Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην κλοπή μηχανημάτων έργων μεγάλης αξίας

 


Συνελήφθησαν δύο μέλη της, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη δύο

Στις 645.000 ευρώ εκτιμάται η λεία της εγκληματικής δραστηριότητάς τους

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην κλοπή μηχανημάτων έργων μεγάλης αξίας, εξαρθρώθηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, σε συνεργασία και με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου και το Αστυνομικό Τμήμα Στηλίδας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν χθες (30-11-2023) το πρωί στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο αλλοδαποί, ενώ ταυτοποιήθηκαν επιπλέον δύο αλλοδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένων κλοπών.

Ειδικότερα, όπως διακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον περασμένο Σεπτέμβριο, διαθέτοντας κατάλληλη τεχνογνωσία και μέσα, ενώθηκαν με σκοπό την κλοπή μηχανημάτων έργων από διάφορες περιοχές της χώρας.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι, αφού εντόπιζαν τα μηχανήματα έργων σε εργοτάξια, στη συνέχεια, με τη χρήση φορτηγών με ρυμουλκούμενα, τα μετέφεραν σε άλλες περιοχές για να τα αποκρύψουν, ενώ κατά τις μετακινήσεις των φορτηγών χρησιμοποιούσαν ως προπομπό Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

Απώτερος στόχος τους ήταν να μεταφέρουν τα κλεμμένα μηχανήματα έργων εκτός Ελλάδας, όπου θα τα μεταπωλούσαν, αυτούσια ή ως ανταλλακτικά, προσδοκώντας μεγάλα κέρδη.

Ακολουθώντας τον παραπάνω τρόπο δράσης, εξακριβώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι εμπλέκονται στις παρακάτω υποθέσεις:

 Κλοπή δύο εκσκαφέων, συνολικής αξίας 245.000 ευρώ, που έλαβε χώρα το πρωί της 28/11/2023 σε περιοχή της Φθιώτιδας, εκ των οποίων ανευρέθηκε ο ένας από αυτούς στην ευρύτερη περιοχή και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

 Κλοπή χωματουργικού μηχανήματος έργων, αξίας 100.000 ευρώ, που έλαβε χώρα πρώτες πρωινές ώρες της 23/11/2023 σε περιοχή των Ιωαννίνων, το οποίο εντοπίστηκε την 26/11/2023 σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, φορτωμένο σε ρυμουλκούμενο επικαθήμενο και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

 Κλοπή καμπίνας και μηχανής, συνολικής αξίας 300.000 ευρώ, που αποσυναρμολόγησαν από ερπυστριοφόρο εκσκαφέα από περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας την 18/10/2023.

Στον πλαίσιο των ερευνών, κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

 ο τράκτορας καθώς και τα δύο ρυμουλκούμενα, που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε μία από τις περιπτώσεις κλοπής στα Ιωάννινα και τη Φθιώτιδα,

 δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, που χρησιμοποιήθηκαν ως προπομποί στις παραπάνω κλοπές,

 4 κινητά τηλέφωνα,

 συσκευή εντοπισμού GPS και καμερών,

 ρουχισμός και γάντια εργασίας και

 διάφορα κλειδιά και εργαλεία.

Οι δύο συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Στη Vivartia το 100% των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ

 


Η SI Foods Ltd ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πωλήσει τις υπόλοιπες μετοχές που διέθετε στη συμμετοχική εταιρεία SI Foods Holding Ltd (“SIF”), στην οποία ανήκει η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, στη Vivartia Holdings SA (“Vivartia”), η οποία αποτελεί επένδυση της CVC Capital Partners.

Πρόκειται για το τελικό βήμα στην επιτυχή διαδικασία αναδιάρθρωσης της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, η οποία διήρκεσε περισσότερο από 10 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία ακολουθεί την πώληση ποσοστού 78% στην CVC το 2021 και την επακόλουθη επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης του επενδυτικού προγράμματος της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ που είχε ξεκινήσει η εταιρεία πριν από 3 χρόνια για την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας και των δυνατοτήτων της.

Η SIF εξαγόρασε τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ το 2012 από την Αγροτική Τράπεζα, όταν η τελευταία είχε τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης.

Αύξηση στο κόστος των διοδίων για ένα ΙΧ στη διαδρομή από την Αθήνα στα Ιωάννινα (μέσω γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου) στα 41,15 ευρώ από 38,25 ευρώ

 


Ακριβότερη σχεδόν τρία ευρώ θα γίνει η διαδρομή από τα Ιωάννινα στην Αθήνα (μέσω γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου) με τις αναπροσαρμογές των διοδίων.

Η αύξηση που θα ξεπερνά το 7% αποφασίστηκε μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και των παραχωρησιούχων οι οποίοι σταδιακά εντός του Δεκεμβρίου θα προχωρήσουν στις επίσημες ανακοινώσεις των νέων τιμών.

Οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν με την έναρξη του νέου έτους, όπως παραδοσιακά συμβαίνει με βάση όσα προβλέπονται από τις συμβάσεις παραχώρησης.

Οι ετήσιες αυξήσεις υπολογίζονται με βάση την αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή κάθε Σεπτέμβριο. Ο δείκτης αυξήθηκε το 2023 κατά 1,65% σε σχέση με το 2022. Σε αυτή την αύξηση θα προστεθεί το ήμισυ της αύξησης από το 2021 στο 2022 –που ήταν 12%–, δηλαδή 6%.

Συνελήφθησαν σε περιοχή της Θεσπρωτίας δύο αλλοδαποί για προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών

 


Συνελήφθησαν χθες (30-11-2023) το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που επέβαιναν οι κατηγορούμενοι, με το οποίο μετέφεραν δύο αλλοδαπούς, στερούμενους των νόμιμων προϋποθέσεων για την παραμονή τους στη χώρα.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης διακριβώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν παραλάβει νωρίτερα τους αλλοδαπούς από τα ελληνοαλβανικά σύνορα με σκοπό να τους προωθήσουν στο εσωτερικό της χώρας.

Κατασχέθηκαν παραπάνω όχημα, χρηματικό ποσό -5.150- ευρώ και 4 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Ορίζοντες Ηπείρου: Μαυρολάγκαδο- Η περιφερειακή αρχή αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την προχειρότητα των παρεμβάσεων της

 


Έπειτα  από 23 χρόνια η Περιφερειακή αρχή αποφάσισε να υλοποιήσει το έργο  στο Μαυρολάγκαδο, με κονδύλια αρκετών χιλιάδων ευρώ, τα οποία ουδέποτε φάνηκαν στη “Διαύγεια”.  Την άνοιξη του 2023, ως παράταξη είχαμε κάνει εκτενή αναφορά για τα κενά και  τους κινδύνους που εγκυμονούσαν για την κατασκευή του δρόμου. 

Έπειτα από την παράδοση του έργου ο δρόμος υπέστη καθίζηση με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας και ήταν ευτύχημα που δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός διερχόμενου οδηγού.  

Είναι φανερό ότι η Περιφερειακή Αρχή παρέδωσε ένα έργο με προχειρότητα βεβιασμένη και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό!

Πρέβεζα: Συνελήφθη ημεδαπός φυγόποινος

 


Συνελήφθη χθες (30-11-2023) το πρωί στην Πρέβεζα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας ημεδαπός, διότι όπως προέκυψε, σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης (6) ετών για ληστεία κατά συναυτουργία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Ιωάννινα: Τι ισχύει για συνοδούς και επισκεπτήριο στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα

 


Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19), θα ισχύουν έως και 15.12.2023 τα κάτωθι:

Οι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι συνοδοί:

• Από Δευτέρα έως Παρασκευή συστήνεται η καθημερινή διενέργεια rapid test από τους συνοδούς των ασθενών, η οποία θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο (rapid test ημερήσιας ισχύος εισόδου στο Νοσοκομείο)

• Σε ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια δομή υγείας για εξέταση είτε με τακτικό ραντεβού είτε εκτάκτως συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος με τη χρήση rapid test.

• Το Σαββατοκύριακο, θα ισχύει rapid test (48 ωρών) που θα έχει διενεργηθεί την Παρασκευή, για τους συνοδούς των ασθενών, το οποίο θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο.

Υπενθυμίζουμε ότι, στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου,

Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-14:00

παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διενέργειας rapid test, από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον Δ/ντη του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία ενός συνοδού.

Στους συνοδούς ασθενών, δίνεται κάρτα η οποία θα επιδεικνύεται στο νοσηλευτικό προσωπικό του Ιατρικού Τμήματος και θα επιστρέφεται στο Νοσοκομείο με το εξιτήριο του ασθενούς.

• Η χρήση μάσκας συστήνεται στους χώρους του Νοσοκομείου, λόγω αύξησης των κρουσμάτων covid-19.

Απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου μας.

Μαρία Κεφάλα: Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δε μπορεί παρά να είναι μία ημέρα εορτασμού και προβληματισμού ταυτόχρονα

 


Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, όπως έχει οριστεί η 3η Δεκεμβρίου από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992 δε μπορεί παρά να είναι μία ημέρα εορτασμού και προβληματισμού ταυτόχρονα.

Ως χώρα έχουμε κάνει πολλά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση και από την απλή καταγραφή και κατανόηση των προβλημάτων των Ατόμων με Αναπηρία με κυρίαρχο αυτό της ελλιπούς προσβασιμότητας σε υπηρεσίες και υποδομές, έχουμε περάσει στη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών ισότιμης συμμετοχής τους σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

Η Προεδρεία της Κυβέρνησης επεξεργάζεται το περιεχόμενο και σύντομα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει την Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που θα ενσωματώνει τις προτάσεις του αναπηρικού κινήματος και βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Ο στόχος μας είναι ένας και μοναδικός.

Η άρση κάθε αποκλεισμού και εμποδίου για την επίτευξη της συμπερίληψης και της ορατότητας.

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Αστυνομία

 


Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια χθες 29 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα ελέγχθηκαν συνολικά -21.609- άτομα και -16.181- οχήματα, ενώ

• προσήχθησαν -733- άτομα,

• συνελήφθησαν -282- άτομα για διάφορα αδικήματα,

• βεβαιώθηκαν -5.232- παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

• ακινητοποιήθηκαν -93- οχήματα και

• κατασχέθηκε -1-.

10η αγωνιστική το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνική, εκτός η Αναγέννηση (Α.Ε. Χουλιαράδων-Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 2-12-23/17:30)

 


ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2023

ΓΗΠΕΔΟ EPIRUS SPORT

ΩΡΑ: 17:30

Α.Ε.ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

Το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (15:00)

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ (15:00)

Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ  (15:00)

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ - Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (17:15)

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (17:30) 

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (15:00)

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (15:00)

ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ - ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:00)

ΙΝΚΑ: Οδηγίες προς τους καταναλωτές-Τι θα ισχύει με τα «χρωματιστά» τιμολόγια του ρεύματος

 


Τα νέα «χρωματιστά» τιμολόγια ρεύματος μπαίνουν στην καθημερινότητα μας, από την  1η Ιανουαρίου 2024, οπότε οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν άμεσα την επιλογή τους το προσεχές διάστημα ενόψει της αλλαγής που θα πραγματοποιηθεί.

Αναλυτικότερα όπως τονίζει το Ινστιτούτο Καταναλωτών, στις αρχές του Δεκεμβρίου, οι πάροχοι θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τις τυχόν αλλαγές που έχουν επέλθει.

Εάν δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο συμβόλαιο του καταναλωτή, τότε δεν είναι υποχρεωμένος ο πάροχος να ενημερώσει.

Επομένως, εάν λήξει ή έχει ήδη λήξει το συμβόλαιο του καταναλωτή, οι πάροχοι  αυτομάτως θα τον εντάξουν στο πράσινο κυμαινόμενο τιμολόγιο. Το τελευταίο θα έχει ισχή για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να το ακολουθήσει. Θα μπορεί στη συνέχεια αφού αποφασίσει ότι δεν είναι το τιμολόγιο που επιθυμεί, να το αλλάξει. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σελίδα της ΡΑΕ ή τη σελίδα του e-katanalotis, ώστε να συγκρίνει τις τιμές και τις προσφορές των παρόχων. Θα πρέπει δε να είναι πάρα πολύ προσεχτικός ως προς τις προσφορές αυτές.

Συμβουλές προς τους καταναλωτές

11η αγωνιστική το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Π.Α.Σ. Κάστρου-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 2-12-23/15:00)

 


ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2023

ΓΗΠΕΔΟ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑΣ

ΩΡΑ: 15:00

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου  2023

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Ε.ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ (15:00)

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ (15:00)

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (15:00)

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου  2023

Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ   (15:00)

ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ (15:00)

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (15:00)

Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ-Α.Σ.ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ (15:00)

ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ (15:00)

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ (15:00)

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ (17:15)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου

 


Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-1400

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9 Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Αρθροσκόπηση Ώμου: Πώς επιδιορθώνει τις ρήξεις;

 


Η τεχνολογία και η επιστήμη της Ιατρικής προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, φέρνοντας επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τραυματισμοί και ασθένειες.

«Μία από τις πλέον προηγμένες τεχνικές στον χώρο της Ορθοπαιδικής είναι η αρθροσκόπηση, μια ελάχιστα παρεμβατική τεχνική που έχει αναδειχθεί ως προτιμώμενη μέθοδος για την αντιμετώπιση των ρήξεων του στροφικού πετάλου στον ώμο», ο κ. Ιωάννης Φερούσης Διευθυντής Ορθοπαιδικός Metropolitan Hospital.

Τι είναι το στροφικό πέταλο;
Πρόκειται για μία ομάδα τεσσάρων μυών που συμβάλλουν καθοριστικά στην κίνηση του ώμου. Οι ρήξεις των τενόντων αυτών των μυών λέγονται ρήξεις του στροφικού πετάλου ή ρήξεις των στροφέων του ώμου και προκαλούν πόνο και περιορισμένη κίνηση στην άρθρωση. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση του ασθενή και απεικονιστικές μεθόδους, συνήθως με μαγνητική τομογραφία.

Γιατί η αρθροσκοπική αποκατάσταση;
«Παραδοσιακά, οι χειρουργικές επεμβάσεις στον ώμο απαιτούσαν μεγάλες τομές και μακρόχρονη ανάρρωση. Αντίθετα, η αρθροσκοπική συρραφή των τενόντων γίνεται μέσω μικρών τομών, χρησιμοποιώντας έναν λεπτό σωλήνα με μια κάμερα στην άκρη, το αρθροσκόπιο. Ο ελάχιστα τραυματικός χαρακτήρας της τεχνικής αυτής μειώνει σημαντικά τον πόνο και τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή και στις αθλητικές τους δραστηριότητες σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με παραδοσιακές τεχνικές» τονίζει ο ειδικός και προσθέτει:

«Πέρα όμως από τα ανωτέρω, η αρθροσκοπική τεχνική ενισχύει σημαντικά την ακρίβεια της επέμβασης. Η χρήση του αρθροσκοπίου προσφέρει μια καθαρή και υψηλής ευκρίνειας εικόνα της περιοχής, με σημαντική μεγέθυνση επιτρέποντας στον χειρουργό να εργαστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια. Επίσης οι ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές έχουν συνδεθεί με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών», επισημαίνει.