Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Προβάδισμα 2,5% του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,5% έναντι 17% της ΝΔ
Τρίτο Κόμμα το Ποτάμι με 9%

Προβάδισμα 2,5% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές καταγράφει έρευνα που διενήργησε η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,5% και στη δεύτερη θέση ακολουθεί η ΝΔ με 17%, διαφορά που, όπως επισημαίνεται, είναι εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος.
Ακολουθούν το Ποτάμι, με 9%, η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 7%, η Ελιά με 4,5%,οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5%, η ΔΗΜΑΡ, με 2% και οι Οικολόγοι με 1,5%.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, η διαφορά του 2,5% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος, ενώ η έρευνα καταγράφει, επίσης, μείωση της διαφοράς ανάμεσα στα δύο κόμματα.

ΙΚΑ: 29 Απριλίου η πληρωμή των συντάξεων του Μαΐου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Ιδρύματος, η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του μηνός Μαΐου, θα γίνει στις 29 Απριλίου.

Δραστηριότητα κατά τον μήνα Μάρτιο, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου

Συνελήφθησαν συνολικά (1032) άτομα, ενώ εξιχνιάστηκαν (100) υποθέσεις που αφορούσαν την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών και ναρκωτικών, εξιχνίαση διαρρήξεων καθώς και άλλα αδικήματα.
Κατασχέθηκαν, στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων, πάνω από (1,7) τόνοι κάνναβης

Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης, δημοσιοποιούνται από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου, στοιχεία που αφορούν το Μάρτιο 2014 και περιλαμβάνουν το σύνολο των συλλήψεων στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας καθώς και τις σημαντικότερες υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, την Δευτέρα 7 Απριλίου, ώρα 7:00 μ.μ., στο Δημαρχείο


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 Έχοντας  υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου  75  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση της  Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση της  Ε.Π.Ζ., η οποία θα διεξαχθεί  την  7η Απριλίου  2014 ημέρα Δευτέρα & ώρα 7:00 μ.μ., στο Δημαρχείο- ΚΑΛΠΑΚΙ.
 ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΓΙΑ  07-03-2014
Θέμα 1ο: Ετήσια έκθεση πεπραγμένων έτους 2013 της επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πωγωνίου.
Θέμα 2ο: Περί προέγκρισης άδειας λειτουργίας καταστήματος «Επιχείρηση λιανικής και χονδρικής διάθεσης τροφίμων (Οπωροπωλείο- Παντοπωλείο)» του κ. Παπιγκιώτη Χριστόφορου   στην Τ. Κ. Καλπακίου.»
Θέμα 3ο: Σχετικά με χορήγηση άδειας εισόδου-εξόδου αγροτεμαχίου στη θέση «Τσιμακάτικα» της Τ.Κ. Κάτω Ραβενίων  ιδιοκτησίας «ΦΑΡΜΑ ΝΑΚΗΣ Α.Ε.» .

Ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΨΑΛΗΣ

Η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανακοινώνει τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης στην Κούλια Παραμυθιάς την Κυριακή 13 Απριλίου

Η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει τα εγκαίνια  της φωτογραφικής έκθεσης στην Κούλια Παραμυθιάς, γνωστή ως Κούλια των Μπονολάτων, στις 13.04.2014 και ώρα 11:30. 
Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σωζόμενα παραδείγματα οχυρωματικής κατοικίας στη Βορειοδυτική Ελλάδα, που χρονολογείται στο β’ μισό του 18ου-αρχές 19ου αιώνα.
Ανήκει στον τύπο της οχυρής πυργόμορφης κατοικίας και συνδέεται μορφολογικά και αρχιτεκτονικά με οχυρές κατοικίες που συναντάμε στην Ήπειρο και την Αλβανία κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Φωτογραφική έκθεση.
     Στο εσωτερικό του μνημείου έχει διαμορφωθεί μόνιμη φωτογραφική έκθεση συνοδευόμενη από το αντίστοιχο εποπτικό υλικό με θέμα «Η μνημειακή κληρονομιά της Θεσπρωτίας από τους βυζαντινούς χρόνους μέχρι την ύστερη Τουρκοκρατία».  
Μέσα από το φωτογραφικό υλικό ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Θεσπρωτίας, η οποία λόγω της εγγύτητας με το θαλάσσιο χώρο του Ιονίου, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.   
Πολλά δε από αυτά τα μνημεία βρίσκονται σε αρχαίες θέσεις γεγονός που υποδηλώνει τη διαχρονική κατοίκηση στη Θεσπρωτία.
     Η Κούλια (ιδιωτικό κτίριο) απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1995. Η αναστήλωση – αποκατάσταση της Κούλιας χρηματοδοτήθηκε σε πρώτη φάση από το Γ’ Κ.Π.Σ., ωστόσο οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα με τη συμβολή του Δήμου Σουλίου.  
   Το μνημείο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό δύο φορές την εβδομάδα (κάθε Τρίτη  και  Σάββατο). 
Επιπλέον θα πραγματοποιείται κατά περίπτωση εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά στο Λουτρό της Παραμυθιάς και γενικότερα στα μνημεία της Θεσπρωτίας από αρχαιολόγους της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
    Την έκθεση θα εγκαινιάσει η κ. Βασιλική Ευταξά Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας


Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου

Η ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ

Οι δανειολήπτες θα μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια των δανείων κατεβάζοντας το ποσό της δόσης από 1.000 € στα 100-150€.

Ρύθμιση των στεγαστικών δανείων που πήραν 97.343 δανειολήπτες από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας θα περιληφθεί στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», οι δανειολήπτες θα μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια των δανείων για όσο διάστημα συμφωνήσουν με την τράπεζα από την οποία δανειοδοτήθηκαν ώστε να καταστούν βιώσιμα, κατεβάζοντας το ποσό της δόσης από τα 1.000 ευρώ ακόμη και στα 100-150 ευρώ.
Η επιμήκυνση των δόσεων δεν θα επηρεάσει όμως τη διάρκεια της επιδότησης επιτοκίου, που λήγει κανονικά στο 9ο έτος του δανείου.

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του δώρου του Πάσχα

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη πρέπει να έχει καταβληθεί στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το Δώρο Πάσχα. 
Την ίδια μέρα θα λάβουν το επίδομα και οι άνεργοι που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ.
Επίδομα για το Πάσχα, ίσο με το μισό μηνιαίο μισθό (ολόκληρο το δώρο) δικαιούνται οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στην ίδια επιχείρηση από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους.
Δώρο Πάσχα λαμβάνουν όλοι οι μισθωτοί, είτε είναι αμειβόμενοι με μισθό ή ημερομίσθιο, είτε με ποσοστά, με αμοιβή κατ' αποκοπή, με ωρομίσθιο κ.λπ. και ανεξάρτητα με το αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής σχέση εργασίας. Το ύψος του επιδόματος εορτών Πάσχα είναι συνάρτηση του χρόνου διάρκειας της εργασιακής σχέσης, και του ύψους του ημερομισθίου.
Για τους αμειβόμενους με μισθό, ως ημερομίσθιο, λογίζεται το 1/25ο του μηνιαίου μισθού ή το 1/6 των εβδομαδιαίων αποδοχών με βάση υπολογισμού τις αποδοχές που καταβάλλονται κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα. 
Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για το Μάρτιο 2014 στην Ήπειρο, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου

Συνολικά βεβαιώθηκαν (3.339) παραβάσεις ενώ εντοπίστηκαν (19) οδηγοί που οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ, (652) για υπερβολική ταχύτητα καθώς και (188) ανασφάλιστα οχήματα.
Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για το Μάρτιο του 2014 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, σημειώθηκαν 7 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 10 το 2013). 
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
1 θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα (όπως και το 2013)
3 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 2 το 2013)
3 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 7 το 2013)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 11 παθόντες (έναντι 19 το 2013).

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 7 Aπριλίου 2014 και ώρα 19:30

Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  67  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί την  Δευτέρα    Aπριλίου 2014   και ώρα  19:30.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στo  KAΛΠΑΚΙ  και στην αίθουσα συνεδριάσεων  του  Δημοτικού Συμβουλίου  [Κεντρικό Δημαρχείο].

ΘΕΜΑTA  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Αναμορφώσεις προϋπολογισμού έτους 2014.
2. Έγκριση απόφασης Δ.Σ. 11/2014 του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου «Περί αναμορφώσεων προϋπολογισμού 2014».
3. Έγκριση παράτασης συμβάσεων μίσθωσης 3 οικιών στην Τ.Κ. Πωγωνιανής.
4. Επί αιτήσεως Ομάδας Mπάσκετ Καλπακίου.
5. Επί αιτήσεων κατοίκων για έγκριση παροχών ύδρευσης εκτός οικισμών.
6. Έγκριση μελετών.
7. Έγκριση 4ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Αποπεράτωση Πλατείας Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Δ.Ε. Λάβδανης».