Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2025

Γιορτές τσίπουρου 2025 στη Κόνιτσα

 


Γιορτές τσίπουρου 2025 στη Κόνιτσα.

Ιερά Μονή Σωσίνου: Εορταστικές εκδηλώσεις για το «Έπος του 1940», την Τρίτη 28 Οκτωβρίου

 


Εορταστικές εκδηλώσεις για το «Έπος του 1940», την  Τρίτη 28  Οκτωβρίου 2025, στην Ιερά Μονή Σωσίνου.

Πρόγραμμα

08:00    Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Ευαγελίστριας (Μονή Σωσίνου)

10:10    Επιμνημόσυνη δέηση

10:20    Κατάθεση στεφάνων

10:30    Χαιρετισμός Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη

10:35    Ομιλία από την καθηγήτρια του Γυμνασίου Παρακαλάμου κ. Θεοδώρου Ελένη.

10:50    Ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου Παρακαλάμου.

Δολό Πωγωνίου: Ημερήσιο γλέντι, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου

 

Ημερήσιο γλέντι, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025, στο Δολό Πωγωνίου.

Κτίσματα Πωγωνίου: Γιορτή Τσίπουρου, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, ώρα 13:00

 


 «Γιορτή Τσίπουρου», το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025, ώρα 13:00, στα  Κτίσματα Πωγωνίου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων κατά την περίοδο εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

 


Η Ελληνική Αστυνομία ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου λαμβάνει αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια.

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 2025, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης και κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων και εθνικών οδών, κατά τις ημέρες και ώρες που ακολουθούν ως κατωτέρω:

1. Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2025 και από ώρα 16:00 έως 22:00 και το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025 και από ώρα 08:00 έως 13:00:

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) στην κατεύθυνση προς Πάτρα.

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

(γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την γέφυρα Θέρμης έως τον κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ) στην κατεύθυνση προς Χαλκιδική.

(δ) Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) στην κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

Δίαιτα και διατροφή: Πώς επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη θεραπεία του καρκίνου;

 Πρόσφατη μελέτη (Ruban 2025) εξερεύνησε το πώς η διατροφή και η δίαιτα συνδέονται βαθιά με τον καρκίνο —την ανάπτυξη, τη θεραπεία και την ανάρρωση. Δείχνει ότι αυτό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει πώς ξεκινά ο καρκίνος, πόσο γρήγορα αναπτύσσεται και ακόμα και πόσο καλά λειτουργούν οι θεραπείες. Κύρια θέματα περιλαμβάνουν τις επιδράσεις του στρες στα κύτταρά μας, τη χρόνια φλεγμονή και το πώς τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον μεταβολισμό του σώματος.

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τον προστατευτικό ρόλο υγιεινών διατροφών, όπως η μεσογειακή διατροφή και η φυτική διατροφή, καθώς και τις δυνατότητες ειδικών τροφών και συμπληρωμάτων που ονομάζονται nutraceuticals. Σημαντικό είναι ότι δείχνει προς το μέλλον της «διατροφής ακριβείας» (precision nutrition), όπου οι δίαιτες προσαρμόζονται στη μοναδική γενετική και τον μεταβολισμό κάθε ατόμου. Συνολικά, το άρθρο προτείνει η διατροφή να αναγνωριστεί όχι απλώς ως δευτερεύων παράγοντας, αλλά ως ζωτικό μέρος της πρόληψης, της θεραπείας και της ανάρρωσης από τον καρκίνο.

Διατροφή, καρκίνος και οι εσωτερικοί μηχανισμοί του σώματος

Το άρθρο καθιστά σαφές ότι η διατροφή παίζει μείζονα ρόλο στον καρκίνο. Στην πραγματικότητα, περίπου το ένα τρίτο των θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο μπορεί να συνδέεται με αυτά που τρώμε. Διατροφές πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη, κόκκινο κρέας και ανθυγιεινά λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή και βλάβες στο DNA μας, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη καρκίνου. Από την άλλη, θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες C, D και E, μαζί με φυσικές ενώσεις από φρούτα και λαχανικά (όπως οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή), προστατεύουν το σώμα μειώνοντας τη φλεγμονή, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και ελέγχοντας την κυτταρική ανάπτυξη. Τα καρκινικά κύτταρα εκμεταλλεύονται επίσης την περίσσεια θρεπτικών συστατικών σε ανθυγιεινές διατροφές για να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται ταχύτερα.

 

Υγιεινά διατροφικά πρότυπα που προστατεύουν από τον καρκίνο