Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου: Κατασκευή κυκλικού κόμβου Καμπής-Φιλιππιάδας


Προς υλοποίηση οδεύει η «Κατασκευή κυκλικού κόμβου Καμπής-Φιλιππιάδας», προϋπολογισμού 480.000 ευρώ μετά την κατακύρωση της σύμβασης του αναδόχου του έργου («ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.»), όπως αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή συνεδρίασή της.
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η κατασκευή του συγκεκριμένου κόμβου αποτελεί μια ουσιαστική παρέμβαση για την ασφάλεια όσων κινούνται από και προς την Φιλιππιάδα - Πρέβεζα μέσω της Ιόνιας Οδού. Επίσης, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει έτοιμη τη μελέτη της παράκαμψης Φιλιππιάδας, ενώ στις υπηρεσίες της παραδόθηκε η μελέτη του έργου βελτίωσης εισόδου Φιλιππιάδας από κόμβο Καμπής έως πόλη Φιλιππιάδας, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ. Η μελέτη του έργου περιλαμβάνει την ανακατασκευή της υπάρχουσας οδού, την επέκτασή της με αμφίδρομη προσθήκη πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, την ανάπτυξη αντιπλημμυρικής προστασίας και αποστράγγισης της οδού, καθώς και την επέκταση της υπάρχουσας γέφυρας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι απαλλοτριώσεις για την υλοποίηση του έργου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Καχριμάνης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Περιφέρεια Ηπείρου αναμένει τις αποφάσεις του Υπουργείου Υποδομών για να προχωρήσει η σύνδεση του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας οδού με την Πρέβεζα. Δυστυχώς, παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα από την Περιφέρεια μέσω του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 για να φτάσει το έργο τουλάχιστον μέχρι τη γέφυρα Καλογήρου, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική ανταπόκριση από την πλευρά του Υπουργείου».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Κυστική ίνωση: Τι πρέπει να τρώνε οι ασθενείς


Η προσεκτική διατροφή είναι σημαντική για όλους, αλλά έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τα άτομα με κυστική ίνωση, μία κληρονομική ασθένεια που δημιουργεί προβλήματα σε πολλά όργανα και λειτουργίες του οργανισμού.
Όπως αναφέρουν ειδικοί από τον αμερικανικό οργανισμό Cystic Fibrosis Foundation και Cystic Fibrosis Canada, η ζωή με την κυστική ίνωση έχει πολλές απαιτήσεις, αφού οι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν προβλήματα με την πέψη του λίπους των τροφίμων, την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών αλλά και με την όρεξή τους.
Επιπλέον, επειδή η πάθησή τους χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση παχύρρευστων και αφυδατωμένων εκκρίσεων σε διάφορα όργανα, χρειάζονται περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) από τον μέσο άνθρωπο για να αναπνέουν σωστά, να καταπολεμούν αποτελεσματικά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και να αντιμετωπίζουν την φτωχή πέψη.
Στην πραγματικότητα, οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού τους είναι έως και διπλάσιες από αυτές ενός υγιούς ατόμου της ίδιας ηλικίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, λ.χ., στην εφηβεία, μπορεί να χρειάζονται από 2.900 έως 4.500 θερμίδες την ημέρα, αναλόγως με την βαρύτητα της κατάστασής τους. Από τις θερμίδες αυτές, το σχεδόν 40% πρέπει να προέρχεται από λίπη, σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις.
Πρέπει επίσης να πίνουν άφθονα υγρά (κυρίως νερό) για να αποφεύγουν την αφυδάτωση, ενώ οι περισσότεροι (το 85-90%) χρειάζονται και συμπληρώματα ενζύμων, διότι έχουν βλάβες στο πάγκρεας και τα ένζυμα που αυτό παράγει δεν μπορούν να επιτελέσουν τη λειτουργία τους.

Συνελήφθη 51χρονος ημεδαπός στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της νομοθεσίας περί όπλων


Επιπρόσθετα, σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις για παράβαση της Νομοθεσίας περί επιταγών

Συνελήφθη, σήμερα (24-09-2018) το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 51χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της νομοθεσίας περί όπλων.
Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη διερεύνηση στοιχείων, διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του 51χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
εικόνα που απεικονίζει τον “Παντοκράτορα” και η οποία χρονολογείται το 1858,
ξυλόγλυπτος σταυρός, του 18ου αιώνα,
κάννη κυνηγητικού τυφεκίου (τύπου φλόμπερ),
κάννη μετά κορμού παλαιού περιστρόφου,
ξιφολόγχη πολεμικού τυφεκίου,
δύο σπάθες,
ξιφίδιο και
τριάντα τρείς κάλυκες πολεμικού τυφεκίου, διαφόρων διαμετρημάτων.
Τα κατασχεθέντα αντικείμενα (εικόνα – σταυρός), που σύμφωνα με αρμόδιο αρχαιολόγο, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς θα παραδοθούν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, για την επακριβή εκτίμησή τους.
Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο των στοιχείων του 51χρονου εξακριβώθηκε ότι εκκρεμούσαν σε βάρος του δύο καταδικαστικές αποφάσεις των Μονομελών Πλημμελειοδικείων Αθηνών και Ιωαννίνων, συνολικής ποινής φυλάκισης (8) ετών και (7) μηνών και συνολικής χρηματικής ποινής (9.450) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί επιταγών.
Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ ο συλληφθείς με τη σε βάρος του δικογραφία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής


Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεδρίασή της ανέδειξε τα εξής θέματα: Κατασκευή κυκλικού κόμβου Καμπής- Φιλιππιάδας
Προς υλοποίηση οδεύει η «Κατασκευή κυκλικού κόμβου Καμπής - Φιλιππιάδας», προϋπολογισμού 480.000 ευρώ μετά την κατακύρωση της σύμβασης του αναδόχου του έργου («ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.»), όπως αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή συνεδρίασή της. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η κατασκευή του συγκεκριμένου κόμβου αποτελεί μια ουσιαστική παρέμβαση για την ασφάλεια όσων κινούνται από και προς την Φιλιππιάδα - Πρέβεζα μέσω της Ιόνιας Οδού. Επίσης, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει έτοιμη τη μελέτη της παράκαμψης Φιλιππιάδας, ενώ στις υπηρεσίες της παραδόθηκε η μελέτη του έργου βελτίωσης εισόδου Φιλιππιάδας από κόμβο Καμπής έως πόλη Φιλιππιάδας, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ. Η μελέτη του έργου περιλαμβάνει την ανακατασκευή της υπάρχουσας οδού, την επέκτασή της με αμφίδρομη προσθήκη πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, την ανάπτυξη αντιπλημμυρικής προστασίας και αποστράγγισης της οδού, καθώς και την επέκταση της υπάρχουσας γέφυρας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι απαλλοτριώσεις για την υλοποίηση του έργου.Σε δηλώσεις του ο κ. Καχριμάνης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Περιφέρεια Ηπείρου αναμένει τις αποφάσεις του Υπουργείου Υποδομών για να προχωρήσει η σύνδεση του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας οδού με την Πρέβεζα. Δυστυχώς, παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα από την Περιφέρεια μέσω του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 για να φτάσει το έργο τουλάχιστον μέχρι τη γέφυρα Καλογήρου, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική ανταπόκριση από την πλευρά του Υπουργείου».

Εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις κλοπής, από σταθμευμένα αυτοκίνητα, στην παραλία Μονολιθίου Πρέβεζας


Σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 50χρονου ημεδαπού

Εξιχνιάστηκαν, μετά από ενδελεχή έρευνα αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, δύο υποθέσεις κλοπής, από σταθμευμένα αυτοκίνητα, στην παραλία Μονολιθίου Πρέβεζας και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 50χρονου ημεδαπού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ο 50χρονος εμπλέκεται σε δύο υποθέσεις κλοπών από σταθμευμένα αυτοκίνητα, που διαπράχθηκαν απογευματινές ώρες της 22-06-2018 στην παραλία Μονολιθίου Πρέβεζας, απ’ όπου αφαιρέθηκαν χρηματικά ποσά, κινητό τηλέφωνο, κλειδιά καθώς και διάφορα έγγραφα και αντικείμενα.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Υπουργείο Οικονομικών: 15 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Ηπείρου για αποκατάσταση ζημιών από τις θεομηνίες


Ο Υφυπουργός  Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθης Γιαννακίδης αποφάσισε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  του έργου  «Αποκατάσταση ζημιών από τις θεομηνίες που έπληξαν την περιφέρεια Ηπείρου κατά το διάστημα Δεκέμβριος 2017 – Μάρτιος 2018», συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. 
Με τα προβλεπόμενα υποέργα και σύμφωνα με τις προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, χρηματοδοτείται η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε υποδομές μεταφορών και έργα πρόληψης φυσικών καταστροφών από τις θεομηνίες, που έπληξαν  την Περιφέρεια την περίοδο Δεκεμβρίου 2017-Μαρτίου 2018 και, ειδικότερα, στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας. 
Περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του εθνικού, επαρχιακού οδικού δικτύου όπως και για την αντιπλημμυρική προστασία (επιδιόρθωση αναχωμάτων, καθαρισμός κοίτης ρεμάτων).

Ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού Πωγωνίου συμμετείχε στο 8ο Φεστιβάλ Πολυφωνίας στο Bylis της Αλβανιας.


Ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού Πωγωνίου συμμετείχε στο 8ο Φεστιβάλ Πολυφωνίας στο Bylis της Αλβανιας.


Εξπρές επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος έως 10.000 ευρώ


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με διαδικασίες fast track.
Η νέα διαδικασία θα τρέξει αμέσως μετά τη ψήφιση της σχετικής διάταξης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών σε νομοσχέδιο για τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων.
Το μέτρο που αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις προβλέπει την άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ για αιτήματα-φυσικών προσώπων και εταιρειών- που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Αφορά αποκλειστικά εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός του φόρου.
Η διαδικασία επιστροφής των φόρων θα γίνεται άμεσα, παρακάμπτοντας πλήρως τις όποιες διαδικασίες ελέγχου. Στην περίπτωση που εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερα του ενός αιτήματα, ανά δικαιούχο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το συνολικό ποσό που ζητά για επιστροφή δεν ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ.

Αιμορροΐδες: Ποιες ασκήσεις πρέπει να αποφεύγονται;


Η προπόνηση με αντιστάσεις και η προπόνηση αντοχής αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση αιμορροΐδων, μιας πάθησης που ταλαιπωρεί πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Η ηλικία αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα, καθώς οι σημερινοί αθλητές αλλά και όσοι έχουν ενεργό τρόπο ζωής επιλέγουν να συνεχίζουν αυτές τις δραστηριότητες έως πιο προχωρημένη ηλικία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο.
«Η άσκηση ωφελεί τον οργανισμό ποικιλοτρόπως. Ενισχύει το καρδιαγγειακό, αναπνευστικό και ανοσοποιητικό σύστημα, ενδυναμώνει τους μυς και βοηθά στη διατήρηση του βάρους σε κανονικά επίπεδα. Παράλληλα, βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα, η οποία είναι η κύρια αιτία εμφάνισης της αιμορροϊδοπάθειας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τύποι άσκησης που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις φλεγμαίνουσες αιμορροΐδες. Βέβαια, η ύπαρξη της πάθησης δεν πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα και να αποτρέπει τους ασθενείς από την άσκηση. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή επιλογή του είδους της γυμναστικής που θα πρέπει να ακολουθούν», επισημαίνει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).

Καλπάκι Πωγωνίου: Συνελήφθησαν δύο άτομα για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών


Συνελήφθησαν, χθες (22-09-2018) το απόγευμα στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κακαβιάς στο ύψος της διασταύρωσης Καλπακίου, από αστυνομικούς των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων και Κόνιτσας, δύο άτομα, ένας 19χρονος ημεδαπός και ένας 29χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενοι για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Συγκεκριμένα, η αυτόφωρη σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη διασταύρωση Καλπακίου Ιωαννίνων, μετά από έλεγχο που έγινε στους δύο άνδρες, οι οποίοι επέβαιναν σε υπεραστικό λεωφορείο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Κακαβιά - Ιωάννινα.
Κατά τη διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι δύο συλληφθέντες κατείχαν από κοινού συσκευασία που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη αναμεμειγμένη με καπνό, συνολικού βάρους (386,7) γραμμάριων.
Επίσης, στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.