Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά: Εκδηλώσεις του καλοκαιριού 2016

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων ΘΥΑΜΙΑ 2016, πραγματοποιεί, στηρίζει και υποστηρίζει τις παρακάτω εκδηλώσεις:
1. Την καθιερωμένη εκδήλωση ΧΡΙΣΤΟΒΑΣΙΛΕΙΑ στο Μικρό Σουλόπουλο, με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Χρήστου Χριστοβασίλη και βράβευση του συμπατριώτη μας Λογοτέχνη Γεωργίου Σιμιτζή από την ΓΡΑΝΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
2. Αθλητικές εκδηλώσεις Ποδοσφαίρου 5Χ5, Μπάσκετ και Βόλεϊ, παίδων από 8-11 ετών, εφήβων από 12-15 ετών και ανδρών από 16 και άνω.
3. Την 5η έκθεση εικαστικών στα ΚΟΥΡΕΝΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ από 8-18 Αυγούστου με καλλιτέχνες από τη ευρύτερη περιοχή του Καλαμά.
4. Έκθεση αγροτικών προϊόντων στα ΚΟΥΡΕΝΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ με τοπικά προϊόντα της Ηπειρώτικης Γής.
5. Θεατρικές παραστάσεις και Ηχοράματα σε διάφορα χωριά της περιοχής μας όπως ΙΕΡΟΜΝΗΜΗ, ΚΟΥΚΛΙΟΙ στις οποίες θα παρουσιαστεί και μέρος της έκθεσης εικαστικών των Κουρέντων.
6. Την μουσική συναυλία BACK TO THE RIVER που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ στο πάρκο της Αγρότισσας, από 12-14 Αυγούστου.
7. Την γιορτή ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουκλιών στις 13 Αυγούστου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανάδοχοι από την Ο.Ε. για έργα αποκατάστασης ζημιών στο Οδικό δίκτυο

Τους αναδόχους δύο έργων για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Θεσπρωτίας ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Το πρώτο έργο αφορά την αποκατάσταση των ζημιών του ασφαλτοτάπητα   στο 6ο χλμ της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων από τη διασταύρωση Μαυρουδίου ως τη διασταύρωση Φιλιατών», προϋπολογισμού 248.000 ευρώ.
Το δεύτερο την  «Αποκατάσταση ζημιών τμήματος Επαρχιακής Οδού 4 (Μηλέα)», προϋπολογισμού  100.000 ευρώ.  Ανάδοχος και για τα δύο έργα αναδείχτηκε η ΕΛΙΓΜΟΣ Α.Ε..0
Επίσης η Οικονομική Επιτροπή:
Ανέδειξε  τους αναδόχους για τα έργα:
Ø  Συντήρηση- τμήματος της Εθνικής Οδού Ιωάννινα- Καλπάκι, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ. Ανάδοχος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.
Ø   Βελτίωση – αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Οξυά Κόνιτσας, προϋπολογισμού 40.400 ευρώ. Ανάδοχος Γ. Ντάφλης.
Ενέκρινε τη δημοπράτηση των έργων: 
Ø   Βελτίωση βατότητας Κάτω Ζάλογγο – Φτέρη - Δοβλά, προϋπολογισμού 80.000 ευρώ.
Ø  Διαγράμμιση πεδινού επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε Άρτας, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.
Ανάδοχοι για ψεκασμούς ελαιοδέντρων στην Π.Ε. Πρέβεζας
Τέλος, η Ο.Ε. ενέκρινε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους ψεκασμό ελαιοδέντρων για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στην Π.Ε. Πρέβεζας.  Συγκεκριμένα, για τον τομέα  Β΄ ανάδοχος αναδείχτηκε ο Κων. Δημ. Ζήσης και για τους τομείς Γ΄ και Ε΄ ο Θωμάς Σπ. Τζίμας.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ετήσια συνάντηση αποφοίτων ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, την Τρίτη 16 Αυγούστου στους χώρους της Σχολής

Την Τρίτη 16 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνάντηση των αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, με τη συνεργασία των δύο Συλλόγων, Αθηνών και Ιωαννίνων.
Η συνάντηση θα γίνει στους χώρους της Σχολής με το καθιερωμένο πρόγραμμα, δηλαδή εκκλησιασμός-επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία θα χοροστατήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. κ. Μάξιμος, περιήγηση στους χώρους της Σχολής και στις Πηγές.
Τα Διοικητικά συμβούλια των δύο συλλόγων καλούν όλους τους αποφοίτους Βελλαΐτες να παραστούν στην εκδήλωση αυτή μαζί με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους.

Θανατηφόρο τροχαίο στο 23ο χμ της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας-Σαγιάδας

Σήμερα (05-08-2016) το πρωί, στο 23ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Σαγιάδας, έλαβε χώρα τροχαίο ατύχημα, όταν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 66χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε γκρεμό, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.
Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.  


Nίκος Σκοπούλης: Από τη φύση του τάχθηκε με τους αδικημένους κι έκανε πράξη ό,τι πίστευε

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ως ένδειξη τιμής και ελάχιστου χρέους στην κοινωνική προσφορά του, παρουσίασε το βιβλίο της  Γεωργίας Σκοπούλη ''Ο Γιατρός''

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος γράφει για τον Νίκο Σκοπούλη
Το στίγμα αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου. Μας ενδιαφέρει ο λαϊκός γιατρός, ο θεραπευτής των φτωχών, των καταφρονεμένων, των άπορων, των ορφανών, της χήρας και της ανήμπορης αγρότισσας, των εγκαταλειμμένων ανθρώπων στα κακοτράχαλα βουνά και χωριά της Ηπείρου.

Όσοι καταθέτουν για τον Σκοπούλη μιλούν για έναν απλό συμπολίτη, γιομάτο έγνοια για τον συνάνθρωπο και έναν γιατρό που πρόσφερε δωρεάν γνώση και φάρμακα αδιακρίτως και κυρίως χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες. Καταθέτουν πολιτικά αντίθετοι συμπατριώτες του λέγοντας πως όσοι τον ψήφιζαν δεν ήταν όλοι αριστεροί: ψήφιζαν Σκοπούλη. Τον γιατρό που για να μην ταπεινώνει τους ασθενείς του έβρισκε πάντα μια δικαιολογία. Έτσι όταν Η αγία αυτή τριάδα ήταν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της τοπικής οικοδομής, η μαγιά, η πυτιά, το γράδο για να φουσκώσει το καρβέλι, να πήξει το τυρί και να μετρηθεί η οξύτητα του λαδιού και του κρασιού της καθημερινότητας και της επιβίωσης.

Συνήθως και οι τρεις ήταν συνάμα και καλλιεργητές, όργωναν, έσπερναν, θέριζαν, λίχνιζαν, μάζευαν ελιές, «περνούσαν» καπνό, πήγαιναν το στάρι ή το καλαμπόκι στον μύλο, διάλεγαν ποιες ελιές θα πάνε στην κάδη και ποιες θα πορευτούν στο λιοτρίβι. Αποθήκευαν το σανό, τάιζαν τα ζωντανά, κόβανε ξύλα για το τζάκι και τον φούρνο, οδηγούσαν τις κατσίκες στον τράγο, ξύστριζαν τα άλογα, τα πήγαιναν στον πεταλωτή, βοηθούσαν τις γυναίκες να γεμίσουν τα άντερα για τα λουκάνικα, να βάλουν στα πήλινα τσουκάλια τα σύγκλινα, να τεντώσουν τα νήματα στον αργαλειό, να εκτιμήσουν τη δόση της βαφής στο καζάνι, να ρυθμίσουν πόση ποτάσα χρειαζόταν να μπει στο μεγάλο καζάνι για να γίνει το πράσινο σαπούνι, να καρφώσουν τα τελάρα να χυθεί για να παγώσει το υλικό.

Δεν ξεχώριζε στην καθημερινή λάτρα ο γιατρός, ο δάσκαλος και ο παπάς από τους άλλους μοχθούντες στη γη. Ύστερα στις χαρές και στις θλίψεις ο παπάς κι ο δάσκαλος κι από κοντά ο γιατρός πρώτοι στον χορό, το πιοτό, στο τραγούδι, στο ξενύχτι του νεκρού, στο ξόδι και στην παρηγοριά παραστάτες και παρηγορητές. Ο γιατρός που συχνά έκανε χρέη και μαμής και γυναικολόγου υποδεχόταν τον νέο άνθρωπο, ο παπάς τον βάφτιζε, τον πάντρευε, τον κήδευε, ο δάσκαλος τον έπαιρνε ξύλο απελέκητο και τον παρέδιδε έτοιμο και εγγράμματο πολίτη και εύελπι επιστήμονα. Σεβαστά πρόσωπα αυτοί οι μικροί άγιοι της ελληνικής υπαίθρου.

Αυτές τις σκέψεις (που υποψιάζομαι θα ανατριχιάσουν αρκετούς συμπολίτες μας που έχουν πάρει ένα σφουγγάρι και έχουν σβήσει ό,τι αναφέρεται στη ζωή των πατεράδων και των παππούδων τους) ήρθαν στον νου μου όταν έφτασε στα χέρια μου ένας αφιερωματικός τόμος σ΄ έναν τέτοιο άγιο, έναν γιατρό των φτωχών. Τον Νίκο Σκοπούλη. Το αφιέρωμα είναι συνθεμένο από την ανεψιά του Γεωργία Σκοπούλη. Και λέω συνθεμένο γιατί η κυρία Σκοπούλη (που παλιότερα είχα παρουσιάσει το βιβλίο της με τις συνταρακτικές μαρτυρίες γυναικών και της μοίρας τους στην ελληνική ύπαιθρο χώρα) δεν έχει γράψει τίποτε παρά έχει συγκεντρώσει μαζί μια αυτοβιογραφία του γιατρού, εκατοντάδες μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν, ευεργετήθηκαν και ευλογήθηκαν από την παρουσία του. Ο Σκοπούλης γεννήθηκε σ΄ ένα χωριό της Ηπείρου και σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Ενταγμένος νωρίς στο αριστερό κίνημα μετέσχε στην Αντίσταση και μετά τον πόλεμο και κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου εξορίστηκε, απολύθηκε από τις κρατικές ιατρικές υπηρεσίες, βρέθηκε εξόριστος και στη χούντα και πέθανε 83 ετών. Το 1958 ψηφίστηκε βουλευτής της ΕΔΑ. Αλλά αυτό το βιογραφικό, κοινό για πολλούς αριστερούς επιστήμονες στην Ελλάδα, δεν δίνει γιατροπόρευε μικρά κορίτσια (το δίπλωμά του, παρότι ασκούσε γενική παθολογία αλλά και κατά περίπτωση χειρουργική, μαιευτική, οφθαλμολογία, ήταν ειδίκευση στην παιδιατρική) και δεν έπαιρνε χρήματα, δήλωνε στους γονείς πως θα τον πληρώσει η κοπέλα όταν μεγαλώσει και παντρευτεί!
Όσοι καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους είναι οι περισσότεροι, άντρες και γυναίκες υπερήλικες, ο γιατρός δεν υπάρχει πια (πέθανε το 1990), αγρότες και αγρότισσες, έμποροι, μαστόροι αλλά και επιστήμονες, λόγιοι, ακόμη και ο αστυνομικός που ήταν επιφορτισμένος να τον παρακολουθεί από την Ασφάλεια όταν ήταν βουλευτής της Αριστεράς. Αυτός ο τελευταίος καταθέτει τον θαυμασμό του, τον σεβασμό του, τη βαθιά του εκτίμηση.

Επιστολή του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη για τη συμμετοχή του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στη Europa League

Eπιστολή για τη συμμετοχή του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στη Europa League, που ολοκληρώθηκε χθες μετά τον αγώνα με την Ολλανδική Άαλκμαρ, απέστειλε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης.
Η επιστολή έχεις ως εξής:
«Σας εκφράζω τις ευχαριστίες όλων των Πωγωνησίων για τις στιγμές χαράς που μας προσφέρατε με τη συμμετοχή σας στη Europa League. Το ταξίδι μπορεί να τελείωσε, η υπερηφάνεια όμως που νιώθουμε για τον Άγιαξ της Ηπείρου παραμένει άσβεστη.
Καταφέρατε, ξεπερνώντας ανυπέρβλητα εμπόδια και αντιξοότητες, να κάνετε πραγματικότητα ένα όνειρο δεκαετιών των απανταχού Ηπειρωτών. Αυτό οφείλουμε όλοι να κρατήσουμε στην καρδιά μας και να σας συγχαρούμε για την αξιοπρέπεια με την οποία αγωνιστήκατε και το σεβασμό που επιδείξατε απέναντι στους φιλάθλους και το άθλημα. Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους όσους εργάστηκαν γι΄ αυτή την προσπάθεια, εντός κι εκτός γηπέδου.
Το Πωγώνι θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό σας. Καλή συνέχεια στα πάτρια πλέον εδάφη και στο νέο πρωτάθλημα».
                                                                                                     
Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου


Κωνσταντίνος Καψάλης

37ο Αντάμωμα Σαρακατσάνων Ηπείρου, στο Γυφτόκαμπο Ζαγορίου, το Σάββατο 6 Αυγούστου

Οι ήχοι από την μουσική διαπερνούν τη νυχτερινή ηρεμία του δάσους της Τύμφης.
Κάτω από τα έλατα, στις καλύβες, στις σκηνές, με τις αναμμένες φωτιές, άνθρωποι κάθε ηλικίας διασκεδάζουν, τραγουδούν και χορεύουν, μέσα στη δροσερή καλοκαιρινή νύχτα....
Πανελλαδικά το καλύτερο αντάμωμα Σαρακατσαναίων είναι στο Γυφτόκαμπο  Ζαγορίου, γι΄ αυτό να μην λείψει κανένας... Και είναι αυτό, των Ηπειρωτών Σαρακατσάνων...
6 Αυγούστου  2016, σας περιμένουμε όλους!!!

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας των εν Αθήναις

Σαρακατσάνων Ηπείρου

Μιά βόλτα στον Αχέροντα ποταμό



Χριστόφορος Μηλιώνης, ο Ηπειρώτης λογοτέχνης

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος με την συνεργασία του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, παρουσίασε το σύνολο του έργου του Λογοτέχνη Χριστόφορο Μηλιώνη που εντάσσεται στον Α' κύκλο εκδηλώσεων "Δράσεις Πολιτισμού" για τους Ηπειρώτες Λογοτέχνες, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010 στην ΑΙΘΟΥΣΑ της ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Αλεξίου, Πρόεδρος της ΠΣΕ.
Το λογοτεχνικό του έργο παρουσίασαν:
Ο Αλέξης Ζήρας Πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων
 Η Γεωργία Λαδογιάννη Επ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τμήματος Φιλολογίας.
Το φιλολογικό του έργο παρουσίασε ο Δημήτρης Χ. Σκλαβενίτης φιλόλογος
 Την εκδήλωση συντόνισε η Γεωργία Λαδογιάννη
 Με την ευγενική Χορηγία των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ, που ιδρυτής και διευθυντής είναι ο εκλεκτός εκπαιδευτικός και συμπατριώτης μας κ. Λευτέρης Γείτονας
 Ευχαριστούμε τον Ναπολέοντα Ροντογιάννη για την ευγενική συμβολή του στη διοργάνωση της εκδήλωσης
 Η μουσική που ακούγεται είναι του Νίκου Χουλιαρά
O Τάσος Πορφύρης για τον Χριστόφορο Μηλιώνη «Το δικό μας αίμα - Έξι ηπειρώτες λογοτέχνες»


ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ

Η φρίκη του εμφύλιου



Σχεδόν εξήντα χρόνια πέρασαν από κείνη την «Αποκριά» του Χριστόφορου Μηλιώνη 1 . Από τότε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Το δίστιχο που φιλοξενείται στην πρώτη σελίδα της «Αποκριάς»,




σ' ούλο τον κόσμο ξαστεριά σ' ούλο τον κόσμο ήλιος

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξουσιοδοτημένοι Σταθμοί Επιθεώρησης Γεωργικών Φαρμάκων για επιθεώρηση Ψεκαστικών Μηχανημάτων

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει  τους ενδιαφερομένους ότι, στις 27/07/2016  εξουσιοδότησε τον κινητό Σταθμό Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων (ΣΤΕΕΕΓΦ) με την επωνυμία ΓΚΟΓΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. που εδρεύει στην οδό Τέρμα Λεωνίδα στην Ελεούσα Ιωαννίνων με τηλέφωνο επικοινωνίας 2651063081 και Αριθμό Μητρώου 048, για την εκτέλεση επιθεωρήσεων Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει η υπ'αριθ. Ε8 1831/39763/07-04-2015 Υπουργική Απόφαση “Σύστημα επιθεώρησης εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων και διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικού επιθεώρησης” όπως ισχύει.
Επιπλέον, μέχρι τη σύνταξη του παρόντος, στην ιστοσελίδα “psekastika.minagric.gr” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχουν αναρτηθεί 22 εξουσιοδοτημένοι Σταθμοί Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων (ΣΤΕΕΕΓΦ) με τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να έρθουν σε επικοινωνία για την αντίστοιχη διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι από το νόμο 4036/2012, έχει γίνει υποχρεωτική η επιθεώρηση όλων των εν χρήσει ψεκαστικών αγρού και νεφελοψεκαστήρων, με καταληκτική ημερομηνία πρώτης επιθεώρησης την 26/11/2016.
Οι ιδιοκτήτες των Ψεκαστήρων Αυλού (ή αλλιώς Μάνικας ή Πιστόλι) δεν υποχρεούνται να επιθεωρήσουν τον εξοπλισμό τους (σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 22 του ν.4036/2012), αλλά είναι υποχρεωμένοι να καταγράψουν τον συγκεκριμένο εξοπλισμό στο Μητρώο που διατηρεί η Υπηρεσία μας ή η αντίστοιχη Υπηρεσία των Π.Ε. Πρεβέζης, Π.Ε. Άρτας και Π.Ε. Θεσπρωτίας.
Για περισσότερες πληροφορίες – διευκρινήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γενική Δ/νση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, στο τηλέφωνο 26513 64479 (κα Σταυράτη Αγγελική).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δήλωση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη για τον αποκλεισμό του ΠΑΣ Γιάννινα από το Europa League

"Το  ευρωπαϊκό ταξίδι του ΠΑΣ Γιάννινα δεν τελείωσε απόψε, αλλά  απόψε αρχίζει. Φέτος η ομάδα της Ηπείρου, με την πρόκριση της απέναντι στην Νορβηγική Όντ και τις εμφανίσεις της με την Άλκμααρ έκανε την υπέρβασή της.  Δεν ταιριάζει λοιπόν απογοήτευση, παρά μόνο φιλοδοξίες για επανεμφάνισή της στα ευρωπαϊκά «σαλόνια».
Είμαστε βέβαιοι, ότι με την κατάλληλη ενίσχυση και την ίδια επιτυχημένη συνταγή,  του χρόνου τέτοια εποχή,  η ομάδα της Ηπείρου,  μπορεί να. συνεχίσει κάτω από ιδανικότερες συνθήκες την ευρωπαϊκή της πορεία.  Από την πλευρά μας όλοι οι φορείς πρέπει να εξετάσουμε βελτιώσεις που απαιτούνται στις εγκαταστάσεις των Ιωαννίνων.

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Πετράκη και τους ποδοσφαιριστές για τις όμορφες που μας χάρισαν ως εδώ". 

Περιφέρεια Ηπείρου: Τη φιλοξενία βρεφών - παιδιών σε Σταθμούς- ΚΔΑΠ χρηματοδοτεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ήπειρος 2014-2020"

Με το ποσό των 4.520.100  ευρώ χρηματοδοτεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020, τη φιλοξενία βρεφών, νηπίων, παιδιών, για το έτος 2016-2017, σε δημόσιους και ιδιωτικούς Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς,  Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), για το σχολικό έτος 2016-2017.
Η σχετική πράξη υπογράφτηκε από τον  Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και φέρει το τίτλο: «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για το σχολικό έτος 2016-2017». (Άξονας προτεραιότητας «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, κοινωνική ένταξη και καταπολέμηση διακρίσεων). 
Αναλυτικά, η πράξη αφορά στη διάθεση προς ωφελούμενους (γυναίκες και άνδρες που έχουν την επιμέλεια ανηλίκων)  θέσεων παροχής υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών, για το έτος 2016-2017, σε δημόσιους και ιδιωτικούς Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς,  Παιδικούς Σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) στην  Περιφέρεια Ηπείρου.
Η πράξη συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και διατήρηση των ωφελούμενων από οικογένειες με εισοδήματα κάτω του ορίου της φτώχειας, σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους, ώστε μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνση τους, να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους, όπως αυτός της οικογενειακής μέριμνας και της παιδικής προστασίας.
Μέσω της πράξης αναμένεται να χρηματοδοτηθούν συνολικά 1.506 ωφελούμενοι. Δικαιούχος είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr