Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ: Διέγραψε την Λούκα Κατσέλη

 «Όχι»  μέχρι το τέλος στο άρθρο 37!!!


Με επιστολή του πρωθυπουργού που έφτασε πριν από λίγο στα χέρια του Προέδρου της Βουλής, διαγράφηκε η κα Λούκα Κατσέλη από την κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα να μένει με 153 βουλευτές.

Αιτία φυσικά της απόφασης του πρωθυπουργού είναι το «όχι» της πρώην υπουργού στο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: «Ναι» σε δύο αιολικά στον Κασσιδιάρη

Θετικά και ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή δύο αιολικών σταθμών παραγωγής αιολικής ενέργειας στα όρια του Δήμου.

Οι δύο μελέτες αφορούν δύο αιολικά πάρκα στον «Κασσιδιάρη» με την ονομασία «Κασσιδιάρης1» που έχει συνολικά 25 γεννήτριες στα όρια των Δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου και «Κασσιδιάρης».
Θέση της Δημοτικής Αρχής, όπως διατυπώθηκε από τον Δήμαρχο Κώστα Καψάλη, είναι να στηριχτεί οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα που ενισχύει την τοπική οικονομία, χωρίς όμως να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Από την άλλη και η παράταξη του Γιάννη Ντόντη, η οποία υπερψήφισε κι αυτή την Μελέτη, εκφράζεται θετικά για τα αιολικά πάρκα καταθέτοντας ωστόσο και ορισμένες ενστάσεις.
«Στο Δημοτικό Συμβούλιο γνωματεύσαμε ομόφωνα θετικά για δύο αιολικά στο όρος Κασσιδιάρη με βάση τους περιβαλλοντικούς βέβαια όρους της μελέτης γιατί ο δήμος μας θα έχει έσοδα», είπε ο κ. Καψάλης εξηγώντας πως απαράβατος όρος για τη Δημοτική Αρχή είναι να τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που υπάρχουν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις σχετικά με την όχληση που θα υποστεί το περιβάλλον.
Ο κυριότερος λόγος της θετικής γνωμοδότησης του Δήμου, σύμφωνα πάντα με τον Δήμαρχο είναι τα έσοδα που θα έχει αυτός και τα οποία θα είναι ανταποδοτικά για τους δημότες.
Από την μελέτη προκύπτει πως μόνο το ένα πάρκο στον «Κασσιδιάρη», αυτό με την ονομασία «Κασσιδιάρης» που θα βρίσκεται όλο εντός των ορίων του δήμου Πωγωνίου, θα αποφέρει 300.000 ευρώ το χρόνο στο δήμο.
«Αγκάθι» πάντως παραμένει το ποσοστό κέρδους των δήμων το οποίο είναι μόνο 3%.
«Το ένα πάρκο στον Κασσιδιάρη θα αποφέρει, σύμφωνα με την μελέτη 11 εκ. ευρώ και οι δημότες θα παίρνουν μόνο 300.000.
Είναι πολύ λίγα και πιστεύουμε ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό», τόνισε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε «εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι περισσότερα και όλοι οι δήμοι μαζί με την ΠΕΔ και την ΚΕΔΚΕ θα διεκδικήσουμε να αυξηθεί το ποσοστό αυτό».

Και η παράταξη του Γιάννη Ντόντη όμως τάχθηκε υπέρ της Μ.Π.Ε. επισημαίνοντας ότι «η κατεύθυνση σε μία τέτοιας μορφής πορεία αποτελεί μοχλό για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και την δημιουργία πλούτου. Πλούτου, που θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την κοινωνική ευημερία και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα προβλήματα».
Ταυτόχρονα όμως κατέθεσε και ορισμένους προβληματισμούς που έχουν να κάνουν με την απουσία πρόβλεψης ως υποχρέωση της εταιρείας για την αποκατάσταση του χώρου μετά το πέρας της λειτουργίας του έργου ή σε κάθε άλλη περίπτωση, αλλά και ο μη ακριβής καθορισμός της χωροθέτησης του έργου με λεπτομερής συντεταγμένες.


Επίσης σημείωσε την αντίθεσή του για τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Νόμο, για τον σχεδιασμό τέτοιων έργων από ιδιώτες και όχι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Δεν μπορούν να αποφασίζουν και να σχεδιάζονται έργα τέτοιας σημασίας αποκλειστικά από ιδιώτες, χωρίς την συμμετοχή και την συνεννόηση της τοπικής κοινωνίας.
Δεν μπορεί να επιλέγονται θέσεις δασικές, δημοτικές, ιδιοκτησίες φορέων ή κατοίκων χωρίς βέβαια κανείς να έχει ερωτηθεί», τόνισε ο κ. Ντόντης.
Τέλος κατέθεσε μια σειρά προτάσεων όπως τη Σύγκλιση ενιαίας Συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων Ζίτσας και Πωγωνίου με την συμμετοχή της εταιρείας για μία ολοκληρωμένη και διεξοδική συζήτηση για το έργο, αλλά και η διεκδίκηση της αύξησης του ποσοστού των ετήσιων εσόδων του δήμου από την λειτουργία ενός Αιολικού Πάρκου.

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr

ΘΕΡΙΑΚΗΣΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Τραγικός θάνατος 41χρονου σε τροχαίο

Το πρωί της Τετάρτης, τραγικό θάνατο βρήκε στο Θεριακήσι ένας 41χρονος, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε, ξέφυγε από την πορεία του, ανετράπη και ανεφλέγη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας λίγα μέτρα μετά το σπίτι του, μέσα στον οικισμό, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο έπεσε σε πρανές βάθους περίπου 1,5 μέτρου και αμέσως τυλίχθηκε στις φλόγες, πριν προλάβουν να φθάσουν η Πυροσβεστική και η Αστυνομία.

Προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά.

Επαφές με κόμματα και βουλευτές για το μέλλον της «Δωδώνης»


Ξεκινούν οι Ενώσεις και οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί.



Κύκλο επαφών με τις νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων και στη συνέχεια με τους βουλευτές της Ηπείρου ξεκινούν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών-μέτοχοι και οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, με στόχο να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή στήριξη τους στον αγώνα κατά της πώλησης-ιδιωτικοποίησης της «Δωδώνης».
Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι συναντήσεις κτηνοτρόφων και εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία με επιστημονικούς φορείς και μετά από τον δικηγορικό Σύλλογο, υπήρξε συνάντηση με το Οικονομικό Επιμελητήριο, η διοίκηση του οποίου τάσσεται στο πλευρό τους για την μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ στους φυσικούς φορείς.
Όλα αυτά αποτελούν συνέχεια του κοινού ψηφίσματος από την συνεδρίαση των διοικήσεων Ενώσεων και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, το οποίο έχει σταλεί ήδη στον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, στην ΑΤΕ και σε όλους τους φορείς της Ηπείρου.
Κεντρικό αίτημα είναι να περάσει η «Δωδώνη» στις Ενώσεις και στους κτηνοτρόφους στην ονομαστική αξία ή έστω στη λογιστική και να μην προχωρήσει η ΑΤΕ σε διεθνή διαγωνισμό πώλησης του πακέτου των μετοχών της. Ουσιαστικά ζητούν να εφαρμοστεί το καταστατικό και να μην ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία που στήριξε και στηρίζει τους κτηνοτρόφους και την οικονομία του τόπου. Για την απόκτηση των μετοχών οι φυσικοί φορείς αναζητούν τρόπους για τη δημιουργία τα αντίστοιχου κεφαλαίου, όμως μέχρι τώρα η ΑΤΕ και η κυβέρνηση δεν δείχνουν κάποια ανταπόκριση στο αίτημα-πρόταση. Πάντως ανακοίνωση για πρόσληψη συμβούλου δεν έχει γίνει από την ΑΤΕ, αλλά μάλλον δεν θα αργήσει.
Ταυτόχρονα, η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας δεν ...βιάζεται και μάλλον δείχνει να αποφεύγει να συζητήσει για νέες τιμές στο γάλα, όπως ζητούν Ενώσεις και παραγωγοί, ενώ οι εργαζόμενοι ολοκληρώνουν σήμερα την τετραήμερη κατάληψη, εν λειτουργία, της εταιρείας, αντιδρώντας τόσο στα περί πώλησης, όσο και στην στάση της διορισμένης διοίκησης από την μεγαλομέτοχο.


Στηρίζει το Οικονομικό Επιμελητήριο
Συνάντηση ενημέρωσης και συνεργασίας των μελών της Τοπικής Διοίκησης με τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ηπείρου και του σωματείου εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στα γραφεία του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, με αφορμή της εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό ζήτημα της μεγάλης ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας.
Υπήρξε κοινή διαπίστωση, σύμφωνα με σχετικό δελτίου τύπου που υπογράφει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Φίλης, ότι η απόφαση της διοίκησης της ΑΤΕ να προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου για την πώληση της «Δωδώνης», βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, των εργαζομένων της επιχείρησης, της τοπικής κοινωνίας, αλλά και γενικότερα της εθνικής οικονομίας και πρέπει άμεσα να ανακληθεί. «Ακόμη, το γεγονός ότι η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος και τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού -ότι δηλαδή η «Δωδώνη» δεν πωλείται- έχει σαν αποτέλεσμα να στερείται αυτή από κάθε ηθικό έρεισμα και πολιτική νομιμοποίηση», τονίζεται από το Επιμελητήριο και προστίθεται ότι η «Δωδώνη» έχει διαδραματίσει ιστορικά έναν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας της Ηπείρου και στη στήριξη του εισοδήματος του Έλληνα κτηνοτρόφου και ο χαρακτήρας αυτός της λειτουργίας της εταιρίας πρέπει να διατηρηθεί και στο μέλλον.
«Το Οικονομικό Επιμελητήριο, καταλήγει, θα συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στη διαμόρφωση μιας κοινής συνισταμένης, που θα οδηγεί σε μια λύση προς την κατεύθυνση της μεταβίβασης της εταιρίας στους φυσικούς της φορείς, σε ένα νέο εταιρικό σχήμα, που θα διαφυλάξει την αυτοδύναμη αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας για το συμφέρον της ελληνικής κτηνοτροφίας και της οικονομίας της Ηπείρου».


ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr

ΝΔ: Προτείνει εταιρεία Λαϊκής Βάσης για τη ΔΩΔΩΝΗ

Εταιρεία Λαϊκής βάσης για τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, προτείνει σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία, η οποία χαρακτηρίζει την εταιρεία ως «Εθνικών κυριαρχικών συμφερόντων των ελλήνων κτηνοτρόφων».



Σύμφωνα με πληροφορίες η Αξιωματική Αντιπολίτευση επεξεργάζεται και κοστολογεί πρόταση για τη ΔΩΔΩΝΗ, ενώ καλεί την κυβέρνηση να επενεξετάσει τη στάση της και να αποτρέψει την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη, εγκληματική.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ της πράξης εξοπλισμού των Υπηρεσιών Τροχαίας Ηπείρου

Σημαντικά αναμένεται να ενισχυθούν σε  εξοπλισμό οι αστυνομικές υπηρεσίες της Ηπείρου, καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, εντάχθηκε στο Ε.Π. Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος – Ηπείρου», η   πράξη  "Εξοπλισμός Υπηρεσιών Τροχαίας για την παροχή οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας Ηπείρου ".   

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην προμήθεια κινητού εξοπλισμού, που περιλαμβάνει: Δεκαεννέα οχήματα τύπου τζιπ, πέντε οχήματα διερεύνησης τροχαίων ατυχημάτων,  είκοσι οκτώ αστυνομικά οχήματα, τέσσερις συσκευές ελέγχου ταχύτητας οχημάτων με φωτογραφικό σύστημα (radar) και δεκαεννέα φορητές συσκευές,   δεκαεπτά δίκυκλες μοτοσικλέτες. Επίσης πενήντα δύο πομποδέκτες αυτοκινήτων και σαράντα εννέα φορητοί πομποδέκτες, καθώς και  23 αλκοόμετρα.  

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 1.995.000 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Αντισυνταγματικό το «πέναλτι» φόρου ύψους 10% για τις αποδείξεις

Προβληματισμός για το αφορολόγητο όριο.

Αντισυνταγματική θεωρεί η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που αναφέρεται στο «πέναλτι» φόρου ύψους 10% που θα πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι όταν οι προσκομιζόμενες αποδείξεις δαπανών υπολείπονται σε αξία του 25% του ατομικού εισοδήματός τους.
Ακόμη εκφράζει προβληματισμό για τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ, όταν το όριο κινδύνου φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 6.897 ευρώ.
Συγκεκριμένα η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσία της Βουλής αναφέρει τα εξής: «Ως προς το ζήτημα της επιβολής "φόρου" με συντελεστή 10% επί του ποσού που οι προσκομιζόμενες αποδείξεις δαπανών του φορολογουμένου υπολείπονται σε αξία του ενός τετάρτου (ποσοστό 25%) του ατομικού εισοδήματός του (και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ), παρατηρείται ότι, σύμφωνα προς το άρθρο 78 παρ. 1 του Συντάγματος, αντικείμενο του φόρου μπορεί να είναι το εισόδημα, η περιουσία ή οι δαπάνες και οι συναλλαγές του φορολογουμένου.
Εν προκειμένω, ο επιβαλλόμενος φόρος ενδεχομένως δεν βρίσκεται σε αρμονία με την ανωτέρω διάταξη, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να επιβάλλεται επί του εισοδήματος, της δαπάνης ή της περιουσίας, αλλά επί της μη διενέργειας δαπάνης, η οποία δεν μπορεί, κατά τα ανωτέρω, να αποτελεί αντικείμενο φόρου».
Αναφορικά με το αφορολόγητο όριο και το όριο κινδύνου φτώχειας η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επισημαίνει τα εξής: «Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Δεκέμβριος 2010, με έτος αναφοράς το έτος 2008) για τον Κίνδυνο Φτώχειας το κατώφλι κινδύνου φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 6.897 ευρώ ετησίως ανά άτομο και 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά (με βάση μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα το ποσό των 13.504,88 ευρώ και μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το ποσό των 23.394,73 ευρώ).


Ενόψει των ανωτέρω, δημιουργείται προβληματισμός για το κατά πόσο η θέσπιση αφορολόγητου ποσού εισοδήματος το οποίο ενδεχομένως είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο διαβίωσης του φορολογουμένου (εφόσον ήθελε θεωρηθεί ότι το ελάχιστο όριο διαβίωσης ταυτίζεται με τα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία ως προς το κατώφλι κινδύνου φτώχειας) είναι συμβατή με την αρχή της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα, τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την υποχρέωση προστασίας της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας».


ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΑΘΗΝΑ: Πέθανε ο άτυχος συνδικαλιστής-διαδηλωτής

Τραγικές διαστάσεις προσλαμβάνουν τα επεισόδια.


Πριν από λίγο κατέληξε στον Ευαγγελισμό ένας οικοδόμος 53 ετών μέλος του ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 53χρονο οικοδόμος, ο οποίος εισήχθη  στο νοσοκομείο με συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής (αρρυθμία) και είχε ιστορικό καρδιοπάθειας.

Σύμφωνα με το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν:
"στις 4.45 το απόγευμα προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ άνδρας 53 χρονών χωρίς σφυγμούς, απνοϊκός, με μυδρίαση και ισοηλεκτρική γραμμή στο καρδιογράφημα. Δεν έφερε κανένα τραύμα, ωστόσο οι προσπάθειες των γιατρών επί πενήντα λεπτά να τον επαναφέρουν, απέβησαν άκαρπες".

«Άνεργοι», με επίδομα του ΟΑΕΔ, έχουν καταθέσεις 1,5 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό!!!

Στοιχεία-σοκ περιλαμβάνουν οι δύο λίστες του υπουργείου Οικονομικών με τα ονόματα μεγαλοφειλετών του Δημοσίου και καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού.
Οι λίστες κατατέθηκαν στη Βουλή και βρίσκονται κλειδωμένες σε χρηματοκιβώτιο του Τομέα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", οι λίστες είναι αποκαλυπτικές αφού, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν φυσικό πρόσωπο που ενώ δηλώνει εισόδημα μόλις 4.000 ευρώ έβγαλε στο εξωτερικό 18 εκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης και το όνομα μεγαλοοφειλέτη που χρωστάει στο κράτος 636 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, εντοπίζονται 18 άνεργοι που παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ αλλά έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού από 1 έως 1,5 εκατ. ευρώ έκαστος.
Συνολικά 14 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν ποσά άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Ακόμη, φορολογούμενος που έχει δηλώσει 42.000 ευρώ διαθέτει καταθέσεις 104 εκατ. ευρώ και άλλος που έχει δηλώσει 20.000 ευρώ έχει βγάλει σε ξένες τράπεζες 33 εκατομμύρια ευρώ.
Οι δύο λίστες έχουν και κοινά ονόματα, κάτι που πρακτικώς σημαίνει ότι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου έχουν καταθέσει τεράστια ποσά στο εξωτερικό.
Το υπουργείο περιμένει να ανάψει το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προκειμένου να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των φυσικών προσώπων που περιλαμβάνονται στους δύο μακροσκελείς καταλόγους, κάτι που ωστόσο δεν αναμένεται να συμβεί πριν από την ερχόμενη Τρίτη.
Ως τότε, πρόσβαση στις (προσωρινά) απόρρητες λίστες μπορούν να έχουν μόνο όσοι βουλευτές το επιθυμούν υπό την προϋπόθεση ότι θα ελέγξουν τους καταλόγους επιτηρούμενοι από υπάλληλο της Βουλής και χωρίς να έχουν δικαίωμα να βγάλουν φωτοτυπία ή φωτογραφία του περιεχομένου τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίφημες λίστες προσείλκυσαν το ενδιαφέρον αρκετών βουλευτών που πήγαν χθες στο γραφείο και ανέγνωσαν τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρώτη λίστα (37 σελίδων) αναφέρεται σε φυσικά πρόσωπα -περίπου 1.739 ονόματα- που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ έκαστο.
Η εν λόγω λίστα αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 30/6/11.
Η δεύτερη λίστα περιλαμβάνει 756 ονόματα φυσικών προσώπων που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, το ύψος τους ωστόσο δεν δικαιολογείται από τα δηλωμένα έσοδά τους.
Η συγκεκριμένη λίστα (35 σελίδων) με τους καταθέτες του εξωτερικού περιλαμβάνει πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο www.in.gr, μόνο στοιχεία του 2009 και όχι των επόμενων χρόνων και αναφέρεται σε εμβάσματα ύψους άνω των 100.000 ευρώ που έφευγαν από τη χώρα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ετοιμάζει την "σφαγή" των ειδικών μισθολογίων

Στο στόχαστρο όσοι εξαιρέθηκαν... ένστολοι, γιατροί, δικαστικοί, ιατροδικαστές, Πανεπιστημιακοί, αρχιερείς και  υπάλληλοι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους!


Παρέμβαση και στα 15 ειδικά μισθολόγια τα οποία αφορούν πάνω από 300.000 εργαζομένους ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνέχεια του νέου μισθολογίου αλλά και των μισθολογικών ρυθμίσεων για τις ΔΕΚΟ που προβλέπονται ήδη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Μείωση στις αποδοχές τους θα δουν όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια... καθώς το σχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί στη Βουλή έως τα τέλη Δεκεμβρίου προβλέπει περικοπές από 15-20%.


Ειδικά μισθολόγια έχουν:
- οι ένστολοι των Ενόπλων Δυνάμεων/ και των Σωμάτων Ασφαλείας
- οι γιατροί του ΕΣΥ
- οι δικαστικοί
- οι ιατροδικαστές
- οι Πανεπιστημιακοί
- οι αρχιερείς
- οι υπάλληλοι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους 


Οι μισθοί των υπαλλήλων αυτών θα προσαρμοστούν ανάλογα με το τι προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο για το πολιτικό προσωπικό της δημόσιας διοίκησης κάτι που σημαίνει ότι καταργούνται τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν ανά κλάδο. Θα παραμείνουν μόνο τα 5 επιδόματα του ειδικού μισθολογίου. Δηλαδή το οικογενειακό (χωρίς το επίδομα γάμου) το παραμεθόριων περιοχών, το ειδικών συνθηκών και τα επιδόματα ευθύνης και παραγωγικότητας
«Μάχη» αναμένεται να γίνει για το χρονοεπίδομα που χορηγείται ανά δύο χρόνια σε όλους τους υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων αυξάνοντας κάθε φορά κατά 4% τον βασικό τους μισθό. Το πιθανότερο είναι αν δεν καταργηθεί να χορηγείται πλέον ανά τέσσερα χρόνια και με χαμηλότερο από το 4% ποσοστό προσαύξησης του βασικού μισθού
Την ίδια στιγμή «μαχαίρι» επέρχεται και στις υπερωρίες των δημοσίων υπαλλήλων στις οποίες αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό η διατήρηση υψηλών δαπανών στη λειτουργία του Δημοσίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ»: ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΓΡΑΠΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

Καλπάκι
18-10-2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Αιολική είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή ενέργειας στην Ευρώπη.
Η προώθηση της Αιολικής ενέργειας συμβάλλει στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και στην κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, στοιχείο που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας.

Για την περιοχή μας, το Δήμο μας, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της αυτονομίας, που είναι πολύ κρίσιμο και για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δώσουμε την ευκαιρία να αναπτυχθεί μέσα από έργα που αξιοποιούν την δύναμη της φύσης και προωθεί την πράσινη μορφή ηλεκτροπαραγωγής.
Πιστεύουμε ότι, η κατεύθυνση σε μία τέτοιας μορφής πορεία αποτελεί μοχλό για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και την δημιουργία πλούτου.
Πλούτου, που θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την κοινωνική ευημερία και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα προβλήματα.
Ειδικότερα, όσον αφορά την Απόφαση του ΔΣ, να τονίσουμε ότι, αν και δεν υπάρχει συνολική περιβαλλοντική εκτίμηση για το θέμα των Αιολικών Πάρκων, εμείς συμφωνούμε με την Μελέτη Περιβαλοντικών επιπτώσεων για το συγκεκριμένο έργο με τις εξής επισημάνσεις και προτάσεις για μία συνολική και ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος.
Α. Πλεονεκτήματα:
1. Αποφεύγεται η έκλυση επικίνδυνων καυσαερίων.
2. Η γη του Αιολικού Πάρκου μπορεί να εξακολουθήσει να έχει την παλιά της χρήση, προ του αιολικού πάρκου, δηλ. καλλιέργειες και κτηνοτροφία.
3. Οι Α/Γ αποτελούν διεσπαρμένη πηγή ενέργειας και μπορούν να ενισχύσουν τοπικά το ηλεκτρικό δίκτυο.
4. Οι επενδύσεις σε Αιολική ενέργεια αποτελούν εφικτή και βιώσιμη κίνηση και μπορούν να τονώσουν την τοπική οικονομία.
5. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του έργου αλλά και στην διάρκεια της λειτουργίας του.
6. Επειδή θα υπάρχει πλέον η υποδομή, θα μπορούσε επιπρόσθετα ο ίδιος ο Δήμος να αναλάβει στο μέλλον πρωτοβουλία για εγκατάσταση Α/Γ σε κάποιους λόφους της περιοχής, αυξάνοντας τα έσοδά του.
Β. Αρνητικά στοιχεία
1. Η μη πρόβλεψη ως υποχρέωση της εταιρείας για την αποκατάσταση του χώρου μετά το πέρας της λειτουργίας του έργου ή σε κάθε άλλη περίπτωση.
2. Για να κριθούν επαρκείς ή μη οι όροι που θέτει η Μελέτη θα έπρε-πε να είναι γνωστή η ακριβής χωροθέτηση του έργου, χωρίς να εννοούμε γενικά την περιοχή. Απαιτείται ο λεπτομερής καθορισμός με συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87, από τον οποίο θα προκύψει η πραγματική εικόνα των κρινόμενων παρεμβάσεων αλλά και η δυνατότητα εκτίμησης των περιβαλλοντικών επι-πτώσεων σε σύγκριση με τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Αρχαιολογία , ΙΓΜΕ για νερά , χάραξη δρόμων, Δασαρχείο κλπ), αλλά και σε σχέση με το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής.
Βέβαια, θέλουμε να επισημάνουμε ότι, οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Νόμο, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, διότι πιστεύουμε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής πρέπει να σχεδιάζεται και να αποφασίζεται από την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση:
• Δεν μπορούν να αποφασίζουν και να σχεδιάζονται έργα τέτοιας σημασίας αποκλειστικά από ιδιώτες, χωρίς την συμμετοχή και την συνεννόηση της τοπικής κοινωνίας.
• Δεν μπορεί να επιλέγονται θέσεις δασικές, δημοτικές, ιδιοκτησίες φορέων ή κατοίκων χωρίς βέβαια κανείς να έχει ερωτηθεί.
• Το που θα χωροθετηθούν τα Αιολικά Πάρκα πρέπει να είναι υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας μέσα από αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση.

Σήμερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να συνεισφέρει με το να πει απλά την γνώμη της.
Δεν αποφασίζουμε εμείς για το έργο.
Παρόλα αυτά, εκτιμούμε ότι σε εμάς πέφτει το βάρος να πιέσουμε και να εξασφαλίσουμε μία γόνιμη και διεξοδική διαδικασία για την ανάδειξη των διαστάσεων του έργου και την διασφάλιση καλύτερων προϋποθέσεων με περισσότερα οφέλη για τον Δήμο και τους κατοίκους.


Γ. Προτάσεις:
• Σύγκλιση ενιαίας Συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων Ζίτσας και Πωγωνίου με την συμμετοχή της εταιρείας για μία ολοκληρωμένη και διεξοδική συζήτηση για το έργο.
• Έχει νομοθετηθεί το 3% [περίπου] των ετήσιων εσόδων από την λειτουργία ενός Αιολικού Πάρκου να πηγαίνουν στους ΟΤΑ. Εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να διεκδικήσουμε από την Εταιρεία μεγαλύτερο ποσοστό για τον Δήμο μας.
• Τα αντισταθμιστικά οφέλη που προβλέπονται να αποφασιστούν με απόφαση ΔΣ και να μην υπάρχει άλλη δεσμευτική πρόταση.
• Θέση μας είναι ότι ο στρατηγικός τομέας της Ενέργειας πρέπει να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο. Όμως ακόμη και στην περίπτωση που η πολιτική κατεύθυνση είναι άλλη, οποιαδήποτε Απόφαση δεν πρέπει να αποκλείσει μελλοντική επένδυση του Ελληνικού Δημοσίου, του Δήμου Πωγωνίου, αλλά και μικροεπενδυτών της περιοχής μας στον τομέα των ΑΠΕ.
• Δεν θα πρέπει να συμφωνήσουμε στην περίπτωση που προκύπτει κορεσμός του συστήματος της ΔΕΗ. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κοινοποιήσουμε αυτές μας τις προθέσεις και στην ΡΑΕ, η οποία σαν Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί να δίνει κατ’ αρχήν εγκρίσεις χωρίς δική μας ενημέρωση.
Για να δοθεί έγκριση στην συγκεκριμένη Μονάδα Αιολικής Ενέργειας 50 ΜW , θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το υφιστάμενο μέγεθος ηλεκτρικής ισχύος της περιοχής στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν τα 50 MW , και το άθροισμα αυτό να αφαιρεθεί από το μέγεθος της μέγιστης ηλεκτρικής ισχύος την οποία μπορούν να δεχθούν και να διαχειριστούν οι υφιστάμενες υποδομές της ΔΕΗ. Εάν η ποσότητα ισχύος που θα περισσέψει θα είναι μικρότερη των 60 MW , τότε θα πρέπει η θέση μας για τα 50 MW της ιδιωτικής εταιρείας να είναι Αρνητική και Θετική μόνο κατά το ποσό ισχύος που διασφαλίζει τα παραπάνω.
• Εκπόνηση τεκμηριωμένης επιστημονικά μελέτης ενός χωροταξικού σχεδιασμού για της θέσεις εγκατάστασης τέτοιων μονάδων στην γεωγραφική περιοχή του Πωγωνίου.


Ο επικεφαλής της παράταξης και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης: Ντόντης Γιάννης
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:
Αλεξίου Γιώργος, Καραγιώργος Γιάννης, Μεντής Χαράλαμπος, Κολιάκης Δημήτρης, Σώτος Γιάννης, Τόπουλος Βασίλης.

ΚΑΛΠΑΚΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Σύλληψη οδηγού ταξί για μεταφορά λαθρομετανάστη

Στη διασταύρωση Καλπακίου, στις 4 το πρωί της Τετάρτης, στη διαδρομή με κατεύθυνση προς την Κακαβιά, κλιμάκιο της αστυνομίας πραγματοποίησε έλεγχο σε διερχόμενο ταξί, διαπιστώνοντας ότι ο ένας από τους τρεις αλλοδαπούς που μετέφερε, δεν είχε τα νόμιμα έγγραφα για την είσοδό του στη χώρα μας.
Ο οδηγός του ταξί οδηγήθηκε στο εισαγγελέα.

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ: «Ναι» και σε τρίτο αιολικό πάρκο

Με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας ενέκρινε στη συνεδρίασή του το βράδυ της Τρίτης τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αιολικό πάρκο με τον διακριτικό τίτλο «Κασιδιάρης 1» που χωροθετείται στα όρια των δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου. Λίγες ημέρες μετά την ανοιχτή συνέλευση που έγινε στην Κληματιά παρουσία δεκάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και πολιτών που ενδιαφέρονται για το θέμα των ΑΠΕ και δη των αιολικών πάρκων και της ραγδαίας εξάπλωσής τους στην περιοχή, η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο δεν επιφύλασσε κάποια έκπληξη. Η δημοτική αρχή αν και εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς, που προφανώς δημιουργήθηκαν και προκλήθηκαν μετά τη συνέλευση της Κληματιάς, τάχθηκε υπέρ της θετικής γνωμοδότησης, κάτι που απέρριψαν κατηγορηματικά όμως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με τους επικεφαλής Σ. Βλέτσα και Χρυσ. Βούζα να κατηγορούν τη δημοτική αρχή, αλλά και τον φορέα υλοποίησης του έργου για προσπάθεια απαξίωσης του δημοτικού συμβουλίου, αφού κανείς δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που απηύθυναν να ενημερώσουν το Σώμα για τα ανοιχτά ζητήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με την κατασκευή του έργου.
Την εισήγηση εκ μέρους της πλειοψηφίας έκανε ο πρόεδρος του Σώματος Παναγ. Παππάς, που επανέλαβε, ότι η θέση της δημοτικής αρχής δε μπορεί παρά να είναι η στήριξη των επενδύσεων αυτών, ειδικά όταν πρόκειται για ανανεώσιμες πηγές. Σε σχέση πάντως με τις άλλες δύο περιπτώσεις, όπου ξανά το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας ενέκρινε τη γνωμοδότηση των περιβαλλοντικών όρων στα αιολικά των Κουρέντων και του Ζαλόγγου, αυτή τη φορά προστέθηκε στην απόφαση η πρόταση προς την εταιρεία να περιληφθεί στο τελικό σχέδιο και μελέτη αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου.


Στοχευμένες ήταν οι θέσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σ. Βλέτσα που επέμεινε ιδιαίτερα σε τρία τεχνικά στοιχεία. Το πρώτο, ότι από τα στοιχεία της εταιρείας ο θόρυβος που παράγεται από κάθε ανεμογεννήτρια φτάνει τα 45 ντεσιμπέλ, το δεύτερο ότι δεν τηρείται η ελάχιστη απόσταση των 500 μέτρων από τους οικισμούς και το τρίτο, ότι δεν υπάρχει μελέτη αποκατάστασης.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Βλέτσας σημείωσε, ότι το περιβαλλοντικό θέμα θα πρέπει να είναι συνυφασμένο και να συνδυάζεται για το δήμο Ζίτσας, με το οικονομικό σκέλος.
«Δε γίνεται ένας ιδιώτης επενδυτής που εκμεταλλεύεται τη γη μας, να παίρνει 11 εκ. ευρώ το χρόνο και ο δήμος να αρκείται στις 170.000 ευρώ. Έπρεπε ήδη να έχουμε συζητήσει το θέμα με την εταιρεία και εάν είχαμε συμφωνήσει να εγκρίναμε τους περιβαλλοντικούς όρους», σημείωσε ο κ. Βλέτσας, που χαρακτήρισε απαξιωτική τη στάση της εταιρείας που παρότι κλήθηκε να παραστεί στο συμβούλιο, δεν το έπραξε.
Ο Χρυσ. Βούζας από την πλευρά του όξυνε τα πνεύματα όταν έκανε λόγο για «προνομιακούς συνομιλητές των εταιρειών μεταξύ των στελεχών της δημοτικής αρχής». Η φράση αυτή άναψε τα αίματα στη συνεδρίαση με τον κ. Βούζα να επανέρχεται στη συνέχεια και να τονίζει, πως η δημοτική αρχή λειτουργεί με αβανταδόρικο τρόπο υπέρ των επιχειρηματιών και σε βάρος των τοπικών κοινωνιών.
«Τα οφέλη του δήμου μας είναι αστεία μπροστά στα κέρδη των εταιρειών. Εκτίμησή μας βέβαια είναι, ότι τελικά οι επενδύσεις αυτές δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, αλλά θα χρησιμοποιηθούν οι άδειες για τις αγοραπωλησίες των μεγάλων κεφαλαίων, εν αγνοία ή και σε βάρος των τοπικών κοινωνιών. Απαιτείται πέραν της δικής μας βούλησης και η υπεύθυνη στάση του κράτους, να υποχρεώσει τους επενδυτές να εκτελούν την επένδυση και όχι οι άδειες να αλλάζουν χέρια έναντι πολλών εκ. ευρώ», τόνισε ο κ. Βούζας.


Αντίθετοι οι πρώην δήμαρχοι
Αίσθηση προκάλεσε η σκληρή «γραμμή» που κράτησαν τρεις πρώην δήμαρχοι της περιοχής, που στήριξαν την δημοτική αρχή κατά την προεκλογική περίοδο του 2010, φαίνεται όμως, ότι σήμερα κρατούν αποστάσεις, τουλάχιστον με αφορμή το θέμα των αιολικών πάρκων.
Οι κ.κ.Κατσάνος, Παργανάς και Σιαπατόρης τοποθετήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην συνεχιζόμενη και αθρόα «αιολικοποίηση» του δήμου Ζίτσας, ειδικά μάλιστα τη στιγμή που τα οφέλη είναι πενιχρά.


Σταθερά τα τέλη
Στα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μη γίνει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οικονομικά οι δημότες. Εγκρίθηκαν ακόμη οι ισολογισμοί και απολογισμοί των πρώην δήμων που προσαρτήθηκαν και συναποτελούν τον ενιαίο δήμο Ζίτσας. Μόνο όμως για τον πρώην δήμο Πασσαρώνος υπήρξε ομόφωνη έγκριση, καθώς οι ισολογισμοί των άλλων δήμων εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, με τη λευκή ψήφο της παράταξης Βούζα.
Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Τζίμας, που εξέφρασε τη διαφωνία του στη διεξαγωγή της συνεδρίασης, ενώ οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έχουν κατέλθει σε απεργία. Για την ιστορία πάντως να σημειωθεί, ότι ο Σύλλογος εργαζομένων του δήμου Ζίτσας είχε συμφωνήσει με το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.


ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/

ΙΚΑ: Την Παρασκευή 21 και τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου οι πληρωμές των συνταξιούχων για τον Οκτώβριο - Νοέμβριο

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συνταξιούχων του ΙΚΑ ανακοίνωσε η διοίκηση του Ιδρύματος.
Η διοίκηση του Ιδρύματος ενημέρωσε ότι λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ, το Ταμείο προχώρησε με δικά του μέσα σε έκτακτη μηχανογραφική επεξεργασία των αρχείων πληρωμών, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η έγκυρη πληρωμή των συνταξιούχων, στις 21/10/2011 και 24/10/2011.
Έτσι η καταβολή των συντάξεων θα γίνεται με πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού.
Θα πληρωθούν στις 21/10/2011 οι 934.872 συνταξιούχοι που ανταποκρίθηκαν στη φυσική καταγραφή.


Στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πληρωθούν από τις 24/10/2011:
-79.844 συνταξιούχοι που δεν ανταποκρίθηκαν στη φυσική καταγραφή, εφόσον προηγηθεί η διαδικασία της φυσικής καταγραφής τους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
- 835 συνταξιούχοι στους οποίους υπάρχει πρόβλημα στους τραπεζικούς λογαριασμούς (λογαριασμοί χωρίς IBAN), με την προϋπόθεση ότι θα προβούν στη διόρθωση των λογαριασμών τους.

Το ΙΚΑ σημειώνει ότι κατά την έκτακτη πληρωμή των συντάξεων του μήνα Νοεμβρίου, πιθανόν να υπάρξουν διαφορές στο δικαιούμενο ποσό σύνταξης, οι οποίες θα αποκατασταθούν σε επόμενη επεξεργασία, καθώς για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσού δεν ήταν διαθέσιμες όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες.

Επίσης, για τον προαναφερόμενο λόγο, δεν θα καταβληθεί η σύνταξη μηνός Νοεμβρίου στις παρακάτω κατηγορίες:
- Συντάξεις κατοίκων εξωτερικού.
- Έκδοση νέων συντάξεων με χειρόγραφη διαδικασία.
- Συνταξιούχοι οι οποίοι πληρώθηκαν τη σύνταξη μηνός Οκτωβρίου σε υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Όπως ανακοίνωσε το ΙΚΑ, για τις κατηγορίες αυτές θα καταβληθεί η σύνταξη Νοεμβρίου 2011 μαζί με τη σύνταξη Δεκεμβρίου 2011.

ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Πρώτα πληρώνεις το χαράτσι και μετά ζητάς τα...λεφτά πίσω!

Πρώτα θα πληρώσουν το νέο χαράτσι για τα ακίνητα και μετά θα ζητήσουν να εξαιρεθούν από αυτό όσοι απαλλάσσονται της νέας φορολογίας ή υπάγονται σε χαμηλότερους συντελεστές. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Την ίδια στιγμή απειλούνται με διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος χιλιάδες νοικοκυριά στην περίπτωση που δεν πληρώσουν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ το νέο χαράτσι για τα ακίνητα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, το νέο ειδικό τέλος, επιβάλλεται στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση, δομημένες επιφάνειες των ακινήτων που υπάγονται κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011, για το έτος 2011, στο τέλος ακίνητης περιουσίας.
Ο προσδιορισμός της χρήσης της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας λαμβάνεται από το πεδίο του Κωδικού Χρήσης Τιμολογίου της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Η αλλαγή χρήσης στο ως άνω πεδίο της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας μετά την ανωτέρω ημερομηνία δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του νέου τέλους έτους 2011.
Το ποσό του τέλους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου και επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην παλαιότητα του ακινήτου.
Για τον υπολογισμό του νέου τέλους, τα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδοτούμενη δομημένη επιφάνεια, δηλαδή το εμβαδόν της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, λαμβάνονται υπόψη όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων, και καταχωρηθεί στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. μέχρι και την 17η Σεπτεμβρίου 2011.
Σε περίπτωση που στη βάση πληροφοριών της Δ.Ε.Η. δεν αναγράφεται ημερομηνία κατασκευής, τότε ο συντελεστής παλαιότητας θα είναι 1.
Στις περιπτώσεις που τα τετραγωνικά μέτρα που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμού του τέλους αυτού είναι υπερδιπλάσια των μεγαλύτερων εκ των τετραγωνικών μέτρων που αναγράφονται στα δημοτικά τέλη και στο δημοτικό φόρο, τότε το τέλος υπολογίζεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων που αναγράφονται στα δημοτικά τέλη.
Το νέο χαράτσι ενσωματώνεται διακριτά, μαζί με τον τρόπο υπολογισμού του, στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της Δ.Ε.Η. και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος και συνεισπράττεται υποχρεωτικά από αυτούς.
Ανεξάρτητα από το ονοματεπώνυμο του καταναλωτή που αναγράφεται στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, υποκείμενος στο τέλος ή δικαιούχος των εξαιρέσεων είναι ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Σεισμός 3,6 Ρίχτερ

Δεν έχει γίνει αναφορά για ζημιές


Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά 4 χλμ βορειοανατολικά του Θεσπρωτικού Πρέβεζας.
Το εστιακό βάθος είναι 5 χλμ ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.