Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου εξετάζει η κυβέρνηση για τους κατόχους ακινήτων. Εισηγήσεις σοκ για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και για την αύξηση του αριθμού των πολιτών που πληρώνουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Πενία τέχνας κατεργάζεται και η κοινή διαπίστωση ότι έχουμε πέσει έξω ως προς τα έσοδα φέρνει ακόμα πιο επώδυνα μέτρα για τους πολίτες.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει πολύ σοβαρά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την επέκταση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα" που επικαλείται κύκλους του υπουργείου, στόχος είναι η αύξηση των εσόδων μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, κατά την εισαγωγή του Φόρου Ακίνητης περιουσίας, η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι κάθε φορά που θα άλλαζαν οι αντικειμενικές αξίες, θα αναπροσαρμοζόταν το αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ ώστε να μην υπάρχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις, κάτιπουδεν θα γίνει στην προσεχή αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Σήμερα πληρώνουν ΦΑΠ περίπου 150.000 ιδιοκτήτες, αλλά ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί αν τελικά το αφορολόγητο πέσει κάτω από τα 400.000 ευρώ.
Όσον αφορά τα εκτός σχεδίου ακίνητα, η βασική εισήγηση προς τον υφυπουργό Οικονομικών Δ. Κουσελά, προβλέπει την ένταξη στον ΦΑΠ των εκτός σχεδίου εκτάσεων μεγάλης επιφάνειας (πάνω από ένα στρέμμα) με μικρή αύξηση του αφορολόγητου ορίου των 400.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που η εισήγηση γίνει δεκτή, θα επιβαρυνθούν 100.000 νέοι ιδιοκτήτες. Υπάρχει βέβαια και χειρότερο σενάριο.Συγκεκριμένα υπάρχει πρόταση να ενταχθούν όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα χωρίς αύξηση του αφορολόγητου, κάτι που θα σημαίνει ότι θα πάρουν ραβασάκι από την εφορία 300.000 νέοι ιδιοκτήτες.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο, ωστόσο με την πορεία των εσόδων, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να έχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα γλυτώσουν από το νέο χαράτσι.