόμα να αισθάνεται σίγουρος για τίποτε, ούτε στην εργασία, ούτε στο μισθό, ούτε στο επίδομα, ούτε στο μεροκάματο, ούτε στην ύπαιθρο, πολύ περισσότερο στη σύνταξη η οποία θα υποστεί την μεγαλύτερη καθίζηση.
Για ακόμα μια χρονιά θα μας κατέχει ο φόβος, η αγωνία, η αγανάκτηση και η απόγνωση.
Γνωρίζετε πιο καλύτερα από εμάς ότι οι οργανώσεις μας εξακολουθούν να αιμορραγούν οικονομικά, δεν επιχορηγούνται και δεν στηρίζονται οικονομικά από την πολιτεία, τα μέλη δεν μπορούν μέσα σ’ αυτή την κατάσταση που περιέγραψα να τις στηρίξουν, πολύ περισσότερο να προσφέρουν στην Πανηπειρωτική κάτι παραπάνω από τη μειωμένη εισφορά των 40 ευρώ.
Παρά τις πάμπολλες δυσκολίες και τις ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες αναπτύξαμε – δράσεις και πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις σε πάρα πολλά ζητήματα και το σωστό η λάθος λίγο ή πολύ καλείστε να κρίνεται καλόπιστα σήμερα. Με συνεχής και ανυπέρβλητες πολλές φορές προσπάθειες κρατήσαμε όρθια την Πανηπειρωτική μέχρι σήμερα.
Η λειτουργία των οργάνων μας του Δ.Σ., του προεδρείου, του Γενικού Συμβουλίου και των επιτροπών ήταν τακτική και όπως ορίζει το καταστατικό μας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγορεύεται η αλιεία από 10 Απριλίου μέχρι 31 Μαΐου, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο στην Λίμνη Παμβώτιδα


Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαγορεύεται η διενέργεια της αλιείας (επαγγελματικής και ερασιτεχνικής) των ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο μέσα στην Λίμνη Παμβώτιδα, στις γύρω από αυτήν τάφρους και σε όλες τις τοποθεσίες των παραλιμνίων περιοχών και της Νήσου με σκοπό την προστασία της αναπαραγωγής των ιχθύων. Η απαγορευτική περίοδος αλιείας αρχίζει από 10 Απριλίου 2018 ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00 το μεσημέρι και λήγει στις 31 Μαΐου 2018 ημέρα Πέμπτη και ώρα 8:00 π.μ..
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα που έχει σχέση με την αλιεία στη λίμνη. 
Υπεύθυνες Αρχές για την τήρηση της παρούσης είναι οι Αστυνομικές Αρχές και όλες οι Ανακριτικές Αρχές.

Εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις κλοπών, με τη μέθοδο της απασχόλησης, που διαπράχθηκαν στην Ηγουμενίτσα και στη Λευκάδα


Σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 55χρονης ημεδαπής

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας Θεσσαλονίκης καθώς και του Τμήματος Ασφάλειας Λευκάδας, εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις κλοπών, με τη μέθοδο της απασχόλησης, που διαπράχθηκαν στην Ηγουμενίτσα και τη Λευκάδα.
Για τις υποθέσεις αυτές, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 55χρονης ημεδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων καθώς και από τον τρόπο δράσης (modus operandi), η 55χρονη διέπραξε τις παρακάτω κλοπές:
την 05-04-2012 στην Ηγουμενίτσα, εκμεταλλευόμενη το συνωστισμό και το φόρτο εργασίας των υπαλλήλων σε υποκατάστημα της Δ.Ε.Η. και με το πρόσχημα της ανταλλαγής χαρτονομισμάτων μεγάλης ονομαστικής αξίας με μικρότερης ονομαστικής αξίας χαρτονομίσματα, κατάφερε να αποσπάσει από τον ταμία το χρηματικό ποσό των (1.450) ευρώ,
πρωινές ώρες της 20-03-2018, εισήλθε σε κατάστημα ταχυμεταφορών στην Ηγουμενίτσα και με το πρόσχημα της ανταλλαγής χαρτονομίσματος μεγάλης ονομαστικής αξίας με μικρότερης ονομαστικής αξίας χαρτονομίσματα, αφαίρεσε από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, το χρηματικό ποσό των (1.400) ευρώ,
μεσημβρινές ώρες της 21-03-2018, εισήλθε σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ στη Λευκάδα και με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσε από υπάλληλο το χρηματικό ποσό των (650) ευρώ
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί αρμοδίως ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για το Μάρτιο 2018 στην Ήπειρο


Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για το Μάρτιο του 2018, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 7 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 2 και το 2017 ). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
3 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (κανένα το 2017)
κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2017)
4 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 2 το 2017)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 10 παθόντες (έναντι 2 το 2017).
Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
5 νεκροί (κανένας και το 2017)
κανένας σοβαρά τραυματίας (όπως και το 2017)
5 ελαφρά τραυματίες (έναντι 2 το 2017)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
υπερβολική ταχύτητα
έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση
παραβίαση προτεραιότητας
λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς και πεζούς
καιρικές συνθήκες

Καρδιολόγοι: Έτσι θα μειωθούν οι ανθρώπινες απώλειες στα γήπεδα


Η κατάρτιση κατευθυντήριων οδηγιών για την άμεση αντιμετώπιση των καρδιολογικών περιστατικών που μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο στους αθλητικούς χώρους, αλλά και η αναδιοργάνωση, η επάνδρωση και εφοδιασμός των ιατρείων που βρίσκονται μέσα σ’ αυτούς με τον απαραίτητο εξοπλισμό αποτελούν τους κύριους πυλώνες για τη μείωση των τραγικών περιστατικών αιφνίδιου θανάτου αθλητών στα γήπεδα, τα οποία την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα ανέρχονται σε 388. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι καρδιολόγοι της χώρας κατά τη διάρκεια του, καθιερωμένου πια στο χώρο, Πανελληνίου συνεδρίου της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, που διεξήχθη στον Βόλο, στο Ξενοδοχείο Valis, από 30 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2018. Στο 5ο συνέδριο της Ένωσης συμμετείχαν περισσότεροι από 200 καρδιολόγοι, πολιτικοί και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για τον προαθλητικό καρδιολογικό έλεγχο, ο οποίος είναι απαραίτητος  ώστε να προληφθούν περιστατικά αιφνίδιου θανάτου σε νέους ανθρώπους αν και αρκετές φορές δεν είναι δυνατή η διάγνωση κάποιων παθολογικών καταστάσεων. Η λήψη πολύ καλού ατομικού και οικογενειακού ιστορικού (συμπτώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης, αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στην οικογένεια σε ηλικίες κάτω των 40 ετών), ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς είναι οι αναγκαίες εξετάσεις και, αναλόγως των ευρημάτων, μπορεί να απαιτηθεί δοκιμασία κοπώσεως, holter ρυθμού 24ώρου ή άλλες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη  καθορισμού εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας, στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού. Όπως τόνισε, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναλάβουν δράση, προκειμένου να αναδειχθεί η χώρα μας κορυφαίος τουριστικός προορισμός, μέσω της αξιοποίησης του πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει. Έτσι, μπορούμε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «να καταστήσουμε τον Τουρισμό Υγείας, μοχλό ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας. Με συστηματική προσπάθεια, θέλουμε να βάλουμε την Ελλάδα ψηλά, στον χάρτη του παγκόσμιου ιατρικού τουρισμού».