Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed

 


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να προχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα σε ακόμη μία αύξηση επιτοκίων.

Την Τετάρτη, 26 Ιουλίου, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της η Fed, με το σύνολο των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα να αναμένουν ότι θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο εύρος από το 5,25% έως το 5,50% μετά την απόφαση που πήρε Ιούνιο να το αφήσει αμετάβλητο.

Αν επιβεβαιωθεί, η αύξηση αυτή θα είναι η δέκατη από τον Μάρτιο του 2022, όταν η Fed ξεκίνησε την επιθετική νομισματική πολιτική της για να μειώσει τον πληθωρισμό που είχε απογειωθεί.

Ο πληθωρισμός εν τω μεταξύ μειώθηκε σημαντικά στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στο 3% από 4% τον Μάιο.

Παράλληλα, μειώθηκε αισθητά και ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, στο 4,8% από 5,3% τον προηγούμενο μήνα, δημιουργώντας προσδοκίες στις αγορές ότι μπορεί να μην υπάρξουν άλλες αυξήσεις επιτοκίων και ενδεχομένως να γίνει και η πρώτη μείωσής τους στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.

Κατέθεσαν στεφάνι στους Δραμεσούς οι Ορίζοντες Ηπείρου

 


Στεφάνι κατέθεσαν το πρωί της 23ης Ιουλίου οι Ορίζοντες Ηπείρου στο μνημείο πεσόντων της μάχης των Δραμεσών.

Σε μια συγκινητική εκδήλωση, εκπρόσωποι των Οριζόντων Ηπείρου απέτισαν φόρο τιμής στους ήρωες της μάχης του 1821.

Την ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη εκπροσώπησαν ο γραμματέας της παράταξης Δημήτρης Παππάς και οι υποψήφιοι της Π.Ε. Ιωαννίνων Σπύρος Αθανασίου, Ρόζα Μπρούζου και Έλενα Σταύρου.

Έπειτα παρέμειναν στους Δραμεσούς και συνομίλησαν με τους κατοίκους για τις προκλήσεις και δυνατότητες τις περιοχής.

Ανακοίνωση της Μάγδας Τάτση για την υποψηφιότητά της με τους Ορίζοντες Ηπείρου

 


Με πυξίδα τον αξιακό καθώς και τον ηθικό μου κώδικα και με οδηγό την συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων, ως αντιπρόεδρος των «Οριζόντων Ηπείρου», θα βρίσκομαι στο πλευρό του Σπύρου Ριζόπουλου θέτοντας εκ νέου υποψηφιότητα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Πιστεύω ακράδαντα πως μόνο οι «Ορίζοντες Ηπείρου», ως ανεξάρτητη παράταξη, μπορούν και έχουν τη θέληση να ανασύρουν τη Θεσπρωτία από το τέλμα και να οδηγήσουν ολόκληρη την Ήπειρο στην πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία. 

Άλλωστε αυτό αξίζει σε κάθε Θεσπρωτό, αυτό αξίζει σε κάθε Ηπειρώτη.

Η Αλλαγή είμαστε Όλοι εμείς Μαζί!

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου θα καταβληθεί το επίδομα παιδιού

 


Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, αναμένεται να καταβληθεί η τρίτη δόση του επιδόματος παιδιού.

Σημειώνεται ότι το ποσό του επιδόματος παιδιού για τους δικαιούχους, υπολογίζεται βάσει:

-των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2023 και

-του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022.

Το δικαιούμενο ποσό, ανά περίπτωση, θα υπολογιστεί με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που θα δηλωθούν στο Α21 του 2023 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των πολιτών του φορολογικού έτους 2022. Ωστόσο, μέχρι να γίνει η υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος για το 2023 θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

 


Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι οι γεωργοί που υποβάλουν δήλωση στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2023, θα πρέπει να εξαιρούν από τις δηλούμενες εκτάσεις τα τμήματα που καθίστανται μη επιλέξιμα σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς, δεν ήταν στην κατοχή τους στις 31/5/2023 και δεν είναι επιλέξιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου μέχρι 31/12/2023.

Για την διέλευση του αγωγού, έχουν ενημερωθεί με ακρίβεια από την εταιρία «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ)», όπως αυτή απεικονίζεται στους αντίστοιχους χάρτες που περιλαμβάνονται στα σχετικά ΦΕΚ ως ισχύουν, καθώς και στα ατομικά διαγράμματα των σχετικών συμβάσεων.

Πρωτιά στην Ευρώπη στην ακρίβεια τον Ιούνιο η Ελλάδα

 


Η Ελλάδα τον Ιούνιο κατέγραψε συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση την υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών, 3,3%, στην κατηγορία των τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που φέρνει στο φως η «Καθημερινή» η αύξηση που καταγράφηκε στις τιμές των τροφίμων τον Ιούνιο του 2023 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023 ήταν υψηλότερη ακόμη και από αυτή στην Τουρκία. 

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), δείχνουν ότι η μηνιαία μεταβολή στις τιμές των τροφίμων ήταν 2,10%, αύξηση χαμηλότερη μεν από αυτή που δίνει η Eurostat, αλλά το ίδιο ανησυχητική, καθώς είναι η δεύτερη υψηλότερη που καταγράφεται μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία (2,50% τον Μάρτιο του 2022).

Δελβινάκι: Παραδοσιακό ημερήσιο και βραδινό πανηγύρι, την Κυριακή 30 Ιουλίου

 


Παραδοσιακό ημερήσιο και βραδινό πανηγύρι, την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023, στο Δελβινάκι Πωγωνίου.

Σταυροσκιάδι Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουλίου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 29 (βράδυ) και  την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 (μεσημέρι), στο Σταυροσκιάδι  Πωγωνίου.

Άνοιξε εκ νέου η πλατφόρμα του Κοινωνικού τουρισμού συνταξιούχων

 


Άνοιξε ξανά η πλατφόρμα του Κοινωνικού Τουρισμού όπου οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Το πρόγραμμα αφορά τους συνταξιούχων ΕΦΚΑ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν  στο μητρώο παρόχων τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Οι πάροχοι μπορούν να υποβάλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέσω gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιδότησης για τη διαμονή δικαιούχων και των ωφελουμένων μελών τους σε τουριστικά καταλύματα της Ελλάδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και έχουν περιληφθεί στο «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ και για την ακτοπλοϊκή μετάβασή τους σε αυτά. Οι δικαιούχοι και τα ωφελούμενα μέλη τους είναι απαραίτητο να είναι κάτοχοι Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού.

Σιταριά Πωγωνίου: 2ο Πανπωγωνισιακό αντάμωμα, το Σάββατο 12 Αυγούστου, το πρωί

 

2ο  Πανπωγωνισιακό αντάμωμα, το Σάββατο 12 Αυγούστου, το πρωί, στη Σιταριά Πωγωνίου.

Οστεοαρθρίτιδα: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

 


Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και δυστυχώς δεν εντοπίζεται μόνο σε μεγάλες ηλικίες, αλλά και σε νέους ανθρώπους. Πρόκειται για φθορά των αρθρικών επιφανειών των οστών, που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να είναι είτε ιδιοπαθής, είτε να οφείλεται σε κάποια άλλη παθολογική κατάσταση.

«Τα αίτια της εμφάνισής της σε μικρότερες ηλικίες είναι συνήθως μετατραυματικά, όπως για παράδειγμα ένα ατύχημα ή ένα τροχαίο ή σε κάποιες περιπτώσεις οστεονέκρωση, η διαταραχή δηλαδή της αγγείωσης του ισχίου, που μπορεί επίσης να οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό. Όμως, συντελούν και άλλοι παράγοντες, όπως το ανεβασμένο σάκχαρο, οι διαταραχές πηκτικότητας, η εγκυμοσύνη στις γυναίκες αλλά και η χρήση κορτιζόνης» επισημαίνει ο κ. Στυλιανός Θεοχαράκης, Διευθυντής Ορθοπαιδικός στο Metropolitan Hospital.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα;

«Ο πόνος είναι η κυριότερη ένδειξη, ωστόσο παρατηρούνται και άλλα συμπτώματα, όπως η δυσκολία βάδισης, η χωλότητα, η δυσκολία στο να βάλουν οι ασθενείς τα παπούτσια ή τις κάλτσες τους, η ενόχληση όταν πάνε να κόψουν τα νύχια τους, αλλά και η δυσχέρεια στο να ανέβουν ή να κατέβουν τις σκάλες. Μάλιστα, πολλές φορές ακούν και κριγμούς. Γενικότερα, είναι μια πάθηση που δυσκολεύει τη ζωή των πασχόντων» εξηγεί ο κ. Θεοχαράκης.

Πώς αλλάζει την καθημερινότητα των ασθενών;

«Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), απώλεια χόνδρου, δυσκαμψία και πόνο, φαινόμενα που οδηγούν σε μείωση της σωματικής δραστηριότητας και τάση προς ακινησία, με συνέπειες αυξανόμενης βαρύτητας στην ποιότητα ζωής και, κατά περιπτώσεις, στο καρδιαγγειακό σύστημα των πασχόντων ατόμων. Ως νόσος, επηρεάζει όλες τις αρθρώσεις και είναι αυτονόητο ότι όσο πιο μεγάλη η άρθρωση τόσο μεγαλύτερα προβλήματα προκαλεί στην καθημερινότητα των ασθενών» απαντά ο ιατρός.