Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Επιστρέφεται ο ΦΠΑ 2010 στους αγρότες

Μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της σχετικής αίτησης, θα επιστρέφεται στους αγρότες ειδικού καθεστώτος ο ΦΠΑ, με τον οποίο επιβαρύνθηκαν οι αγορές αγαθών και οι λήψεις υπηρεσιών που πραγματοποίησαν στη διάρκεια του 2010.


Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ. Ευτύχη Δαμιανάκη, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο κ. Κουσελάς σημειώνει ότι «καθυστέρηση της επιστροφής δικαιολογείται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις, που πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου».


Αναλυτικότερα, στην απάντησή του ο υφυπουργός αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000), οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δικαιούνται επιστροφής του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν κατά την άσκηση της εκμετάλλευσής τους.


Η επιστροφή του φόρου ενεργείται από το Δημόσιο με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή 11%, στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2009 προς άλλους υποκείμενους στο φόρο, εκτός των αγροτών του ειδικού καθεστώτος. Η επιστροφή του φόρου πραγματοποιείται χωρίς έλεγχο, σύμφωνα με την Α.Υ.Ο. Π. 953/432/64/ΠΟΛ.41/3.2.1988, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών».
Ο υφυπουργός προσθέτει ότι «με την Α.Υ.Ο. 1051/2011 (ΦΕΚ 466/Β/23.3.2011), για αιτήσεις επιστροφής που υποβάλλονται το έτος 2011, προβλέπεται σύντομος προληπτικός έλεγχος για τη διαπίστωση ενδεχόμενης σοβαρής υπόνοιας για υποβολή πλαστών ή εικονικών στοιχείων, τα οποία και μόνο θα παραπέμπονται για έλεγχο. Για τα υπόλοιπα φορολογικά στοιχεία η επιστροφή ενεργείται κανονικά εντός μηνός.