Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Επαφές με κόμματα και βουλευτές για το μέλλον της «Δωδώνης»


Ξεκινούν οι Ενώσεις και οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί.



Κύκλο επαφών με τις νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων και στη συνέχεια με τους βουλευτές της Ηπείρου ξεκινούν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών-μέτοχοι και οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, με στόχο να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή στήριξη τους στον αγώνα κατά της πώλησης-ιδιωτικοποίησης της «Δωδώνης».
Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι συναντήσεις κτηνοτρόφων και εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία με επιστημονικούς φορείς και μετά από τον δικηγορικό Σύλλογο, υπήρξε συνάντηση με το Οικονομικό Επιμελητήριο, η διοίκηση του οποίου τάσσεται στο πλευρό τους για την μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ στους φυσικούς φορείς.
Όλα αυτά αποτελούν συνέχεια του κοινού ψηφίσματος από την συνεδρίαση των διοικήσεων Ενώσεων και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, το οποίο έχει σταλεί ήδη στον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, στην ΑΤΕ και σε όλους τους φορείς της Ηπείρου.
Κεντρικό αίτημα είναι να περάσει η «Δωδώνη» στις Ενώσεις και στους κτηνοτρόφους στην ονομαστική αξία ή έστω στη λογιστική και να μην προχωρήσει η ΑΤΕ σε διεθνή διαγωνισμό πώλησης του πακέτου των μετοχών της. Ουσιαστικά ζητούν να εφαρμοστεί το καταστατικό και να μην ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία που στήριξε και στηρίζει τους κτηνοτρόφους και την οικονομία του τόπου. Για την απόκτηση των μετοχών οι φυσικοί φορείς αναζητούν τρόπους για τη δημιουργία τα αντίστοιχου κεφαλαίου, όμως μέχρι τώρα η ΑΤΕ και η κυβέρνηση δεν δείχνουν κάποια ανταπόκριση στο αίτημα-πρόταση. Πάντως ανακοίνωση για πρόσληψη συμβούλου δεν έχει γίνει από την ΑΤΕ, αλλά μάλλον δεν θα αργήσει.
Ταυτόχρονα, η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας δεν ...βιάζεται και μάλλον δείχνει να αποφεύγει να συζητήσει για νέες τιμές στο γάλα, όπως ζητούν Ενώσεις και παραγωγοί, ενώ οι εργαζόμενοι ολοκληρώνουν σήμερα την τετραήμερη κατάληψη, εν λειτουργία, της εταιρείας, αντιδρώντας τόσο στα περί πώλησης, όσο και στην στάση της διορισμένης διοίκησης από την μεγαλομέτοχο.


Στηρίζει το Οικονομικό Επιμελητήριο
Συνάντηση ενημέρωσης και συνεργασίας των μελών της Τοπικής Διοίκησης με τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ηπείρου και του σωματείου εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στα γραφεία του 6ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, με αφορμή της εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό ζήτημα της μεγάλης ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας.
Υπήρξε κοινή διαπίστωση, σύμφωνα με σχετικό δελτίου τύπου που υπογράφει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Φίλης, ότι η απόφαση της διοίκησης της ΑΤΕ να προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου για την πώληση της «Δωδώνης», βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, των εργαζομένων της επιχείρησης, της τοπικής κοινωνίας, αλλά και γενικότερα της εθνικής οικονομίας και πρέπει άμεσα να ανακληθεί. «Ακόμη, το γεγονός ότι η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος και τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού -ότι δηλαδή η «Δωδώνη» δεν πωλείται- έχει σαν αποτέλεσμα να στερείται αυτή από κάθε ηθικό έρεισμα και πολιτική νομιμοποίηση», τονίζεται από το Επιμελητήριο και προστίθεται ότι η «Δωδώνη» έχει διαδραματίσει ιστορικά έναν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας της Ηπείρου και στη στήριξη του εισοδήματος του Έλληνα κτηνοτρόφου και ο χαρακτήρας αυτός της λειτουργίας της εταιρίας πρέπει να διατηρηθεί και στο μέλλον.
«Το Οικονομικό Επιμελητήριο, καταλήγει, θα συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στη διαμόρφωση μιας κοινής συνισταμένης, που θα οδηγεί σε μια λύση προς την κατεύθυνση της μεταβίβασης της εταιρίας στους φυσικούς της φορείς, σε ένα νέο εταιρικό σχήμα, που θα διαφυλάξει την αυτοδύναμη αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας για το συμφέρον της ελληνικής κτηνοτροφίας και της οικονομίας της Ηπείρου».


ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr