Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Εκδηλώσεις από 8 έως 14 Μαϊου του «Open EU project days» στην Ήπειρο

Το διάστημα 8-14 Μαΐου πραγματοποιούνται στην Ήπειρο οι φετινές εκδηλώσεις  “Open EU project days”, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Η Ευρώπη στην Περιφέρεια μου» (Europe in my Region). Για δεύτερη χρονιά οι πολίτες της Ηπείρου θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους με στόχο να αντιληφθούν το μέγεθος του άμεσου και έμμεσου οφέλους αυτών.
 Η φετινή πρωτοβουλία υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος» 2014-2020 της Περιφέρειας Ηπείρου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βαθμιας και Β/ βάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επισκέψεις σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν από Επιχειρησιακά Προγράμματα, όπως το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Κάστρο Ιωαννίνων και το Μουσείο Αργυροτεχνίας.
Η καμπάνια «Η Ευρώπη στην Περιφέρεια μου» (Europe in my Region) περιλαμβάνει επίσης διαγωνισμό φωτογραφίας στο facebook, κυνήγι θησαυρού και blogging που διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πέρυσι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 23 χώρες, πάνω από 400.000 άτομα επισκέφθηκαν 2.500 έργα.
Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (ΒΕΤ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
· Εγκαίνια του ΒΕΤ (10 Μαΐου, 18:30-19:30),
· Διοργάνωση εκδήλωσης για μαθητές με σκοπό την παρουσίαση του ΒΕΤ (11 Μαΐου, 10:00-16:00).
Κάστρο Ιωαννίνων
·  Δωρεάν ξεναγήσεις στο Κάστρο και στις Ακροπόλεις Ιτς Καλέ & Ασλάν  Πασά (11 Μαΐου, 11:00-13:00 και 12 Μαΐου, 15:30-17:30).
·  Ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό στον περίδρομο του τείχους του Κάστρου των Ιωαννίνων (11-14 Μαΐου, 11:00-13:00 δύο περιηγήσεις στις 11:00 π.μ και στις 12:00 π.μ. συγκέντρωση στο Βυζαντινό Μουσείο με συνοδεία  φύλακα αρχαιοτήτων (τηλ: 2651025989).
Μουσείο Αργυροτεχνίας
· Δωρεάν είσοδος στο Μουσείο Αργυροτεχνίας και προβολή της παραγωγής making-of του μουσείου στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (8 – 14 Μαΐου, πλην Τρίτης, ώρες 10:00 – 18:00),
·   Δωρεάν ξεναγήσεις στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (10-14 Μαΐου,  10:00-13:00 και 12  Μαΐου 15:30-19:30),
·   Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ “Ήπειρος “(1998) του Στράτου Στασινού (10 Μαΐου, 19:00),
·   Μουσική παράσταση των μικρών φλογεριστών του 15ου δημοτικού σχολείου Ιωαννίνων (14 Μαΐου, 12:00),
·  Ελεύθερη πρόσβαση στον περίδρομο του τείχους της εσωτερικής Ακρόπολης (Ιτς Καλέ) (11-14 Μαΐου, 11:00-13:00)
* Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στις 11 και 12 Μαΐου το 2ο φόρουμ της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR Forum) με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών της Μακροπεριφέρειας, καθώς και πιθανή συμμετοχή Ευρωπαίου Επιτρόπου, οι οποίοι και θα κληθούν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Ελευθέριο Θεσπρωτίας: Σύλληψη 32χρονου ημεδαπού για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού

Συνελήφθησαν, χθες (03-05-2017) το πρωί στο Ελευθέριο Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 32χρονος ημεδαπός και ένας 27χρονος υπήκοος Αλβανίας, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παράνομης απασχόλησης αλλοδαπού και παράνομης εισόδου και εργασίας στη χώρα.
Συγκεκριμένα, ο 32χρονος απασχολούσε παράνομα σε κτηνοτροφικές εργασίες τον 27χρονο αλλοδαπό, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα και δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια για εργασία.

H προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Κομπότι Άρτας: Συνελήφθη 36χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Συνελήφθη, χθες (03-05-2017) το απόγευμα στο Κομπότι Άρτας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 36χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, οι αστυνομικοί εντόπισαν χθες το απόγευμα τον 36χρονο δράστη να επιβαίνει σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Άρτα και να κατέχει, κρυμμένη κάτω από τα ρούχα του, μία αυτοσχέδια χάρτινη συσκευασία περιτυλιγμένη με μονωτική ταινία, που περιείχε ηρωίνη, βάρους -16,78- γραμμαρίων.
Η παραπάνω ποσότητα ηρωίνης κατασχέθηκε.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας.

Ο Σύλλογος Αποδήμων Ρευματιάς Πρέβεζας ανταμώνει και διασκεδάζει, το Σάββατο 13 Μαΐου, ώρα 20:00, στην ταβέρνα «Το Σούρουπο», Ευξείνου Πόντου 181, Π. Φάληρο

Πρόσκληση
Σας προσκαλούμε στο αντάμωμα Ρευματιωτών Λάκκας Σουλίου Πρέβεζας, το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, ώρα 20.00', με ζωντανή παραδοσιακή κομπανία και λαϊκά, στην ταβέρνα “Το Σούρουπο”, Ευξείνου Πόντου 181, Π. Φάληρο.

Ο Πρόεδρος


Ανδρέας Κάππος

Κομπότι Άρτας: Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός για παράβαση της Νομοθεσίας περί λαθρεμπορίας

Συνελήφθη, χθες (03-05-2017) το πρωί στο Κομπότι Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, ένας 54χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας περί λαθρεμπορίας.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο ερευνών για την καταπολέμηση της παράνομης κατοχής, επεξεργασίας και πώλησης λαθραίου καπνού και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε αγρόκτημα του 54χρονου στο Κομπότι Άρτας, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
δύο νάιλον συσκευασίες με αδασμολόγητο καπνό, συνολικού βάρους (5.775) γραμμαρίων
δύο νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστα φύλλα καπνού, συνολικού βάρους (955) γραμμαρίων
ένα μηχάνημα (τόρνος), διαμορφωμένος για τεμαχισμό φύλλων καπνού

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας. 

Ποιο το τίμημα για χρήση εκτάσεων σε δασικές περιοχές

Σε 100 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ γίνεται η πληρωμή

Καθορίστηκε το αντάλλαγμα χρήσης για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που καλλιεργούνται γεωργικά και των οποίων η μορφή άλλαξε από δάσος σε αγρό. Σε 100 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ γίνεται η πληρωμή.
Ειδικότερα, οι Αναπληρωτές Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, υπέγραψαν ΚΥΑ (ΦΕΚ τ.Β 1492) σύμφωνα με την οποία μειώνεται το ύψος του ανταλλάγματος χρήσης, για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα. Το τίμημα αυτό επιβάλλεται ως διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, εξαιτίας της αλλαγής χρήσης αυτών των εκτάσεων.
Συγκεκριμένα η ΚΥΑ καθορίζει το αντάλλαγμα χρήσης για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που καλλιεργούνται γεωργικά και των οποίων η μορφή άλλαξε από δάσος σε αγρό έως το 2007, ως εξής και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της περιοχής που έχει γίνει η επέμβαση:

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για ειδική άδεια ταξί στις 9 Μαΐου, ώρα 9 π.μ.

Από την Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Ιωαννίνων, ανακοινώνεται ότι οι εξετάσεις για την απόκτηση ειδικής άδειας ταξί θα πραγματοποιηθούν στις 9 Μαΐου 2017 και ώρα 9 π.μ. στην αίθουσά της, Δομπόλη 30.
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στις εξετάσεις θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα 8 Μαΐου να υπογράψουν την κατάσταση συμμετεχόντων που έχει καταρτισθεί στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών. (Υπεύθυνος κ. Βασίλειος Δόσης).


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Τα τατουάζ μπορεί να κρύψουν ύποπτους σπίλους;

Η 5η Μαΐου, είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Μελανώματος. Το μελάνωμα είναι ένας καρκίνος με κακή πρόγνωση αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως. Το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος είναι μια ευκαιρία για ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών σε αυτό το σημαντικό για την υγεία τους θέμα.
Σε αυτό το ενημερωτικό πλαίσιο σας στέλνουμε άρθρο που αφορά τον υπαρκτό κίνδυνο τα τατουάζ να κρύψουν ύποπτους σπίλους που μπορεί να εξελιχθούν σε μελάνωμα, με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη διάγνωση της κακοήθειας με πολύ δυσάρεστες συνέπειες.
***
Η συνήθεια εφαρμογής tattoo στο σώμα έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Το τατουάζ έχει γίνει μόδα σε διάφορα σημεία του σώματος. Γενικά, στην Ελλάδα η τάση για τατουάζ είναι αυξητική σήμερα κι αναμένεται να συνεχιστεί έτσι τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.
Tattoo και μελάνωμα
Πολλές φορές τα tattoo γίνονται σε σημεία όπου υπάρχουν σπίλοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η ανησυχία μήπως το τατουάζ δημιουργεί καρκίνο στην περιοχή και ιδίως όταν το tattoo γίνεται πάνω σε ένα σπίλο. Μελέτες γίνονται ακόμη προκειμένου να διαλευκανθεί το θέμα αυτό. Όμως δεν έχει αποδειχθεί ακόμη αν η εφαρμογή του tattoo αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας καρκίνου του δέρματος.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: Σοβαρό πρόβλημα η μαθητική διαρροή

Πάνω από 130 περίπου εκατομμύρια παιδιά , παγκοσμίως δεν
εγγράφονται στο σχολείο και περισσότερα από 110 εκατομμύρια μαθητές εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο !
Αυτό τόνισε  η Δρ. Ματίνα Στάππα- Μουρτζίνη, Οδοντίατρος, τ. Πάρεδρος Αγωγής Υγείας Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Η Αγωγή Υγείας στη σχολική κοινότητα καθοριστικός παράγοντας της Δημόσιας Υγείας»
«Το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής , όπως ανέφερε η κ Στάππα, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα, το οποίο πλήττει και τη χώρα μας».
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η οποία δημοσιεύτηκε το 2006 η μαθητική διαρροή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανερχόταν σε 9,74%!
Σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), με περίοδο αναφοράς 2013-2016, η μαθητική διαρροή έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, αλλά παραμένει μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας.
«Η υγεία είναι σημαντική για την καλή κατάσταση των ατόμων και της κοινωνίας, αλλά η υγεία του πληθυσμού είναι επίσης προϋπόθεση για την οικονομική παραγωγικότητα και ευημερία» τόνισε η κ Στάππα επικαλούμενη τη  Λευκή Βίβλο της Ε.Ε.
Κανείς δεν αμφιβάλλει, όπως διευκρίνισε, ότι μια υγιής κοινωνία αποτελεί τεράστιο πλούτο και δύναμη για ολόκληρο το κράτος και ότι
η προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας.

ΕΕΚΕ: Συνεχείς δράσεις για την αποτροπή άδικης τιμωρίας ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ

Σε συνάντηση του προέδρου της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος κ. Φωτίου Πατσουράκου με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Τάκη Γεωργακόπουλο, η οποία αφορούσε την κλήση ιατρών προς παροχή εξηγήσεων για τη συνταγογράφηση φαρμάκων που -κατά τον ΕΟΠΥΥ- είναι εκτός γνωστικού πεδίου των καρδιολόγων, ο κ. Πατσουράκος ενημέρωσε ότι είναι στο γνωστικό αντικείμενό τους η αντιμετώπιση του υψηλού ουρικού οξέως, όπως προβλέπουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και η γαστροπροστασία επί λήψεως αντιαιμοπεταλιακών ή αντιπηκτικών ή παθήσεων του πεπτικού συστήματος.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ζήτησε να υπάρχει και τεκμηρίωση από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία.
Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της από 19/12/2016 επιστολής της Ένωσης προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήριο Μπερσίμη, με αίτημα την παύση κλήσεων των ιατρών σε απολογία, διότι είχαν αναγράψει φάρμακα εκτός ειδικότητας, όπως αναφερόταν στο έγγραφο που είχαν λάβει, όπως π.χ. για το ουρικό οξύ, ή πραζόλες για γαστροπροστασία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στα πλαίσια φαρμακευτικής αγωγής για καρδιακή νόσο. Παράλληλα, είχε ζητήσει την επίλυση του προβλήματος με διάλογο και συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρίες και τις αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις και Ομοσπονδίες, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ και του ΚΕΣΥ.

Κατόπιν της συνάντησης του κ. Πατσουράκου με τον κ. Γεωργακόπουλο, η ΕΕΚΕ απέστειλε ενημερωτική επιστολή προς την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, ζητώντας την αποστολή εγγράφου προς τον ΕΟΠΥΥ με τις απόψεις της, που να δικαιολογούν την αναγραφή φαρμάκων για το ουρικό οξύ και για γαστροπροστασία από τους καρδιολόγους για να μην τιμωρηθούν αδίκως, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να καταστεί κατανοητό από τον ΕΟΠΥΥ ότι οι καρδιολόγοι δύνανται να αναγράφουν φάρμακα σε επείγουσες περιπτώσεις και για άλλες παθήσεις (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης), που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα, προκειμένου να μην υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις.