Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

ΕΦΚΑ - ΟΠΕΚΑ: Έρχονται αλλαγές στα επιδόματα και στις κοινωνικές παροχές από το 2025

 


Αλλαγές στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και στις κοινωνικές παροχές του ΕΦΚΑ προωθεί τα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για το 2025. Από μικροσκόπιο παίρνουν τα επιδόματα παιδιού, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στέγασης, ασθένειας, μητρότητας, λοχείας, εργατικών ατυχημάτων, εξόδων κηδείας και κατασκηνώσεων. Να σημειωθεί ότι στελέχη της κυβέρνησης έχουν ήδη προαναγγείλει τον εξορθολογισμό στην πολιτική των επιδομάτων που χορηγούν ο ΟΠΕΚΑ και ο ΕΦΚΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός, αλλά τα επιδόματα θα κατευθυνθούν σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα κατάχρησης.

Ειδικότερα στην αναμόρφωση και στη διεύρυνση των όρων δικαιοσύνης στο σύστημα των επιδομάτων παιδιού, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στέγασης προχωράει η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Στόχος είναι τα επιδόματα να καταβάλλονται σε όσους τα έχουν ανάγκη και γι’ αυτό η επιτροπή θα διερευνήσει όλους τους όρους απονομής προκειμένου να διασφαλίζεται η δικαιοσύνη.

Στα επιδόματα που επανεξετάζονται είναι και το επίδομα παιδιού που λαμβάνουν 605.000 οικογένειες, το επίδομα στέγασης που λαμβάνουν 238.000 οικογένειες και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που λαμβάνουν 185.000 δικαιούχοι.

Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων (με χαμηλά εισοδήματα) λαμβάνει δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα. Υπάρχουν, για παράδειγμα, οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (200-500 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού) και το επίδομα παιδιού (105 ή 63 ή 42 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, και 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί). Αν μάλιστα μένουν σε ενοίκιο, λαμβάνουν και το επίδομα στέγασης (ύψους 220 ευρώ τον μήνα).

Ηγουμενίτσα: Συλλήψεις για διακίνηση παράτυπων μεταναστών

 


Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας με τη συνδρομή των στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, προέβησαν στη σύλληψη ενός 40χρονου αλλοδαπού για παράβαση του άρθρου 24 παρ. 4 του Ν.5038/2023 «Διευκόλυνση» σε συνδυασμό με το άρθρο 167 Π.Κ. «Αντίσταση», και του άρθρου 169 Π.Κ. «Απείθεια».

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 40χρονος αλλοδαπός είχε διευκολύνει την έξοδο από τη χώρα ενός 30χρονου αλλοδαπού, βοηθώντας τον να εισέλθει παράνομα σε επικαθήμενο φορτηγού (Φ/Γ) οχήματος, χωρίς να τους αντιληφθεί ο οδηγός του Φ/Γ.

Επιπλέον, ο 40χρονος κατά τον έλεγχο που του ζητήθηκε από τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τράπηκε σε φυγή και στη συνέχεια αντιστάθηκε στη σύλληψη του.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθη και ο 30χρονος αλλοδαπός για παράβαση του άρθρου 83 παρ. 1 του Ν.3386/05 (Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα), ενώ κατασχέθηκε μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας.

Συνελήφθη στην Ε.Ο Άρτας-Ιωαννίνων, οδηγός με συνεχείς τροχονομικές παραβάσεις και επικίνδυνη οδήγηση

 


Συνελήφθη χθες (20-08-2024) το απόγευμα στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Άρτας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνη οδήγηση και απείθεια.

Ειδικότερα, ο συλληφθείς, οδηγώντας Ι.Χ.Ε. μεγάλου κυβισμού, έγινε αντιληπτός από αστυνομικούς, που διενεργούσαν τροχονομικούς ελέγχους σε σημείο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας, να πραγματοποιεί αντικανονικό προσπέρασμα, παραβιάζοντας συνεχή διπλή διαχωριστική γραμμή, ενώ στη συνέχεια αγνόησε σήμα στάσης των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό να διαφύγει τον έλεγχο.

Οι αστυνομικοί τον ακολούθησαν και κατά τη διάρκεια της διαδρομής και έως ότου τελικά καταφέρουν να ακινητοποιήσουν το όχημα λίγα λεπτά αργότερα, ο οδηγός είχε πραγματοποιήσει επικίνδυνους ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα και νέα αντικανονική προσπέραση σε συνεχή διπλή διαχωριστική γραμμή, ενώ παραβίασε δύο ερυθρούς σηματοδότες.

Σε βάρος του οδηγού βεβαιώθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 3.000 ευρώ, ενώ με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Σε ισχύ από τις 28 Αυγούστου το «Καλάθι του μαθητή»

 


Σε ισχύ τίθεται από τις 28 Αυγούστου έως και 15 Οκτωβρίου το «Καλάθι του μαθητή», μέτρο που στόχο έχει να κρατηθούν οι τιμές, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι δεν δικαιολογείται καμία ανατίμηση στα σχολικά είδη, αλλά, αντίθετα, οι επιχειρήσεις πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μείωσης του κέρδους και οι τιμές να είναι καλύτερες από πέρυσι.

Τα σχετικά προϊόντα εντάσσονται εξάλλου στις διατάξεις για το πλαφόν κέρδους και για αυτό θα υπάρξουν άμεσα έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ.

Σχολικές τσάντες

Κασετίνες

Τετράδια / μπλοκ (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα)

Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά

Χρωματιστοί μαρκαδόροι / ξυλομπογιές

Στυλό

Γόμες

Ξύστρες

Διαβήτες

Χάρακες (σετ γεωμετρικών οργάνων)

Πρέβεζα: Συνελήφθη καταζητούμενος φυγόποινος, για σοβαρά ποινικά αδικήματα σε πολυετή ποινή κάθειρξης

 


Συνελήφθη επιπλέον ημεδαπός, για υπόθαλψή του

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας συνέλαβαν χθες (20-08-2024) το βράδυ σε δύσβατη περιοχή του Νομού Πρέβεζας ημεδαπό φυγόποινο, καθώς και ημεδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία. 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αναζητήσεων για τη σύλληψη τού φυγόποινου, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και προστασίας των αρχαιοτήτων, με συνολική ποινή κάθειρξης 13,5 ετών, οι αστυνομικοί εντόπισαν αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο ημεδαπός.

Από την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι ο οδηγός είχε παραλάβει νωρίτερα τον φυγόποινο από το σπίτι του, ο οποίος, προ του επικείμενου ελέγχου αποβιβάστηκε από αυτό και κρύφτηκε μέσα στη βλάστηση σε παρακείμενο σημείο, όπου όμως εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς και συνελήφθη.

Το παραπάνω αυτοκίνητο κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Εργασίες καλλωπισμού στον Άνω Παρακάλαμο

 


Αγαπητοί συγχωριανοί

Τελικά το χωριό μας είναι το χωριό παράδειγμα προς μίμηση γιατί οι χωριανοί μας είναι άνθρωποι της προσφοράς!

Σήμερα στον Άνω Παρακάλαμο  βρέθηκα απέναντι σε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις!

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τους παρακάτω χωριανούς

 Γκέρτσο Κωνσταντίνο, Βαγγέλη Ζήνδρο, Νίκο Σπανό, Γαρδίκη Σταμάτη, Σφυράκη Γιάννη, Γκέγκα Παναγιώτη, Σιατούνη Γιώργο, Τάπα Κώστα.

Γιατί βοήθησαν και με προσωπική τους εργασία κουβαλήσαμε τα χαλίκια σε σημείο που δεν θα χρησιμοποιήσουμε πάλι για το χωριό μας!

Δεύτερον Θέλω να ευχαριστήσω τον χωριανό μας Νίκο Ζήνδρο.

Γιατί τοποθέτησε τις δύο κολώνες φωτισμού που βρίσκονται μπροστά στο κοινοτικό κατάστημα και το κιόσκι!

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κώστα Μενέξη.

 γιατί με προσωπική εργασία έξυσε και έβαψε τα παγκάκια αλλά παράλληλα καθάρισε το πηγάδι και επίσης υποσχέθηκε πολλές ακόμα εργασίες για το χωριό μας!

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ ακόμη μια φορά όλους! 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παρακαλάμου

Δρίβας Λ. Αντρέας

Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου "Το Σώσινο'': Προσκαλούμε όλους τους μικρούς μας φίλους στα «Αλώνια» για μια χαρούμενη βραδιά, την Πέμπτη 22 Αυγούστου

 


  Αγαπητά μας παιδιά

Ο πολιτιστικός σύλλογος Παρακαλαμου "Το Σώσινο'', το βραδάκι της Πέμπτης 22 Αυγούστου 2024, (ο καιρός από ότι βλέπουμε θα είναι καλός), σας προσκαλεί  να ψήσουμε, να πιούμε τα αναψυκτικά μας και να περάσουμε όμορφα ακούγοντας μουσική στα αγαπημένα μας "Αλώνια".

Να ετοιμαστούν και οι γονείς, να προσφέρουν και την βοήθεια τους.

Με τιμή

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου  Παρακαλάμου

"Το Σώσινο"

Καλοκαιρινές διακοπές: Τι να προσέχουν οι γυναίκες

 


Πώς διαφέρουν οι ανάγκες των διακοπών στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες; Έχουν οι  γυναίκες ιδιαίτερες ανάγκες και ευαισθησίες; Πρέπει να προσέξουν περισσότερο ορισμένα θέματα την καλοκαιρινή περίοδο;

Το τι και γιατί πρέπει να προσέχουν στις καλοκαιρινές διακοπές οι γυναίκες αναλύει ο κ. Ευάγγελος Γκικόντες Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος M.Sc.Hom:

1.    Αφυδάτωση: Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι το θέμα της αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό. Καθώς αυξάνεται η διαπνοή του σώματος, αυξάνεται και ο ιδρώτας με τον οποίον γίνεται εξάτμιση νερού που προέρχεται από το εσωτερικό του οργανισμού και, ως εκ τούτου, χρειάζεται περισσότερη και τακτική αναπλήρωση νερού. Είναι αυτονόητο λοιπόν, ότι το καλοκαίρι που χάνουμε περισσότερο νερό πρέπει να πίνουμε και περισσότερο. Αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Οι γυναίκες, όμως, έχουν και την περίοδο, που είναι άλλη μία πτυχή απώλειας υγρών από τον οργανισμό. Σε περίπτωση έντονης ζέστης, η απώλεια ύδατος στον άντρα είναι μόνο από τον ιδρώτα και τη διαπνοή του σώματος, ενώ στη γυναίκα προστίθεται και η απώλεια υγρών, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Είναι λογικό, ότι στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, μέσα στο τετράμηνο Ιουνίου - Σεπτέμβριου, θα εμφανιστούν τέσσερις τουλάχιστον περίοδοι, δηλαδή τέσσερις φάσεις όπου η γυναίκα ενσυνείδητα θα πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη νερού, διότι στις φάσεις αυτές ο κίνδυνος από αφυδάτωση στις ζεστές χώρες και σε περίπτωση καύσωνα είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες που έχουν περίοδο.

2.    Δυσλειτουργικές αιμορραγίες της κλιμακτηρίου: Η περίπτωση αυτή αναφέρεται στην ανώμαλη περίοδο που έχουν οι γυναίκες στο μεταβατικό στάδιο από την αναπαραγωγική ηλικία προς την εμμηνόπαυση, το οποίο ονομάζεται κλιμακτήριος. Σε κάποιο ποσοστό από τις γυναίκες αυτές που βρίσκονται στην κλιμακτήριο, θα επέλθουν οι λεγόμενες δυσλειτουργικές αιμορραγίες της κλιμακτηρίου, όπου έχουμε ανώμαλη περίοδο, πολλές φορές και αιμορραγίες. Στην περίπτωση αυτή ο συνδυασμός με καύσωνα ή με μεγάλη ζέστη αυξάνει κατά πολύ την απώλεια υγρών και, ως εκ τούτου, την ανάγκη μεγαλύτερης πρόσληψής τους.

Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου: Παραδοσιακό Ηπειρώτικο πανηγύρι το Σάββατο 29 Αυγούστου, ώρα 21:00

 

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου διοργανώνει παραδοσιακό ηπειρώτικο πανηγύρι το Σάββατο 29 Αυγούστου 2024, ώρα 21:00.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 21 Αυγούστου

 


Την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00