Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ευχές για τις γιορτές από το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη και το Δημοτικό Συμβούλιο

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Υπάρχει τώρα πια η προοπτική να υπερβούμε την οικονομική κρίση»

Το εορταστικό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας


Εορταστικό μήνυμα προς τους Έλληνες του εξωτερικού απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα βγει από την οικονομική κρίση, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές, τόνισε τη σημαντικότητα των ομογενών στον ελληνικό πολιτισμό.
«Υπάρχει τώρα πια η προοπτική να υπερβούμε την οικονομική κρίση, να φτάσουμε στη διέξοδο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης, ώστε να παραδώσουμε την πατρίδα στις επόμενες γενεές για ένα καλλίτερο μέλλον. Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα θα μείνει όρθια» δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας και συμπλήρωσε ότι «η οικονομική κρίση στο μητροπολιτικό κέντρο δοκίμασε τις αντοχές του Λαού σε όλα τα επίπεδα και η σκέψη μας τις μέρες αυτές στρέφεται στους συνανθρώπους μας που έχουν περισσότερο ανάγκη».
Παράλληλα ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η παρουσία του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο είναι σημαντικό ιστορικό και πολιτισμικό τεκμήριο του δυναμισμού του, της αντοχής και της δημιουργικότητας και επισήμανε ότι οι ιστορίες των αποδήμων πληθυσμών αποτελούν παράδειγμα επιτυχούς πορείας μέσα από αντιξοότητες και είναι, συνεπώς, σημείο αναφοράς για την κοινωνία που σήμερα υποφέρει από ανασφάλεια.
«Στις δύσκολες περιστάσεις οι δεσμοί που ενώνουν όλους εμάς, οφείλουν να γίνουν πιο στέρεοι, πιο δυνατοί και να επικρατήσει η ομοψυχία στην αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την χώρα αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. Η χώρα μας βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της πιο σοβαρής δοκιμασίας που αντιμετώπισε ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «στις μεγάλες δοκιμασίες βγαίνουν νικητές όσοι δεν φοβούνται, όσοι έχουν τη δύναμη να αγωνιστούν αδιάκοπα και να μετατρέψουν, όπως εσείς οι Έλληνες του εξωτερικού, την κρίση σε ευκαιρία».
«Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι σε όλους σας και στον καθένα ξεχωριστά, Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2013 με υγεία, πρόοδο και κάθε καλό» καταλήγει ο κ. Παπούλιας.

ΠΗΓΗ: http://www.iefimerida.gr

Μέχρι το τέλος του 2013 παρατείνονται τα προγράμματα φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία

Οι 68 δομές ΚΗΦΗ εξυπηρετούν σήμερα 1.521 ηλικιωμένους με μεγάλη επιτυχία, ενώ οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 276.


Την παράταση των Προγραμμάτων για τα «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ) και τα «Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας» μέχρι τις 31.12.2013, ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Εργασίας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Οι 68 δομές ΚΗΦΗ εξυπηρετούν σήμερα 1.521 ηλικιωμένους με μεγάλη επιτυχία, ενώ οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 276.
Τα 43 Κέντρα Διημέρευσης εξυπηρετούν 1.176 άτομα με αναπηρίες και απασχολούν 460 εργαζόμενους. «Στην καρδιά της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, η κυβέρνηση πρωτοστατεί στον πόλεμο κατά της φτώχειας στηρίζοντας με ότι δυνάμεις διαθέτει τις κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται σκληρά».
Συμπλήρωσε δε ότι «μέσα από αυτές τις δομές στηρίζουμε ηλικιωμένους ανθρώπους και άτομα με αναπηρία, που έχουν πραγματικά ανάγκη το κοινωνικό κράτος», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχιση των προγραμμάτων ΚΗΦΗ και «Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας».
Τόνισε δε ότι η χρηματοδότηση των δυο αυτών προγραμμάτων εξασφαλίστηκε μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ( ΕΚΤ), ενώ το 2013 θα είναι έτος αξιολόγησης αυτών των δομών από φορείς του υπουργείου Εργασίας.

Εξιχνιάστηκαν επιπλέον πέντε (5) περιπτώσεις διαρρήξεων αυτοκινήτων που διαπράχθηκαν από 45χρονο αλλοδαπό, ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων

Μετά την πρόσφατη σύλληψη 45χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αλγερίας για διαρρήξεις οχημάτων στην πόλη των Ιωαννίνων  και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, προέκυψε η εμπλοκή του και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων οχημάτων στην πόλη των Ιωαννίνων, για τις οποίες σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.
Ειδικότερα, ύστερα από εξέταση στοιχείων της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι ο δράστης κατά τις νυκτερινές ώρες τις 14/15-12-2012, διαδοχικά και μέσα σε λίγες ώρες, διέρρηξε, σπάζοντας τα τζάμια, πέντε ακόμα οχήματα, από τα οποία αφαίρεσε είδη ρουχισμού, προσωπικά αντικείμενα και έγγραφα.
Υπενθυμίζεται ότι ο 45χρονος, σύμφωνα με τον τρόπο δράσης του ( modus operandi ), αφού προέβαινε στην παρατήρηση του εσωτερικού των αυτοκινήτων και διαπίστωνε ότι υπήρχαν εμφανώς αντικείμενα, στη συνέχεια διερρήγνυε τα αυτοκίνητα, σπάζοντας τα τζάμια τους και αφαιρούσε ό,τι υπήρχε στο εσωτερικό τους.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ευχές Χριστουγέννων από το Δ.Σ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος προς τους απόδημους και μη Ηπειρώτες

Επέκταση του αφορολόγητου των μισθωτών και των συνταξιούχων στις 9.000 ευρώ μέσω της προσκόμισης αποδείξεων

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει έμμεση επέκταση του αφορολόγητου των μισθωτών και των συνταξιούχων στις 9.000 ευρώ μέσω της προσκόμισης αποδείξεων αγοράς προϊόντων.
Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών, όπου συζητείται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ, θα δικαιούνται έκπτωσης φόρου ίσης με 2.100 ευρώ εφόσον προσκομίσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματός τους.
Από κει και πέρα, η έκπτωση αυτή μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματος και σταματά στα εισοδήματα των 42.000 ευρώ, μετά τα οποία δεν θα υπάρχει έκπτωση.
Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών από την φορολογητέα ύλη τους.

«Χριστουγεννιάτικος μποναμάς» η αποστολή από το υπουργείο οικονομικών των ειδοποιητηρίων για το ΦΑΠ 2010


Το υπουργείο Οικονομικών στέλνει χρονιάρες μέρες το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 σε 140.000 ιδιοκτήτες ακινήτων,
Ο ΦΑΠ το 2010 επεβλήθη μεν πριν δύο χρόνια, αλλά εισπράττεται τώρα και επιβαρύνει όσους είχαν την 1.1.2010 ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 400.000 ευρώ.
Από αυτό το ποσό και πάνω επιβάλλεται φόρος με συντελεστή που ξεκινάει από 0,1% και κλιμακώνεται.
Η εκκαθάριση του ΦΑΠ έχει γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει από αυτό το χαράτσι περίπου 340.000.000 ευρώ.
Η εξόφληση του ΦΑΠ θα μπορεί να γίνει σε έως και 3 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη όμως να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι διαπιστώσουν λάθη στον υπολογισμό του φόρου (στα τετραγωνικά της επιφάνειας, αν το ακίνητο μεταβιβάστηκε κλπ) οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική σελίδα του taxisnet για να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση (όπως αυτή αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9) προκειμένου να αμφισβητήσουν ον φόρο και να ζητήσουν νέα εκκαθάριση.
Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να αποσταλούν και τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2011.
Ο ΦΑΠ του 2011 υπολογίζεται ότι θα επιβληθεί σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες καθώς το αφορολόγητο όριο είναι χαμηλότερο, στις 200.000 ευρώ ενώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 0,2%.
Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εισπράξει περίπου 600.000.000 ευρώ από τον ΦΑΠ του 2011.

Οδηγίες για τη λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο

Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση, με θέμα τις αγορανομικές διατάξεις που ισχύουν για τη λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο.
ΓΕΝΙΚΑ:
Όλα τα καταστήματα εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού, έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν τις αγορανομικές διατάξεις σχετικ...ά με την τοποθέτηση πινακίδων ή τιμοκαταλόγων που θα αναγράφουν το είδος, την τιμή, την προέλευση και την ποιότητα όπου η ποιότητα επιβάλλεται από ιδιαίτερες διατάξεις.
Παρακολούθηση εφαρμογής των ανώτατων τιμών διάθεσης ειδών σε χώρους περιορισμένου ανταγωνισμού(χώροι υπεραστικών λεωφορείων , επιβατικών πλοίων, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων κ.α.).
Στον τομέα των ειδών διατροφής όπου οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο αν οι τιμές που εισπράττονται, ανταποκρίνονται στις τιμές πώλησης που αναγράφονται στις πινακίδες.
Ειδικότερα στα συσκευασμένα τρόφιμα ασφαλιστική δικλείδα ενημέρωσης και προστασίας των καταναλωτών αποτελεί η αναγραφή των ενδείξεων που ορίζουν οι αγορανομικές διατάξεις. Η ενημέρωση δηλαδή βρίσκεται στην ετικέτα.
Ειδικότερα τα νωπά κρέατα (Χοιρινά-αρνιά-γαλοπούλες)
Έχουν επισημάνσεις που δηλώνουν τόσο την κτηνιατρική καταλληλότητα αφού ο κτηνίατρος είναι ο πλέον αρμόδιος για τον κρεοσκοπικό έλεγχο, όσο και την προέλευση αυτών (εγχώριο ή εισαγωγής με ακριβή την χώρα προέλευσης ) και αυτό για να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών και να γνωρίζει ποιας προέλευσης είναι το κρέας που αγοράζει, ώστε να μην παραπλανάται.

Φόρος τιμής στην ηρωίδα «Τζουμερκιώτισσα μάνα»

Φωτογραφία: Κώστας Μπατσής
Μια υπέροχη θεατρική παράσταση που μπορεί να έρχεται από το παρελθόν αλλά έχει ελπιδοφόρο παρόν και ευοίωνο μέλλον

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

Χρόνια, πολλά χρόνια είχα να παρακολουθήσω θεατρική παράσταση όπως αυτή που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη φιλόξενη και ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ηλιούπολης Αττικής.
Μια παράσταση-φόρος τιμής στην «Τζουμερκιώτισσα μάνα» «… τη γυναίκα που αγκομαχώντας στις στράτες, κρεμασμένη στα καταράχια, ανηφορίζοντας χωρίς σταματημό, με ρυτιδιασμένο, αλλά καθάριο πρόσωπο κι ολάνθιστη την καρδιά της, πάντα με χαμόγελο αισιοδοξίας, κράτησε αλύγιστο και ατόφιο το Τζουμέρκο…».


Φωτογραφία: Κώστας Μπατσής
 Μια παράσταση βασισμένη στο καταπληκτικό σενάριο του πατριδολάτρη συγγραφέα, άξιου τέκνου των Αγνάντων, Χρίστου Τούμπουρου, σκηνοθετημένη από την έμπειρη Μαργαρίτα Μαρατζοπούλου και πλαισιωμένη από προβολή αθάνατων μαυρόασπρων φωτογραφιών από την καθημερινή-αλλοτινή ζωή της Τζουμερκιώτισσας μάνας και επενδεδυμένες με αθάνατη ηπειρώτικη μουσική του αείμνηστου μπάρμπα-Τάσου Χαλκιά και πανοραμικές εικόνες απ΄όλα τα πανέμορφα χωριά των Τζουμέρκων που τις συνόδευαν παραδοσιακή μουσική και τραγούδια ερμηνευόμενα από τον Αντώνη Κυρίτση.
Όμως όλη η τζουμερκιώτικη πανδαισία αναδύθηκε μέσα από το κυρίως… πιάτο, αυτό της θεατρικής παράστασης και την καταπληκτική απόδοση των ερασιτεχνών ηθοποιών, την οποία θα ζήλευαν πολλοί επαγγελματίες. Μια παράσταση γεμάτη Τζουμέρκο, που είχε όλα όσα συγκροτούσαν την ντόπια παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα. Μα πάνω απ΄όλα τη χιλιοβασανισμένη μάνα.

Τα χρώματα του δειλινού σ΄έναν άλλον κόσμο

Στο «Λυκόφως» της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ φαντασίας  και πραγματικότητας μας ξεναγεί το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Γεωργάκη


Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

«Ο κόσμος μας είναι η αντανάκλαση ιδεών ενός άλλου κόσμου»
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή, ομολογουμένως, στροφή στη συγγραφή μυθιστορημάτων και διηγημάτων, πέραν από αγκαλίτσες και φιλάκια που κυριαρχούν στα περισσότερα έργα Ελλήνων δημιουργών.
Η στροφή αυτή έχει να κάνει με τα παραφυσικά φαινόμενα, τις μετεμψυχώσεις, τις μετενσαρκώσεις, τη φαντασία και όσα παραδεκτά ή ανύπαρκτα λαμβάνουν χώρα στο μυαλό και τη μυθοπλασία και στα όσα  συμβαίνουν στη διαχωριστική γραμμή από τα γήινα και ανεξήγητα εκεί στην απέναντι όχθη, την  άλλη μεριά, εκεί όπου ο νους μπορεί να ταξιδέψει, θέλει να πάει, να ικανοποιήσει την περιέργειά του και να γυρίσει ξανά πίσω, ψυχή τε και σώματι. Γίνεται όμως;

Γύρω απ΄αυτήν τη διαχωριστική γραμμή κινούνται τα συγγραφικά έργα που κυκλοφορούν τελευταία από σημαντική μερίδα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών. Στη χορεία αυτή των νέων συγγραφέων συγκαταλέγεται και ο εξ Ιωαννίνων ορμώμενος Βαγγέλης Γεωργάκης, ο οποίος κυκλοφορεί το 4ο παρεμφερές σύγγραμμά του με θέμα, τι άλλο, τα παραφυσικά φαινόμενα. Με την καθιερωμένη πλέον περιρρέουσα σύλληψη, γραφή, γλώσσα και ελκυστική ανάγνωση που διατηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη σελίδα έως την τελευταία, μας δίνει με το παρόν πόνημά του 13 διηγήματα και μια νουβέλα βγαλμένα ένα προς ένα από τον κόσμο της μυθοπλασίας. Διηγήματα και νουβέλα διαβάζονται, ερμηνεύονται και αξιολογούνται πολλαπλώς, αφού ο συγγραφέας τους με πολλή τέχνη κινείται στο χώρο και στη χώρα του παραλόγου, συγκρίνοντάς το συγχρόνως και παραλληλίζοντάς το με τη δική μας παράλογη πραγματικότητα, η οποία δεν απέχει και πολύ.