Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Μαζική συγκέντρωση αγροτών στον κόμβο Καλπακίου

 

Μαζικά αγρότες και κτηνοτρόφοι από την περιοχή του Πωγωνίου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της  Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου  στον κόμβο  Καλπακίου για να διαμαρτυρηθούν για την δεινή οικονομική θέση που έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας και να αποφασίσουν για  μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Οι συγκεντρωμένοι  με  τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και οχήματα προχώρησαν στον καθολικό αποκλεισμό του κόμβου από και προς την Κακαβιά, όπως και από και προς την Κόνιτσα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι τα προβλήματα που απειλούν την ίδια την ύπαρξή τους είναι αυτά που τους υποχρεώνουν να βρεθούν στο δρόμο και τονίζουν ότι ο αγώνας τους αφορά την ίδια την επιβίωση του κλάδου.



Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 18χρονης αλλοδαπής για την παράνομη έξοδο στο εξωτερικό

 


Στη σύλληψη μίας 18χρονης αλλοδαπής προέβησαν τις βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι η 18χρονη κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα άλλου προσώπου, με σκοπό την παράνομη έξοδό της στο εξωτερικό.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τις “Παρακαλάμιες Διαδρομές 2024”

 


Οι “Παρακαλάμιες Διαδρομές” διοργανώνουν για 8η φορά τους αγώνες ορεινού τρεξίματος  Voutsaras trail στον Βουτσαρά Ιωαννίνων, την Κυριακή 7 Απριλίου 2024.

Οι διαδρομές είναι 11, 21 και 40 χιλιόμετρα σε μία περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Οι φίλοι της πεζοπορίας, έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν στην -μη αγωνιστικού χαρακτήρα -διαδρομή των 5 ΚΜ ενώ για τους μικρούς θα διεξαχθεί παιδικός αγώνας 1 ΚΜ

Ο αγώνας τέλει υπό την αιγίδα του Δήμου Ζίτσας και σε συνεργασία με τον σύλλογο δρομέων Ιωαννίνων.

Εγγραφές θα γίνονται έως τις 26 Μαρτίου 2024 στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://cutt.ly/parakalamies24

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»

 


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης υπέγραψαν την προκήρυξη του προγράμματος: «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», συνολικού προϋπολογισμού 105,6 εκατ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής από σήμερα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, όπως ανακοινώθηκε.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης υφιστάμενων επιχειρήσεων όλων των μεγεθών -ακόμη και ατομικών- που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και έχουν ιδρυθεί μέχρι την 31η.12.2023.

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την ένταση στο μπλόκο του Καλπακίου

 


Η Τομεακή Οργάνωση του ΚΚΕ καταγγέλλει  την στάση της αστυνομίας με αφορμή την ακινητοποίηση τρακτέρ ώστε να μην φτάσουν στο μπλόκο του Καλπακίου και εκφράζει την συμπαράστασή της στους αγρότες και στα αιτήματα που καταθέτουν με τις  κινητοποιήσεις τους.

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται:

Καταγγέλλουμε τη στάση της Αστυνομίας το απόγευμα της 21ης Φεβρουαρίου στο μπλόκο  του Καλπακίου που ακινητοποίησε τρακτέρ για να μη φτάσουν στον κόμβο και επέβαλλε πρόστιμα στους αγρότες!

Δεν μας εκπλήσσει η στάση της!

Έπεσε πολύ βαρύ στην κυβέρνηση το προχτεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα, στο κέντρο της χώρας. Με τη συγκλονιστική συμμετοχή των αγροτών και την  αλληλεγγύη του λαού έπεσε στο κενό η συκοφάντηση του αγροτικού κινήματος που εξαπέλυσε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, ο κοινωνικός αυτοματισμός που όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η τωρινή, χρησιμοποιούν για να διασπάσουν το  λαό, γι’ αυτό και παίρνει τα μέτρα της με την καταστολή. Δεν θα της περάσει.

Είμαστε στο πλευρό των αγροτών και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματά τους για να μπορούν να μείνουν στα χωράφια τους και στα ζώα τους, για να μπορεί ο λαός να έχει φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Δίνουμε μαχητικό ραντεβού στα μπλόκα και όλοι μαζί εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι στην Απεργία στις 28 Φλεβάρη για τη ζωή μας και όχι για τα κέρδη τους.

Παράταση έως την 1η Μαρτίου των δηλώσεων ασφάλισης κατοικίας για μειωμένο ΕΝΦΙΑ

 


Στον ορισμό νέας προθεσμίας, έως την 1η Μαρτίου 2024 (αντί της 22/2/2024), για την υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων και την επιβεβαίωση των απαραίτητων στοιχείων, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για το τρέχον έτος, προχώρησαν με κοινή τους απόφαση ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης και Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής.

Ο εν λόγω όρος της ασφάλισης κατοικιών φυσικών προσώπων, σε συνάρτηση με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, όπως θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση, αφορά ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα) για το έτος 2024.

Ειδικότερα, με την απόφαση των κ.κ. Θεοχάρη και Πιτσιλή, για το έτος 2024 προβλέπεται ότι:

– Οι αιτήσεις των φορολογούμενων για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες και οι τροποποιήσεις και διορθώσεις αυτών υποβάλλονται το αργότερο έως 1/3/2024.

– Η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις πραγματοποιείται το αργότερο έως 19/3/2024.

Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Χάρης Θεοχάρης «η σύνδεση της ασφάλισης κατοικιών με εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ αποτελεί μια καινοτομία της Κυβέρνησης, ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

Ένωση Αγροτών: Συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα τον οποίο δίνει το σύνολο των Ελλήνων αγροτών- κτηνοτρόφων

 


Η επιτροπή  αγώνα  των  γεωργοκτηνοπτηνοτροφικών οργανώσεων Ν. Ιωαννίνων, καλεί όλους τους  συμπολίτες μας να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα τον οποίο δίνει το σύνολο των Ελλήνων αγροτών-κτηνοτρόφων, ο οποίος είναι αγώνας για την επιβίωσή τους, τη συνέχιση της δραστηριότητας τους και όχι την εκδίωξη τους από τον τόπο εργασίας τους.

Όλοι στη συγκέντρωση η οποία θα γίνει σήμερα Πέμπτη 22/2/2024  και ώρα 7:00 μ.μ στον κόμβο  Καλπακίου.

Ιωάννινα: Συνελήφθη για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων

 


Κατηγορείται για μη τήρηση των κανόνων ευζωίας σκύλου που διατηρούσε

Συνελήφθη προχθές (20-02-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία των ζώων.

Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελία σε βάρος του για μη τήρηση των κανόνων ευζωίας σκύλου που διατηρούσε στο σπίτι του.

Από την παραπάνω υπηρεσία επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Το 3oυ Δημοτικό Σχολείο Ανατολής στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου

 


Με την ΣΤ’ τάξη του 3oυ Δημοτικού Σχολείου Ανατολής συνεχίστηκαν οι επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου που αποτελεί πλέον αγαπημένο προορισμό για σχολικές εκδρομές.

Οι 38 μαθητές ήταν γνώστες πολλών κανόνων ασφαλούς οδήγησης αλλά άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τον Ανθυπαστυνόμο του Α.Τ. Πωγωνίου κ. Γρηγόρη Μποντίνη που τους ανέλυσε πολλά σημεία του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις ενώ υπέβαλλαν και οι ίδιοι ιδιαίτερα εύστοχα ερωτήματα.

Να σημειωθεί ότι το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Δήμου Πωγωνίου διαθέτει μηχανοκίνητα οχήματα με τα οποία οι μαθητές εφαρμόζουν στην πράξη τον Κ.Ο.Κ..

Τα σχολεία που επιθυμούν να επισκεφθούν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Πωγωνίου μπορούν να προγραμματίσουν την εκδρομή τους στο τηλ. 2653360129 και στην κ. Σοφία Τσέπα.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Νέο voucher ύψους 300 ευρώ για μαθητές Α΄ Γυμνασίου

 


Νέο επίδομα καθιερώνει το υπουργείο Παιδείας για την ενίσχυση της άθλησης με τη χορήγηση νέου voucher με το όνομα «Sports Pass», ύψους 300 ευρώ, σε μαθητές για την εγγραφή τους σε αθλητικά σωματεία.

Tο Sports Pass απευθύνεται σε μαθητές Α΄ Γυμνασίου.

Σημειώνεται πως μέσω του ετήσιου σχεδίου δράσης του υπουργείου Παιδείας το Sports Pass αναμένεται να ενεργοποιηθεί το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Πρόκειται για ένα voucher στον αθλητισμό, που θα δοθεί για πρώτη φορά σε παιδιά οικογενειών από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, έτσι ώστε να έχουν το δικαίωμα στην άθληση σε σωματεία της περιοχής τους.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου

 


Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09;00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-12:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

7 + 1 μύθοι σχετικά με τα ζωικά λίπη στη διατροφή μας

 


Μέχρι πρόσφατα οι διατροφικές οδηγίες συνιστούσαν να αποφεύγουμε την κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε λιπαρά και χοληστερόλη, όπως βούτυρο, κρόκους αυγών και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά. Τα τρόφιμα αυτά, αντικαθίστανται συχνά με υποκατάστατα χαμηλών λιπαρών όπως μαργαρίνη, ασπράδια αυγών και γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και την απώλεια βάρους.

«Αυτό οφείλεται στην εσφαλμένη αντίληψη ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη και λίπος μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών.
Μελέτες έχουν διαψεύσει σήμερα αυτή την πεποίθηση, αν και οι μύθοι γύρω από τη χοληστερόλη και το λίπος συνεχίζουν να κυριαρχούν σε πολλά άρθρα και οι δίαιτες με πολύ χαμηλή πρόσληψη σε λιπαρά είναι αρκετά δημοφιλείς στο ευρύ κοινό», αναφέρει ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital,  ο οποίος στη συνέχεια αναφέρεται στους σχετικούς μύθους για τα “κακά” λιπαρά:

Ποιοι όμως είναι οι σημαντικότεροι από αυτούς του μύθους;

1. Η κατανάλωση λίπους οδηγεί σε αύξηση βάρους

Αν και είναι αλήθεια ότι η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε μακροθρεπτικού συστατικού, συμπεριλαμβανομένου και του λίπους, οδηγεί σε αύξηση βάρους, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής δεν οδηγεί σε αύξηση βάρους.
Αντίθετα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά μπορεί υπό προϋποθέσεις να συμβάλει στην απώλεια βάρους και στο αίσθημα πληρότητας όταν κάποιος ακολουθεί μια υποθερμιδική δίαιτα.
Γι’ αυτόν τον λόγο διατροφικά μοτίβα που είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των κετογονικών διαίτων έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την απώλεια βάρους.