Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: «Ναι» σε δύο αιολικά στον Κασσιδιάρη

Θετικά και ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή δύο αιολικών σταθμών παραγωγής αιολικής ενέργειας στα όρια του Δήμου.

Οι δύο μελέτες αφορούν δύο αιολικά πάρκα στον «Κασσιδιάρη» με την ονομασία «Κασσιδιάρης1» που έχει συνολικά 25 γεννήτριες στα όρια των Δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου και «Κασσιδιάρης».
Θέση της Δημοτικής Αρχής, όπως διατυπώθηκε από τον Δήμαρχο Κώστα Καψάλη, είναι να στηριχτεί οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα που ενισχύει την τοπική οικονομία, χωρίς όμως να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Από την άλλη και η παράταξη του Γιάννη Ντόντη, η οποία υπερψήφισε κι αυτή την Μελέτη, εκφράζεται θετικά για τα αιολικά πάρκα καταθέτοντας ωστόσο και ορισμένες ενστάσεις.
«Στο Δημοτικό Συμβούλιο γνωματεύσαμε ομόφωνα θετικά για δύο αιολικά στο όρος Κασσιδιάρη με βάση τους περιβαλλοντικούς βέβαια όρους της μελέτης γιατί ο δήμος μας θα έχει έσοδα», είπε ο κ. Καψάλης εξηγώντας πως απαράβατος όρος για τη Δημοτική Αρχή είναι να τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που υπάρχουν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις σχετικά με την όχληση που θα υποστεί το περιβάλλον.
Ο κυριότερος λόγος της θετικής γνωμοδότησης του Δήμου, σύμφωνα πάντα με τον Δήμαρχο είναι τα έσοδα που θα έχει αυτός και τα οποία θα είναι ανταποδοτικά για τους δημότες.
Από την μελέτη προκύπτει πως μόνο το ένα πάρκο στον «Κασσιδιάρη», αυτό με την ονομασία «Κασσιδιάρης» που θα βρίσκεται όλο εντός των ορίων του δήμου Πωγωνίου, θα αποφέρει 300.000 ευρώ το χρόνο στο δήμο.
«Αγκάθι» πάντως παραμένει το ποσοστό κέρδους των δήμων το οποίο είναι μόνο 3%.
«Το ένα πάρκο στον Κασσιδιάρη θα αποφέρει, σύμφωνα με την μελέτη 11 εκ. ευρώ και οι δημότες θα παίρνουν μόνο 300.000.
Είναι πολύ λίγα και πιστεύουμε ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό», τόνισε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε «εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι περισσότερα και όλοι οι δήμοι μαζί με την ΠΕΔ και την ΚΕΔΚΕ θα διεκδικήσουμε να αυξηθεί το ποσοστό αυτό».

Και η παράταξη του Γιάννη Ντόντη όμως τάχθηκε υπέρ της Μ.Π.Ε. επισημαίνοντας ότι «η κατεύθυνση σε μία τέτοιας μορφής πορεία αποτελεί μοχλό για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και την δημιουργία πλούτου. Πλούτου, που θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την κοινωνική ευημερία και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα προβλήματα».
Ταυτόχρονα όμως κατέθεσε και ορισμένους προβληματισμούς που έχουν να κάνουν με την απουσία πρόβλεψης ως υποχρέωση της εταιρείας για την αποκατάσταση του χώρου μετά το πέρας της λειτουργίας του έργου ή σε κάθε άλλη περίπτωση, αλλά και ο μη ακριβής καθορισμός της χωροθέτησης του έργου με λεπτομερής συντεταγμένες.


Επίσης σημείωσε την αντίθεσή του για τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Νόμο, για τον σχεδιασμό τέτοιων έργων από ιδιώτες και όχι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Δεν μπορούν να αποφασίζουν και να σχεδιάζονται έργα τέτοιας σημασίας αποκλειστικά από ιδιώτες, χωρίς την συμμετοχή και την συνεννόηση της τοπικής κοινωνίας.
Δεν μπορεί να επιλέγονται θέσεις δασικές, δημοτικές, ιδιοκτησίες φορέων ή κατοίκων χωρίς βέβαια κανείς να έχει ερωτηθεί», τόνισε ο κ. Ντόντης.
Τέλος κατέθεσε μια σειρά προτάσεων όπως τη Σύγκλιση ενιαίας Συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων Ζίτσας και Πωγωνίου με την συμμετοχή της εταιρείας για μία ολοκληρωμένη και διεξοδική συζήτηση για το έργο, αλλά και η διεκδίκηση της αύξησης του ποσοστού των ετήσιων εσόδων του δήμου από την λειτουργία ενός Αιολικού Πάρκου.

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr