Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Επιτέθηκε με ξυράφι στους αστυνομικούς

Τα προβλήματα με τους παράνομους μετανάστες τείνουν να πάρουν πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις στον Νομό Θεσπρωτίας. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής, μεθυσμένος μετανάστης, αφρικανικής καταγωγής, πήγε σε περίπτερο της Ηγουμενίτσας και απαιτούσε δωρεάν τσιγάρα και αλκοόλ.


Ο ιδιοκτήτης που αντέδρασε κάλεσε την αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν 2 άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ Ηγουμενίτσας.
Στην προσπάθειά τους να τον συνετίσουν, ο μεθυσμένος (σε άθλια κατάσταση) μετανάστης τους επιτέθηκε με ξυραφάκι που είχε πάνω του, ενώ στη συνέχεια άρχισε να αυτοτραυματίζεται με αυτό.
Ευτυχώς, δεν κατάφερε να τραυματίσει και τους άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ. Τελικά, μετά από προσπάθεια και τη βοήθεια συναδέλφων τους, κατάφεραν να τον συλλάβουν.


Σήμερα το πρωί οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο του αυτοφώρου και στο δικαστήριο που ακολούθησε καταδικάστηκε σε 4 χρόνια κάθειρξης, χωρίς δικαίωμα αναστολής.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: «Όχι στη συνδιαχείριση του αδιεξόδου»

Συνέντευξη του κ. Σαμαρά στην εφημερίδα «Τα Νέα».


Απανωτά «όχι» στη συναίνεση λέει ο Αντώνης Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε «συνδιαχείριση του αδιεξόδου».
Λίγο μετά την παρουσίαση του οικονομικού σχεδίου της ΝΔ για έξοδο από την κρίση και μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της τρόικας, ο πρόεδρος του κόμματος προχωρεί και σε μια έμμεση παραδοχή ότι η ΝΔ χρειάζεται τον χρόνο της και δεν είναι ακόμη έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Α. Σαμαράς τονίζει επίσης: «Δεν μας ενδιαφέρει απλώς να αντικαταστήσουμε μια κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο» αναφέρει εξηγώντας γιατί δεν ζητεί αμέσως εκλογές.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει την ανησυχία του ότι μπορεί να ανοίξει ένας κύκλος κοινωνικών αναταραχών και επιμένει ότι η αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου είναι πλέον αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει ένα σχέδιο διάσωσης της χώρας.
Ανησυχητικό θεωρεί και το διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι, στο οποίο αποδίδει τα δημοσιεύματα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Βρεθήκαμε στη μέση, εκεί όπου τσακώνονται τα θηρία», λέει. Στο εσωκομματικό πεδίο κινείται με αποκλειστικό στόχο να μην ανοίξουν νέα μέτωπα και παραπέμπει πλέον στον Κώστα Καραμανλή κάθε ζήτημα που αφορά την προηγούμενη κυβέρνηση – προτρέποντας τον πρωήν πρωθυπουργό να λύσει τη σιωπή του.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 2011: Προσωπικά δεδομένα ζητούν οι απογραφείς

Αντιμέτωποι με τουλάχιστον ανεξήγητες, αν όχι ενοχλητικές ερωτήσεις έχουν έρθει χιλιάδες πολίτες που άνοιξαν την πόρτα τους τις πρώτες μέρες της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών.
Για πρώτη φορά είναι αναγκασμένοι να δώσουν στοιχεία για εμπιστευτικά προσωπικά δεδομένα που κάνουν την όλη διαδικασία να ξενίζει τους πολίτες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ερωτήσεις για τη σχέση όσων διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, δηλαδή αν είναι παντρεμένοι ή απλώς συζούν!
Ιδιαίτερα ξενίζει η ερώτηση που έχει προστεθεί σχετικά με το ποια είναι η κύρια πηγή εσόδων του ερωτώμενου.
Ζητούνται δηλαδή στοιχεία για το αν κανείς συντηρείται από τη δουλειά του ή από επιδόματα, δάνεια, περιουσίες, ή εξαρτάται από άλλους.
Μάλιστα όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», ορισμένοι πολίτες επιτίθενται φραστικά στους απογραφείς, θεωρώντας ότι παραβιάζουν προσωπικά τους δεδομένα.
Επίσης, στο ερωτηματολόγιο των απογραφέων έχουν προστεθεί ερωτήσεις που ζητούν αναλυτικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της κατοικίας του απογραφόμενου: από το εμβαδόν της κουζίνας, το είδος των υδραυλικών, της θέρμανσης, της μόνωσης, μέχρι και το αν κάνει ανακύκλωση ο ιδιοκτήτης.
Έχουν ακόμη προστεθεί ερωτήσεις σχετικά με τον αριθμό των αυτοκινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες, και το εμβαδόν του γκαράζ.
Από «κόσκινο» περνά και το είδος της σχέσης που έχουν τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι της κάθε πολυκατοικίας, όσο και τυχόν φιλοξενούμενοι τους.
Ακόμη, αρνητικά σχολιάζεται και η ερώτηση «Πού διανυκτερεύσατε τη Δευτέρα 9/5;». Σύμφωνα με την Αρχή, το συγκεκριμένο υποερώτημα, έχει προστεθεί προκειμένου να γίνει μια φωτογραφική αποτύπωση του πληθυσμού μια συγκεκριμένη ημέρα στην Ελλάδα.
Η ΕΛΣΤΑΤ αποφάσισε να επιλέξει την 9η Μάιου 2011 για αυτό τον σκοπό.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Δημαρχείο για τις εξελίξεις στην γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»


Μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιου πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη με αντικείμενο τις εξελίξεις στην γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη».
Παραβρέθηκαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι ΟΤΑ από την Ήπειρο, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενώσεων και των κτηνοτρόφων, των εργαζομένων στην επιχείρηση και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Θανάσης Οικονόμου.


Έγινε ανταλλαγή απόψεων για όλα τα τελευταία δεδομένα που αφορούν στην Δωδώνη και καταγράφηκε η θέση όλων ενάντια σε κάθε διαδικασία πώλησης και ιδιωτικοποίησης της μονάδας.


Οι θέσεις και οι προτάσεις θα κωδικοποιηθούν την Τρίτη και εντός της εβδομάδας θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στους οποίους θα μεταφερθεί το κοινό αίτημα των Ηπειρωτών να μην πουληθεί η γαλακτοβιομηχανία.


Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος στην τοποθέτηση του τόνισε: «Η αξία της Δωδώνης για την Ήπειρο είναι πολλαπλή. Είναι μία μονάδα που είναι δεμένη με μεγάλο ποσοστό της παραγωγικής βάσης της περιοχής. Είναι δεμένη με την κοινωνία. Οποιαδήποτε αλλαγή θα διαταράξει τους δεσμούς αυτούς. Πρέπει να διαφυλαχθούν και οι παραγωγοί της Ηπείρου και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης».


Ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων, κ. Μιχάλης Τζίμας, αφού καυτηρίασε την στάση που κρατά η διοίκηση της ΑΤΕ τόνισε ότι η πώληση της Δωδώνης αποτελεί πολιτικό ζήτημα και μια τέτοια εξέλιξη θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο για την κτηνοτροφία της περιοχής αλλά για το σύνολο της τοπικής οικονομίας.


Ο Δήμαρχος Καλπακίου κ. Κώστας Καψάλης σημείωσε πως οι εξελίξεις στη Δωδώνη είναι από τα σοβαρότερα ζητήματα της περιοχής μας, στο οποίο δεν χωρούν κανενός είδους αντιπαραθέσεις.


«Σήμερα απαιτείται κοινή πρόταση. Να πάμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό με κοινή πρόταση», επεσήμανε ο κ. Καψάλης.


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Θανάσης Οικονόμου επεσήμανε ότι η Δωδώνη πρέπει να διατηρήσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα και πρότεινε στην περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση για υιοθέτηση του καταστατικού της επιχείρησης να διαμορφωθεί μία ακόμη εναλλακτική πρόταση, η οποία θα προβλέπει την διεύρυνση της οικονομικής βάσης, με την συμμετοχή κι άλλων ηπειρωτικών δυνάμεων. Μιας βάσης που θα εγγυάται την διατήρηση της επιχείρησης με τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ΦΑΠ(Α) για χιλιάδες ιδιοκτήτες


Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου εξετάζει η κυβέρνηση για τους κατόχους ακινήτων. Εισηγήσεις σοκ για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και για την αύξηση του αριθμού των πολιτών που πληρώνουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.


Πενία τέχνας κατεργάζεται και η κοινή διαπίστωση ότι έχουμε πέσει έξω ως προς τα έσοδα φέρνει ακόμα πιο επώδυνα μέτρα για τους πολίτες.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει πολύ σοβαρά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την επέκταση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια.


Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα" που επικαλείται κύκλους του υπουργείου, στόχος είναι η αύξηση των εσόδων μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, κατά την εισαγωγή του Φόρου Ακίνητης περιουσίας, η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι κάθε φορά που θα άλλαζαν οι αντικειμενικές αξίες, θα αναπροσαρμοζόταν το αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ ώστε να μην υπάρχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις, κάτιπουδεν θα γίνει στην προσεχή αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Σήμερα πληρώνουν ΦΑΠ περίπου 150.000 ιδιοκτήτες, αλλά ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί αν τελικά το αφορολόγητο πέσει κάτω από τα 400.000 ευρώ.


Όσον αφορά τα εκτός σχεδίου ακίνητα, η βασική εισήγηση προς τον υφυπουργό Οικονομικών Δ. Κουσελά, προβλέπει την ένταξη στον ΦΑΠ των εκτός σχεδίου εκτάσεων μεγάλης επιφάνειας (πάνω από ένα στρέμμα) με μικρή αύξηση του αφορολόγητου ορίου των 400.000 ευρώ.


Σε περίπτωση που η εισήγηση γίνει δεκτή, θα επιβαρυνθούν 100.000 νέοι ιδιοκτήτες. Υπάρχει βέβαια και χειρότερο σενάριο.Συγκεκριμένα υπάρχει πρόταση να ενταχθούν όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα χωρίς αύξηση του αφορολόγητου, κάτι που θα σημαίνει ότι θα πάρουν ραβασάκι από την εφορία 300.000 νέοι ιδιοκτήτες.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο, ωστόσο με την πορεία των εσόδων, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να έχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα γλυτώσουν από το νέο χαράτσι.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ: Η Δωδώνη Α.Ε. είναι "κτήμα" όλων των Ηπειρωτών

Άρθρο του Αντιπροέδρου της Βουλής και επικεφαλής του συνδυασμού «Ήπειρος – Τόπος να Ζεις», κ. Βαγγέλη Αργύρη, σχετικά με την Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», φιλοξενεί η εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ». «"Ήνεγκε η ώρα και η στιγμή" να πούμε την αλήθεια, γιατί η αλήθεια όσο πικρή και αν είναι, δεν λέγεται σε δόσεις. Μόνο έτσι θα μας δοθεί η δυνατότητα να βγάλουμε συμπεράσματα για τα περί την Δωδώνη Α.Ε. πεπραγμένα, και να χαράξουμε μια μελλοντική πολιτική πλεύσης της, απαλλαγμένη από τους υφάλους των καρτέλ και των καθεστώτων μελλοντικής ιδιοκτησίας που θα φέρουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των συνεταιρισμών και των γαλακτοπαραγωγών της περιοχής» τονίζει στο άρθρο του ο κ. Αργύρης, ενώ κλείνοντας το κείμενο τονίζει:


«Η Δωδώνη Α.Ε. είναι "κτήμα" όλων των Ηπειρωτών και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής. Κατά συνέπεια θα πρέπει να βάλουμε κατά μέρος τις πολιτικές διαφορές που μάς χωρίζουν, σαν πολιτικά κόμματα, παρατάξεις, φορείς και πολίτες αυτού του τόπου και να πάρουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα αποβλέπουν στην παραμονή της Δωδώνης Α.Ε. σε Ηπειρώτικα χέρια. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα και η στιγμή εμείς οι Ηπειρώτες - που μεγαλουργήσαμε και μεγαλουργούμε μακριά από τον τόπο μας - να αρχίσουμε να μεγαλουργούμε εντός των γεωγραφικών συνόρων της Ηπείρου.


Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ προς όλους τους "απέξω εμπλεκόμενους" με το μέλλον της Δωδώνης Α.Ε., να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί οι οποιεσδήποτε λύσεις και πανηγυρισμοί που θα αφήσουν τους Συνεταιρισμούς και τους Παραγωγούς της Ηπείρου εκτός νυμφώνος" θα καταλήξουν για αυτούς σε μιας ποικίλης μορφής Boomerang».


Ολόκληρο το άρθρο – παρέμβαση του κ. Αργύρη μπορείτε να το διαβάσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ipiros-zoi.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Προς αναζήτηση Κέντρου Φιλοξενίας για τους μετανάστες

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με τους λαθρομετανάστες στην Ηγουμενίτσα. Είναι πληγή για όλη την Ήπειρο και τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Για όλους τους κλάδους, από τον πρωτογενή μέχρι τον πρωτογενή και για την κοινωνία ολόκληρη».
Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι στηρίζει ηθικά το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας, στις πρωτοβουλίες που παίρνει.
Από τον Δήμαρχο, συνέχισε, προτάθηκαν δύο χώροι για τη δημιουργία Κέντρων Προσωρινής Φιλοξενίας των λαθρομεταναστών:
Ο ένας στα όρια των Νομών Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας και ο δεύτερος στην Αμφιλοχία, που ανήκει στην Διοίκηση της 8ης Μεραρχίας, αλλά διοικητικά σε άλλη Περιφέρεια.
«Την πρόταση αυτή τη μετέφερα στα επίσημα όργανα του Κράτους. Σε καμία περίπτωση, όταν μου ζητήθηκε από την Κυβέρνηση, δεν σκέφτηκα να μην αναφέρω τι υπάρχει σε παλιό στρατόπεδο.
Δεν είμαστε όμως εμείς εκείνοι που θα αποφασίσουν για τις προδιαγραφές, που θα πούμε αν ένα παλιό στρατόπεδο είναι κατάλληλο. Αυτό θα το αποφασίσουν οι υπεύθυνοι, οι ειδικοί.
Έχω μιλήσει με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ και απομένει να δούμε ποιο μέρος θα βρει η Αστυνομία ως κατάλληλο. Είμαστε εδώ για να λύσουμε τα προβλήματα με υπευθυνότητα, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις που γίνονται.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση και ζητώ από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Γραφείο του Πρωθυπουργού να προχωρήσουν άμεσα στις διαδικασίες για να έχουμε αποτέλεσμα, γιατί σε λίγο καιρό και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν θα υπάρχει γυρισμός για την περιοχή και τον τουρισμό της Ηγουμενίτσας».


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το 2011-2012


Ανακοινώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, από το υπουργείο Παιδείας, οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2011-2012,
Οι έγκυρες αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ανήλθαν σε 15.799. Από τις παραπάνω αιτήσεις ικανοποιήθηκαν 1.329 (ποσοστό 8,41%).


Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι μετατιθέμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει η περιοχή μετάθεσής τους, προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά στις σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές.
Οι ίδιοι εκπαιδευτικοί μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής τους παρουσιάζονται για ανάληψη υπηρεσίας στις νέες τους θέσεις με τη λήξη του διδακτικού έτους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των οποίων η απόσπαση λήγει στις 31-8-2011.
Η απόσπασή τους βέβαια συνεχίζεται σ αυτήν την περίπτωση μέχρι τη λήξη της.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Επανεξέταση των αποφάσεων για τα τμήματα του ΤΕΙ ζητά ο Περιφερειάρχης


Την επανεξέταση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για το μέλλον των τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου (Ιχθυοκομίας – Αλιείας, Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας και Ζωϊκής Παραγωγής Άρτας), ζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε, ότι η Ελληνική Πολιτεία σε όλες τις εκφάνσεις της, όπως και προ ημερών έπραξε με το ζήτημα των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, δείχνει ότι την ενδιαφέρει «πάρα πολύ το Κέντρο», όμως πρέπει να δει με διαφορετικά μάτια την Περιφέρεια και δη την παραμεθόριο. «Μπορεί να μας πούνε εύκολα ότι σε ορισμένα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, δεν υπήρχαν φοιτητές. Μπορεί όμως στα πλαίσια της διάχυσης της ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα, να σκεφτούνε ότι κάποια τμήματα μπορεί να είναι πιο χρήσιμα αν υπάρχουν στην παραμεθόριο περιοχή, παρά στον κάμπο της Θεσσαλίας ή στη Θεσσαλονίκη. Κτηνιατρική στη Θεσσαλονίκη, Κτηνιατρική στην Καρδίτσα, ομοειδή τμήματα ΤΕΙ στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη δεν δίνουν την ίδια ανάπτυξη σε όλη τη χώρα. Είναι δε φυσικό ένας φοιτητής να προτιμήσει κάποια τμήματα του Κέντρου από της Περιφέρειας. Έπρεπε να είναι πιο έξυπνη και πιο ρεαλιστική η πρόταση και να λαμβάνει υπόψη την ανάπτυξη όλης της Βορειοδυτικής Ελλάδας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα», τόνισε ο Περιφερειάρχης.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχω αποδείξει τη στήριξη μου στον πρωθυπουργό

«Δεν έχω να αποδείξω τίποτα και σε κανέναν».
Στην σφαίρα της παραπολιτικής ενέταξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την παρέμβαση του πριν και μετά το έκτακτο υπουργικό της Τρίτης.


«Η υπευθυνότητά μου απέναντι στην πατρίδα και την παράταξη δεν μου επιτρέπουν να αφήνω την παραπολιτική να κυριαρχεί στην ουσία των πολιτικών θέσεων» είπε για να συμπληρώσει «Δεν έχω να αποδείξω τίποτα και σε κανέναν, έχω δείξει την στήριξή μου στον πρωθυπουργό, την παράταξη και τη χώρα».
Στην ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έσπευσε να τονίσει ότι όπως είπε και ο πρωθυπουργός «δεν μ’ ενδιαφέρει το πολιτικό μέλλον μου, μας ενδιαφέρει το παρόν και το μέλλον της χώρας».

ΙΧ: Ανασφάλιστα όσα δεν πέρασαν ΚΤΕΟ, από τις 10 Ιουνίου

Ανασφάλιστα θα κυκλοφορούν από τις 10 Ιουνίου όσα οχήματα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ και δε διαθέτουν δελτίο τεχνικού ελέγχου, ενώ παράλληλα αυξάνεται έως και 200% το παράβολο καθυστέρησης για όσους οδηγούς... ξεχνούν να περάσουν από έλεγχο το όχημά τους.


Από τις 10 Ιουνίου που τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος, οι οδηγοί που θα πηγαίνουν τα οχήματά τους για εκπρόθεσμο έλεγχο εκτός από το παράβολο ελέγχου, το οποίο κοστίζει 40 ευρώ σε δημόσιο ΚΤΕΟ και από 48 έως 55 ευρώ σε ιδιωτικό, θα επιβαρύνονται και με:


• 17 ευρώ για καθυστέρηση έως 30 ημερών (22 ευρώ για φορτηγά).
• 34 ευρώ για καθυστέρηση από 30 ημέρες έως έξι μήνες (44 ευρώ για φορτηγά).
• 68 ευρώ για καθυστέρηση άνω των έξι μηνών (88 ευρώ για φορτηγά).
• Τα δελτία ΚΤΕΟ ισχύουν πλέον και ως κάρτα ελέγχου καυσαερίων για ένα χρόνο.


Μέχρι τώρα το παράβολο καθυστέρησης υπέρ του Δημοσίου για τον εκπρόθεσμο έλεγχο στα ΚΤΕΟ ήταν 17 ευρώ για καθυστέρηση έως 15 ημερών και 34 ευρώ για καθυστέρηση από 15 ημέρες και πάνω.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Επιστρέφεται ο ΦΠΑ 2010 στους αγρότες

Μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της σχετικής αίτησης, θα επιστρέφεται στους αγρότες ειδικού καθεστώτος ο ΦΠΑ, με τον οποίο επιβαρύνθηκαν οι αγορές αγαθών και οι λήψεις υπηρεσιών που πραγματοποίησαν στη διάρκεια του 2010.


Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ. Ευτύχη Δαμιανάκη, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο κ. Κουσελάς σημειώνει ότι «καθυστέρηση της επιστροφής δικαιολογείται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις, που πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου».


Αναλυτικότερα, στην απάντησή του ο υφυπουργός αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000), οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δικαιούνται επιστροφής του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν κατά την άσκηση της εκμετάλλευσής τους.


Η επιστροφή του φόρου ενεργείται από το Δημόσιο με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή 11%, στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2009 προς άλλους υποκείμενους στο φόρο, εκτός των αγροτών του ειδικού καθεστώτος. Η επιστροφή του φόρου πραγματοποιείται χωρίς έλεγχο, σύμφωνα με την Α.Υ.Ο. Π. 953/432/64/ΠΟΛ.41/3.2.1988, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών».
Ο υφυπουργός προσθέτει ότι «με την Α.Υ.Ο. 1051/2011 (ΦΕΚ 466/Β/23.3.2011), για αιτήσεις επιστροφής που υποβάλλονται το έτος 2011, προβλέπεται σύντομος προληπτικός έλεγχος για τη διαπίστωση ενδεχόμενης σοβαρής υπόνοιας για υποβολή πλαστών ή εικονικών στοιχείων, τα οποία και μόνο θα παραπέμπονται για έλεγχο. Για τα υπόλοιπα φορολογικά στοιχεία η επιστροφή ενεργείται κανονικά εντός μηνός.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Χρειάζεται εθνική συστράτευση»

Η ώρα της στείρας αντιπαράθεσης έχει περάσει και χρειάζεται εθνική συστράτευση, δήλωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Η ώρα της στείρας αντιπαράθεσης και αντιπολίτευσης έχει περάσει προ πολλού και ήδη βρισκόμαστε υπό συνθήκες πραγματικού οικονομικού πολέμου. Άρα χρειάζεται εθνική επιστράτευση», τόνισε.
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση εξετάζει κάθε καλή ιδέα, κάθε συγκροτημένη πρόταση και στα όσα παρουσίασε ο κ. Σαμαράς υπάρχουν στοιχεία τα οποία πράγματι μπορούν και να συζητηθούν, να διερευνηθούν και να γίνουν αντικείμενο ευρύτερης συμφωνίας».
Πρόσθεσε δε, ότι παρόμοιες ιδέες και προτάσεις έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση.
 «Παρόμοιες ιδέες -αναφέρομαι σε κάποιες θετικές ιδέες- έχει συζητήσει το Υπουργικό Συμβούλιο»,είπε.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας πρέπει να σταματήσουν αυτή την ακατανόητη και ψευδή αντιπαράθεση υπέρ ή κατά του Μνημονίου.
«Γιατί το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι η εθνική ανασυγκρότηση και η σωτηρία της χώρας», υπογράμμισε.

Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εκφραστές του «yes men» πρέπει να τελειώσουν

ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τώρα είναι η πιο κρίσιμη ώρα.

Όλοι κρίνονται.
Πίσω από τη σκηνή του θεάτρου του πολιτικού παραλόγου παίζεται η τύχη μιας χώρας.
Η χώρα περνά τις πιο κρίσιμες στιγμές της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Η απογοήτευση και η ανασφάλεια για το αύριο είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στο λαό.
Η Κυβέρνηση εμφανίζεται άτολμη, φοβική και αναποτελεσματική, χωρίς συλλογικότητα, χωρίς σχέδιο εξόδου από την κρίση, απέναντι στις συνθήκες που διαμορφώνουν ακόμα και οι δικές της λανθασμένες πολιτικές.


Υπουργοί αντί να ασχολούνται με την επίλυση των κρίσιμων θεμάτων, αγωνιούν για το «εγώ» τους και θυσιάζουν την αποτελεσματικότητα στο βωμό της επικοινωνιακής πολιτικής. Ξεχνούν φαίνεται ότι δεν κρίνονται ατομικά αλλά συνολικά σαν Κυβέρνηση.
Η εικόνα της Κυβέρνησης θυμίζει «φτερό» στον άνεμο των πιέσεων των ισχυρών της Ευρώπης και της τρόικα.


Ο Πρωθυπουργός οφείλει χωρίς άλλες καθυστερήσεις να ανατρέψει αυτή την εικόνα, αλλάζοντας την ηγετική ομάδα που αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Οφείλει να συγκροτήσει Κυβέρνηση διαχείρισης και εξόδου από την κρίση με έμπειρα, ικανά, αποτελεσματικά στελέχη που έχουν αρχές και ιδεολογία που μπορούν να στηρίξουν σκληρές και αποφασιστικές διαπραγματεύσεις.


Οι εκφραστές του «yes men» πρέπει να τελειώσουν.
Το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να είναι στα χέρια όσων το υποθήκευσαν.
Ο καθένας και όλοι μας κρινόμαστε.


Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος Π.Σ. ΠΑ.ΣΟ.Κ
12/05/11