Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Καλπάκι Πωγωνίου: Αποκριάτικο γλέντι το βράδυ της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου

 

Αποκριάτικο γλέντι γύρω από τη φωτιά το βράδυ της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου, στο  Καλπάκι Πωγωνίου.

Κλαρίνο: Χρήστος Χαλιγιάννης και Χρήστος Ζέκιος.

Τραγούδι: Γιάννης Τζούμας.

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Αποκριάτικες εκδηλώσεις το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στην πλατεία του χωριού

 


Παρακάλαμος: Αποκριάτικο πάρτι για μικρούς, στο PLEGMA cafe bar, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι

 


Αποκριάτικο πάρτι για μικρούς, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο PLEGMA cafe bar, στον Παρακάλαμο.

Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια ρεύματος για τον Μάρτιο

 


Στα ίδια ή ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το Φεβρουάριο διαμορφώνονται τα τιμολόγια ρεύματος για το Μάρτιο από την πλειονότητα των προμηθευτών.

Τα τιμολόγια του Μαρτίου αντικατοπτρίζουν τη σημαντική μείωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες (αλλά και αβεβαιότητα ως προς την διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου τιμών) σε συνδυασμό με την άνοδο του κόστους δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Το τελικό κόστος για τους καταναλωτές παραμένει σε κάθε περίπτωση τους τελευταίους μήνες στα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις που ακολουθούν (αναμένεται η ανακοίνωση τους για το μήνα Μάρτιο) διαμορφώνονται στο επίπεδο που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για τους πελάτες του μεγαλύτερου προμηθευτή που είναι η ΔΕΗ.

Αναλυτικότερα οι χρεώσεις για τον Μάρτιο είναι:

ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 19,9 το Φεβρουάριο). Για υψηλότερη κατανάλωση, 20,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 21,1). Νυχτερινό τιμολόγιο: 15,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 15,8).

Protergia: χωρίς έκπτωση συνέπειας 24,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με έκπτωση συνέπειας 18,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητα).

Ήρων Protect: 24,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 24,9 το Φεβρουάριο).

Elpedison : 23 λεπτά ανά κιλοβατώρα ημερήσια χρέωση και 22,33 λεπτά το νυχτερινό (από 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 18,83 αντίστοιχα το Φεβρουάριο).

NRG: 19,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 22,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα το Φεβρουάριο).

Watt&Volt: αμετάβλητο στα 24,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Φυσικό Αέριο Ελλάδος: 24,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 25,1) και 18,5 με έκπτωση (από 18,8).

Zenith: 19,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 19,49) για μηνιαία κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, και 20,4 (από 20,49) για την υπερβάλλουσα.

10ετής παραγραφή οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ

 


Ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο Φορέας προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές μειώνεται σε 10 χρόνια.

Mε όφελος για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και εργοδότες εφαρμόζεται πλέον η 10ετής παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ, η οποία αφαιρεί ένα σημαντικό «βάρος» χρεών από τους πολίτες, ενώ παράλληλα «ανοίγει» την πόρτα προς τη συνταξιοδότηση για υποψήφιους συνταξιούχους που οφείλουν στο ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ.

Πρόκειται για την ενεργοποίηση διάταξης νόμου (άρθρο 6 του ν.4997/2022, 43/2022 εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ, Γεν. έγγραφο 75110/14-2-2023) η οποία προβλέπει ότι μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20 που ίσχυε παλαιότερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο Φορέας προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν.

Κάτω Μερόπη Πωγωνίου: Άναμμα της τζαμάλας την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00, στην κεντρική πλατεία του χωριού

 


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μερόπης Πωγωνίου καλεί όλους τους συγχωριανούς και φίλους την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 6:00 μμ στην κεντρική πλατεία του χωριού μας για το άναμμα της τζαμάλας!

θα προσφερθούν δωρεάν σουβλάκια και κρασί!

Θα χαρούμε να σας δούμε όλους!

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ

(Ευχαριστούμε τον Δήμος Πωγωνίου για την προσφορά του)

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στο Κοινοτικό Κατάστημα Δολιανών, ώρα 12:00


 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος» διοργανώνει τα «Κούλουμα 2023»,  την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο Κοινοτικό Κατάστημα Δολιανών, με παραδοσιακή φασολάδα, σαρακοστιανά εδέσματα, άφθονο κρασί και τσίπουρο.

Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς Πωγωνίου: Καθαρά Δευτέρα στη πλατεία του χωριού, ώρα 11:00 π.μ.

 


Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς γιορτάζει την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023, στη πλατεία του χωριού, ώρα 11:00 π.μ. με εδέσματα, παραδοσιακή φασολάδα και μουσική.

Άνοιξε η πλατφόρμα για το Market Pass

 


Αιτήσεις έως 15 Μαρτίου 2023

Άνοιξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πλατφόρμα για το market pass, ένα από τα τρία μέτρα που τίθενται σε ισχύ για τα σούπερ μάρκετ με στόχο το εξάμηνο που θα ακολουθήσει να υπάρξει εξομάλυνση της αύξησης στα βασικά τρόφιμα.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσα από την -ήδη γνωστή από άλλες εφαρμογές- πλατφόρμα vouchers.gov.gr.

Περιθώριο για αιτήσεις υπάρχει έως 15 Μαρτίου 2023, χωρίς να αποκλείεται και μία μικρή παράταση.

To Market Pass είναι ένα μέτρο που θα παραμείνει σε ισχύ έως και τον Ιούλιο, με το οποίο θα καλύπτεται το 10% των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Οι αγορές που θα εγκρίνονται για market pass είναι αυτές που θα πραγματοποιούνται σε σούπερ μάρκετ, καθώς και σε φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00

 


Έχοντας   υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  78  του  Ν. 4954 / 2022  και της  εγκυκλίου του ΥΠ.ΕΣ. αριθμ.  375/Α.Π.39167/2-6-2022  καθώς και τις σχετικές διατάξεις του Δ.Κ.Κ.,  για  τη σύγκληση του Δημοτικού  Συμβουλίου,  σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  η οποία θα διεξαχθεί   την  Πέμπτη   23η   Φεβρουαρίου  2023  και ώρα  18.00.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΟ  ΚΑΛΠΑΚΙ-[ΚΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ]

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Έγκριση  υποχρεωτικής αναμόρφωσης  προϋπολογισμού οικον.  έτους  2023 και υποχρεωτικής αναμόρφωσης Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης [Ο.Π.Δ.] Δήμου Πωγωνίου έτους 2023.

2. Επί αιτήσεως του Συλλόγου  «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ  ΧΑΒΑΔΙΑ», με έδρα την Κοινότητα Βροντισμένης, για παραχώρηση αίθουσας, στο παλιό Δημ. Σχολείο Βροντισμένης.

3. Επί αιτήσεων Πολιτιστικών  Συλλόγων, για πολιτιστικές δραστηριότητες.

4. Επιχορήγηση Πολιτιστικών Συλλόγων.

5. Έγκριση διαγραφής τελών ύδρευσης στην Κοινότητα Κεφαλοβρύσου.

6. Έγκριση  Απόφασης  Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ.  του Δήμου Πωγωνίου:   «Πολυετής προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού ΝΠΔΔ. Δήμου Πωγωνίου  2024-2027».

7.  Έγκριση Απόφασης  Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Πωγωνίου:

«Προγραμματισμός έκτακτου προσωπικού έτους  2023 του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου».

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου

 


Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Χρόνιος βήχας: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

 


Ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό του αναπνευστικού συστήματος που σκοπό έχει να προστατέψει τους πνεύμονες από ξένα σώματα ή ερεθιστικές ουσίες που προσπαθούν να εισέλθουν στην αναπνευστική οδό. Προκαλείται όταν οι παραπάνω ουσίες ερεθίσουν αισθητικά νεύρα που βρίσκονται στον λάρυγγα, την τραχεία, τους μεγάλους βρόγχους, τον πνεύμονα, αλλά και σε θέσεις εκτός των πνευμόνων όπως ο ρινοφάρυγγας, ο έξω ακουστικός πόρος του αυτιού, ο υπεζωκότας, το περικάρδιο, το διάφραγμα, ο οισοφάγος και ο στόμαχος.

«Τον βήχα, με βάση τη διάρκειά του τον χωρίζουμε σε οξύ, όταν διαρκεί από λίγα λεπτά έως λίγες ημέρες (πχ εισρόφηση τροφής, οξείες λοιμώξεις) και σε χρόνιο βήχα όταν διαρκεί πάνω από 8 εβδομάδες στους ενήλικες και πάνω από 4 εβδομάδες στα παιδιά» επισημαίνει ο κ. Δημήτριος Βάσσος Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος,
Επιστημονικός Συνεργάτης
Metropolitan General.

Προσθέτει ότι «ο χρόνιος βήχας αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα καθώς υπολογίζεται ότι εμφανίζεται στο 5-10% των ενηλίκων και είναι πιο συχνός σε άτομα άνω των 60 ετών, κυρίως σε γυναίκες. Ο χρόνιος βήχας έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στον ίδιο τον ασθενή όσο και στον περίγυρό του. Ο ασθενής εμφανίζει δυσκολία στην ομιλία και την άσκηση, διαταραχή ύπνου και εξάντληση, ενώ λόγω έντονου βήχα μπορεί να προκληθεί εμετός και απώλεια ούρων. Ταυτόχρονα δημιουργεί ανησυχία στον περίγυρο του ασθενή, στην οικογένεια, στους φίλους και συνεργάτες του και σε συνδυασμό με το άγχος για κάποιο υποκείμενο σοβαρό νόσημα μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και εμφάνιση κατάθλιψης».

Aίτια χρόνιου βήχα

Ο χρόνιος βήχας προκαλείται από πολλές καταστάσεις όπως:

  • Χρήση καπνού
  • Χρόνια βρογχίτιδα που προκαλεί το κάπνισμα
  • Αδιάγνωστο ή αρρύθμιστο βρογχικό άσθμα
  • Χρόνιες λοιμώξεις όπως η φυματίωση και η μυκητίαση
  • Βρογχεκτασίες που δημιουργούνται από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού
  • Διάμεσα νοσήματα του αναπνευστικού όπως η πνευμονική ίνωση και η σαρκοείδωση
  • Καρκίνο του πνεύμονα που τον σκεφτόμαστε κυρίως αν έχουμε αλλαγή στα χαρακτηριστικά του χρόνιου βήχα σε καπνιστές